Teraz jest wtorek, 12 sierpnia 2025, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Golden mask gm5 - cewki mars ??
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2017, 19:57 

Witam .
W wolnym zimowym czasie chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może ma doświadczenie z cewkami MARS . Co one są warte i czy do mojego GM 5 będzie można założyć cewki tej firmy. Mam fabryczną 9'' , i apetyt rośnie na coś większego , chociaż nie wiem jak to z nimi do mojego , bo według producenta są one dedykowane do 4 PRO/ 4W PRO . Oba wykrywacze z tego co wiem chodzą na 18khz , wiec powinny te cewki raczej pasować . Jeszcze nie rozmawiałem ze sprzedawcą bo pewnie obiecywałby mi złote góry :D .
http://mars-md.pl/golden-mask-c-9.html
Głównie interesują mnie monetki , chociaż w mojej okolicy to z stany wychodzą dramatyczne .
Wiem że z tavrii :lol: mercedesa ne zrobię ale może ktoś już tunningował ten wykrywacz .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Golden mask gm5 - cewki mars ??
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2017, 08:52 

Co do cewek tej firmy to wiem jedynie tyle, że nie nie pasują do naszych GM5, taką informację otrzymałem od sprzedającego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2017, 20:22 

I jednak kupiłem do mojego GM5 cewkę Mars Tiger :D , i powiem że żałuję że się tak długo zastanawiałem . Jak na razie byłem z nią tylko raz , bo ostatnio czasu nawet w niedziele brakuje , ale mogę stwierdzić że:
- jest głębsza od standardowej 9'' :1
- znacznie stabilniejsza , nie wzbudza się w od uderzenia i w mokrej trawie (chodzę tylko na 18khz)
- wagowo , podobna , bałem się że będzie cięższa
- szkoda że nie ma osłony fabrycznej , ale zrobiłem z płyty plastykowej swoją wersję , także nie chodzę jak z jajkiem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2017, 20:35 
Moderator
Moderator

Adrian800 napisał(a):
Co do cewek tej firmy to wiem jedynie tyle, że nie nie pasują do naszych GM5, taką informację otrzymałem od sprzedającego

Od jakiego sprzedajacego ? Na stronie oficjalnego dystrybutora jest napisane, ze cewka Mars Tiger pasuje do : 4 PRO/ 4W PRO; GM 5/ GM 5+

Sam bylem zainteresowany do 5+ (sprzedalem detektor), na chwile obecna zamowilem ja do innej maszynki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 13:41 

Kupiłem dokładnie z tej strony http://mars-md.pl/tiger-4-pro-4w-pro-gm ... p-127.html
Teraz jest napisane że pasuje do GM5 , wcześniej nie było nawet na tej samej stronie (chociaż na firmowym pudełku jest tylko napisane GM4/GM4PRO) , dlatego pytałem się innych czy będzie pasować , ale przeczuwałem że tak .
Ja używam tylko 18khz , nie wiem jak będzie na 8khz , szukam tylko kolorowej drobnicy .
Jadę na urlop 25.06 nad morze , sprawdzę jak działa na piasku. U mnie na płd , to głównie sama gliniasta mokra ziemia , fanty to prawie jedna rdza.
Po urlopie (waham się jeszcze :? ) , chyba będę sprzedawał wszystko (GM5+tiger+pointer+saperka+plecak itp)
Ostatnio czasu mi brakuje nawet w niedziele , w tygodniu mogę zapomnieć o chodzeniu , a za 4 miesiące odbieram jeszcze nowe mieszkanie i dopiero się zacznie . Chwila minie zanim się odkopie finansowo , więc jakbyś był chętny (na taki zestaw) to można pisać na początku lipca co wymyśliłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 13:46 
Generał Broni
Generał Broni

Kichiwato że te sondy nie mają osłony a żywica jest na wierzchu.
To nie wróży długiej żywotności a sonda tania nie jest...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 13:58 

Osłonę cewki zrobiłem w 15 min. , z kawałka czarnego plastiku 1mm , zaciśnięte 4 trytytkami.
Trzeba dbać o sprzęt , zawsze zabezpieczam wszystko co się da :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 14:01 
Moderator
Moderator

damiano : dostalem informacje, ze nowe sondy maja juz oslony, dodatkowo maja jeszcze ulepszone sruby mocujace :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 14:03 
Generał Broni
Generał Broni

wclan dzięki za informację!
To bardzo dobra wiadomość :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2017, 14:43 
Sierżant
Sierżant

Twity napisał(a):
I jednak kupiłem do mojego GM5 cewkę Mars Tiger :D , i powiem że żałuję że się tak długo zastanawiałem . Jak na razie byłem z nią tylko raz , bo ostatnio czasu nawet w niedziele brakuje , ale mogę stwierdzić że:
- jest głębsza od standardowej 9'' :1
- znacznie stabilniejsza , nie wzbudza się w od uderzenia i w mokrej trawie (chodzę tylko na 18khz)
- wagowo , podobna , bałem się że będzie cięższa
- szkoda że nie ma osłony fabrycznej , ale zrobiłem z płyty plastykowej swoją wersję , także nie chodzę jak z jajkiem :lol:

A jak z kamieniami ta tej cewce? Jest jakaś poprawa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 14:13 

Cytuj:
Od jakiego sprzedajacego ? Na stronie oficjalnego dystrybutora jest napisane, ze cewka Mars Tiger pasuje do : 4 PRO/ 4W PRO; GM 5/ GM 5+

Sam bylem zainteresowany do 5+ (sprzedalem detektor), na chwile obecna zamowilem ja do innej maszynki.

Jak pisałem tego posta to otrzymałem tą wiadomość od sprzedającego właśnie z tej strony http://mars-md.pl/golden-mask-c-51_9.html
Widać albo coś zmienili w cewkach, albo nie byli doinformowani że pasuje do GM5.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 14:32 
Szeregowy
Szeregowy

Adrian800 napisał(a):
Cytuj:

Jak pisałem tego posta to otrzymałem tą wiadomość od sprzedającego właśnie z tej strony http://mars-md.pl/golden-mask-c-51_9.html
Widać albo coś zmienili w cewkach, albo nie byli doinformowani że pasuje do GM5.

Podając informację do jakich modeli pasuje cewka zawsze trzymam się informacji od producenta. Podłączając inną cewkę do innego wykrywacza (nawet jeśli różnica jest minimalna lub wcale) możemy uszkodzić elektronikę.

Oficjalnie producent potwierdził, iż cewki dla GM 4 Pro mają również zastosowanie w GM5 i GM5+.

Miłej zabawy :h

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]