Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 20:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Opcja zerowa, zero informacji, zero współpracy i kontakt
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 22:56 
Specjalista
Specjalista

Nie mam zamiaru kupować latarki,nie mam planów z rezygnowania z chodzenia w biały dzień przy drodze.
Osobiście zawsze dokładałem do każdego wyjazdu, więc liczę się z karami pieniężnymi, jako dodatkowy koszt. Jednak do czasu,...do jakiego. Do momentu gdzie będą nas traktować jako niską szkodliwość, czy jak ,,wampira z Bytowa''. Czy kara będzie delikatna czy też surowa i bezwzględna
Wchodziło MO do moich rodziców, wejdzie Policja i do mnie,ale skoro nie chcę rezygnować, to co w razie przeszukania domu. Mam setki guzików, żetonów dominialnych itd, itd. 95 % zakupionych na aukcjach allegro.Posiadam 70% przelewów bankowych
[ ponad tysiąc blankietów]. Czy mam teraz kupione rzeczy powiesić na ścianie u sąsiada czy też pchać na aukacjach tych w Polsce jak i ...za granicą, bo taki może być efekt ustawy. Tu mam natenczas dylemat.

Ostatnio edytowano wtorek, 24 października 2017, 23:00 przez qalityk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 22:59 
Pułkownik
Pułkownik

filek napisał(a):
ryszardpe napisał(a):
.... czy ktoś kogoś zmusza do szukania zabytków i następnie do sprzedawania ich na allegro czy facebookowych grupach …… Wystarczy załatwić pozwolenie na legalne poszukiwania zabytków, no tak ale jak się coś znajdzie to trzeba oddać ... i dobrze, niech sobie leży w muzeum i niech następne pokolenia młodych ludzi uczą się historii   jeżeli ktoś to traktuje zarobkowo, to świadomie łamie prawo. Dla mnie pasja polega na robieniu czegoś dla idei, dla satysfakcji że coś zrobiłem, znalazłem i mogę swojej żonie, dzieciom i znajomym pokazać w muzealnej gablocie, zobaczcie to jest moja znajdka, ślad mojej działalności, mojej pasji ... dlatego po kilkuletnich poszukiwaniach dla zaprzyjaźnionego muzeum dzięki muzealnym pozwoleniom na poszukiwania na interesującym mnie terenie i (dla niektórych - niestety) przekazaniu wszystkich znalezisk dla archeologa, który te poszukiwania nadzorował, występuję sam o pozwolenie na kolejne tereny, na których się spodziewam nie mniej interesujących znalezisk. I co z tego mam ? oprócz kosztów które ponoszę na benzynę, wykrywacz itd - SATYSFAKCJĘ, zadowolenie, samorealizację, dużo zdrowia i zero stresu (przed Policją) mnóstwo adrenaliny przy każdym sygnale, szacunek moich najbliższych i znajomych no i mnóstwo złośliwości zawistnych (co za debil że oddał za darmo ...) a tego wszystkiego nie kupi się za żadne pieniądze

Czy WKZety wystawiają pozwolenia na okres np. 30 dni? Jeśli tak to roczny koszt dla poszukiwacza to kwota w granicach circa 1.200 pln. A to dotyczy tylko JEDNEJ lokalizacji. Często łykendowy wyjazd jest wynikiem nagłego impulsu. Mam z niego zrezygnować z powodu proceduralnych? Jeśli nawet uzyskam pozwolenie i wpłacę te 90 pln co dostaję w zamian? Pozwolenie na chodzenie po ziemi, która nie jest własnością WKZetów… Jakim prawem ta instytucja rości sobie prawo do pobierania ode mnie haraczu?

A może najpierw warto by było sprawdzić a nie pisać takich absurdalnych przemyśleń,nawet gdybyś miał pierwsze tylko na trzy miesiące to następne już na cały rok,to jest taki areał że rok lub dwa to mało żeby skrupulatnie oblecieć,przy tym samym terenie tylko odnawiasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 23:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie zamierzam płacić ŻADNYCH pieniędzy za to, że ktoś pozwoli chodzić mi po polu, które nie jest jego własnością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 23:18 
Generał Broni
Generał Broni

Pułkownik L napisał(a):
A może najpierw warto by było sprawdzić a nie pisać takich absurdalnych przemyśleń,nawet gdybyś miał pierwsze tylko na trzy miesiące to następne już na cały rok,to jest taki areał że rok lub dwa to mało żeby skrupulatnie oblecieć,przy tym samym terenie tylko odnawiasz.

No właśnie, może najpierw sprawdz jak to wygląda w różnych województwach zamiast pisać takie dyrdymały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 23:20 
Malkontent

Spoko , z dużej chmury - mały deszcz.
Póki co , pewnie ''styszowate'' mają ubaw z naszej paniki.
Pożyjemy - zobaczymy ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 00:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dobrze, może napiszę drukowanymi literami, że pisząc załatwić miałem na myśli otrzymać pisemne pozwolenie właściciela pola, wypełnić stosowny wniosek, dołączyć niezbędne załączniki, wpłacić opłatę i złożyć to wszystko w WKZ mając nadzieję na otrzymanie pozwolenia

i tak na marginesie, wszyscy bulwersujący się że jak to oni coś znaleźli i dlaczego Państwo im to zabiera może przypomną sobie, że znaleźli to na czyimś terenie, więc to może właściciel terenu jest właścicielem tej rzeczy a oni ją po prostu kradną ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 01:02 
Generał Broni
Generał Broni

Skoro właściciel wyraził zgodę na szukanie na jego terenie to dlaczego kradną?

Widzę jesteś kolejnym neofitą który myśli że złapał Pana Boga za nogi, bo jakiś urzędas łaskawie zgodził się na Twoje poszukiwania. I całe to dorabianie ideologii o śladach historii, eksponatach w muzeum itp. Zabawne :)

Oczywiście każdy kto chodzi bez błogosławieństwa pana urzędnika z WKZ to na pewno złodziej i handlarz :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 01:14 
Malkontent

Ad 1 - co by drukowane były Ryszardzie P. - trzeba nacisnąć ''Capslock'' - taki czarny prostokącik , trzeci od dołu po lewej stronie na klawiaturze...
PS. - prostokącik może być w innym kolorze ... np. różowym - kwestia smaku .

A teraz do meritum.

Oskarżanie nas o kradzież jest ( bardzo delikatnie pisząc ) nadużyciem.
Ja osobiście bardzo bym Pana prosił o bardziej wyważone / przemyślane osądy .
Chyba że wykopał Pan ostatnimi czasy jakieś broszury / książkę o WKPb - co by w pewnym stopniu tłumaczyło Pańskie podejście...i nieuleczalną przypadłość.

Zdrowia życzę , zdrowia ...

Ostatnio edytowano środa, 25 października 2017, 01:24 przez Olek_65, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 01:30 
Główny Administrator
Główny Administrator

I tym optymistycznym akcentem kończymy dyskusję :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]