Teraz jest środa, 17 września 2025, 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fortuna M - testy
PostNapisane: wtorek, 4 lipca 2017, 22:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wpadł mi ostatnio w ręce wynalazek zza naszej wschodniej granicy. Dokładnie Fortuna M3.
Sprzęt robiony głównie chałupniczo, ale ostatnio pojawiły się także wersje robione na skalę bardziej masową, sprzedawane w sklepach z wykrywaczami.

Ogólnie jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju dziwolągów i wynalazków. Tym bardziej jeśli ich cena jest na podejrzanie niskim poziomie. Jednak przypadkiem złapałem ten wykrywacz u znajomego i... byłem pozytywnie zaskoczony. Do tego stopnia, że zdecydowaliśmy się zamówić dwie Fortuny M3 prosto zza wschodniej granicy, aby solidnie je przetestować. Łącznie testowane będą dwie fortuny M3 i jedna M1 (wcześniejsza wersja). Mówiąc szczerze, do końca nie wierzyłem w powodzenie tego projektu z myślą, że "cudów nie ma". Czy miałem rację? To się okaże ;)

Fakt, wykrywacz robi furorę na Ukrainie, ale u nas próżno szukać opisu działania, czy nawet przetłumaczonej na język polski instrukcji. Na rodzimych forach prędzej znajdzie się info "jak nawijać cewkę do fortuny", niż "jak zmienić głośność w podstawowym menu". Nic dziwnego, ponieważ wykrywka jest często składana przez elektroników-amatorów a do jej uruchomienia nie jest potrzebny oscyloskop (sic!).

Na razie pominę konstrukcję mechaniczną, ze względu na różne źródła i wersje wykrywacza (o tym później). Ten post będzie tylko wprowadzeniem do testów jakie są w planach.

Wrażenia po pierwszym weekendzie testów:

Do zestawu "fabrycznego" dołączona jest sonda DD 30x32 cm 7kHz.
Jednak wykrywacz umożliwia podłączenie dowolnej cewki działającej na zasadzie zbalansowanej indukcyjności z zakresu 5-20kHz! Zgadzać się musi kolejność wyprowadzeń (co można osiągnąć za pomocą dorobienia przejściówki), a różnica między uzwojeniem TX, a RX powinna optymalnie wynosić 1,7-1,8kHz. Cewkę zestraja się w menu inżynierskim, a następnie balansuje się za pomocą wbudowanego automatu. Fakt - dla przeciętnego użytkownika nie jest to czynność prosta. Dla tego postanowiłem otworzyć ten wątek - aby coś niecoś przybliżyć ludziom, których elektronika specjalnie nie interesuje, a chcieliby skorzystać z możliwości tego wykrywacza.
Mamy więc możliwość zmiany cewek i częstotliwości pracy wykrywacza dokładnie jak w w Minelabie X-Terra 705. Z tą różnicą, że nie jesteśmy skazani na cewki ściśle dedykowane pod wykrywacz.

Stroić do gruntu można się automatycznie lub manualnie. Oczywiście możliwa jest ręczna poprawka. Ze strojeniem do gruntu nie ma większych problemów, a oba sposoby strojenia dają zbliżone rezultaty.

Dysponujemy możliwością ustawienia prądu cewki nadawczej (od 0 do ok. 260 mA). Wraz ze wzrostem prądu rośnie zasięg wykrywacza, ale także znacznie zwiększa się pobór mocy i napięcie niezrównoważenia sondy (o tym także kiedy indziej ;) ). Optymalnie jest więc ustawić prąd generatora na wartość ok. 100 mA.

Czułość ustawia się w dziwny sposób - wartość 0 oznacza czułość maksymalną, a wartość 99 - czułość minimalną. Wykrywacz w lesie pracował bardzo stabilnie, był nieczuły na uderzenia cewką o gałęzie i drzewa nawet przy czułości ustawionej na 4 (czyli 96% według). Wszelkie stukania w sztycę, uderzania w kabel nie powodowały zakłóceń pracy. Złącze cewki to złącze mikrofonowe 5-pin - dość bardziewne, ale tanie, ogólnodostępne i łatwe do wymiany.

Do dyspozycji jest pinpoint, w którym można ustawić pozom sygnału wiodącego. Pinpoint działa wyjątkowo przyzwoicie, nawet z cewką DD.

Ponadto w menu wersji M3:
-ustawienia tonów (2 tony, 4 tony i 99 tonów), wzmocnienia audio i zakresów głośności
-tryb pseudo-mix (o tym później)
-narzędzie balansowania cewki
-wybór rzędu filtru
-tryb przemiatania szybki/normalny
-dyskryminacja wybiórcza
-ustawienie przesunięcia VDI
-ustawienie przesunięcia tonów
-dodatkowa eliminacja wpływu gruntu
-włączenie/wyłączenie tonu przesterowania

Tyle tytułem wstępu. Ciąg dalszy nastąpi. A na zachętę - pierwsze trafienie po dwóch godzinach testu wykrywacza na ultra przechodzonej miejscówce ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Fortuna M - testy
PostNapisane: środa, 5 lipca 2017, 10:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

:D :D, właśnie ładuje na YT wczorajsze testy z Alterem 71, które robiłem z Pragusem i pewno rozpęta się gównoburza :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 lipca 2017, 10:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

możesz podać linka do tego filmiku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 lipca 2017, 11:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

https://www.youtube.com/watch?v=FOHvxWRbE4Q

:D pewno rozleje się fala hejtu fanatyków, że jestem najgorszym operatorem Rutusa , ze przewód luźny ect :1 :1 :1 :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2017, 13:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

takie tam swobodne deliberacje w 4 częściach między moim alterem a kolegi wykrywaczem :D :D :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2017, 23:56 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Jak na test powietrzny "tak naprawdę" to jakoś ujdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 09:40 
Porucznik
Porucznik

Bez rewelacji...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 09:54 
Moderator
Moderator

alex_2013 napisał(a):
takie tam swobodne deliberacje w 4 częściach między moim alterem a kolegi wykrywaczem :D :D :D :D :D

no fajna ta fortuna i filmiki też fajne :1 - gdzie można zakupić za 650zł bo wchodzę w ciemno :lol: ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 10:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

prymek napisał(a):
alex_2013 napisał(a):

no fajna ta fortuna i filmiki też fajne :1 - gdzie można zakupić za 650zł bo wchodzę w ciemno :lol: ?

dzięki za subskrybcję :) wiesz co na Ukrainie taka cena, nie wiem nawet dokładniej skąd bo to mój kumpel ukrainiec spod Lwowa ściągał skądś z głębi kraju. Będę załatwiał kolejną dla siebie na dniach- dwóch kolegów już ma w wawie ode mnie, są bardzo zadowoleni. Cena z dostawą do PL wyjdzie 1000 zł, nic nie poradzę- ja mam z tego na przysłowiową lepszą flaszkę- a różnica to koszt dowozu + ala prowizja dla Ihara za pewność dostawy, że nie zginie, nikt nic nie ukradnie. Kto tam był, wie o czym mówie :D
Fortuny zamówione dostane od niego do ręki w wawie bez wstępnej wpłaty i ryzyka straty kasy, przepadku sprzętu ect. Myślę, że i tak warto bardziej niż Altera za 3k :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 13:09 
Szeregowy
Szeregowy

Jak wygląda jakość wykonania i separacja w terenie ?
W razie awarii gdzie szukać serwisu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 13:26 
Chorąży
Chorąży

Litości, przecież to garażowa konstrukcja, którą można złożyć samemu od podstaw. Przy składaniu samemu, koszta będą jeszcze niższe. Z tego co wiem, autor przestał rozwijać już tą konstrukcję, a soft powyżej wersji 3 jest płatny. Na Włóczykiju są wątki traktujące o budowie tego wykrywacza i podobnych konstrukcji: http://www.wloczykij-forumposzukiwaczy.com/viewforum.php?f=68

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 15:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

alex_2013 napisał(a):

Zwróćcie uwagę na film w minucie 8.56 gdzie wyraźnie słychać sygnał wtedy cewka do góry potem na bok jakieś dziwne ruchy i po ponownym przemiataniu sygnału już nie słychać.... może ja mam jakieś zwidy, nic nie podejrzewam bo to właściwie test w powietrzu, ale jakoś tak rzuciło mi się w oczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 16:31 
Podporucznik
Podporucznik

Mi dźwięki jak nic przypominają mojego AKA Signum. Wykrywacz był super głęboki ale jak to ruskie sprzęty miał pełno innych niedoróbek i wad. Jak by rosjanie poprawili by wykonanie wykrywaczy aka i troszkę kwestię strojenia (dodali grunt fabryczny) to był by jeden a najlepszych wykrywaczy na rynku. Fortuna dźwiękowo brzmi identycznie, to możliwe że to jakiś klon wykrywaczy AKA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lipca 2017, 22:37 
Kapral
Kapral

Chciałbym tylko ostrzec kolegów ściągających sprzęt z Ukrainy (bo jest on klepany przez wielu domowych elektroników w wielu wariantach) aby mieli na uwadze że z nie pewnego źródła ceweczka może być bardzo kijowo zestrojona (podkładka lub monetą w środku ) żebyście się potem nie zdziwili jak sprzęcik będzie nie stabilny i w ogóle kaszanka.

Hehe a w ogóle porównywać garażowy sprzęcik do seryjnego Altera to już...

Owszem M3 jest fajną i tanią alternatywą jak ma się ją z pewnego źródła albo samemu wykona.

Poczytajcie na włóczykiju bo nie raz tam jest oferta wykonania / sprzedaży i będziecie mieli pewny sprzęt z Polski z ewentualnym serwisem i gwarancją.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2017, 17:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

aothunterpl napisał(a):
Chciałbym tylko ostrzec kolegów ściągających sprzęt z Ukrainy (bo jest on klepany przez wielu domowych elektroników w wielu wariantach) aby mieli na uwadze że z nie pewnego źródła ceweczka może być bardzo kijowo zestrojona (podkładka lub monetą w środku ) żebyście się potem nie zdziwili jak sprzęcik będzie nie stabilny i w ogóle kaszanka.

Hehe a w ogóle porównywać garażowy sprzęcik do seryjnego Altera to już...

Owszem M3 jest fajną i tanią alternatywą jak ma się ją z pewnego źródła albo samemu wykona.

Poczytajcie na włóczykiju bo nie raz tam jest oferta wykonania / sprzedaży i będziecie mieli pewny sprzęt z Polski z ewentualnym serwisem i gwarancją.

Pozdrawiam

ten sprzet jest naprawde dobrze zrobiony. A cewke to sobie sam stroisz ferrytem. Bo cewki tu są wymienne, mozesz zaprogramowac w sofcie 3 sztuki. I z calym szacunkiem ale patrzac na to co to umie jako własciciel altera czuje sie naciągniety na 1,5koła.Wszystko bullshit. 2 kolegów z tym lata, jeden po deusie i jest wniebowziety- takze pomoc technicza bedzie w wawie jak cos.
ALTER JEST DROGĄ I BARDZIEJ UBOGĄ- GŁÓWNIE W AUDIO I GŁEBOKOŚĆ WERSJĄ FORTUNY ( poza płynną częstotliwością). Ale nie mam zamiaru przekonywac kogoś, kto np. pazurami będzie bronił trzeciego swojego Rutusa po Proximie i Solarisie np. :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]