Teraz jest sobota, 6 września 2025, 17:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zgody na poszukiwania poza Lasami Państwowymi
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 10:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

martinesss napisał(a):
Niestety Drucik ale muszę trochę racji przyznać frankowi. Jeśli wpuszczasz kogoś świadomie do swojego domu to po części bierzesz za niego odpowiedzialność. Jak ktoś się u Ciebie poslizgnie i się połamie to może stwierdzić, że to przez Ciebie bo rozlałeś wodę na podłodze i nie zabezpieczyles tego miejsca. Stąd tabliczki o myciu podłogi w magdonaldach i centrach handlowych. Jak ktoś wpadnie do rowu na twoim polu to może powiedzieć, że go wpuściłeś a nie zabezpieczyles terenu. A stanowisko archeologiczne to chyba bardziej chodziło o jego odkrycie, oznaczenie na mapie a w konsekwencji możliwe ograniczenie w dysponowaniu nieruchomością dla właściciela.

Myślę koledzy że czas żeby znaleźć sobie jakieś inne zajęcia, zamiast wymyślać grożące nam i rolnikom zagrożenia bez podania podstawy takich twierdzeń.
Czytając fantazyjne opisy niektórych kolegów, to stwierdzam że takich bredni nie potrafili by wymyśleć ( a mają także fantazje) różnej maści pseudo redaktorki, archeo-beton i białe kołnierzyki razem wzięci.
Takie idiotyczne wymysły za chwilę zaczną być podawane za prawdę i sami będziemy rozpowszechniać falę strachu i gotowe pomysły dla biurokracji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 10:53 
Szeregowy
Szeregowy

Zluzuj gumy stan bo to Ty bredzisz jak połamany. My sobie luźno wymieniamy poglądy bo do tego służy takie forum. A jak chcesz z tym lecieć do urzędników no to już Twój wybór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 11:02 
Moderator
Moderator

Tu nikt nikogo nie straszy . To tylko rozwinięcie tematu dlaczego rolnicy niechętnie podpisują zgody na chodzenie po ich terenach . Rolnik z natury jest dobry chłop. Pozwala chodzić , służy radą i pomocą jeśli np zakopiesz się autem obok jego pola . Ale jest też dość czujny i nie chce ewentualnych kłopotów . Na myśl o podpisaniu czegokolwiek , staje okoniem i główkuje do czego może ci być potrzebny jego podpis i do czego możesz go ewentualnie wykorzystać ? Generalnie wietrzy kłopoty i na ogół jest pozamiatane .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 11:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

i dodam do tego co napisala Aska72, ze generalnie rolnik w swoim mysleniu ma racje!
Dzieki temu poki co ma swiety spokoj z takimi wynalazkami jak WKZ bo kto wie jak i gdzie moglyby siegnac macki uzurpatora. Moze i na kopanie ziemniakow trzebaby bylo uzyskiwac zezwolenie z WKZ z dokladnym harmonogramem prac godzina po godzinie, szczegolowa mapa terenu oraz z ewidencja przypadkowych znalezisk.. kto wie ktory kamien zostal kiedys rzucony w obranie stada 68500 lat temu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 12:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

martinesss napisał(a):
A jak chcesz z tym lecieć do urzędników no to już Twój wybór.

Przeczytaj kolego jeszcze raz to co napisałem tylko ze zrozumieniem, zanim zaczniesz zarzucać donosicielstwo, a to że rolnicy nie chcą podpisywać jakichś bzdurnych biurokratycznych papierków wynika nie ze strachu przed jakąś odpowiedzialnością, bo znają dobrze dotyczące ich prawko nie są zbyt bojaźliwi, tylko raczej zachowań grupki naszych kolegów co można zobaczyć i usłyszeć na publikowanych filmikach, mimo że co najmniej 95% z nas szanuje cudzą własność nie wchodzi bez zgody i zakopuje dołki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 13:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Stan12. Bzdury wypisujesz. Rolnik jest nieufny nie dlatego ,ze zobaczył jakies filmiki , a dlatego ,że jest człowiekiem i z dziada pradziada nie ufał władzy , bo ta zawsze go dymała. I dlatego powie Ci: idź i sobie szukaj. Jeżeli zaś zaczniesz podtykać kwity pod nos człowieka , to zwyczajnie w wiekszości przypadków sie nie dogadacie , bo ten ktoś właśnie nie zna zagadnień prawnych i dlatego bedzie niechętny do takich biurokratycznych zachowań.
Mieszkam na wsi i jak pójdę do każdego sąsiada , to "na gebę" zgodę dostanę zawsze, ale jak bedę chciał kwity pisać , to pół życia stracę na tłumaczeniu zagadnienia. I wątrobę pewnie też :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 14:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
O nieufności z podpisywaniem jakiegoś papieru nieznajomemu człowiekowi dla jakiegoś tam urzędu nawet nie pisałem, bo czegoś takiego też bym nie podpisał.

Stan12 pewnie słyszałeś o ubezpieczeniu OC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 16:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam.
Ja mam trochę inne doświadczenia.
Pierwsze udostępnione pola, na które robiłem kwity zaproponował mi właściciel, który zdybał mnie na jednym z nich. Standardowa bur na wstępie, ale po półgodzinnej rozmowie zaproponwał mi 150 ha.
Nie na każdym polu, są grody czy inne starożytne osady. Wydaje mi się, że poza zakres wykrywacza + dwa metry kwadratowe dokoła sygnału nikt raczej nie kopie.
WKZ wskazuje obszary objęte dozorem na które się nie wchodzi, więc aby dokopać się do jakichś pozostałości to trzeba mieć fart.
Ja się nie dokopałem.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 17:34 
Moderator
Moderator

No to dima miałeś szczęście a " Twój" rolnik miał w dodatku dużo, dużo hektarków . U nas w centrum rolnik , ma na ogół kilka hektarów i to często w rozproszeniu więc zawalczyć o jakiś większy " plac" do chodzenia jest niezwykle trudno .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 17:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Proszę nie wyżywać się na chłopach, na ich miejscu też bym nic nie podpisał. W większości to dobrzy ludzie, rzadko trafi się taki, który żywego detektoryste przez granice nie przepuści. Nasz wróg to koleżanki z archeo, chłop to przyjaciel, zwłaszcza jak się do niego podejdzie z :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 18:06 
Szeregowy
Szeregowy

I niech tak zostanie. Wracając do początku wątku to wiele osób słuchając "promocji" zdobywania pozwoleń, zacznie biegać do rolników po pozwolenia i tym samym zacznie wzbudzać wśród nich nieufność. A to z czasem zacznie się negatywnie odbijać na wszystkich. Więc zastanawiam się czemu ma ta "promocja" służyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 19:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ten kto chce chodzić po prywatnych polach to "biega po pozwolenia", czy będzie "biegał" i bez promocji. Tym bardziej teraz.
Kto nie chce to zawsze może siedzieć w domu.
Dziwne podejście kolegi.
Pól jest dużo, wystarczy dla wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]