Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zebranie Walne PZE - 7 IV 2018 - Zaproszenie !
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 20:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Filip napisał(a):
O tych co wejdą nocą na miejsce gdzie w dzień kopie archeo. Padło pytanie na spotkaniu: " czy jak teraz wyjdę na podwarszawskie pola szukać śmieci, monnet, psich numerków, odznak i zostanę zatrzymany to PZE zapewnia pomoc prawną? Odpowiedz prawnika: " Jeżeli nie szukasz śmieci na stanowisku to TAK"
Dodam że była dyskusja ile takich sytuacji może być i czy to nie rozwali budżetu, ale wszyscy uważają że to jest jedna z tych rzeczy którą ludzie dostają w zamian tego że wspierają i bez tego pojawią się głosy " płacę a co dostaję w zamian"
Ja powtarzam że płacimy a w zamian dostajemy nadzieje na zmianę chorego prawa, i zasadniczo po to płacimy, a nie żeby dostać coś fizycznego.

I o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 20:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

robroy3801 napisał(a):
Na walnym padła propozycja stworzenia stowarzyszenia córki właśnie po to aby do tej pory nie zrzeszeni mieli swojego przedstawiciela,czyli coś w stylu właśnie PSE ale obecni niezrzeszeni skrytykowali pomysł niestety .Jeśli chcieliby sie zrzeszać to zrobili by to wcześniej.Takie padały argumenty .

Czyli niezrzeszeni niezrzeszonym zgotowali ten los :lol: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 20:23 
Kapitan
Kapitan

sylwek22 napisał(a):
@Filip
A do jakiego zrzeszenia mogę się zapisać na dolnym Śląsku, okolice Legnicy?
Od dawna chciałem być człowiekiem takowej organizacji ale nie mogłem jej namierzyć
Proszę o konkretną informacje.....

@Aśka, Padła propozycja że ludzie mogą się zapisywać do już istniejących stowarzyszeń, problem w tym, że jeżeli by się chcieli gdziekolwiek zapisać to już by to zrobili... ja wiem jak świat

Sylwek22 za moment powstanie mapa stowarzyszeń,członków PZE a na chwilę obecną zapraszam do Stowarzyszenia Historyczno-Eksploracyjnego Triskelion z siedzibą w Bielawie ale działamy w całym kraju. Ja jestem z okolic Złotoryi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 20:25 
Kapitan
Kapitan

Drucik napisał(a):
robroy3801 napisał(a):
Na walnym padła propozycja stworzenia stowarzyszenia córki właśnie po to aby do tej pory nie zrzeszeni mieli swojego przedstawiciela,czyli coś w stylu właśnie PSE ale obecni niezrzeszeni skrytykowali pomysł niestety .Jeśli chcieliby sie zrzeszać to zrobili by to wcześniej.Takie padały argumenty .

Czyli niezrzeszeni niezrzeszonym zgotowali ten los :lol: .

Można tak powiedzieć :) Ale jeśli bedzie taka wola i zapotrzebowanie to oczywiście i takie rozwiazania mozna wprowadzić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 20:26 
Generał Broni
Generał Broni

Ale mętlik :ups: zaczyna mnie to wszystko przerażać,zagmatwane jak przepisy podatkowe,dobrze że mam jeszcze kilka innych hobby wykrywacz już dawno się kurzy,ide dalej spawać Poloneza przynajmniej do tego nie trzeba stowarzyszenia stowarzyszeń,dobrze ze Polonez nie z ziemi bo to w sumie tez już zabytek :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 20:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

To super, robroy, że w związku są osoby elastyczne. Teraz tylko zrobić listę chętnych, którzy chcą się zapisać do takiego PSE i można o to wystąpić, podając liczbę zainteresowanych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
robroy3801 napisał(a):

:no manipulacja :n :666
Filip napisał(a):
Jacek proponował powołanie stowarzyszenia "córki" które by wchodziło w skład PZE i wszyscy jego członkowie by mieli prawo głosu jako to stowarzyszenie. Ludzie mieli by wybór: być członkiem wspierającym bez prawa głosu - zapisać się bezpośrednio do PZE, być członkiem stowarzyszenia które wchodzi w skład PZE i mieć prawo głosu. Ja byłem za tym pomysłem, niestety ja nie mam prawa głosu. Większość przegłosowała że nie będzie stowarzyszenia córki.

Filip napisał(a):
Padła propozycja że ludzie mogą się zapisywać do już istniejących stowarzyszeń, problem w tym, że jeżeli by się chcieli gdziekolwiek zapisać to już by to zrobili...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:15 
Kapitan
Kapitan

frank napisał(a):
robroy3801 napisał(a):

:no manipulacja :n :666
Filip napisał(a):
Jacek proponował powołanie stowarzyszenia "córki" które by wchodziło w skład PZE i wszyscy jego członkowie by mieli prawo głosu jako to stowarzyszenie. Ludzie mieli by wybór: być członkiem wspierającym bez prawa głosu - zapisać się bezpośrednio do PZE, być członkiem stowarzyszenia które wchodzi w skład PZE i mieć prawo głosu. Ja byłem za tym pomysłem, niestety ja nie mam prawa głosu. Większość przegłosowała że nie będzie stowarzyszenia córki.

Filip napisał(a):
Padła propozycja że ludzie mogą się zapisywać do już istniejących stowarzyszeń, problem w tym, że jeżeli by się chcieli gdziekolwiek zapisać to już by to zrobili...

Żadna manipulacja .Jeśli byłeś to pewnie zauważyłeś ,że koledzy którzy siedzieli koło mnie ,po lewej stronie ciągle powtarzali ,że oni nie chcą do stowarzyszeń tylko do PZE .Ale nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby zebrać skład ,który zechce zabrać sie za zakładanie stowarzyszenia córki :) Problemem będzie tylko wypracowania wspólnego zdania i przekazanie go delegowanemu na zjazd członkowi.Z doświadczenia wiem,że przy np.40 członkach wypracowanie wspólnej drogi i jednego zdania jest trudne a co dopiero przy powiedzmy 300 osobach ,no ale próbować zawsze warto :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:20 
Moderator
Moderator

Kolego Robroy3801 z Triskeliona ,nie bardzo zrozumiałam. Czy powiedziałeś właśnie ,że to niezrzeszeni zadecydowali,że nie chcą rozwiązania zaproponowanego przez Jacka? No ale przecież podobno odbyło się w tej sprawie głosowanie ? Naprawdę brakuje tu komunikacji ze strony PZE...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:26 
Kapitan
Kapitan

Absolutnie nie .Dwie osoby o ile pamiętam były na tak ale dwie na pewno na nie ,siedziały obok mnie i wiem co mówiły.W samym głosowaniu brali udział oczywiście już tylko delegaci i też nie było jednogłośnie.Jak już mówiłem ,najważniejszy jest głos ludzi i wszystko można jeszcze pewnie zrobić :) Szkoda tylko ,że tak niewielu było wolnych strzelców .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:28 
Kapitan
Kapitan

Najważniejszy głos należy i tak do Jacka .Jeśli tylko znajdzie chwilkę na pewno odpowie na wszystkie zadane tutaj pytania :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:50 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
frank napisał(a):
Autokratyzm stowarzyszeń, egocentryzm, traktowanie niezrzeszonych jako problem, jako materiał do zagospodarowania, potrafi skutecznie zniechęcić, zniszczyć szczytne idee, a tym samym, możliwe, że nawet wykończyć PZE, myślcie, może coś z tym da się jeszcze zrobić.
Mycha napisał(a):
Jest proste rozwiązanie.
1. PZE zrzesza wszystkie stowarzyszenia, reprezentuje nasze środowisko.
2. "PSE - powszechne stowarzyszenie eksploratorów nowe stowarzyszenie-córka" przyjmuje w swoje progi wszystkich niezrzeszonych, którzy chcą się "zapisać".
3. Każdy płaci składki do stowarzyszenia, do którego należy.
4. Każde stowarzyszenie ma reprezentanta w PZE i wpłaca do PZE środki zależne od liczby członków.
5. Każde stowarzyszenie ma prawo głosu. Ilość głosów zależna (nie koniecznie liniowo) od ilości członków.

Konkretnie :1

aż za bardzo
Jeżeli stowarzyszenie przekroczy 5 % głosów to nawet otrzyma subwencję od PZE.
Skądś to znam.
Tylko smog od opon i kamienie o które zadba kol. Zbyszek 146 uratują Nas. Ludzie, przyjaciele, patrioci- barykady wzywają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 21:57 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja tłumaczyłem że ludzie nie chcą zapisywać się do obecnie istniejących stowarzyszeń, ale chcą się zapisywać do PZE, albo do "córki". Do czegoś z czym się jeszcze nie pokłócili ani im nie podpadło. Jak by ludzie chcieli się zapisać do istniejących stowarzyszeń, to by to już dawno zrobili. Co do głosowania nad stworzeniem "córki" to z grubsza 1/3 stowarzyszeń była za. Córka miała by powstać tylko w celu dania prawa głosu. Członkostwo niczym innym by się nie różniło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 22:01 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak gwoli ścisłości - jakiś czas temu chciałem się zapisać do jakiegoś stowarzyszenia w mazowieckim i jakoś nic nie znalazłem. Może źle szukałem, przyznaję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 22:03 
Główny Administrator
Główny Administrator

Przecież stowarzyszenie córka da również tylko jeden głos. Nie rozumiem w czym problem aby zapisywać się bezpośrednio do PZE ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]