Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 15:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Jaką kwotą jestem skłonny wesprzeć PZE ?
150 zł/rok wraz z ochroną prawną 46%  46%  [ 227 ]
100 zł/rok wraz z ochroną prawną 36%  36%  [ 176 ]
100 zł/rok ochrona prawna mnie nie interesuje 2%  2%  [ 8 ]
50 zł/rok 5%  5%  [ 24 ]
PZE nie jest mi do niczego potrzebne 4%  4%  [ 21 ]
Dorzucę więcej niż 150 zł rocznie bo idea jest tego warta 7%  7%  [ 34 ]
Liczba głosów : 490
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Składki w PZE - Ankieta - Bardzo ważne !!!
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 18:59 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

daro23 napisał(a):
Odyniec napisał(a):
daro23 napisał(a):
Według mnie niektórzy się mylą licząc na to,że im wyższe składki tym więcej kasy na koncie.
Może i są setki chętnych zapłacić składkę o wiele wyższą niż te 150zł ale pamiętajcie proszę o tysiącach tych ,których stać na 50zł a czasami i mniej.
Dodatkowo społeczeństwo mamy ostrożne i nieufne bardzo duża większość poszukiwaczy po prostu nie wierzy ,że PZE będzie miało na tyle dużą siłę przebicia aby cokolwiek zmienić w prawie i przepisach.

Zastanawiam się kim są Ci, których stać tylko na 50 a czasami i mniej ?
To pewnie wszyscy Ci co kupili wykrywacz w Biedronce lub w sklepie z zabawkami (Fisher Price)
i nadal nie znaleźli złotego pociągu.
Kupując samochód wiesz, że nie będziesz lał w niego wody...

Wcale nie musisz się zastanawiać już Ci jednego przedstawiam.
Zarabiam 3800 brutto ,mam dwoje dzieci i żonę na utrzymaniu, dodatkowo splacam kredyt za mieszkanie i sporo wydaje na leki dla moich synow bo choruja.
Swój pierwszy wykrywacz złożyłem jakieś 22 lata temu a do tej chwili zmieniłem kilkanaście markowych i wcale nie były one z Biedronki.
Jak zdazyles może wywnioskować ,że ktoś taki jak ja ma prawo nie być rorzutny i ma prawo nie wyrzucac pieniędzy w błoto.
Jak mój przedmowca powiedział ,składka jak na razie jest tylko na PZE a nie na jakiś konkretny sprecyzowany cel bo "walka ze złym prawem" okreslona w statucie to trochę mało.

daro23 nie będę wdawał się zbytnio w polemikę bo nie o to biega...
Powiem Ci tylko, że każda dodatkowa przyjemność dorosłego mężczyzny kosztuje i nie uwierzę,
że ne zdołasz wysupłać równowartości trzech prezerwatyw raz w miesiącu.
Jeżeli lubisz ryzyko to twoja rzecz ale nie stękaj jak wpadniesz...
Ile można powtarzać, że tworzą się struktury by nasze środowisko zostało zauważone
Każda taka organizacja wymaga stosownych nakładów i przede wszystkim ogromnego zaangażowania
przedstawicieli - uważasz, że ktoś będzie się udzielał w czynie społecznym?
Stawianie sprawy "płacę ale wiem za co" na tym etapie jest dziecinnie żałosne i bardzo niestosowne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 19:42 
Kapral
Kapral

Dziecinne to jest wierzenie w bajki i Św.Mikołaja :)
Inwestuję w moje przyjemności i to niemało ale składka to raczej nie inwestycja w przyjemność.
Jak do tej pory to PZE nie wybiło się medialnie a już tym bardziej nie wpłynęło znacząco na opinię o poszukiwaczach dzięki audycją w TV
Wyjaśnij mi proszę co rozumiesz przez stwierdzenie " uważasz, że ktoś będzie się udzielał w czynie społecznym" ?
Czyli co "wodzowie" związku według Ciebie mają sobie odliczać pensje miesięczne za działalność ze składek ?
Sprecyzowanie działań to chyba nie jest żałosne i niestosowne na etapie ustalania poziomu składek od członków związku.
A tak odbijając od tematu nie mam pojęcia ile kosztują prezerwatywy ja wolę gdzie indziej zamiast wywalać w krzaki lub do kosza :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 20:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

WELCOME TO HELL :666

;) ;) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 21:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Miałem już nie zabierać głosu w tym temacie ale czytając tą dyskusję aż kusi aby zadać pytania, może ktoś pomyśli i wyciągnie wnioski.

Dlaczego w tej ankiecie udział wzięło tylko a może aż 300 osób w tym mamy pewne że 150 gotowa zapłacić tą najwyższą składkę i czuć się bezpiecznym bo obroni go związek.

Czy związek ma być tym co będzie bronił w sadach złapanych na poszukiwaniach i czy ta składka 150 wystarczy aby pomóc obronić wszystkich, bo dla mnie to ona nie wystarczy nawet dla kilku, a nawet gdyby to ilu zgodzi się szarpać po sądach przez kilka lat większość da sobie spokój i zapłaci grzywnę.

Czy nie najważniejszym działaniem na samym początku powinno być działanie na legalne chodzenie i zmiana prawa aby załatwienie tych formalności było w miarę łatwe i realne.

Co będzie gdy większość uzna że składka jest wygórowana i nie przystąpi do związku, a związek zostanie z poparciem kilkuset zamiast kilkudziesięciu tysięcy członków i jaką w tedy będzie miał siłę PZE.

Teraz możecie już po mnie pojechać, że mogę sobie podarować te kilka piw czy prezerwatyw albo że jak mi nie pasuje to mogę sobie zostać po co komu taki z wykrywaczem z Biedronki.

Wierzę tylko że założyciele mają na tyle rozsądku i potrafią wybrać rozsądne rozwiązanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 21:25 
Chorąży
Chorąży

stan12?
Zapłaci grzywnę?Chyba zapomniałeś że teraz grozi nawet więzienie.

Boże.
Jakich ja czasów doczekałem :( Za kochanie i dotyk historii grozi pudło. :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 21:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Co do liczby osób, już około 300 forumowiczów zadeklarowało gotowość składki 100 zł na rok (w tym część więcej). Do tego dochodzą osoby ze stowarzyszeń i z poza forum. Jak PZE będzie miało na starcie 1000 członków, to jak dla mnie będzie już dobrze, bo składki wystarczą na konkretne działania - 100 tys. zł to konkretna suma. Na kilkadziesiąt tysięcy członków nie liczę, a w pierwszym roku nawet na kilkanaście :? . Ważne, żeby ruszyć z miejsca. A co do konkretnych działań, to pierwszy rok pokaże wszystko. Jest też chyba jasne, że na koniec roku istnienia PZE przedstawi rozliczenie z wydatków - wtedy każdy będzie mógł ocenić, czy warto się dalej dokładać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 00:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Odyniec napisał(a):
daro23 napisał(a):
Według mnie niektórzy się mylą licząc na to,że im wyższe składki tym więcej kasy na koncie.
Może i są setki chętnych zapłacić składkę o wiele wyższą niż te 150zł ale pamiętajcie proszę o tysiącach tych ,których stać na 50zł a czasami i mniej.
Dodatkowo społeczeństwo mamy ostrożne i nieufne bardzo duża większość poszukiwaczy po prostu nie wierzy ,że PZE będzie miało na tyle dużą siłę przebicia aby cokolwiek zmienić w prawie i przepisach.

Zastanawiam się kim są Ci, których stać tylko na 50 a czasami i mniej ?
To pewnie wszyscy Ci co kupili wykrywacz w Biedronce lub w sklepie z zabawkami (Fisher Price)
i nadal nie znaleźli złotego pociągu.
Kupując samochód wiesz, że nie będziesz lał w niego wody...

Widzisz sytuacja materialna nie zawsze jest stała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 16:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

skoro to ma byc legalne stowarzyszenie , i ma uprawniac do hobby ktore tak kochacie , to zastanawiam sie poco taka kasa 150 na ochrone prawną skoro to ma byc legal...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 17:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Rysio z Klanu napisał(a):
stan12?
Zapłaci grzywnę?Chyba zapomniałeś że teraz grozi nawet więzienie.

Boże.
Jakich ja czasów doczekałem :( Za kochanie i dotyk historii grozik pudło. :(

Kolego ja nawet nie biorę pod uwagę, że ktoś należący do PZE będzie świadomie szukał zabytków nie mając na to odpowiednich pozwoleń, bo tylko za to może grozić zgodnie z obecnie obowiązującym prawem odsiadka, pomniejsze uchybienia mogą być karane grzywną, to raz a po drugie to szukających zabytków bez pozwolenia związek bronił nie będzie o czym już wspominał Jacek w tym wątku bo byłoby to sprzeczne ze statutem.

A jeżeli PZE nie będzie związkiem powszechnym zrzeszających wszystkich nawet tych od "Biedronki" to nie ma moim zdaniem racji bytu bo będzie słaby i niczym nie będzie różnił się od już istniejących.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 18:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

stan12 - a dlaczego twoim zdaniem będzie słaby? Liczba członków będzie przecież wielokrotnie większa, niż innych związków poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 19:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chociażby dla tego że inaczej rozmawia się z organizacją która ma poparcie tysiąc czy dwa a inaczej z taką która jest powszechna i popiera ją kilkadziesiąt tysięcy. Ale o tym dowiemy się za jakiś czas i dla tego tak ważne moim zdaniem aby należeli do niej prawie wszyscy którzy używają wykrywaczy, nurkują czy używają magnesu.
Dla tego teraz ważniejszym być powinno aby zachęcić wszystkich aby zechcieli należeć do PZE niż wysokość składki i jakaś tam pomoc prawna za większą opłatą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 19:34 
Główny Administrator
Główny Administrator

Czytam ten wątek i dochodzę do wniosku, że ludzie wolą pisać niż czytać.
Ochrona prawna jest jedną z form działalności PZE a nawet nie podstawową.
Chodzi o zmianę prawa na ludzkie.
Zanim to jednak nastąpi należy uzbroić się w prawników.
Czytając wielu poszukiwaczy widzę, że największym problemem nie jest dla nich złe prawo, bezprawnie działająca policja, kiepskie sady i prokuratura. Ważniejsze jest to ile kasy uzbiera związek.
W myśl powiedzenia: Zrób coś dla ludzi to zamiast podziękować zapytają ile na tym zarobiłeś :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 20:32 
Chorąży
Chorąży

Polskie piekiełko.Tego się tutaj boję. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 21:05 
Pułkownik
Pułkownik

150 daję w ciemno. Gdzie jeszcze na początku wątku wydawało się wszystko oczywiste to na końcu zgłupiałem. Mianowicie chodzi o tą ochronę prawną,niechże ktoś kompetentny to wyjaśni bo jak na razie to targowisko. Chcę tylko wiedzieć przed czym ma być ta ochrona prawna? Przecież jak będę miał papier z WKZ-u i błogosławieństwo właściciela gruntu to raczej z ochrony prawnej nie trzeba korzystać. Jak kwitów z WKZ-u miał nie będę a mnie zawiną z pola czy lasu to z ochrony też nie zdążę skorzystać bo mnie Jacek wywali na zbity pysk . Jeśli się mylę lub opacznie coś zrozumiałem to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Proszę o odpowiedzi konstruktywne,wyjaśniające wątpliwości ,bez bełkotu z poprzednich stron.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 21:56 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ochrona prawna przed debilizmem wymiaru sprawiedliwości. Mieliśmy przypadki na forum spraw które były wynikiem zakupu jakiegoś tam przedmiotu, ofiary donosów, nie koniecznie chodzi o poszukiwanie. Chodzi o to, że z tej kasy był by opłacany prawnik który ma już doświadczenie w tego typu sprawach, a nie osoba dopiero ucząca się jak walczyć z debilizmami typu "nielegalna kolekcja hełmów, nielegalnie pozyskana z skupów złomu".

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]