Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pokrowiec/torba na Altera
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 17:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cześć,
szukam jakiejś torby, pokrowca na Altera. Musi po zwinięciu być mała, żeby w plecaku nie zajmowała dużo miejsca. W czasie transportu na tyle duża by szpadelek do 100 cm się zmieścił, najlepiej oddzielna kieszeń. Przeglądałem alle..... i nic ciekawego nie mają (wszystko z kordury, zajmie dużo miejsca w plecaku po zwinięciu). Wiem, że kiedyś sprzedawali takie torby, jakiś nylon, z zamkiem na alle.. ale nie ma już ofert. Dlatego liczę na was :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pokrowiec/torba na Altera
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 20:48 
Podporucznik
Podporucznik

Ciężki temat musisz coś sobie dobrać samemu. Plecaki producenta są dość drogie ale dedykowane, pokrowce wędkarskie dobre ale duże. Nigdy nie pakuj saperki razem z wykrywaczem, bardzo łatwo o uszkodzenia. Dobrym wyjściem jest plecak taktyczny ok 35 L, wykrywacz powinien się zmieścić a saperkę przytroczysz na zewnątrz paskami. Coś lekkiego będzie z cienkiego materiału i nietrwałe. Pamiętaj że plecak czy torba wykopkowa będzie nadawała się do innych celów po wypraniu bo w środku będzie zawsze pełno piachu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Czasami pakowałem w torbę garrett-a i ładnie się mieściło razem z saperką i (org. austro-węgry) jest osobna kieszeń.
Nie pamiętam czy odkręcałem cewkę, ale chyba się mieściło. Pakowałem to tylko wtedy gdy pakowałem to do innego auta jak moje, a w moim wożę za kołem zapasowym u góry siatka na katanę i nic nie widać co w bagażniku. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 21:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.

Ja od ponad 4 lat używam tego i powiem szczerze że zdziwiony jestem ze jeszcze się nie rozsypał.
Do plecaka swobodnie się mieści , a na sztycy saperki mam uszyty osobny mały pokrowiec więc nic nie poniszczy.

http://allegro.pl/torba-pokrowiec-na-wy ... 95245.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 06:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacol303 - właśnie taki oglądam na alle... i dlatego pojawiły się moje obawy, że będzie za duży po zwinięciu. W plecaku noszę jedzenie i picie (4 puszki browarka :D ). Myślisz, jak go zwinę i włożę do plecaka to pozostanie jeszcze miejsce na prowiant i picie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 07:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.

Ja w plecaku noszę dwa browarki, butelke 1,5l. wody i prowiant i jakoś udaje mi się to pomieścić. Materiał tego pokrowca jest dość miękki i po zwinieciu nie zajmuje wiele więcej miejsca co butelka mineralnej.
Jeśli chcesz to później mogę pomierzyć dokładnie jakie to wielkie po zwinieciu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 08:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

:1 ta informacja mi wystarczy :1 dzięki bardzo Jacol303

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 14:29 

Cytując sprzedawcę:
"Jest możliwość również przenoszenia wszystkich modeli marki RUTUS - w tym celu należy zdjąć cewkę, którą można umieścić w przedniej kieszeni, lub odłączyć cały drążek z cewką."
Konieczność każdorazowego odkręcania i zdejmowania cewki dla wielu będzie bardzo irytujące. Zresztą w Alterze zaleca się ciasne owinięcie kabla na stelażu i najlepiej zabezpieczenie go rzepami lub taśmami by się nie wzbudzał - jak to się będzie miało do częstego jego składania i rozkładania? Pewnie też ta delikatna wtyczka cewki nie wytrzyma takich ciągłych zabiegów.
Ja bym szukał większego pokrowca, który zmieści w całości Altera bez potrzeby jego rozkręcania.
Nie rozumiem dlaczego producent nie użył składanego stelaża - w tych czasach jest to już obowiązująca norma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 14:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

A masz coś innego? :) nie czytałem jeszcze instrukcji sprzedawcy co do przenoszenia wykrywacza ale dzięki za cenną Twoją uwagę :1 .Obecnie mam własnej roboty pokrowiec, uszyty z grubego materiału. I tak muszę wykrywkę na "pół" składać by się zmieściła no i szpadelek. Fajnie mieć jakiś pokrowiec, by wykrywka się zmieściła razem z cewką (nie odkręcamy od sztycy) , może być złożona na dwie części, szpadel w odzielnej kieszeni. Nie rzucam się wtedy w oczy innym ludziom. No i po rozpakowaniu się, wrzucam pokrowiec w plecak i śmigam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 15:36 
Podporucznik
Podporucznik

Wolfsschanze napisał(a):
Zresztą w Alterze zaleca się ciasne owinięcie kabla na stelażu i najlepiej zabezpieczenie go rzepami lub taśmami by się nie wzbudzał

Kolego przypuszczam że altera w ręku nie maiłeś i tylko na YT widziałeś i masz się za wielkiego specjalistę. Rzadko na kogoś najeżdżam ale ty ewidentnie wiecznie narzekasz na altera i jesteś specjalistą od tego wykrywacza "ze słuchu". Wybacz kabel trzeba okręcić w każdym wykrywaczu i zabezpieczenie odpowiednie tylko ci się odwdzięczy. Swoją drogą alter jest bardzo stabilnym wykrywaczem i nawet z luźnym kablem prawie się nie wzbudza. To że Saper zrobił o tym film to świadczy o jego doświadczeniu i przypuszczam  że sposób ten wypracował dużo wcześniej. Uwierz mi jak nie masz uszkodzonej cewki (ja miałem i wiem co piszę) to ten wykrywacz jest bardzo spokojny. Chcesz zobaczyć hałaśliwy wykrywacz to weź do ręki deusa ustawionego na przyzwoite zasięgi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 16:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

tui - zgadzam się z Tobą :1 użytkuje Altera już 3 miesiące, kabel mam owinięty standardowo (pokazane na filmiku sapera, z taśmą) jest mała pętla z kabla. Ale nie wpływa mi to na wzbudzanie się wykrywki. Już miałem kilka wykrywaczy, tak samo owijałem kabel, było ok. Z Alterem śmigam prawie zawsze na max czułości i nie zauważyłem pobudzania się o uderzenie w przeszkodę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 16:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacol303 napisał(a):
Witam.

Ja od ponad 4 lat używam tego i powiem szczerze że zdziwiony jestem ze jeszcze się nie rozsypał.
Do plecaka swobodnie się mieści , a na sztycy saperki mam uszyty osobny mały pokrowiec więc nic nie poniszczy.

http://allegro.pl/torba-pokrowiec-na-wy ... 95245.html

możesz mi podpowiedzieć jak przenosisz Altera? Co rozkręcasz by się zmieścił? Pytam, bo kolega Wolfsschanze zwrócił mi uwagę na zapis sprzedawcy, że Altera trzeba rozkręcić (cewkę od sztycy lub sztyce razem z cewką by się zmieścił).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 16:55 

Tui - po co się tak za każdym razem irytujesz? Staramy się koledze doradzić jak najlepiej. To nie żadna krytyka tylko fakt. Kolega zadający pytanie musi mieć świadomość, że przy tym pokrowcu za każdym razem będzie musiał rozkręcać detektor, co na dłuższą metę na dobre pewnie mu nie wyjdzie. Gdzie tu dostrzegasz krytykę? Co ty taki wyczulony jesteś na jego punkcie? Co takiego merytorycznego w temacie wątku wniósł Twój pis? Odnosimy się do kwestii doboru odpowiedniego pokrowca a nie porównujemy ze sobą detektory tak jak ty to zrobiłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 19:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wolfsschanze napisał(a):
Tui - po co się tak za każdym razem irytujesz? Staramy się koledze doradzić jak najlepiej. To nie żadna krytyka tylko fakt. Kolega zadający pytanie musi mieć świadomość, że przy tym pokrowcu za każdym razem będzie musiał rozkręcać detektor, co na dłuższą metę na dobre pewnie mu nie wyjdzie. Gdzie tu dostrzegasz krytykę? Co ty taki wyczulony jesteś na jego punkcie? Co takiego merytorycznego w temacie wątku wniósł Twój pis? Odnosimy się do kwestii doboru odpowiedniego pokrowca a nie porównujemy ze sobą detektory tak jak ty to zrobiłeś.

No właśnie alter nie ma rozsuwanej sztycy bo tak zadecydował producent, ma to swoje wady i zalety, więc po co porównywać że inne marki mają? alter nie ma a i rozłożenie nie jest problemem i uszkodzenia w związku z rozkładaniem wcale nie są częstsze, jak przy z suwanych,
Sam robisz to co zarzucasz koledze Tui. A kabla nie ma potrzeby zdejmować ani wypinać wystarczy dobrze pomyśleć..

Tak dla formalności a ma kolega altera, bo tu często doradzają ci co altera w rękach nie mieli :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 19:28 
Sierżant
Sierżant

A co to? Jakiś zlot zwolenników i przeciwników altera? :666
Dla rozładowania emocji dodam od siebie że przesiadłem się z samochodu na motocykl i zacząłem składać swoją piszczałkę(GM5)
i myślę że, czy jest to alter czy GM5 czy też inny wykrywacz to takie rozkładanie i składanie nie wyjdzie z biegiem czasu im na dobre.
A co do pokrowca to kupiłem rozkładany z dołu plecak u chińczyka za 45zł. Wykrywacz się chowa po złożeniu a mały fiskars troszkę wystaje.
Warto się rozejrzeć po chińczykach w swoich okolicach. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]