Nietajenko napisał(a):
frank napisał(a):
Czyli uważasz że, społeczeństwo obywatelskie to takie, gdzie urzędnicy mogą bezwzględnie wykorzystywać uczciwość i dobre chęci zwykłych ludzi, terroryzować policją i sądami za wydobycie z gruntu pogiętej, aluminiowej łyżki, tak ?
Zupełnie nie o to mi chodziło. Ja nie oceniam stanu prawnego. Zwróciłem tylko uwagę na to, że część społeczeństwa nadal nie uznaje bezinteresownych postaw za coś normalnego. Kwintesencję tego znaleźć można w tym cytacie.
Cytuj:
Kto normalny wywaliłby za free osiem dych za pochodzenie sobie po polu.
Uderz w stół a nożyce się odezwą. Już widzę Nietajenko twoją bezinteresowność,zapewne wszystko co znalazłeś na wykopkach przez lata to oddawałeś konserwatorowi .Dla siebie nigdy nic nie zostawiłeś,no przecież ty jesteś wzorowym obywatelem. Takie pierdoły to możesz w przedszkolu opowiadać a zgrywasz cwaniaka bo udało ci się kwitek w WKZ załatwić ,udało albo jesteś jednym z tych co wysługują się za frajer archeologom przy kopaniu łopatą . Takie obywatelskie postawy to przeważnie źle mi się kojarzą z przeszłości bo albo trafiałem policjanta albo kapusia. Już nie dawno był jeden Rysio z papierkiem sygnalista.
Ja osobiście nie widzę najmniejszego powodu dla którego ma mnie ktoś wydoić z kasy za chodzenie po swojej łące. To właśnie to śmierdzi komuchami i jest stworzone by trzymać krótko za ryj społeczność poszukiwaczy. Jeśli ci to odpowiada to twoja sprawa,daj się szmacić urzędasom i państwu .Powinni ci jeszcze opodatkować korzystanie z twojego prywatnego WC a na skorzystanie z niego odpowiednie zezwolenie żebyś musiał mieć. I to z takim terminem rozpatrzenia żebyś nigdy nie zdążył.