Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Deus xp v5
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 10:00 
Porucznik
Porucznik

zeppo035 napisał(a):
nie przesadzaj dla mnie to hobby a nie ciężka praca a każda godzina w terenie to przyjemność

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na celowniku mam pola, które ze względu na intensywne uprawy dostępne są przez stosunkowo krótki okres czasu.
Dla mnie to też nie jest ciężka praca ale wolę ciekawy teren zrobić np. 2x w różnych kierunkach pod kątem 90st. Niż przykładowo 2x przechodzić na 4 kHz i bardziej "życiowych" 20-30 kHz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 10:55 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dariusz_ua napisał(a):
Hym u mnie dziala bezproblemowo - stabilniejszy od 4.1

dam mu jeszcze jedną szanse przeinstalowałem i wydaje się że problem z łącznością rozwiązany

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 10:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kryhu napisał(a):
zeppo035 napisał(a):
nie przesadzaj dla mnie to hobby a nie ciężka praca a każda godzina w terenie to przyjemność

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na celowniku mam pola, które ze względu na intensywne uprawy dostępne są przez stosunkowo krótki okres czasu.
Dla mnie to też nie jest ciężka praca ale wolę ciekawy teren zrobić np. 2x w różnych kierunkach pod kątem 90st. Niż przykładowo 2x przechodzić na 4 kHz i bardziej "życiowych" 20-30 kHz

zobaczymy jak 11 na 25khz x35 poradzi sobie z eq w multi częstotliwości z filmu wynika że stabilność w deusie się zmieniła jak zyskał pare centymetrów to znowu wyjmiesz go z plecaka :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 11:22 
Porucznik
Porucznik

Wyjmę wyjmę, na początek, żeby sprzedać cewkę 11", potem się zobaczy :)
Reszta zostaje, na razie jako backup ale jeśli faktycznie błysną z nowymi cewkami to kto wie.
Trudno cokolwiek powiedzieć na podstawie tego filmiku, w mojej glebie czarną 11" na 18kHz "widzę" takiego np. trojaka SAP z 35cm. Ten testowany Napoleonek jest większy i wcale się nie zdziwię jeśli glebę dobrali najlepszą z możliwych ze względu na osiągi. Faktem jest, że przy takich ustawieniach sprzęt mam mniej stabilny i reaktywność 0-1 niespecjalnie nadaje się do pracy na moich terenach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 11:29 
Plutonowy
Plutonowy

Kryhu napisał(a):
zeppo035 napisał(a):

Jeśli z 50cm to wygląda ciekawie, jest tylko jedno "ale" - kto drobnicowcem chodzi na 4kHz? Ciekawe jak by wyszło na jakiejś częściej używanej częstotliwości. I tym samym wraca kwestia czasu jaki się ma dyspozycji na daną miejscówkę, żeby dla przyzwoitości zrobić ją przynajmniej na 2 częstotliwościach. W dzisiejszych czasach to właśnie w jednej częstotliwości za jednym przejściem widzę największą słabość.

Wbrew pozorom i ogólnej opini niska częstotliwość szczególnie teraz jak jest bardzo sucho daje lepsze efekty nawet na drobnice. Alterem jak i deusem teraz glownie biegam na 4khz jest gleboko i skutecznie i bez przekłamania przy głębokim żelazie na kolor i trafiają sie siekance denarów, brakteaty itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 11:57 
Porucznik
Porucznik

xawi29 napisał(a):
Wbrew pozorom i ogólnej opini niska częstotliwość szczególnie teraz jak jest bardzo sucho daje lepsze efekty nawet na drobnice. Alterem jak i deusem teraz glownie biegam na 4khz jest gleboko i skutecznie i bez przekłamania przy głębokim żelazie na kolor i trafiają sie siekance denarów, brakteaty itp.

A nie masz przypadkiem z tyłu głowy zawsze myśli - a co by było gdybym jednak przeszedł na 20-30kHz? Może czai się jakiś cenny kolorek blisko żelaza, które wysoka częstotliwość pozwalałaby lepiej odseparować?
Biegając z Deusem i cewką HF 9" praktycznie zawsze ustawiałem ją na 29kHz, nie było już zazwyczaj czasu na to samo miejsce i 15 lub 54 kHz.
Żeby nie być gołosłownym - dla przykładowej złotej zawieszki 1.3g osiągane głębokości w glebie na cewce HF pomiędzy częstotliwościami 29 i 54Khz to odpowiednio 10 i 15 cm (na moich glebach). Wybacz ale nie chce mi się wierzyć, żebyś na 4kHz i 10cm nie ominął takiego złotka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 12:37 
Plutonowy
Plutonowy

Kryhu napisał(a):
xawi29 napisał(a):

A nie masz przypadkiem z tyłu głowy zawsze myśli - a co by było gdybym jednak przeszedł na 20-30kHz? Może czai się jakiś cenny kolorek blisko żelaza, które wysoka częstotliwość pozwalałaby lepiej odseparować?
Biegając z Deusem i cewką HF 9" praktycznie zawsze ustawiałem ją na 29kHz, nie było już zazwyczaj czasu na to samo miejsce i 15 lub 54 kHz.
Żeby nie być gołosłownym - dla przykładowej złotej zawieszki 1.3g osiągane głębokości w glebie na cewce HF pomiędzy częstotliwościami 29 i 54Khz to odpowiednio 10 i 15 cm (na moich glebach). Wybacz ale nie chce mi się wierzyć, żebyś na 4kHz i 10cm nie ominął takiego złotka.

po plazach nie biegam zawieszek nie szukam. Altera głównie używam w miskie poza tym jest bardzo szybkim detektorem i nie ma problemów z odseparowaniu od siebie blisko lezących przedmiotów a czego nie zauważę w dynamice to statyka podpowie mi żebym bardziej się postarał. Do deusa mam HF zazwyczaj pierwsze przejscie robie na 28khz pozniej porawiam alterem w miksie na 4 lub 5 khz jestem zadowolony z takiego rozwiazania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 17:55 
Kapitan
Kapitan

1,3g to kolos, zabawa zaczyna się od 0,5g w dół.
Wszelkie osiągi i zachwalania weryfikuje teren i to co możemy z niego wyciągnąć.
Bo szukanie czegoś o czym wiemy gdzie leży ma się nijak do szukania czegoś o czym nie wiemy.
Stąd mój sceptycyzm do testów osiagow wszelakiej maści.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 18:04 
Porucznik
Porucznik

xawi29 napisał(a):
po plazach nie biegam zawieszek nie szukam.

Skoro tak stawiasz sprawę, że złoto to tylko na plaży, cóż Twój wybór :)
Ja po plaży chodzę praktycznie tylko na wczasach nad morzem ponieważ nie lubię się wylegiwać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2018, 19:45 
Podporucznik
Podporucznik

Do kolegi Dropek
Jak tam słychać coś o cewkach kiedy mają się pojawić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2018, 22:05 
Major
Major

Soft 5 to ...ujnia dla użytkowników Mi6. Ogromne problemy z połączeniem. W 4.1 były sporadycznie problemy z rozłączeniem pointera od zestawu (gubił się trochę panel w łączeniu z cewką), ale to co teraz się wyrabia to już przesada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 00:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dokładnie tak jak u mnie wracam na razie do 4.1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2018, 12:03 
Kapitan
Kapitan

właśnie wchodzi 5.1 poprawiajacy problem z Mi-6 oraz predkoscia komunikacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2018, 15:15 
Major
Major

Potwierdzam. W 5.1 poprawiono połączenie z pp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2018, 17:24 
Porucznik
Porucznik

To ja jeszcze chwilę poczekam na Wasze beta-testy :)
No jak kurde poważna firma może taki bubel wypuścić, przecież tu nie chodzi o jakąś kombinację alpejską ale komunikację między podstawowymi elementami systemu producenta, no łapy opadają.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]