EL NINO napisał(a):
Uziwas programu park1?.., :) - praktycne jeden z mnej culych na najmiense drobiazgy program Equinoxa.? :) ale..Wiem ze na sreberka jest ok.... ;)
EL NINO masz rację!
Cwaniaki z Australii pod programami zaszyli ustawienia, których nie widać z poziomu użytkownika.
Błędnie sądziłem, że każdy program fabryczny to tylko zestaw parametrów, które może zmieniać użytkownik ale tam jest coś znacznie więcej i osiągi pomimo tych samych widocznych nastawów użytkownika znacząco się różnią.
Widać że Park 2 jest czulszy ale też bardziej podatny na zakłócenia.
Tak mnie to zaintrygowało, że poszedłem po 2 rurki PCV i zrobiłem na działce pole testowe :)
Grubszą rurkę wkopałem pod kątem 45st., na węższej rurce ściętej pod kątem zrobiłem mocowanie, żeby np. moneta mogła leżeć płasko do powierzchni ziemi. Powierciłem dziurki z podziałką i pole gotowe.
Zeszło mi do wieczora więc pomęczyłem tylko tego srebrnego półgrosza 1.3gr, który nie dawał mi spokoju.
Na działce mam piach i glinę, czyli zupełnie inną glebę niż wcześniej i o dziwo Deus na tym samym wyżyłowanym programie zachowuje się zupełnie inaczej i nie razi tak dźwiękiem żelaza.
Podsumowując na tym półgroszu Deus (HF9") na 28kHz, reaktywności 0 i silencerze -1, sens. 98 daje radę z cyfrowym ID do 20cm, na 25 powiedzmy że po audio można jeszcze wywnioskować że warto kopnąć.
Equinox z kolei w programie Park 2 z dyskryminacją na recov. 3 i sens 23 daje sensowne ID cyfrowe do 30cm. Na 35cm ID jest już bez sensu ale audio podpowiada jeszcze że warto kopnąć choć cewka zaczyna chyba łapać jakieś żelazo i sygnał przechodzi w jednostronny.
Niestety najmniej zaśmiecone miejsce na działce z najmniejszą ilością zakłóceń EMI wypadło koło sąsiadów z parą kretyńskich psów ujadających na wszystko wokoło więc z jakimś filmikiem obrazującym moje spostrzeżenia może być słabo :/