Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 19:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: przedmiot do ID
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 00:24 
Moderator
Moderator

erni1979 napisał(a):
W ciemnej izbie szybko się ubierając sprawiało by to dość spory problem

No własnie pokazałem tym gifem, że się troche czepiasz tej "niewygody"...i nie uznałbym tego jako argument ważki dla sprawy podziału (książki/pasy "ludzkie"). A jeśli już przyjąć, że kłopotliwie było zapiąć taki pasek to w średniowieczu spieszono się tylko przy łapaniu pcheł i biegunce - mówię poważnie i bez ironii.

erni1979 napisał(a):
klamerkach jest zawsze zielona a na tych "końcówkach" prawie zawsze czarna

przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć i nie widzę tej zależności

erni1979 napisał(a):
Klamerka z tej rekonstrukcji jest w ogóle z innej bajki i nie znajdziemy takiej z taką blaszką i nie powinniśmy brać takich materiałów pod uwagę

Pasów z przedziału XIII-XV, z Europy Centralnej/Zachodniej szachowało się całych lub fragmentarycznie kilkadziesiąt, max 100 (strzelam)? A okuć i sprzączek wyciaga się tysiące rocznie. Wniosek jest taki, że kombinacji było wiele. Nie jest więc grzechem, że ktoś składa do kupy współwystępujące ze sobą czasowo i przestrzennie zestawy [ta sprzączka jest częsta w XV wieku]. Nie było chyba tez grzechem zrobienie gifa z inną sprzączką [wiekowo jak najbardziej dobraną].

erni1979 napisał(a):
Na klamerkach okucie jest dość szerokie a te zakończenia są bardzo wąziutkie u nasady. I pewnie powiesz ze to kolejny przykład niepraktycznego zwężenia paska przy końcówce na którym przecież jeszcze musiały być dziurki na języczek...Zauważcie jak znacznie końcówka u nasady została poszerzona by spełniało to swoje funkcje. oryginalna ma raptem 6mm i jeszcze dziurki musiała by mieć ok 3mm

Tu masz rację, Pan Lorifactor o pare mm zwiększył szerokość okucia pewnie dla tego, że nikt by mu dzisiaj bida-paska-"sznurówki" o szer 6mm nie kupił.

Sprawdziłem więc 18 okuć [nie tych dyskutowanych ale z rodziny naddługich] jaka miały szerokość w miejscu wejścia paska. Poniżej wyniki (czerwone kółko to serokość pojedynczego okucia; Oś Y to szer w mm):

Załącznik:
indeks.png

czyli, te 6mm serokości to nie jakiś wyjątek wśród paskowych okuć.

Pytanie, czy po drugiej stronie mogły być jakieś sprzączki, mogące zmieścić 6mm pasek. Ano są takie [z epoki] i to ze szpliką!:

Załącznik:
a1ae_6.png

Załącznik:
dfM_65.jpg

do tej poniżej wejdzie 8mm szerokości pasek
Załącznik:
NjM44_8.png

erni1979 napisał(a):
Ile taki wąski paseczek wytrzymał z dziurkami w trakcie eksploatacji?

Niedługo...dzięki temu tyle ich w ziemi siedzi :) Nikt też nie powiedział, że w średniowieczu robiono tylko porządne i długotrwałe rzeczy.

erni1979 napisał(a):
Po co miał by się miał by się tak zwężać żeby na końcu zrobić tak szeroki widelec

"Bo to czaderski, wyróżniający się na tle innych okuć kształt" - tak by pewnie odpowiedziała Ci ówczesna młodzież

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 09:09 
Generał Broni
Generał Broni

Pawlor, w żadnym wypadku nie miałem nic złego na myśli. Żadna próba interpretacji przedmiotu nie jest grzechem bo chyba o to w tym hobby chodzi i trzeba być otwartym na wszelkie pomysły i zdania innych. Uważam dyskusję za bardzo rzeczową i to chciał bym sprostować na początku bo różnie można odebrać próbę zwrócenia uwagi na pewne aspekty tej identyfikacji. Tych końcówek jak piszesz jest bardzo dużo i świadczy to że nosili je najprawdopodobniej zwykli mieszczanie i jakoś nie przemawia do mnie stwierdzenie że w średniowieczu produkowano coś niepraktycznego tym bardziej w tej klasie bo to domena naszych czasów a nie czasów gdzie nie było miejsca na takie rozwiązania tym bardziej w przedmiotach tak powszechnego użytku. To są jedynie nasze próby i pewnie dalej byśmy siedzieli i próbowali podważać na wzajem swoje spostrzeżenia i interpretacje, i chyba póki co trzeba poprzestać i zapamiętać ten wątek na przyszłość. Chciałem zasiać w niej ziarenko niepewności bo może otworzy to oczy trochę szerzej i ktoś kiedyś natrafi na te okucie na jakimś obrazie lub rzeźbie z tego okresu. Do tej pory podejrzewam że zdania zawsze będą podzielone i nie myślę o tym że wszystkieinne są złe a moja tylko dobra

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 09:24 
Moderator
Moderator

Ależ mnie też przyjemnie się rozmawia/rozmawiało :za :) Podałeś rzeczowe argumenty, rozbiłeś moją pewność co do przeznaczenia tych okuć, zmusiłeś do poszukiwań, przy okazji pojawiło mi się w tym kontekście parę pytań.

Tak, że to ja dziękuję i również jestem za utrzymaniem tej dyskusji w stanie otwartym. :za :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 10:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,

Te okucia znajduje się na wielu stanowiskach późnośredniowiecznych, np. na miejscówkach po starych wsiach. Nie wydaje mi się, żeby w XV czy nawet XVI - XVII w. "księgi zbłądziły pod strzechy". Zwłaszcza w takich ilościach. ;)

Pozdrawiam,
Grzechooq

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 11:11 
Specjalista
Specjalista

Mnie przekonaliście. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 12:20 
Generał Broni
Generał Broni

Miło przeczytać, że moja indetyfikacja była trafna.
A już myślałem, że wyszedłem przed szereg.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]