Miałem Golden Maski i Tekneticsy. Z tych dwóch brałbym zdecydowanie Euroteka PRO 11 DD. Większa liczba przydatnych funkcji, lepsze wykonanie, lepsza ergonomia, brak nadreaktywności na kamienie magnetyczne, poza tym łatwiej będzie go sprzedać w razie zmiany na wyższy model. W tej cenie jeden z lepszych wykrywaczy.
Z kolei jeżeli interesują Cię analogi to szukaj raczej Golden Mask 4 z sondą Spider 9 na sztycy teleskopowej, ewentualnie Coin Killer czyli okrojony Golden Mask 4. Dobre analogi są także ze stajni Tesoro. Lekką przewagą analoga nad Tekneticsem czy innym wykrywaczem z interfejsem cyfrowym, będzie jego szybkość na śmietnikach i dokładność w identyfikowaniu bardzo drobnych elementów z metali kolorowych (takich o średnicy kilku milimetrów).
Victoremque napisał(a):
A może mi powiedzieć ktoś jakie ma znaczenie częstotliwość w wykrywaczach? Czy w tym golden mask jest podana realna wartość czy to jakaś ściema? Jakie znaczenie ma cewka? Szczerze mówiąc to trochę zgłupiałem.
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz na forum. Musisz po prostu więcej poczytać. W wielkim skrócie niższa częstotliwość jest lepsza do obiektów większych (militarka) a wyższa do drobnicy kolorowej (monety, guziki). Na początek kup coś uniwersalnego czyli częstotliwość w zakresie 7-14 khz i sonda 11 cali. A jak już się w czymś konkretnym wyspecjalizujesz to ewentualnie zmienisz sprzęt na taki który bardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom.