Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: deus v4 co wiemy
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 08:28 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ale 11 przy 12khz ma dużo gorszą separacje i większe maskowanie im wyższa częstotliwość tym mniejszy efekt maskowania małych kolorów dl tego hf na zaśmieconych terenach bije 11 na głowę osobiście uważam że hf jest głębsza od 11 na małe moniaki a na pozostałe jest porównywalna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 08:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak jest dokładnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 11:12 
Major
Major

No, a jak się ma elipsa HF do 9" HF. Czy elipsa ma jeszcze lepszą separację? I jak z głębokością? HF9" jest głębsza niż elipsa czy porównywalna?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 11:33 
Porucznik
Porucznik

zeppo035 napisał(a):
kolego Kryhu mam pytanko czy mógł byś zrobić taki test eq na 40 khz reaktywność najniżej i podkręcony
na maksa z dyskryminacją na 0 to samo z deusem na hf częstotliwość jak najbliżej 40 khz reaktywność 0 silen -1 dyskry 0 reszta na maxa przedmiot to cienkie i małe sreberko oczywiście w glebie i drugi test na reatywności na maksa reszta ustawień bez zmian dziękuje :D

Coś tam "naprodukowałem" ale trochę wstyd mi to pokazać ;)

Nie udało mi się sensownie wkręcić sprzętów na maxa ponieważ wybrałem teren w jakim zazwyczaj szukam średniowiecznych sreberek - pełno żelaza i innych śmieci oraz zakłócenia EMI.
Chciałem zrobić trochę więcej ale do silnego wiatru przyłączyły się "fyrające" nad głową F16, a nie miałem pojęcia co wbudowany mikrofon potrafi. No i piękny teren do przeszukania :)

Wybaczcie kompletną amatorszczyznę przy pierwszym filmiku nagrywanym telefonem.

https://www.youtube.com/watch?v=_ZTaLTJ-xfw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 13:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dobra robota Kryhu! Moim zdaniem Equinox lepiej radził sobie w tym terenie od Deusa.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 13:45 
Pułkownik
Pułkownik

Mi się filmik podoba aczkolwiek mógłbyś spróbować jeszcze raz ;) ,fanty powinny być głęboko wsuniete w ściankę(choć do głębokości promienia wielkości cewki,tobie wyszedł test w sumie półpowietrzny,nie widać jak poszczególne sprzęty zachowają się w prawdziwej ubitej glebie,aczkolwiek like poszedł :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 14:22 
Porucznik
Porucznik

Pułkownik L napisał(a):
Mi się filmik podoba aczkolwiek mógłbyś spróbować jeszcze raz ;) ,fanty powinny być głęboko wsuniete w ściankę(choć do głębokości promienia wielkości cewki,

I tak połamałem linijkę przy próbie głębszego wkopywania się i ziemia zaczęła się osypywać :)

Nigdy nie robiłem tego typu testów ale szczerze mówiąc rozczarował mnie Deus z aż tak "żelaznym" sygnalizowaniem fantów w linii audio i barkiem ID zupełnie nawet na 10cm w takiej glebie.
Przy normalnym poszukiwaniu musiałbym kopać średnio co drugi sygnał, który nie jest "rozjechany", to nierealne.

Każdy pewnie wyciągnie własne wnioski, czasami całkim sprzeczne z moimi, to zrozumiałe ;)

Dla mnie jednak widać w tym prorównaniu przepaść w stabilności pracy przy trudnych warunkach i identyfikacji na korzyść Equinoxa, a on przecież leci 5 częstotliwości na raz więc powinien grać jak orkiestra.
Deusa da się wkręcić tak, że będzie "gadał" nonstop i w sumie słychać fant prawie tak głęboko jak w Equinox'ie ale nie wiadomo czy to żelazo czy srebro w sytuacji w której Equinox wyraźnie wskazuje na kolor często z przyzwoitym cyfrowym ID, a ma jeszcze zapas do podkręcenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 14:54 
Kapitan
Kapitan

zeppo035 napisał(a):
Ale 11 przy 12khz ma dużo gorszą separacje i większe maskowanie im wyższa częstotliwość tym mniejszy efekt maskowania małych kolorów dl tego hf na zaśmieconych terenach bije 11 na głowę osobiście uważam że hf jest głębsza od 11 na małe moniaki a na pozostałe jest porównywalna

Ale ja cały czas mówię że na drobnice jest ok, ale na klamry, odznaki itp biała jest płytsza.
Kiedyś z kolegą kopaliśmy sygnał graniczny, malutka aplikacja.
Kolega miał czarna 9ke, białej nie udało mi się tak ustawić by podebrała ten sygnał, a czarna ładnie go widziała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 19:28 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

w takim razie masz rację ale biała nie służy do poszukiwań uniwersalnych tylko do drobnicy uniwersalna jest 11

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 19:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

kolego Kryhu bardzo dziękuje za poświęcony czas test w zupełności zaspokoił moją ciekawość nie spodziewałem się tak trudnych warunków testu moim zdaniem w tych warunkach na tak nie dopasowanych ustawieniach (na moją prośbę ) deus dla mnie nie wypadł zile a eq nie powala przewagą poza stabilnością jeszcze raz dziękuje (eq u mnie nie zagości )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 19:48 
Kapitan
Kapitan

zeppo035 napisał(a):
w takim razie masz rację ale biała nie służy do poszukiwań uniwersalnych tylko do drobnicy uniwersalna jest 11

Ależ oczywiście, zgadzam się w 100%.
Na początku miałem takie wrażenie że biała daje równo głęboko, ale po pewnym czasie zmieniłem zdanie.
Do tego jest zdecydowanie mniej wydajna,mniejsze pole pokrycia i bardziej czubaty stożek detekcji na głębsze fanty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:18 
Specjalista
Specjalista

Kryhu napisał(a):
Pułkownik L napisał(a):
Mi się filmik podoba aczkolwiek mógłbyś spróbować jeszcze raz ;) ,fanty powinny być głęboko wsuniete w ściankę(choć do głębokości promienia wielkości cewki,

I tak połamałem linijkę przy próbie głębszego wkopywania się i ziemia zaczęła się osypywać :)

Nigdy nie robiłem tego typu testów ale szczerze mówiąc rozczarował mnie Deus z aż tak "żelaznym" sygnalizowaniem fantów w linii audio i barkiem ID zupełnie nawet na 10cm w takiej glebie.
Przy normalnym poszukiwaniu musiałbym kopać średnio co drugi sygnał, który nie jest "rozjechany", to nierealne.

Każdy pewnie wyciągnie własne wnioski, czasami całkim sprzeczne z moimi, to zrozumiałe ;)

Dla mnie jednak widać w tym prorównaniu przepaść w stabilności pracy przy trudnych warunkach i identyfikacji na korzyść Equinoxa, a on przecież leci 5 częstotliwości na raz więc powinien grać jak orkiestra.
Deusa da się wkręcić tak, że będzie "gadał" nonstop i w sumie słychać fant prawie tak głęboko jak w Equinox'ie ale nie wiadomo czy to żelazo czy srebro w sytuacji w której Equinox wyraźnie wskazuje na kolor często z przyzwoitym cyfrowym ID, a ma jeszcze zapas do podkręcenia.
Kryhu ....dzienky za test... :1 ,mam jedno pytanie -v jakym programie testowales Equinoxa?...Tez mas racie s ID,y tez ze Equinox ma zauwazalny zapas culosci od 22-25....zapommnialem o tym napisac vcesnej-scegolne jak uzywas 1 frekvenciu-tu v testu bylo40 Khz...y dalej warto zauvazic ze equinox ma cewke standart 11" y deus 9" hf...

Ostatnio edytowano czwartek, 7 czerwca 2018, 20:22 przez EL NINO, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:20 
Porucznik
Porucznik

zeppo035 napisał(a):
deus dla mnie nie wypadł zile a eq nie powala przewagą poza stabilnością jeszcze raz dziękuje (eq u mnie nie zagości )

Ja na całość patrzę z praktycznego punktu widzenia - niespecjalnie często trafiają się średniowieczne siekańce wagi 0,5g ale juz decydowanie częściej cienkie sreberka klasy półgrosza 1.3g.
Takie fanty najczęściej znajdziemy w miejscach noszących pozostałości wieków osadnictwa, czyli nafaszerowane żelazem i innymi śmieciami.
Właśnie ten półgrosz na końcu filmiku mnie powalił - Deus z 10 cm przy płasko leżącej monecie aż razi "żelaznym" dźwiękiem bez żadnego ID, podrapałbym się za uchem solidnie zanim bym go "kopnął" w miejscu gdzie co pół metra będzie podobny zagadkowy sygnał.
W tych samych warunkach Equinox jeszcze na 20 cm pokazuje sensowne cyfrowe ID z ładnym dźwiękiem na kolor, a do 30cm mamy dźwiękowe ID na kolor. Dla mnie to jest powalająca różnica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pytanie jak dźwięk się zmienia od ustawionej dyskryminacji... i innych ustawień.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:38 
Porucznik
Porucznik

EL NINO napisał(a):
Kryhu ....dzienky za test... :1 ,mam jedno pytanie -v jakym programie testowales Equinoxa?...Tez mas racie s ID,y tez ze Equinox ma zauwazalny zapas culosci od 22-25....,scegolne jak uzywas 1 frekvenciu-tu v testu bylo40 Khz...y dalej warto zauvazic ze equinox ma cewke standart 11" y deus 9" hf...

Szczerze? :)
Używam tylko 1 programu, nawet nie wiem jak się on nazywa ponieważ i tak w nim wszystko pozmieniałem więc nie przypomina on już pewnie fabrycznego :)
Zazwyczaj startuję od takich parametrów:
- Multi IQ - 5 częstotliwości - zawsze
- zawsze na początku - noise cancel w powietrzu
- GB - pompowanie - zazwyczaj wychodzi w zakresie 5-15
- 50 tonów
- allmetal z przyciszonym żelazem od -9 do 0 ale żeby je zawsze słyszeć
- threshold - 4-5
- recovery 3-6 (zazwyczaj 5)
- czułość 22-25, pod liniami wysokiego napięcia - 20
- Iron Bias 2-3

Oczywiście przystosowuję sobie na bieżąco czułość i recovery przy zmianach terenu, reszty praktycznie nie ruszam.

Pod przyciskiem na program indywidualny mam kopię w/w programu w 10 kHz, który włączam dla sprawdzenia np. kapsli dających w Multi IQ równe ID w zakresach 8-15, po przełączeniu od razu widać skoki ID na ~5-20.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]