Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ceramika "staruszka"
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 15:55 
Moderator
Moderator

Dzięki frank.
No to już ostatni w takim razie bo mam jeszcze zdjęcie zrobione.. :)
Załącznik:
d3.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 16:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
Jak na razie nr 3 i 7 wyglądają na naturalne odłupki, jeżeli przynajmniej jeden odłupek z tego miejsca i z tego samego rodzaju krzemienia okaże się narzędziem to będą odpadami.
http://www.krzemienie.pl

Co za heretyckie wywody :zb
na nr 3 jest jakieś 50 kątów odprysku -nieźle ta natura musiała się na zbiegać okolicznością aby tak sobie trafiać w 3-4 centymetrowy(jak miewam ) kamyczek!
Twoja opinia świetnie się komponuje w tekst który to sam w innym wątku umieściłeś :h ,,rosną pod ziemią wszelakiego rodzaju, same przez się, sztuką wyłączną przyrody bez wszelkiej pomocy ludzkiej, kształtów rozmaitych, "
Może twój czas miną się z Władkiem gdzieś na polu pod Grunwaldem. :ang
Najlepiej niech koleżanka zaniesie wióry do archeo od kamieni (bo archeo od innych okresów tylko ręce rozkładają ) i przedstawi jego opinię tu bo zaraz nie wytrzymam i wyjdę na chwilę :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 17:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Aśka72 napisał(a):
Dzięki frank.
No to już ostatni w takim razie bo mam jeszcze zdjęcie zrobione.. :)
Załącznik:
d3.jpg

Ten też jest dziełem rąk ludzkich :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 20:26 
Moderator
Moderator

Kurcze . Panowie dzięki za opinie . Nie sprzeczajmy się . :? Mam do pogadania z miejscowym archeologiem w innej sprawie ,to i te krzemienie razem ze skorupkami pokażę . Może uda się też coś porównać z innymi znaleziskami z okolic .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 21:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

:ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 05:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Aśka72 napisał(a):
Do franka.
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź?
Oczywiście nie zakładam,że znalezienie wystającej popielnicy nie jest możliwe,ale koniec końców trzeba ją jakoś wykopać...Poza tym ile razy można mieć takie szczęście? Nie wiem,może się mylę ale trudno mi uwierzyć,że taka popielnica sobie stoi na polu w pełnej krasie,chłop sobie dookoła orze ...Trochę tego nie wiedzę :ups:
Nie kłócę się ,moją uwagę przykuło głównie sformułowanie:archeolodzy-amatorzy... :D

Jeszcze na początku lat 90tych nie musiałas miec wykrywacza metali by znajdować fajne rzeczy- wystarczyły wprawne oczy. Dzisiejsza rzeczywistość, którą młodzi ludzie poznają to już abstrakcja przy tym co było. Znajdź zoraną po raz pierwszy po latach łąkę blisko przerytych już przez Kolegów pól to zrozumiesz. Na odcinku 100 na 100 m wyjdzie Ci 40 monet :) Dobrym przykładem jest Wyszogród gdzie kiedyś Koledzy wyciągali sreberka, półtoraki na wagę. A teraz czasem gdzieś jest sygnał i wyzbierane są nawet boratynki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 06:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Aśka72 napisał(a):
Zapewne mogą być różne przyczyny przebarwień ceramiki itd itp: Na tym poletku najwyraźniej spotkały się wszystkie ceramiczne 'kataklizmy" na raz. :) Coś najwyraźniej nie szło tym miejscowym...
Chyba powinnam zmienić tytuł tematu na "Obserwacja jednego pola" bo chcę jeszcze Was o coś zapytać.
Nie chcę otwierać nowego wątku bo to może się komuś wydać śmieszne... Nie znam się na narzędziach ale na tym poletku zaobserwowałam jakieś drobne formy krzemienne,choć większych jakiś buł krzemienych raczej nie ma .
Czy ,któraś z tych form może być jakimś narzędziem?
Załącznik:
k2.jpg

Ciemne mi trochę te fotki dziś wyszły...
1. Jest dość ciekawa bo jest z krzemienia pasiastego ,taka dupka z jednej strony obła z drugiej płaska jakby ze śladami obróbki w okolicach zwężenia.
2.3,6,7- jakieś kawałki ,czy to odłupki,czy jakieś skrobaki...
5. Taki trochę nożykowaty kształt ,z drugiej strony płaski a z boku jakaś dodatkowa cięta krawędź..
4. Bardzo dziwny kształt prostokątny ze zwężeniem na końcu ,profil wygięty. Z każdej strony jakby drobne obtłuczenia.

wszystkie poza 4 mają ślady obróbki intencjonalnej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

-paszka- napisał(a):
Cmentarzyk koleżanko od Łużyc do OWR ,wióry krzemienne jak najbardziej właściwe (nie każdego w tedy było stać na brązowy majcher :D ) jak trafiam takie pole gdzie jest dużo skorupek gruboziarnistych to od razu micha się cieszy bo może rzymem sypnąć lub fibulką pod nęcić :luv -na 100% jest to lekko piaskowe pole w pobliżu wody ,cieku ,bagienka możliwe że na lekkiej terasie pagórku i td .jeśli będą wytopki brązowe to też dobrze bo wiadomo że na biedotę nie trafiło .czasem jednak sa to miejsca w ogóle z d... -kupa skorup ,<b><font color=red>nie ma</font></b> wody ani nic z brązu (za głęboko?) kukurydze zetną to sie okaże pozdro

wpadaj do mnie pokaże ci takie miejsca że skorupy pod nogami chrupią a sygnałów zero

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2017, 10:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego arpres,też o tym wspomniałem-
,,czasem jednak sa to miejsca w ogóle z d... -kupa skorup ,nie ma wody ani nic z brązu ,,

I to jest ciekawe bo znam takie miejsca 2 koło nas ,spalonka skorupy i nic więcej :?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]