Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy od 02.01.2018 zdarzyły się incydenty z policją?
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2018, 10:45 
Malkontent

Grzebiuszka ma rację - odchodzimy od sedna.
Choć i ja odbiegnę nieco od tematu , to jednak będę bliżej.

Tydzień temu ryliśmy w pewnym miejscu gdzie diabeł mówi - dobranoc.
Bardzo wolno przejechał samochód - wsteczny ... nie jest dobrze.
Wysiadł starszy pan , popatrzył po czym powiedział - czy zdajecie sobie sprawę z tego że robicie to nielegalnie ?
Kolega ( zasłużony zresztą Forumowicz ) zjeżył się jak kot - awantura wisiała w powietrzu. :666
Jednak spokojnie wytłumaczyliśmy w czym rzecz - nie łazimy po stanowisku i zgoda WKZetu jest zbędna . Rozstaliśmy się w tzw. ''przyjaznej atmosferze'' i nawet pogadaliśmy o pierdołach - był emerytowanym saperem.

Niestety dzięki nagłośnieniu naszego hobby i durnowatym filmikom wzrasta tak zwana '' społeczna świadomość '' ... co dobrze nie wróży .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2018, 10:53 
Moderator
Moderator

Możesz sobie apelować, Grzebiuszka. Zwracałem na to uwagę parę stron wcześniej, ale bez skutku. Musiałbym każdemu wsadzić po żółtej kartce. Widocznie taka paplanina ma działanie kojące na kondycję psychiczną piszących. Dlatego uznałem że prościej będzie, gdy już wszyscy uzewnętrznią emocje, zmienić tytuł wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2018, 16:01 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Co poniektórzy poczują się bardzo zawiedzeni i przeżyją traumę zaglądając do tego wątku o zawartości aż 10 stron, oczekując sensacyjnych relacji z masowych zatrzymań, informacji o spektakularnych akcjach policji organizowanych razem z leśnikami, myśliwymi, wędkarzami i miejscową ludnością, o siejących popłoch wśród detektorystów sygnalistach i o ich sukcesach, o szukających wsparcia kolegów detektorystach ze sprawami karnymi, a tu d...pa, No i dobrze, że nie mają się czym nacieszyć, że nie spełniają się oczekiwania szmaciarzy, że ludzie sobie radzą nawet w tak trudnej sytuacji.

Faktycznie, cały wątek to niby jałowa dyskusja, a tak naprawdę to 10 stron łamania stereotypów i koniecznego budowania nowego archetypu detektorysty na miarę naszych ciężkich czasów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2018, 19:26 
Generał Broni
Generał Broni

reasumując, nic nie zdarzyło się w związku z tematem i dobrze
czekamy na fakty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2018, 22:21 
Chorąży
Chorąży

10min/56sek.
https://www.youtube.com/watch?v=FER90sOw9W8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 08:09 
Generał Broni
Generał Broni

pocieszające, po prostu optymizm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 13:59 
Moderator
Moderator

Kolega zwyczajnie miał szczęście bo trafił na normalnych policjantów. Ale po pierwsze mogli się zdarzyć nadgorliwi funkcjonariusze a po drugie to nie musiał być zwykły patrol tylko mogli przyjechać na czyjeś zgłoszenie. A wtedy nie ma zmiłuj, interwencja, przesłuchanko ,spisywanko itd...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

masz rację, czasy się zmieniają i przepisy, ale ludzkie charaktery już nie tak do końca
parę lat temu gość nasłał patrol, obyło się na ogólnej rozmowie i na tym się skończyło
ale wracając do tematu, piszmy o tych złych doświadczeniach i dobrych również

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 20:43 
Kapral
Kapral

Dokładnie jak przedmówcy. Ma farta, znaczy się szczęście że ma takich kumatych policjantów w okolicy.

Trafi na służbistów, lub *** dla których liczą się statystyki i premia to trzeba będzie się tłumaczyć.

Co było w opolskim pod Kędzierzynem ze strażą miejska jak zwinęli chyba ojca z synem lub jakiegoś samotnego poszukiwacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 20:54 
Moderator
Moderator

Nie chce sytuacji dokladnie opisywac, zeby rykoszetem nie odbila sie na innych poszukiwaczach : mala miescina, ugorek, promienie sloneczne ... interwencja, sprawdzanie danych, po wymianie uprzejmosci slowne zezwolenie na dalsze spacery, w miedzyczasie prawie przyjacielska konwersacja na tematy rozne, po kilkunastu minutach telefon od dyzurnego (do pana policjanta) i poinformowanie o zmianie przepisow, zrobilo sie chwilowo nieprzyjemnie. Rozmowa o paragrafach, o tym jak powinna "prawidlowo" przebiegac taka interwencja, koniec koncow udalo sie, ale jak napisala Asia :

Aśka72 napisał(a):
Kolega zwyczajnie miał szczęście bo trafił na normalnych policjantów.

Tak, ze jak widac policja nawet w mikro miejscowosciach potrafi sie blyskawicznie doedukowac, wiec nie ma co kusic losu

*- zastanawialem sie czy pisac o tym bo temat moze sie drastycznie zmienic, ale skoro malo co tu sie rusza to niech bedzie "ku pokrzepieniu serc"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: czy od 02.01.2018 zdarzyły się incydenty z policją
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 20:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

karabin napisał(a):
Nietajenko napisał(a):
frank napisał(a):
Czyli uważasz że, społeczeństwo obywatelskie to takie, gdzie urzędnicy mogą bezwzględnie wykorzystywać uczciwość i dobre chęci zwykłych ludzi, terroryzować policją i sądami za wydobycie z gruntu pogiętej, aluminiowej łyżki, tak ?

Zupełnie nie o to mi chodziło. Ja nie oceniam stanu prawnego. Zwróciłem tylko uwagę na to, że część społeczeństwa nadal nie uznaje bezinteresownych postaw za coś normalnego. Kwintesencję tego znaleźć można w tym cytacie.
Cytuj:
Kto normalny wywaliłby za free osiem dych za pochodzenie sobie po polu.

Uderz w stół a nożyce się odezwą. Już widzę Nietajenko twoją bezinteresowność,zapewne wszystko co znalazłeś na wykopkach przez lata to oddawałeś konserwatorowi .Dla siebie nigdy nic nie zostawiłeś,no przecież ty jesteś wzorowym obywatelem. Takie pierdoły to możesz w przedszkolu opowiadać a zgrywasz cwaniaka bo udało ci się kwitek w WKZ załatwić ,udało albo jesteś jednym z tych co wysługują się za frajer archeologom przy kopaniu łopatą . Takie obywatelskie postawy to przeważnie źle mi się kojarzą z przeszłości bo albo trafiałem policjanta albo kapusia. Już nie dawno był jeden Rysio z papierkiem sygnalista.
Ja osobiście nie widzę najmniejszego powodu dla którego ma mnie ktoś wydoić z kasy za chodzenie po swojej łące. To właśnie to śmierdzi komuchami i jest stworzone by trzymać krótko za ryj społeczność poszukiwaczy. Jeśli ci to odpowiada to twoja sprawa,daj się szmacić urzędasom i państwu .Powinni ci jeszcze opodatkować korzystanie z twojego prywatnego WC a na skorzystanie z niego odpowiednie zezwolenie żebyś musiał mieć. I to z takim terminem rozpatrzenia żebyś nigdy nie zdążył.

Karabin właśnie przez takich jak Ty trzeba krótko trzymać za ryj społeczność ale nie poszukiwaczy lecz pseudoposzukiwaczy, okradających stanowiska archeo i handlujących zabytkami .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 20:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
ryszardpe, czy masz informacje, że karabin okrada stanowiska archeo i handluje zabytkami ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 20:30 
Moderator
Moderator

ryszardpe napisał(a):
Karabin właśnie przez takich jak Ty trzeba krótko trzymać za ryj społeczność ale nie poszukiwaczy lecz pseudoposzukiwaczy, okradających stanowiska archeo i handlujących zabytkami .....
No to mamy pomówienie. Chyba, że Ryszardpe przedstawi jakieś dowody, opisze konkretną sytuację... Proszę to potraktować bardzo poważnie, Ryszardziepe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 20:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

ryszardpe napisał(a):
karabin napisał(a):
Nietajenko napisał(a):
frank napisał(a):
Czyli uważasz że, społeczeństwo obywatelskie to takie, gdzie urzędnicy mogą bezwzględnie wykorzystywać uczciwość i dobre chęci zwykłych ludzi, terroryzować policją i sądami za wydobycie z gruntu pogiętej, aluminiowej łyżki, tak ?

Zupełnie nie o to mi chodziło. Ja nie oceniam stanu prawnego. Zwróciłem tylko uwagę na to, że część społeczeństwa nadal nie uznaje bezinteresownych postaw za coś normalnego. Kwintesencję tego znaleźć można w tym cytacie.
Cytuj:
Kto normalny wywaliłby za free osiem dych za pochodzenie sobie po polu.

Uderz w stół a nożyce się odezwą. Już widzę Nietajenko twoją bezinteresowność,zapewne wszystko co znalazłeś na wykopkach przez lata to oddawałeś konserwatorowi .Dla siebie nigdy nic nie zostawiłeś,no przecież ty jesteś wzorowym obywatelem. Takie pierdoły to możesz w przedszkolu opowiadać a zgrywasz cwaniaka bo udało ci się kwitek w WKZ załatwić ,udało albo jesteś jednym z tych co wysługują się za frajer archeologom przy kopaniu łopatą . Takie obywatelskie postawy to przeważnie źle mi się kojarzą z przeszłości bo albo trafiałem policjanta albo kapusia. Już nie dawno był jeden Rysio z papierkiem sygnalista.
Ja osobiście nie widzę najmniejszego powodu dla którego ma mnie ktoś wydoić z kasy za chodzenie po swojej łące. To właśnie to śmierdzi komuchami i jest stworzone by trzymać krótko za ryj społeczność poszukiwaczy. Jeśli ci to odpowiada to twoja sprawa,daj się szmacić urzędasom i państwu .Powinni ci jeszcze opodatkować korzystanie z twojego prywatnego WC a na skorzystanie z niego odpowiednie zezwolenie żebyś musiał mieć. I to z takim terminem rozpatrzenia żebyś nigdy nie zdążył.

a znasz takich ? to wskaż choć jednego z wyrokiem, ..bo ja ani jednego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 21:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
ryszardpe, czy masz informacje, że karabin okrada stanowiska archeo i handluje zabytkami ?

a napisałem, że karabin okrada i handluje ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]