Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: czy od 02.01.2018 zdarzyły się incydenty z policją
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:58 
Plutonowy
Plutonowy

Aśka72 napisał(a):
Zgadzam się w tej kwestii z fishowcem. Dokładnie tak to wygląda. W tym temacie wystarczy zgłoszenie sąsiada,kierowcy ,który oglądał jakiś program o grabieżcach czyli nielegalnych poszukiwaczach itp. i policja musi to sprawdzić. Niestety tak to jest,że policja nie jest fachowcem w tym temacie i jak znajdzie w domu jakieś przedmioty przypominające starocie to wam to zatrzyma do wyjaśnienia,czyli opinii biegłego. Policja będzie też chciała zweryfikować pismo ,które macie czy aby na pewno jest prawdziwe . W dodatku będzie musiała sprawdzić czy teren po ,którym się poruszaliście jest zgodny z zadeklarowanym na kwicie , a więc trochę to trwa, bo nawet konserwator jak będzie na polu na oględzinach nie wie od ręki czy dany teren ...to jest ten sam teren :D ...W informacji o zawinięciu chłopaków z pola nie ma jednoznacznie mowy o ich zatrzymaniu. Z reguły jest to zabranie z pola,przesłuchanie i przeszukanie w sprawie,ale w charakterze świadka bo dla policji to mniej roboty,można to zrobić natychmiast na legitymację bez nakazu prokuratora a dla delikwenta niezbyt wygodna sytuacja bo nie może np odmówić składania zeznań...Ciekawa jestem czy pojawi się jakaś dokładniejsza informacja na temat tego wydarzenia. Póki co nic mnie w tej sytuacji nie dziwi choć niezmiennie bulwersuje. :o

Dla wyjaśnienia:
WKZ wydaje pozwolenie z dołączoną mapą, tą samą którą poszukiwacz sam dostarcza z wnioskiem. Jest na niej zaznaczony teren poszukiwań i miejsca z niego wyłączone, czyli stanowiska archeologiczne. W terenie należy posiadać oba dokumenty, są wtedy do weryfikacji na miejscu. Jak ktoś chodzi z pozwoleniem a bez mapy, dociekliwy policjant może chcieć sprawdzić, jakiego terenu dotyczy pozwolenie.
Posiadając pozwolenie możesz posiadać w domu zabytki pochodzące z poszukiwań detektorem. Zdajesz je po zakończeniu poszukiwań, np. na koniec roku, masz na to trzy tygodnie od końca pozwolenia. Posiadasz też przedmioty, które WKZ zwrócił z poszukiwań prowadzonych na podstawie poprzednich pozwoleń.
Przestańcie swoimi domysłami straszyć ludzi, bo na razie to są opowieści ślepego o kolorach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Skoro pytasz, fishowiec: w Anglii znaleziony zabytek (treasure) trzeba zgłosić odpowiedniemu funkcjonariuszowi pod groźbą grzywny. Potem są badania - kilka tygodni, miesięcy, nierzadko i rok. Dopiero po tym albo wypłacają jego wartość rynkową i zabytek idzie do muzeum, albo wraca do zgłaszającego. Ponieważ wszystko, co leży w ziemi należy do właściciela gruntu, warto z nim wcześniej podpisać umowę, inaczej może zabrać zabytek albo pieniądze, a detektorysta dostanie figę.

Oraz ciekawostka - opisałem praktykę. Według angielskiego prawa bowiem znaleziony zabytek należy do państwa (a raczej królowej), a poszukiwaczowi nie należy się żadna nagroda; zupełnie tak, jak teraz w Polsce. Jakim cudem wprowadzili takie rozwiązanie w praktyce, naprawdę nie wiem, ale widać tu ogromną dobrą wolę ze strony urzędników i polityków.
U nas jest odwrotnie - mamy nieprzyjazne prawo (mam na myśli wymóg pozwolenia na poszukiwanie przed jego rozpoczęciem), a praktyka i tak jest jeszcze gorsza, jak wynika z różnych relacji.
Natomiast co do biżuterii i takich tam, które nie są zabytkami, mamy prawo o wiele dla nas korzystniejsze - jak po zgubę nikt się nie zgłosi, należy w całości do znalazcy. Więc nie narzekaj na wszystko :); w Anglii w najlepszym razie dostałbyś połowę takiej znajdy. Co do innych krajów, to w większości prawo jest bardziej nieprzyjazne dla poszukiwaczy od angielskiego.

Podsumowując - to, że większość polskich poszukiwaczy zabierała znajdki dla siebie, to sytuacja bez odpowiednika w Europie i to musiało się kiedyś skończyć. Obaj się chyba zgadzamy, co w polskim prawie trzeba zmienić, ale nie oczekuj cudów. Nie będzie tak, żebyś mógł sobie zabrać rzymską monetę bez pytania o zgodę do swoich zbiorów "bo to znalazłeś i nie musisz się z nikim dzielić". Potrzeba jasnej definicji zabytku, ale ona i tak ci się nie spodoba - idę o zakład. Ale zaskocz mnie i zaproponuj jakieś rozwiązanie w odpowiednim wątku.

Ostatnio edytowano niedziela, 28 stycznia 2018, 21:17 przez Drucik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Maciek7309 - skąd ta informacja, że zabytki możesz zabierać do domu? Jakieś źródło? To byłoby bardzo duże ułatwienie, gdyby to była pewna informacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:12 
Generał Broni
Generał Broni

Też jestem ciekaw bo z tego co czytałem to trzeba zgłosić to niezwłocznie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:31 
Moderator
Moderator

maciek7309 napisał(a):

Dla wyjaśnienia:
WKZ wydaje pozwolenie z dołączoną mapą, tą samą którą poszukiwacz sam dostarcza z wnioskiem. Jest na niej zaznaczony teren poszukiwań i miejsca z niego wyłączone, czyli stanowiska archeologiczne. W terenie należy posiadać oba dokumenty, są wtedy do weryfikacji na miejscu. Jak ktoś chodzi z pozwoleniem a bez mapy, dociekliwy policjant może chcieć sprawdzić, jakiego terenu dotyczy pozwolenie.
Posiadając pozwolenie możesz posiadać w domu zabytki pochodzące z poszukiwań detektorem. Zdajesz je po zakończeniu poszukiwań, np. na koniec roku, masz na to trzy tygodnie od końca pozwolenia. Posiadasz też przedmioty, które WKZ zwrócił z poszukiwań prowadzonych na podstawie poprzednich pozwoleń.
Przestańcie swoimi domysłami straszyć ludzi, bo na razie to są opowieści ślepego o kolorach.

Wiesz Maciek. Chciałabym wierzyć ,że to takie proste. Myślisz ,że policjant otworzy sobie mapy google we własnym telefonie z GPS-em i raczy dokonać identyfikacji i porównania czy ta niebieska kropka jest w miejscu ,które pokrywa się z mapą,którą ma posiadacz pozwolenia ? Serio ? W moim przypadku to nawet konserwator zabytków miała wątpliwości czy mapa ,którą widzi jest dokładnie mapą ,która nam zweryfikuje czy jesteśmy na stanowisku archeologicznym czy też nie. A Ty w swojej naiwności wymagasz tego od policji?
Możesz mi podać podstawę prawną ,która pozwala ci posiadać takie zabytki z poszukiwań detektorem? ...I czy to jest od razu napisane na pozwoleniu? Czyli mówiąc krótko czy policjant o tym wie?
Kolejne pytanie . Jaki masz dokument od WKZ, na przedmioty zwrócone ?
Ostatnie pytanie. W jaki sposób Twoje poszukiwania z pozwoleniem dbają o kontekst wydobywanych przez Ciebie przedmiotów ,bo przecież taka jest między innymi idea poszukiwań zabytków ?
I nie chcę wcale nikogo straszyć ,ale chciałabym,żeby mnie ktoś przekonał ,że pozwolenie na poszukiwanie zabytków nie jest wałkiem. Niestety na razie nie widzę argumentów poza kupowaniem sobie świętego spokoju...być może teoretycznie i do czasu.

Ostatnio edytowano niedziela, 28 stycznia 2018, 21:40 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:35 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie rozwalili wątek...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:46 
Plutonowy
Plutonowy

Ws. ostatnich postów. WKZ udziela pozwolenia na poszukiwania w obszarach, gdzie stanowiska archeologiczne nie występują:
Załącznik:
Uzasadnienie.jpg

W toku poszukiwań należy zgłosić:
Załącznik:
Waunki.jpg

Guzik, polmos, moneta, szwabska klamra nie jest znaleziskiem archeologicznym. Co innego cmentarzyska, brązowe siekierki, średniowieczne ostrogi, kordy i miecze.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:47 
Plutonowy
Plutonowy

Stanowisko archeologiczne to nie kropka na mapie, przynajmniej nie na tej do pozwolenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Drucik
Poslugujesz sie niescislosciami. Calkowicie rozmywajacymi istote rozwiazan brytyjskich.
Skarb a zabytek to w UK sa inne sprawy.
To zle miejsce na nasze przekomarzania.
Od jakiegos czasu mamy "polskiego czlowieka" w organizacji ECMD. Jak rozumiem z powodu wczesniejszych zaszlosci nie jest na tym forum chyba obecny ani lubiany. Moze szkoda. Ostatnio do tej organizachji dolaczyla Rumunia. Polska niestety nie. Moze by to pomoglo wypracowac jakies cywilizowane ramy poszukiwan w Polsce. Nie tylko dla uprzywilejowanych. Nie przesadzam.

Drucik czy ty pracujesz dla WKZ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 21:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie fishowiec, jestem tylko poszukiwaczem i z WKZ mam tylko konieczne kontakty; jak do tej pory tylko pisemne (z policją nawet takich nie :) ). Co do zabytku (treasure) w Anglii - według Treasure Act jest nim przedmiot ze szlachetnego kruszcu lub mający ponad 300 lat.
Dzięki za rzeczową odpowiedź.
Ponieważ belhior i ty macie rację odnośnie zaśmiecania, idę założyć nowy wątek.

Ostatnio edytowano niedziela, 28 stycznia 2018, 22:21 przez Drucik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 22:03 
Generał Broni
Generał Broni

maciek7309 napisał(a):

Guzik, polmos, moneta, szwabska klamra nie jest znaleziskiem archeologicznym. Co innego cmentarzyska, brązowe siekierki, średniowieczne ostrogi, kordy i miecze.

Bardzo fajne stwierdzenie pod kórym chętnie bym się podpisał, niestety nie mające żadnego odzwierciedlenia w naszej rzeczywistości, praktyce ani prawodastwie. Poza tym dlaczego sredniowieczna ostroga ma być zabytkiem, a średniowieczna moneta już nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 22:08 
Moderator
Moderator

maciek7309 napisał(a):
Ws. ostatnich postów. WKZ udziela pozwolenia na poszukiwania w obszarach, gdzie stanowiska archeologiczne nie występują:
Załącznik:
Uzasadnienie.jpg

W toku poszukiwań należy zgłosić:
Załącznik:
Waunki.jpg

Fajnie ,że dołączyłeś skan

Szczególnie wzruszający punkt "b". Czy w sprawozdaniu przedstawiasz metodę,którą doszedłeś do tego,że dany przedmiot zalegał bez kontekstu? Serio pytam. Nie miej żalu ,chcę wiedzieć bo to ciekawe.

Wiem kolego,że stanowisko to nie kropka. Nigdzie nie napisałam,że konserwator nie znała mapy AZP . Po prostu nie wiedziała w jakim zakresie gmina ustanowiła strefę ochronną.
Ponawiam pytanie o dokument na podstawie ,którego WKZ przekazuje Ci część znalezisk .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 22:11 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

maciek7309 napisał(a):
moneta, szwabska klamra nie jest znaleziskiem archeologicznym. .

Królu Złoty , to jakby coś , to będę mógł się na Ciebie powołać?
Jak nam trzepano kwadrat,to wykrywacze zarekwirowano za kawałek drutu,kilka śmieciowych blaszek i kamienie magnetyczne. Gdybyśmy mieli klamrę szwabską, to pewnie w tej chwili wychodziłbym na warunkowe. :D
Kolego maciek7309,jeśli policja będzie miała prikaz na odstrzał(tak jak się dzieje w łódzkiem),to Ci święty boże nie pomoże z nadgorliwymi. Archeo się wypnie , a Ty się będziesz gimnastykował.
Poza tym fajnie , że wstawiłeś te scany , bo dowiedziałem się , że jednak w tym kraju można znaleźć znajdę bez kontekstu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 22:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

prosze moda o usuniecie dygresji, ktore zamiescilem w kierunku Drucika.
Stracily znaczenie aczkolwiek niescislosci chociazby co do interpretacji skarbu wciaz pozostaly bo nie kazda zlota moneta znaleziona w polu to skarb i zabytek. Ale to bajka dla dzieci w innym kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 22:28 
Plutonowy
Plutonowy

Lipek napisał(a):
maciek7309 napisał(a):

Bardzo fajne stwierdzenie pod kórym chętnie bym się podpisał, niestety nie mające żadnego odzwierciedlenia w naszej rzeczywistości, praktyce ani prawodastwie. Poza tym dlaczego sredniowieczna ostroga ma być zabytkiem, a średniowieczna moneta już nie?

Lipek, napisałem to właśnie z praktyki, przynajmniej własnej. WKZ zatrzymuje wszystko od średniowiecza w dół, resztę zwraca ( wymieniając monety miałem na myśli np. pfennigi). Nie wiem czy to ocena "zabytkowości" czy brak miejsca do składowania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]