Teraz jest czwartek, 28 sierpnia 2025, 15:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lasy Państwowe uwzględniły postulaty PZE
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 19:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Prosze nie splycac moich wypowiedzi. Z mojej strony nie bylo zadnego straszenia, nie mam dziesieciu lat zeby emocje braly u mnie gore nad rozsadkiem. Mialem nie odpisywac pomny personalnych, prowokacyjnych zaczepek ale fakty wymagaja jasnosci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 19:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

fishowiec napisał(a):
Prosze nie splycac moich wypowiedzi. Z mojej strony nie bylo zadnego straszenia, nie mam dziesieciu lat zeby emocje braly u mnie gore nad rozsadkiem. Mialem nie odpisywac pomny personalnych, prowokacyjnych zaczepek ale fakty wymagaja jasnosci.

Na rzeczowe pytania odpowiadam z chęcią i w miarę możliwości natychmiast.
Na trolling reaguję tak jak trollujący na to zasługuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 20:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Szanowny panie administratorze, byc moze i ten wpis potraktuje pan jako trolling ale zaryzykuje:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
"Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1][2], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji."
(to nie wykladnia prawna co prawda, nie mniej jakis punkt odniesienia sie przyda)

Z powodu natretnych pytan, na ktore nikt nie chcial lub nie umial odpowiedziec, zoltymi kartkami obdarowanych zostalo kilka osob (takze ja).
Chcialbym zauwazyc, ze pewna konwencja wypowiedzi, ktora sam pan zreszta stosuje jest obecna juz od dluzszego czasu, wiec byc moze wypowiedzi sa luzniejsze, nie do konca zwiazane z tematem albo zuchwalsze podam przyklad:

"I jak zwykle znajdzie się kilku z problemem rozumienia słowa pisanego i innych natury genetycznej.
Panowie Filek, offshore, fishowiec, przecież jak byk jest napisane, że zarządzenie dotyczy wszystkich jednakowo."

Chcialbym z tej wypowiedzi podkreslic, insunuacje problemow ze zrozumieniem a nawet genetycznych.
Pan jako dlugoletni administrator tego forum doskonale sie orientuje, ze w ten sposob narusza pan cudze dobra insunuacjami co do wydolnosci intelektualnej oraz dysfunkcji genetycznych.
Podkreslic chce i pan to wie, ze dyskriminacja slowna to takze jest dyskryminacja.
Tak beztrosko i nonszalancko kwituje pan moje zapytanie: "Mnie zas najbardziej interesuje jak zostanie potraktowany wniosek poszukiwacza bez legitymacji PZE?", ktore wcale nie jest pozbawione sensu pomimo, ze pan nie chce tego przyjac do wiadomosci.
Zeby dokonczyc te kilka slow prosze jeszcze raz przeczytac moje pytanie oraz pozniejsze rozwiniecie (w kolejnym wpisie) i porownac z wlasna odpowiedzi, ktora juz zacytowalem powyzej a ktorej istota jest stwierdzenie, ze zarzadzenie dotyczy wszystkich jednakowo.
Tylko czy ja pytalem o tresc zarzadzenia, czy ewentualne skutki i nastepstwa tego zarzadzenia i czy to faktycznie bylo trollowanie czy pytanie zgodne z tematem watku i forum?
Wlasciwie na koniec musze zadac pytanie, czy pan chce sprowadzic forumowiczow do roli czytelnikow, potakujacych glowami do zamieszczonych informacji? Ja rozumiem forum jest panskie.
Owszem pewne pytania moga byc glupie naiwne, niewygodne a nawet przerazajace ale czy zadanie takiego pytania to juz jest dobry punkt wyjscia do dyskryminowania uczestnikow.
Tu na forum sa przedstawiciele wszystkich warst spolecznych i zawodowych, wielu z nas ma naprawde problem z wyluskaniem, zrozumieniem i analizowaniem przekazow urzedowych i gdzie jak gdzie ale na forum wydawaloby sie, ze takie osoby powinny otrzymac pomoc a pytania uszczegulowiajace nie powinny nikogo dziwic a tym bardziej byc powodem ponizania kogos bo jest tylko tokarzem, moze rolnikiem i nie siada przy stole ze SNAPem czy dyrektorami departamentow.
Obecnosc na forum tez nie jest zadna nobilitacja zwlaszcza przy takich ekscesach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 20:23 
Moderator
Moderator

Z całym szacunkiem, kolego fishowiec, odnoszę wrażenie (i nie jestem w tym bynajmniej odosobniony), że Ty wcale nie chcesz uzyskać jakiejkolwiek odpowiedzi. Piszesz dla draki i tyle. Przez taki nic nie wnoszący trolling muszę się przedzierać by wyłowić istotne informacje. Mój vzas jest cenny i z lekka mnie to drażni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 20:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
filek a co wspólnego ma przekazywanie zabytków ze zmianą prawa ?
Od lat przekazywaliśmy a było coraz gorzej.
Nie widzę tu za bardzo analogii.
Chodziło mi o pisma do urzędów i instytucji państwowych.
Oczywiście gratuluję znalezisk i postawy obywatelskiej.

fishowiec od plenum KC otrzymujesz kolejny medal dla zasłużonych działaczy partii

Terroryzowaniem i ubliżaniem osobom, które mają inne zdanie daleko się nie zajedzie. Ale widocznie prezes tylko tak potrafi rozmawiać.
Bez odbioru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 20:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odnoszę jakieś takie chyba dziwne wrażenie, że ostatnio aby na tym forum napisać coś na temat zmian w podejściu państwa do poszukiwaczy, bez strachu, to przed wysłaniem należało by wysłać pytanie czy też treść postu do akceptacji, kiedyś tu tak nie było..... a może się mylę Przecież każdy z nas ma trochę odmienne zdanie do różnych spraw i nie każdemu będą się podobać, ale chyba o to powinno chodzić aby wymieniać poglądy i wybrać to co będzie do akceptacji większości

Znalazłem tu na forum w odpowiedzi na interpelację poselską i taką treść:

"Obecni na spotkaniu przedstawiciele poszukiwaczy powołali grupę roboczą, która zobowiązała się do zorganizowania szerokich konsultacji środowiskowych, w których głos będą mogli zabrać wszyscy chętni. W efekcie grupa ta ma sformułować i przedstawić Departamentowi Ochrony Zabytków postulaty całego środowiska. Podczas kolejnych spotkań w Departamencie Ochrony Zabytków zaproponowane mają zostać systemowe rozwiązania w zakresie prowadzenia poszukiwań zabytków, a także ochrony dziedzictwa archeologicznego w Polsce."

Gdzie taka dyskusja się toczy, jeżeli niezrzeszony też mógłby zabrać głos w takiej konsultacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 21:15 
Moderator
Moderator

Jacek napisał(a):
I jak zwykle znajdzie się kilku z problemem rozumienia słowa pisanego i innych natury genetycznej.
Panowie Filek, offshore, fishowiec, przecież jak byk jest napisane, że zarządzenie dotyczy wszystkich jednakowo.
Co dziwnego w tym, że organizacja dba o swoich członków i wychodząc naprzeciw oczekiwaniom lasów robi w swoim gronie takie szkolenia i lobbuje aby było im łatwiej ?
Może czas ruszyć wasze rozkapryszone buźki i zabrać się do roboty zamiast utyskiwać na swój los ?
Świat staje się piękniejszy od podniesienia jednego papierka z ulicy ;)

Tak szczerze mówiąc to słowa "dbanie o swoich i lobbowanie na ich rzecz aby było im łatwiej " źle się kojarzą i będą się tak kojarzyć. Bo mieliście być dla wszystkich i należałoby to podkreślać a nie obecnie dzielić na swoich i jak rozumiem nie swoich. Zarządzenie teoretycznie oczywiście jest dla wszystkich . Natomiast czytając pewne odpowiedzi można mieć wątpliwości czy tak samo będzie ze wzorem wniosków np ? Czy będzie ogólnie dostępny.
Że tak Cię zacytuję Jacku:
Cytuj:
Oczywiście można jak kibic siedzieć z boku i czekać aż PZE zrobi swoją robotę i korzystać z efektów pracy innych.
Gdyby okazało się, że takich fishowców będzie więcej to być może rozważymy możliwość występowania tylko w imieniu swoich członków i dla nich wynegocjujemy umowy dwustronne np z Lasami Państwowymi i innymi instytucjami.

I nie ma znaczenia,że Ci nie odpowiada Aśka ,filek czy fishowiec bo pomiędzy nami a tymi co już przystąpili do PZE, lub zamierzają lada moment jest cała masa ludzi,którzy obserwują,a których powinniście chcieć i umieć przekonać ,że warto. Ale nie groźbami i straszeniem a już na pewno nie żółtymi kartkami.
Cytuj:
Sam będziesz musiał przekonać leśniczego...

To nie są fajne słowa i przekonujące w taki pozytywny sposób. To jest wyraźna sugestia,żeby wskakiwać do pociągu jakim jest PZE już teraz bo potem...No właśnie co potem? Ludzie nie powinni tego robić ze strachu,że zostaną poza jakimś nawiasem i coraz trudniej będzie im poszukiwać jako niezrzeszonym(bo przecież Wy negocjujecie dla swoich).
Co do siedzenia z boku i korzystania z pracy innych oraz do tego jak się ma przekazanie zabytków przez filka do pracy na rzecz poszukiwaczy...
Często podkreślana jest rola słanych pism jako ta,która ma pomóc w zmianie prawa . Czekam z zainteresowaniem na relację od związku ile pism otrzymaliście i ile z nich pomogło w jakiś sposób. Niewielka ilość pism do Was nie musi świadczyć o lenistwie czy braku chęci ,tylko może świadczyć o tym,że przeciętny poszukiwacz nie wysyła w ogóle pism do urzędów. Przeciętny detektorysta to taki ,który nie stara się o pozwolenia i według mnie ma do tego prawo. Jest oczywiście też cała rzesza ludzi,którzy się starają o pozwolenia, z różnym skutkiem zresztą. Tu też chyba nie wszyscy mają wolę żeby się taką korespondencją z wami dzielić. Zamiast zatem rzucać hasła a co ty ,ile pism wysłałeś,itd? PZE powinno sobie najpierw przeanalizować sytuację i zadać pytanie dlaczego tych pism jest tak mało ? Na pewno nie chodzi o lenistwo.Ale akcja z pismami według mnie nie ma teraz sensu. Następną należy uruchomić dopiero po sprawdzeniu jak będzie w praniu działać nowe rozporządzenie MKiDN oraz zarządzenie GDLP. Swego czasu była też akcja wysyłaj znajdy typu boratynki do WKZ i pytaj czy to zabytek. Tylko jak pokazuje doświadczenie Sapera,nie ma to sensu z powodu braków odpowiedzi.
Co do kolegi filka. Nie każdy musi się angażować w zmianę prawa poprzez akcję "pisma".Przypominam punkt 8 w podsumowaniu półrocznej działalności PZE. Filek najwyraźniej realizuje ten punkt z powodzeniem zanim PZE uznało to za swój cel.
Cytuj:
8. Podjęliśmy walkę ze stereotypowym postrzeganiem środowiska poszukiwaczy jako „hieny cmentarne” , złodziei narodowego dobra czy też paserów zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Jacek napisał(a):
filek a co wspólnego ma przekazywanie zabytków ze zmianą prawa ?
Od lat przekazywaliśmy a było coraz gorzej.
(...)
Oczywiście gratuluję znalezisk i postawy obywatelskiej.

Na forum brakuje wątku, gdzie poszukiwacze mogliby prezentować swoje osiągnięcia, podziękowania, nagrody, a z pewnością mamy się czym chwalić, przynajmniej w ten sposób walcząc z kłamliwymi argumentami naszych przeciwników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 21:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wiesz Frank, tego typu wątki powstawały, ale często kończyły się wyszydzaniem osób, które coś w tej dziedzinie robiły. Dziwnym trafem przodowały w tym wyszydzaniu osoby, które się obnoszą ze swoją krytyką PZE. Więc chociaż chętnie bym o tym poczytał, to wcale się nie dziwię, że mało kto o tym pisze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 21:32 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nietajenko napisał(a):
Z całym szacunkiem, kolego fishowiec, odnoszę wrażenie (i nie jestem w tym bynajmniej odosobniony), że Ty wcale nie chcesz uzyskać jakiejkolwiek odpowiedzi. Piszesz dla draki i tyle. Przez taki nic nie wnoszący trolling muszę się przedzierać by wyłowić istotne informacje. Mój vzas jest cenny i z lekka mnie to drażni.

Przywracasz wiarę w ludzi :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 21:37 
Główny Administrator
Główny Administrator

fishowiec nie mam ochoty juz czytać twoich rozległych tekstów.
Masz pytania to streść je do kilku linijek tylko błagam o jedno:
Kończmy już dyskusję na poziomie przedszkola i przygotuj się zanim zadasz pytanie.
Na przykład przeczytaj zarządzenie dyrektora lasów państwowych.
Przeczytaj rozporządzenie MKiDN
Przeczytaj komunikaty PZE
Koniec z drogą na skróty.
Tam wszystko jest opisane i tam masz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.
Ze mnie niańki nie rób bo już straciłem do ciebie cierpliwość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 21:52 
Moderator
Moderator

A czy można prosić o link do nowego rozporządzenia MKiDN bo najwyraźniej przeoczyłam?
Banowanie do niczego dobrego nie prowadzi. :(
Korzystając z okazji ,że na forum jest Jacek proszę też o ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi powyżej oraz o odpowiedź na zadane przez JaKuba pytanie w wątku Pytania do PZE .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 22:03 
Główny Administrator
Główny Administrator

Aśka72 napisał(a):
A czy można prosić o link do nowego rozporządzenia MKiDN bo najwyraźniej przeoczyłam?
Korzystając z okazji ,że na forum jest Jacek proszę też o ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi powyżej oraz o odpowiedź na zadane przez JaKuba pytanie w wątku Pytania do PZE .

Proszę o pytania a nie elaboraty na zasadzie co by było gdyby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 22:11 
Moderator
Moderator

Zarządzenie teoretycznie oczywiście jest dla wszystkich . Natomiast czytając pewne odpowiedzi można mieć wątpliwości czy tak samo będzie ze wzorem wniosków np ?
Cytuj:
Rozważymy możliwość występowania tylko w imieniu swoich członków i dla nich wynegocjujemy umowy dwustronne np z Lasami Państwowymi i innymi instytucjami.

Czy wniosek będzie ogólnie dostępny? Jakie umowy z LP dla zrzeszonych poszukiwaczy miałeś na myśli?
Oraz :
Czy PZE udzieli pomocy prawnej poszukiwaczowi stowarzyszonemu w PZE , ale poszukującemu bez pozwolenia WKZ, który został zatrzymany przez policję na polu podczas poszukiwań z detektorem. Poszukiwacz miał przy sobie znalezione przedmioty: boratynka szt.1, 1 kopiejka carska szt.1, 1 grosz SAP , 1 fening hitlerowski, 5 groszy międzywojenne,guzik mundurowy PRL.
Poszukiwacz posiadał pozwolenie właściciela terenu. Nie poszukiwał w miejscu objętym zakazem poszukiwań.
Jeżeli tak ,to na czym taka pomoc prawna będzie polegała?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 22:12 
Chorąży
Chorąży

Aśka72 napisał(a):

Treść pozostaje bez zmian. http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12 ... 2#12519952 Poszczególne resorty przesłały swoje uwagi, MKiDN ustosunkowało się do nich, teraz trzeba czekać na konferencję uzgodnieniową.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]