Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 15:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: W okolicy Domecka spadł 3-kilogramowy meteoryt.
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 15:52 
Chorąży
Chorąży

Może trzeba pomóc :?

Cytuj:
3-kilogramowy meteoryt spadł w okolicach Domecka, w gminie Komprachcice w Walentynki, czyli 14 lutego. Z taką wiadomością u tamtejszego proboszcza pojawili się pracownicy Narodowego Centrum Badań Jądrowych.
Proboszcz o kosmicznym kamieniu powiedział na mszy. - Pracownicy Narodowego Centrum Badań Jądrowych, zapukali do mnie w sobotę i prosili, żeby nagłośnić temat meteorytu - mówi ks. Marcin Tomczyk. - Jest to meteoryt, który może ważyć nawet do 3 kilogramów. To czarny kamień, może ktoś słyszał takie charakterystyczne uderzenie, inne niż zwykle, to znaczy, że w tym miejscu ten meteoryt spadł, ale do tej pory nikt nic nie słyszał i nic nie znalazł - wyjaśnia.

Wśród mieszkańców szok i niedowierzanie. - Mroźna aura i brak znaleźnego nie zachęcają do szukania meteorytu - mówią.

- Dla mnie to było zdziwienie, powiem szczerze, że akurat tutaj. Podejrzewam, że gdyby komuś ten meteoryt spadł na dom to prędzej byłoby o tym głośno, niż gdy spadł komuś na polu - mówi jedna z mieszkanek Domecka.

- Ja prawdę jestem pod wrażeniem. To było w niedzielę rano, w kościele proboszcz mówił, żeby tam nie dotykać... Kolega siedział koło mnie i mówi - a to może dron jakiś? - dodaje inny mieszkaniec.

- Byłam bardzo, a bardzo zdziwiona. Niesamowite. Może być, że gdzieś tam coś zleciało, sama nie wiem - zastanawia się pani Anna.

- Choć pierwsze doniesienia traktowałem z przymrużeniem oka, teraz widzę, że zainteresowanie meteorytem jest coraz większe - mówi Leonard Pietruszka, wójt gminy Komprachcice. - W tej chwili warunki pogodowe nie skłaniają ku temu, żeby wpaść na genialny pomysł i szukać. Aczkolwiek zainteresowanie jest duże i myślę, że gdyby warunki pogodowe były inne, to niejeden pokusiłby się o to, żeby przeczesywać teren sołectwa Domecko, żeby znaleźć właśnie tą sensację - dodaje.

Informację o meteorycie potwierdzają specjaliści z Pracowni Komet i Meteorów. Osoby, które znajdą meteoryt proszone są o kontakt z Narodowym Centrum Badań Jądrowych.

źródło: http://radio.opole.pl/100,229228,w-okolicy-domecka-spadl-3-kilogramowy-meteoryt-d

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: W okolicy Domecka spadł 3-kilogramowy meteoryt.
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 21:55 
Moderator
Moderator

Tylko dlaczego niby znalazca ma kogoś powiadamiać ? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

Teren olbrzymi,ale ziemia zmarznięta to może nie zagłębił się tylko leży na powierzchni.Gdyby było blisko mnie to pewnie bym trochę pochodził tam po polach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

A co panowie od zabawy jądrami mają do meteorytu? Tak w ogóle, to nie jest jakaś prywatna akcja tych panów? Ale ciemny ludek wie, że jakieś piniądze, znaleźne cycuś się należy, a pany wielkie od badania jonder nie wiedzom, albo udajom :ups: Oj nieładnie próbować z chęci zysku wykorzystywać dobroduszność prostego ludu, jeszcze sprytnie, żeby ksiądz z ambony zaagitował :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 22:41 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dajcie spokój, posiadanie meteorytów, handel meteorytami i poszukiwanie meteorytów jest jak najbardziej legalne, nie jest zakazane, więc z pewnością chodzi o udostępnienie meteorytu do ewentualnych badań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2018, 15:52 
Generał Broni
Generał Broni

"...Mówił, żeby tam nie dotykać" :1 :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2018, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

Zgłosić i nie dotykać,żeby kontekstu nie zatrzeć,bo kontekst najważniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 06:25 
Szeregowy
Szeregowy

Tam jest napisane, że tylko proszą o powiadomienie. Nie straszą żadnymi paragrafami. Nie popadajmy w paranoje. Każdy z nas może prosić o powiadomienie o upadku meteorytu. Tylko nie każdy z nas ma taką informację, że w tej okolicy "wczoraj" upadł meteoryt. Oni akurat to wiedzieli, byli zainteresowani jego znalezieniem i wykorzystali najskuteczniejsze w tym miejscu medium do powiadomienia ludności o swoim zainteresowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 09:38 
Moderator
Moderator

He he . Jasne, że nie ma się czego obawiać . Informacja o " niedotykaniu " też może być naciągnięta . No bo to trochę naiwne myśleć , że nikt tego nie pomaca ...Bawi mnie tylko trochę taka naiwność i bezradność naukowców w tej kwestii . Cała sprawa jest w sumie dość dziwna . Liczą na to , że ktoś dobrowolnie tego kosmicznego przybysza poszuka i odda do badania . Skąd niby rolnik ma wiedzieć , który to kamień ? Czy on zna wszystkie na swoim polu ? 3 kg to nie jest tak dużo tym bardziej, że mógł się jeszcze rozpaść przy uderzeniu ... Mi się po prostu sytuacja wydaje dość zabawna . Wyobrażam sobie od razu ten klimat w kościółku gdzie poszła fama , że coś spadło i te wszystkie rozmówki o dronach czy kosmitach . :D Wesolutko . Generalnie . Albo naukowcy dostaną meteoryt do badania albo nie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 11:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Może to byli naukowcy,a może nie naukowcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 11:48 
Szeregowy
Szeregowy

Zawsze warto zaryzykować. A może akurat coś tam ktoś odda ;-)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]