Teraz jest piątek, 29 sierpnia 2025, 22:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komunikat PZE
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 08:13 
Moderator
Moderator

Drucik napisał(a):
Już to widzę :lol: . Kilka tysięcy osób z maskami na twarzach i saperkami w dłoni ze sztandarem PZE. To będzie niezapomniany przekaz dla rządu :D .

A niby dlaczego mamy mieć maski na twarzach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 10:00 
Podporucznik
Podporucznik

Niektórzy bardzo optymistycznie na to patrzą. Parę osób może by przyszło, może kilkadziesiąt. To samo podejrzewam z zapisami do PZE będzie.Kto się chciał zaangażować to do stowarzyszenia wstąpił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 10:52 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Chciałbym napisać coś jako osoba która przygląda się temu wszystkiemu z boku. Moim zdaniem ciężko będzie żeby się coś zmieniło , bo wydaje mi się , że środowisko jest podzielone a dokładniej jedni współpracują z archeologami a inni nie . Nie mówię , że ci co z archeo działają są źli bo oczywiście , że nie. Jak dla mnie nie ma wspólnego stanowiska względem poszukiwania itd. A co stoi na przeszkodzie zeby zrobić listę online , zbierać podpisy i wysłać do odpowiednich władz/ osób ?. Ktoś kompetentny będzie wiedział gdzie to wysłać. I zebrać tych podpisów powiedzmy 50-100 tys i wtedy zobaczą ilu tak naprawdę jest detektorystów. Może to naiwne co piszę i głupoty, aleosobiście wydaje mi się , że innej drogi nie ma i nie będzie ( obym się mylił). No chyba że strajk hehe, pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 12:02 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
No właśnie strajk, zawieszenie poszukiwań do czasu rzetelnego i po naszej myśli uregulowania przepisów prawa. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 12:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Frank, weź wytłumacz to ludziom ze stowarzyszeń, którzy są na usługach archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 12:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Opcja „zero” z naszej strony jak najbardziej ma sens, jest to najprostszy, najbardziej skuteczny i co ważne bezpieczny sposób przeciwstawienia się obecnemu systemowi. Choćby zabrali się za stowarzyszenia, bo najprościej i najłatwiej, bo same się wystawiają, to i tak niestety zawsze znajdzie się margines, delikwenci chętni na cyrograf kolaboranta z przywilejem chodzenia na krótkiej smyczy archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 13:21 
Podporucznik
Podporucznik

Opcja zero jak najbardziej. Ja dodatkowo skoro tak optują ku ''archeologii współczesności'' zalał ich skrzynki mailowe zgłoszeniami nowych stanowisk archeo typu wszelkie wysypiska śmieci w lasach i na polach, a uzbierałoby się tego w naszym pięknym kraju sporo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 13:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dlaczego maski na twarzach? Yanush już napisał - z odsłoniętą twarzą przyjdzie może kilkadziesiąt osób. Ja nikogo nie zamierzam zniechęcać do takiego protestu, ale skoro nawet tutaj na forum wiele osób przestało pokazywać fanty, to ile osób pokaże twarz dziennikarzom?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 13:25 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Opcja „zero” z naszej strony jak najbardziej ma sens, jest to najprostszy, najbardziej skuteczny i co ważne bezpieczny sposób przeciwstawienia się obecnemu systemowi. Choćby zabrali się za stowarzyszenia, bo najprościej i najłatwiej, bo same się wystawiają, to i tak niestety zawsze znajdzie się margines, delikwenci chętni na cyrograf kolaboranta z przywilejem chodzenia na krótkiej smyczy archeo.

:1
Dokładnie tak to wygląda. Taka opcja jest bardzo trudna dla ludzi,którzy z powodzeniem od lat współpracują z archeo dla dobra nauki. Ale opcja "zero" jest jedyną z naszej strony,która może wywrzeć jakiś nacisk + "piknik rodzinny "z wykrywaczami pod Sejmem. Nie chodzi o wszczynanie awantur tylko pokazanie się. Pokazanie,że nie jesteśmy żadnym półświatkiem tylko normalnymi ludźmi ,którzy lubią poszukiwać . Czasem sami,niekiedy z przyjaciółmi ,niektórzy z żonami a inni jeszcze z dziećmi. Może pora wyjść z ukrycia i pokazać,że jesteśmy tacy sami jak inni hobbyści,cykliści,wędkarze czy żeglarze.
Dopiero odbyły się rozmowy w MKiDN a już tylnymi drzwiami spiski,kombinacje i wojna na oświadczenia. Może to dobry moment żeby zrobić krok do przodu z naszej strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 13:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

Aśka, naprawdę się wyróżniasz wśród tego całego słomianego zapału; jestem pozytywnie zaskoczony. Życzę powodzenia w realizacji tego happeningu pod Sejmem. Ja osobiście stawiam na działania PZE i tego się trzymam, ale jeżeli się tam pojawicie, to obiecuję przyjść z lodami :D . Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 14:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wydaje mi się , że taka " zbiórka" pod sejmem coś by dała . Na pewno media by o tym trąbiły i może coś by się udało wywalczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 14:19 
Podporucznik
Podporucznik

Dopóki nie zmieni się podejście władzy do zwykłego obywatela, który to z góry traktowany jest jako potencjalny przestępca lub złodziej ludzie nie będą się wychylać. Większość moich znajomych którzy kiedyś chodzili z wykrywaczami sprzedali urządzenia lub zawiesili na kołkach, a na pytanie czy nie chcą zapisać się do stowarzyszenia lub wystąpić o pozwolenie na kopanie pada odpowiedż że nikt nie będzie wystawiał się na tacy wkz-owi czy milicji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 15:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

W sumie nie dziwie się , ja osobiście sam czekam aż prawo się zmieni , tylko nie wiem czy się doczekam.Gdyby nie to już dawno bym śmigał z wykrywką , tereny też mam spoczko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 15:36 
Pułkownik
Pułkownik

A ja tam nawet nie mam zamiaru sobie odpuszczać,znajomych gospodarzy chyba każdy ma,umowa na poszukiwanie zaginiętej obrączki ślubnej podczas pracy na kombajnie przy wykopkach i finito,najwyżej będziemy się po sądach ciągać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 15:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A dlaczego pisałem o rozłamie detektorystów sprawdzcie sobie na fb Ruch Narodowy Wolnych i Niezależnych Detektorystów. Dlatego właśnie moim zdaniem nic się nie zmieni bo nie ma zgody...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]