Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ruszyła strona PZE
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 16:23 
Generał Broni
Generał Broni

"Szkolenie" albo wstępna weryfikacja - jak zwał tak zwał. Może określenie nie jest zbyt fortunne ale jakaś selekcja być przecież musi. Wśród tylu tysięcy poszukiwaczy są różni ludzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 16:39 
Moderator
Moderator

Ha ha...niby jak szkolenie ma cokolwiek weryfikować ? Oczywiście ,że poszukiwacze są różni ale jakie według Ciebie powinny być kryteria? Znamy te kryteria? I skąd wiesz,że je spełniasz?To chyba żart z Twojej strony. Nie no ja naprawdę proszę żeby się tutaj wypowiedział ktoś kompetentny,zanim naprawdę rozpęta się gównoburza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 16:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

darek64 napisał(a):
"Szkolenie" albo wstępna weryfikacja - jak zwał tak zwał. Może określenie nie jest zbyt fortunne ale jakaś selekcja być przecież musi. Wśród tylu tysięcy poszukiwaczy są różni ludzie.

No to pozostaje nam już tylko to :666
http://www.wykrywaczklamstw.pl/?gclid=C ... h5EALw_wcB

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 17:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Druga alternatywa :usta

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 17:14 
Kapitan
Kapitan

Aśka72 napisał(a):
Ha ha...niby jak szkolenie ma cokolwiek weryfikować ? Oczywiście ,że poszukiwacze są różni ale jakie według Ciebie powinny być kryteria? Znamy te kryteria? I skąd wiesz,że je spełniasz?To chyba żart z Twojej strony. Nie no ja naprawdę proszę żeby się tutaj wypowiedział ktoś kompetentny,zanim naprawdę rozpęta się gównoburza.

:za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 17:58 
Moderator
Moderator

Tiaaa, a może zamiast się tutaj natrząsać wymyślicie lepszy sposób jak przekonać instytucje państwowe, że jesteście partnerami do dyskusji i warto z wami rozmawiać. PZE tymi działaniami wskazuje, że jest poważnym partnerem, szkoli swoich członków i przechodzi szkolenia. Tylko w ten sposób da się coś ugrać. Z całym szacunkiem wolny strzelec latający z piszczałką i idujący fanty na forach jest dla instytucji państwowych nikim. Zrozumcie, że inaczej się nie da. Zrzeszony może więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 20:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Czytam czytam i nie wierzę ,.
Wypowiem się w moim imieniu , jako niedzielny ,jako jak to kolega Nietajenko mnie określił,.. nikt ,bo poczułem że jego określenie i mnie dotyczy
Obserwuję ten temat od momentu kiedy Jacek z dumą oświadczył że drgnęło , że właśnie powstało coś co nas ?? * poszukiwaczy ma zjednoczyć , nie tylko tych zrzeszonych ale wszystkich o podobnych zainteresowaniach , słowem od A do Z , normalnie radość w domu Gucia i ...
Od pewnego jednak czasu widzę nie zjednoczenie , ale raczej podział , na My specjalnie piszę z dużej i wy czyli nikt ,.
Na tym forum w różnych tematach poruszone zostały , obawy , oczekiwania , ba marzenia bywalców tego forum dotyczące PZE i ..odpowiedzi co niektórych ,jeżeli już padały myślę że pozostawiły raczej niesmak , a przecież na tym forum są ,, zgaduję , i 10 latkowie jak i dziadkowie , i każdy z nich ma , i miał prawo zabrać tu głos .Nieważne jakie pytania padały , choćby najgłupsze ale na każde pytanie powinna paść odpowiedz , a tu , brak odpowiedzi na pytania rodzi kolejne pytania , niewygodne pytania rodzą agresywne odpowiedzi czy o to chodziło ?
Wydaje mi się że od samego początku powinno się zaznaczyć PZE tylko dla stowarzyszeń , i dla tych którzy będą chcieli przyłączyć do stowarzyszeń , całej reszty to nie dotyczy i ten jasny sposób postawienia sprawy na pewno byłby lepszy , uniknięto by obecnych słownych przepychanek a tak ,..
Co do propozycji aby Jacek objechał Polskę by spotykać się samotnikami , niedzielnymi itd. myślę że pomysł raczej lipa bo niby w jaki sposób miałby się z nimi kontaktować , oblepiając słupy ogłoszeniowe na wsiach i w miastach ,że przybywa że chce się spotkać z bandą niepokornych nieudaczników , już widzę jak na te spotkania walą tłumy ,.. W ramach oszczędności jeżeli faktycznie komuś na wątrobie leży dobro Wszystkich poszukiwaczy , niech powstanie oficjalny temat na każdym z for w Polsce , w którym każdy z nas opisze swoje oczekiwania , BEZ ODPOWIEDZI ZE STRONY PZE i z tej za pewnie masy życzeń wyłowić oczekiwania nas Wszystkich .
Ja ze swojej strony chętnie bym się zapisał do PZE ale się nie kwalifikuję , na razie nie ma tam miejsca dla takich jak ja , czyli zostanę ,nikim
Może kiedyś powstanie jakaś córunia na nasze pocieszenie , bo przecież w kupie siła :666 :666

Pozdrawiam Tych Was i oczywiście was czyli nas :szu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 21:05 
Kapral
Kapral

szkolenie + opłata składki = legitymacja uprawniająca do kopania
Wtedy znika potrzeba wydawania pozwoleń, bo przecież poszukiwacz przeszkolony, zaewidencjonowany, wie co robi.
Zgoda właściciela gruntu? sprawa między detektorystą a właścicielem, wkz w to nie wnika.
W tym kierunku trzeba iść.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 21:07 
Moderator
Moderator

Nietajenko napisał(a):
Tiaaa, a może zamiast się tutaj natrząsać wymyślicie lepszy sposób jak przekonać instytucje państwowe, że jesteście partnerami do dyskusji i warto z wami rozmawiać. PZE tymi działaniami wskazuje, że jest poważnym partnerem, szkoli swoich członków i przechodzi szkolenia. Tylko w ten sposób da się coś ugrać. Z całym szacunkiem wolny strzelec latający z piszczałką i idujący fanty na forach jest dla instytucji państwowych nikim. Zrozumcie, że inaczej się nie da. Zrzeszony może więcej.

Ale zrzeszeni na jakich zasadach i jakim kosztem?
Przypominam tylko pewne słowa najpierw może te,które padły na tym forum 19 listopada 2017 roku:
Cytuj:
Tak pamiętam i generalnie dalej się pod tym podpisuję.
Nowy twór jest frontem walki o prawa obywatelskie, a nie strukturą układającą się z kimkolwiek.

Te słowa padły w odpowiedzi na pytanie czy pamiętasz co mówiłeś kiedyś?
A te własnie o które chodzi,najważniejsze, padły 19 lutego 2013 roku.
Cytuj:
Panowie
Propozycje /ustępstwa/ opisane w poście Asadeckiego to szkodliwa utopia.
Jeżeli jest ustawa to po co licencje, nadzory, szkolenia, składki ?
Po prostu przestrzegajmy prawa i nie twórzmy nad sobą zbędnych i korupcjogennych struktur.
Przecież wystarczy jasno doprecyzować, że kopać nie wolno na oznaczonych stanowiskach archeologicznych lub miejscach objętych ochroną archeologiczną i zobowiązać chcących kopać do zaznajomienia się z taką mapą na stronie właściwego urzędu i po sprawie.
Po co wymagać pisemnej zgody właściciela skoro potencjalny konflikt regulują już kodeksy cywilny i karny.
Próbujecie tworzyć bezsensowne obciążenia jak to z czasów komuny, gdzie pływak chcący wypłynąć poza czerwone boje musiał mieć przy sobie kartę pływacką w celu udokumentowania Milicji Wodnej, że potrafi pływać.
Innym problemem, na który proponuję zwrócić uwagę to tzw grupy poszukiwaczy "lojalistów" działające w różnych stowarzyszeniach we współpracy z WKZami.
Grupy te otrzymując wątpliwe prawnie pozwolenia gonią ze swojego terenu poszukiwaczy niezrzeszonych a nawet na nich donoszą ! Znam co najmniej dwie takie ekipy Suwalską i Głubczycką a słyszałem również o innych.
Działalność ekipy z Głubczyc można prześledzić na stronie SKPO.
Moim zdaniem należy walczyć o swoje prawa i egzekwować stosowanie się do przepisów urzędników jak robi to Arturborat a nie tworzyć bezsensowne rozwiązania.
Już wyobrażam sobie poszukiwacza, który chodzi po polu z "dziennikiem wykopków" i co chwila robi zdjęcie i zamieszcza wpis: drut stalowy skorodowany zwinięty w kulkę przylegający do krowiego placka zorientowanego na południowy zachód :)

Czy trzymanie się tych słów i deklaracji,które nie tak dawno usłyszało się na tym forum jest według Was trolowaniem ? Czy może jednak słysząc teraz zaprzeczenie tych słów, ja i wielu innych kolegów ma prawo czuć żal,rozczarowanie a nawet złość. W którym momencie te słowa stały się nieważne? Kiedy my się staliśmy nieważni?
monio_44 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 21:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Aśka72 :za Niestety punkt widzenia zmienia sie wraz z punktem siedzenia i na dzień dzisiejszy nie ma walki z systemem... i niestety PZE zatraciło swoje pierwotne wartości. Szkoda.
PS.Mam wrażenie ,że PZE miast być "dla ludu" przeradza się w przedsiębiorstwo z perspektywami. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 22:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

PZE już w założeniach nie powstało dla poszukiwaczy niezrzeszonych lecz w samym zamyśle miało zrzeszać towarzystwa. Owszem, niezrzeszeni mieli prawo przystać do PZE ale mieli funkcjonować jako składkowicze, nic nie dostając w zamian.
Przykro patrzeć jak dla idei powstania PZE poświęcono PS. Sądzę, że nikt z zarządu PZE nie brał tego pod uwagę ale rzeczywistość jest taka jaką każdy rosądny user już od dawna powinien zauważyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 22:15 
Główny Administrator
Główny Administrator

Przebrnąłem przez te 5 stron i nasunęło mi się kilka spostrzeżeń.

Kilka osób ma problemy czytania ze zrozumieniem i powtarzają te same dyrdymały pomimo wielokrotnego wyjaśniania i dementowania.
a) Zapisy ruszyły dla wszystkich tych zrzeszonych jak i niezrzeszonych. Wcześniej mogły przystępować do PZE tylko stowarzyszenia i fundacje.
b) Szkolenia są obligatoryjne dla wszystkich członków PZE niezależnie od tego czy należą do jakiegoś stowarzyszenia czy nie. Jeżeli jakiś stary wyjadacz czuje się tym urażony to ma problem ze sobą. My nie znamy wszystkich a wydając komuś legitymację członkowską chcemy być pewni, że zapoznał się z podstawowymi przepisami i zasadami dotyczącymi tego hobby.
c) Spotkania z niezrzeszonymi: Na zebranie walne PZE mógł przyjechać każdy kto się zgłosił. Kilkanaście osób skorzystało z tej okazji. Niestety miejsc wolnych było jeszcze sporo. Takie jest zainteresowanie niezrzeszonych udziałem w spotkaniach. Tym bardziej zaskakujące, że własnie tam decydowano i omawiano problemy dotyczące tzw samotnych wilków. Poza tym przy okazji różnych zlotów i konferencji przedstawiciele PZE prezentują zagadnienia dotyczące działań związku. Zorganizujcie takie spotkanie to na 100% ktoś przyjedzie. Aśka, fishowiec, filek, Frank - do dzieła. Zorganizujcie salę, opłaćcie ją, zwołajcie kilkudziesięciu poszukiwaczy z waszej okolicy. Wykażcie się inicjatywą. Bicie piany zza klawiatury to żadna aktywność. Pokażcie, że jako niezrzeszeni ale aktywni atakujecie urzędy pismami w sprawach poszukiwaczy a sejm otrzymał od Was choćby jedno pismo. Czekam na Wasze maile jacek.wielgus@pze.org.pl
Jeżeli chociaż nie spróbujecie zrobić czegokolwiek dla siebie a przy okazji innych to nie macie prawa jeździć po nas jak po psie.
d) Skąd zawody sportowe na stronie PZE.
W komunikacie na stronie PZE jak i facebooku napisaliśmy, że firma B4Sport jest naszym sponsorem i to ona stworzyła dla nas platformę do zapisów. Bazuje ona na systemie zapisów na zawody sportowe. Niestety chyba nie wszyscy czytali komunikat.
e) Dlaczego trzeba się zgłaszać do oddziałów terenowych na szkolenia ? Dlatego, że swoją strukturę oparliśmy o istniejące stowarzyszenia, które wstąpiły i będą wstępować do związku. Nie trzeba wstępować do tych stowarzyszeń. Trzeba dodać, że stowarzyszenia tworzą poszukiwacze, którzy wykazali się inicjatywą i aktywnością. Mają doświadczenie, są społecznikami i robią coś rzeczywiście dla zmian prawa.
f) JaKuba powiedz kolego jak wyobrażasz sobie walkę z systemem ? Mamy pisać, że minister jest brzydki czy rzucać w budynki rządowe kamieniami ? Politykę tworzy się po cichu. Tylko internetowi krzykacze myślą, że jak obrażę parę osób z rządu to tamci się przestraszą i ulegną moim żądaniom. Mamy wielki problem wizerunkowy w środowisku urzędniczo-archeologicznym. Wielu detektorystów się do tego przyczyniło i przyczynia się nadal. Aby przekonać naszych oponentów, że jesteśmy poważnym partnerem musimy organizować inicjatywy edukacyjne. Dla ciebie to układanie się z władzą. 11 maja po raz pierwszy poszukiwacze byli lepiej przygotowani do rozmów niż archeolodzy. Dlatego ministerstwo zaprasza nas na spotkania, bez udziału tych pierwszych.

Na zakończenie coś o kulturze osobistej, trollingu i hejterstwie.
Od czasu powstania PZE wszyscy jego założyciele a władze w szczególności, z własnej kieszeni finansują to przedsięwzięcie. Dlatego wpisy sugerujące jakieś układy, kręcenie lodów lub w ogóle oskarżenia o jakieś niecne czyny ze strony ludzi, którym nie chce się ruszyć czterech liter by coś dla siebie poprawić w tym kraju, to zwykłe warcholstwo. Nie macie pojęcia ile czasu poświęcamy temu projektowi. To, że tak rzadko odpowiadam na wpisy kilku osób nie świadczy o tym, że mam ich w dupie. Po prostu jestem zapracowany i nie dyżuruję na forum bo Aśka czy fishowiec nic innego nie robią tylko czekają przed monitorem na mój wpis!
PZE od kilku dni jest otwarte dla wszystkich. Kto chce coś robić dla poszukiwaczy lub z braku czasu lub możliwości wesprze związek finansowo to ma ku temu okazję a my będziemy działać w jego sprawie. Od teraz gadanie, że PZE odcina się od niezrzeszonych jest nieprawdziwe i nieuprawnione. Jeżeli komuś nie odpowiada ten projekt niech zrobi to lepiej i założy własną organizację. Mam jednak taki apel: Nie pomagasz nie przeszkadzaj bo my nie jesteśmy Wam nic winni! Oczywiście do czasu, aż nie wstąpicie do PZE. A wtedy przez swoich przedstawicieli będziecie mogli konstruktywnie wpływać na politykę i władze PZE.

Jacek Wielgus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 23:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jacek napisał(a):
f) JaKuba powiedz kolego jak wyobrażasz sobie walkę z systemem ? Mamy pisać, że minister jest brzydki czy rzucać w budynki rządowe kamieniami ? Politykę tworzy się po cichu. Tylko internetowi krzykacze myślą, że jak obrażę parę osób z rządu to tamci się przestraszą i ulegną moim żądaniom. Mamy wielki problem wizerunkowy w środowisku urzędniczo-archeologicznym. Wielu detektorystów się do tego przyczyniło i przyczynia się nadal. Aby przekonać naszych oponentów, że jesteśmy poważnym partnerem musimy organizować inicjatywy edukacyjne. Dla ciebie to układanie się z władzą. 11 maja po raz pierwszy poszukiwacze byli lepiej przygotowani do rozmów niż archeolodzy. Dlatego ministerstwo zaprasza nas na spotkania, bez udziału tych pierwszych.

Panie Jacek , walkę z systemem wyobrażam sobie właśnie tak jak zacytowała,wyżej, Aśka72. Aśka zacytowała Ciebie Panie Jacek. :idea :idea :idea Czy 11-go maja byliście lepiej przygotowani? Niestety ,ale o tym mogą świadczyć tylko Twoje słowa Panie Jacek i nic wiecej.. Panie Jacek , ma Pan rację ,że politykę tworzy sie cichutko,ale trzeba ją tworzyć. Pan natomiast i Pana poplecznicy z wartościową polityką i jej tworzeniem nie macie nic wspólnego , gdyż jak na razie nie macie o tym pojęcia. Przedstawianie istniejących faktów jako własnych nowych dokonań jest zwyczajnie nie na miejscu,a to czynicie z lubością-i nie jest to polityka,a lanserstwo. Na chwilę obecną nie zrobiliście nic dla przeciętnego Kowalskiego-niedzielnego poszukiwacza(bez pejorytatywnego podtekstu) nie zrobiliście nic by ułatwić człowiekowi życie. Zrobiliście natomiast tyle , by temu komuś życie utrudnić.
Bardzo mnie zaciekawiła cytowana przez Aśkę Pańska wypowiedź. Sytuacja jest bardzo życiowa,gdyż punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i niestety z wojownika (zdawałoby się :D ) stałeś sie Panie Jacek , ciepłą kluchą , i to zaledwie na przestrzeni kilku miesięcy.
Do tej pory kibicowałem PZE , ale widzę ,że organizacja , która miała bronić ludzi staje się przedsiębiorstwem i zaczyna dryfować w komercyjnym kierunku, więc kibicować przestaję.
PS. Panie Jacek , my już mieliśmy razem do czynienia i niestety dałeś Pan d.py w sprawie , którą sam wywołałeś-niby chcąc mi pomóc. Teraz patrząc na Pana-reprezentanta PZE , widzę,że działasz Pan cały czas podobnie,czyli mam Was gdzieś ..., o ile mi sie to nie opłaci :D . I w związku z tym niczego dobrego dla niedzielnych poszukiwaczy,którym z reszta jestem, sie nie spodziewam.
Aha,nie jesteście poważnym partnerem dla betonowego środowiska ponieważ sami nie jesteście poważni. A nie jesteście poważni bo...,bo Prezes PZE na "Zielonym forum" nie odnosi sie do merytorycznych pytań userów,tylko narcystycznie próbuje Ich mieszać z błotem. Wstyd.
PSS. Wbiłem Panu,Panie Jacek, taką małą osobistą szpileczkę, ale to tylko dlatego byś oprzytomniał człowieku i zaczął traktować nieznajomych z należytym szacunkiem, gdy już sie zaangażowałeś.

Ostatnio edytowano piątek, 13 lipca 2018, 23:12 przez JaKuba, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 23:10 
Główny Administrator
Główny Administrator

JaKuba
A czym to tak zaszkodziliśmy panu ?
Co pan zrobiłeś dla poszukiwaczy do tej pory ?
Nie jestem Panu nic winien więc skąd ta postawa roszczeniowa ?
I może wreszcie pojawią się z pańskiej strony jakieś argumenty na poparcie własnych słów ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2018, 23:35 
Moderator
Moderator

A mógłbyś Jacku ustosunkować się jakoś do własnych słów,które zacytowałam powyżej .To nie była jakaś przypadkowa wypowiedź jakiegoś przypadkowego forumowicza. To Twoje własne słowa.Co stało się w ciągu tych 8 miesięcy,że zmieniłeś zdanie na temat swobodnego ,rekreacyjnego detektoryzmu ? Jeśli zmieniłeś,zmieniliście zdanie z całym PZE na ten temat to wypada zwyczajnie o tym poinformować.Tak jest po prostu uczciwiej.

Ostatnio edytowano piątek, 13 lipca 2018, 23:42 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]