Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ceramika "staruszka"
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 23:10 
Kapral
Kapral

[quote="Blizbor"]Nie może być XIX -XX wiek i nie jest . Dwuwarstwowy kolor i kwarcowe wtrącenia determinują skorupki jednoznacznie . To Łużyce .

kwarc dodawano do ceramiki grubościennej, w celu niwelacji rozszerzoności cieplnej skutkującej pękaniem naczyń. Niezależnie od czasu i kultury.
Fakt przebarwienia przekroju ceramiki może mieć kilka wytłumaczeń:
- grafitowanie powierzchni, zwiększające szczelność
- przebarwienia na skutek użytkowania.
- niedoskonałość wypału skutkująca niedostatecznym wygrzaniem ceramiki i atmosferą redukcyjną dającą wydzielanie tlenku węgla. Najczęstszą przyczyna, ale szczegółów technicznych już nie pamiętam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2017, 13:10 
Moderator
Moderator

Zapewne mogą być różne przyczyny przebarwień ceramiki itd itp: Na tym poletku najwyraźniej spotkały się wszystkie ceramiczne 'kataklizmy" na raz. :) Coś najwyraźniej nie szło tym miejscowym...
Chyba powinnam zmienić tytuł tematu na "Obserwacja jednego pola" bo chcę jeszcze Was o coś zapytać.
Nie chcę otwierać nowego wątku bo to może się komuś wydać śmieszne... Nie znam się na narzędziach ale na tym poletku zaobserwowałam jakieś drobne formy krzemienne,choć większych jakiś buł krzemienych raczej nie ma .
Czy ,któraś z tych form może być jakimś narzędziem?
Załącznik:
k2.jpg

Ciemne mi trochę te fotki dziś wyszły...
1. Jest dość ciekawa bo jest z krzemienia pasiastego ,taka dupka z jednej strony obła z drugiej płaska jakby ze śladami obróbki w okolicach zwężenia.
2.3,6,7- jakieś kawałki ,czy to odłupki,czy jakieś skrobaki...
5. Taki trochę nożykowaty kształt ,z drugiej strony płaski a z boku jakaś dodatkowa cięta krawędź..
4. Bardzo dziwny kształt prostokątny ze zwężeniem na końcu ,profil wygięty. Z każdej strony jakby drobne obtłuczenia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 15:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cmentarzyk koleżanko od Łużyc do OWR ,wióry krzemienne jak najbardziej właściwe (nie każdego w tedy było stać na brązowy majcher :D ) jak trafiam takie pole gdzie jest dużo skorupek gruboziarnistych to od razu micha się cieszy bo może rzymem sypnąć lub fibulką pod nęcić :luv -na 100% jest to lekko piaskowe pole w pobliżu wody ,cieku ,bagienka możliwe że na lekkiej terasie pagórku i td .jeśli będą wytopki brązowe to też dobrze bo wiadomo że na biedotę nie trafiło .czasem jednak sa to miejsca w ogóle z d... -kupa skorup ,nie ma wody ani nic z brązu (za głęboko?) kukurydze zetną to sie okaże pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

-paszka- napisał(a):
Cmentarzyk koleżanko od Łużyc do OWR

Bez przesady.

O „drobnych formach krzemiennych” nic konkretnego nie można powiedzieć, za mało zdjęć i brak wymiarów. Kamień po prawej jest naturalny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:05 
Moderator
Moderator

Ech... Paszka, opis...no jakbyś tam był .
Z wykrywaczem raczej już tam nie wejdę bo uznałam to za stanowisko . I nie chodzi o to , że zniszczę jakiś kontekst bo patrząc na te szczątki już nic się raczej nie da zniszczyć , obok mały nieużytek widać że już też kopany . ... Ale obserwacje mogę sobie prowadzić . No i jestem ciekawa okolicznych poletek. Z jednej strony bujna, podmokła łąka z drugiej pole żyta ,więc ciężko ocenić czy to tylko "moje" poletko takie ciekawe . ...
Do franka: Ja się naprawdę nie napalam na jakieś teorie . :) Po prostu tylko pokazuję to co znalazłam . Krzemienie mnie po prostu zainteresowały . W mojej najbliższej okolicy są też pola z dużą ilością krzemieni. Ale wtedy są krzemienie różnej wielkości ,duże bryły z korą mniej lub bardziej stłuczone . Dużo drobniejszych fragmentów w związku z tym również . ... Na ogół jednak są to krzemienie jednego rodzaju w jednym miejscu . Na polu o którym mówię więcej było tych drobnych fragmentów niż tych od których można byłoby je odłupać . Jak pisałam nie znam się na narzędziach krzemiennych i w ogóle na rodzajach krzemieni . Jednak na tych przykładach widzę jakieś 5 różnych rodzajów krzemionki . Oprócz nich znalazłam również jakiś krzemień z dużą ilością intensywnej czerwieni oraz kilka drobnych okazów w kolorze cytrynowo - żółtych i miodowych. No po prostu uznałam , że to dość ciekawe . Nie wiem czy to przypadek , że trochę różnokolorowych krzemyków spotkało się na jednym poletków czy też są to pewne pozostałości istniejącego tu dawniej.osadnictwa .
W wolnej chwili porobię lepsze zdjęcia i je zwymiaruję . A jak ktoś będzie miał chwilę czasu to je sobie poogląda :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 20:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
-paszka- napisał(a):
Cmentarzyk koleżanko od Łużyc do OWR

Bez przesady.

O „drobnych formach krzemiennych” nic konkretnego nie można powiedzieć, za mało zdjęć i brak wymiarów. Kamień po prawej jest naturalny.

Drogi kolego 5 z tych krzemieni wedle mnie było poddane obróbce,nie jest to neolit choć nie dowiemy się tego nigdy ale skorupki które koleżanka pokazuje ,te w pierwszych postach mają dość szerokie spektrum w czasie 600-800-1000 lat rozpiętości co nie jest niczym szczególnym, niedaleko mnie znalazłem cmentarzyk gdzie wywęszyłem jedną skorupkę ze schyłku neolitu a trafiają się tam rzymki z 2 wieku n.e ,zaraz zrobię fotkę to wam pokarzę moje krzemienie,z czasem same się w oczy rzucają zwłaszcza ten falisty kształt odprysku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 21:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co do twoich krzemieni to trzeba je w reku po oglądać aby mieć pewność ale nr3 to śliczny skrobaczek a nr 7 wygląda na nożyk do cięcia skóry na pasy(zobacz czy na tym zadziorze ,haczyku jest drobniutki retusz bo tak wygląda.
a po niżej moje znajdki z całej mojej okolicy niektóre zanotowane inne zapomniane :1 (te z prawej to podejrzani więc bez zbliżonej foty )
i na końcu najlepszy fancior jak dotąd siekierka schyłek neolitu początek e brązu-miedzi ,dodam że kolo siekierki znalazłem jedną kauri ale czy to neolit czy kapelusz góralski to się nie dowiem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 22:47 
Major
Major

O skorupach nie mam pojęcia, ale zdjęcia mogą posłużyć z wzór. Przepraszam za off top, ale fotki pierwsza liga :1
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 22:58 
Moderator
Moderator

Bardzo ładna kolekcja . A możesz mi powiedzieć coś o tych dwóch przedmiotach po lewej stronie . Wydaje mi się , że to też są krzemienie pasiaste . Czy w Twoim rejonie są dość popularne i jakie mogły mieć zastosowanie te konkretnie kawałki ? Mój np ma taki kształt , że oprawiony w drewienko byłby fajnym jakimś nożykiem ... Gdzieś w necie mignęła mi taka fajna rekonstrukcja ... W ogóle teraz sobie pomyślałam , że taka reko zabawa jest ekstra . Wyobraźmy sobie takich parę dzionków z użyciem narzędzi krzemiennych . ... He he albo taki " łikend' integracyjny w korporacji jakiejś . Już wszystko było : narty, żagle paintball, to teraz czas na paleo :usta Chyba się zagalopowałam , ale poniedziałki są dość nudne :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 08:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Aśka72 napisał(a):
Bardzo ładna kolekcja . A możesz mi powiedzieć coś o tych dwóch przedmiotach po lewej stronie . Wydaje mi się , że to też są krzemienie pasiaste . Czy w Twoim rejonie są dość popularne i jakie mogły mieć zastosowanie te konkretnie kawałki ? Mój np ma taki kształt , że oprawiony w drewienko byłby fajnym jakimś nożykiem ... Gdzieś w necie mignęła mi taka fajna rekonstrukcja ... W ogóle teraz sobie pomyślałam , że taka reko zabawa jest ekstra . Wyobraźmy sobie takich parę dzionków z użyciem narzędzi krzemiennych . ... He he albo taki " łikend' integracyjny w korporacji jakiejś . Już wszystko było : narty, żagle paintball, to teraz czas na paleo :usta Chyba się zagalopowałam , ale poniedziałki są dość nudne :D

których przedmiotach po lewej str?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 09:53 
Moderator
Moderator

Twoje drugie zdjęcie . Szary krzemień w dilerce i obok nieco mniejszy w tej samej kolorystyce ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 13:42 
Moderator
Moderator

Krzemień oznaczony wcześniej jako 3. Jest to chyba krzemień czekoladowy ,prawda?

Wymiary 3,5 cmx 2,5 jego wysokość ok 1 cm
Załącznik:
a1.jpg

Załącznik:
a2.jpg

Załącznik:
a3.jpg

Ostatnie zdjęcie to tył tego krzemienia z widocznym fragmentem kory
Załącznik:
a4.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 14:36 
Moderator
Moderator

Kolejny krzemień czekoladowy ,wcześniej numer 7.
Kształt przypominający rybkę w przekroju dość płaski ,łuskowaty.
Długość 3 cm,szer 2cm.
Przód
Załącznik:
b2.jpg

Zbliżenie z przodu
Załącznik:
b5.jpg

Druga strona
Załącznik:
b3.jpg

Krawędzie drugiej strony
Załącznik:
b4.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 15:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie mam pojęcia jakie to krzemienie :?
te na woreczku mogą być starsze bo od słońca wyblakły?
mają ślady obróbki i tyle ,ten na strunowce to chyba wiertełko -ma na szczycie drobny retusz pół z prawej i pół z lewej i świetnie robi dziurki w skórze bo próbowałem :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 15:14 
Generał Broni
Generał Broni

Jak na razie nr 3 i 7 wyglądają na naturalne odłupki, jeżeli przynajmniej jeden odłupek z tego miejsca i z tego samego rodzaju krzemienia okaże się narzędziem to będą odpadami.
http://www.krzemienie.pl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]