Teraz jest piątek, 26 września 2025, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewki do "PI-kaczy"
PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 20:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .
Czy ma juz ktorys z kolegow doswiadczenie w nawijaniu cewki do wykrywacza PI zamiast pojedynczym drutem - lica czyli splecionymi 5 - 10 cienszymi drucikami . W doswiadczeniach z transformatorem Tesla stwierdzilem , ze lica sprawuje sie lepiej do wytwarza "gestrze" pole . A przy PI-kaczach tez wytwarzamy impulsy EM .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 20:41 
Podporucznik
Podporucznik

W wykrywacach typu pi a dokladnie w ich sondach nie ma roznicy ( moze po za oporem ) czy urzyjemy licy czy pojedynczego drutu!
Przy czestotliwosciach 1 kHz nie wystepuje efekt naskorkowy. Wiec nawijaj czym chesz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 09:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Nie "chodzi" mi o efekty naskorkowe , ktore wystepuja od 100KHz jedynie o to , ze w uzwojeniu z licy , kazdy drucik wytwarza "wlasne" pole EM , ktore powinny sie sumowac .
Ale chyba zrobie sam to doswiadczenie ( wiem ... niedowiarek jestem :jump ) bo i tak jestem w trakcie robienia wykrywki dla mojego brata wiec nawine jedna cewe wiecej i juz nie bede kolegom drazyl "dziury w brzuchu " .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 10:06 
Major
Major

Niedowiarek to ja jestem właśnie :) W konstrukcjach amatorskich o niezbyt wysokiej czułości gdzie czasy opóźnienia próbkowania tzw. delay time wynoszą zazwyczaj powyżej 25-30us, praktycznie nie ma specyficznych wymagań co do rodzaju drutu nawojowego, ekranowania czy kabla doprowadzającego sygnał do elektroniki. Najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami opisu budowy. Manipulacje przy przypadkowej cewce mogą dać nie więcej niż 5% zmiany. Podczas celowego projektowania detektora PI określa się na wstępie rodzaj wykrywanych obiektów. Następnie ustala się najkorzystniejsze dla nich wymuszenia sygnału. Dopiero teraz projektuje się sondę-cewkę o takich parametrach aby osiągnąć jak najkorzystniejszą odpowiedź od założonych obiektów. W dalszym etapie projektuje się taki wzmacniacz wejściowy aby osiągnąć w całym układzie (sonda - wzmacniacz) jak najwyższy stosunek sygnał/szum. W wyniku bardzo starannej optymalizacji można uzyskać wzrost parametrów nawet do 25% w porównaniu do układu zaprojektowanego w miarę poprawnie. Jak widać jest o co starać się lecz wymaga to naprawdę sporej wiedzy i doświadczenia. Na pocieszenie dodam, że przychodzi ono z czasem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 12:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Morze mi ktoś powiedzieć ile zwojów trzeba na cewkę 15 cm do Jabla ? drut oczywiscie 0,7 mm . Wlasnie się zabieram za robie nie lepszej 25 cm cewki i pomyślalem nad tą 15 cm na monetki i inne drobiazgi :) . WIem , wiem ze bedzie sie trza meczyc z szukaniem :) . I ile okolo drutu metrów moge kupic ? z 20 - 30 metrow wystarczy na te 2 cewki :P ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 października 2005, 12:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Mowi sie , ze niezaleznie od srednicy nalezy przy PI stosowac sie do 17m drutu na jedna cewke .
Dopuszczalne sa male "odchylki" ale ... zapewne sa tu tez koledzy , ktorzy maja duzo wiecej doswiadczenia niz ja .
Wiec odczekaj az uslyszysz conajmniej dwa - trzy zdania na ten temat .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 12:33 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]