Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 03:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Konsultacje PZE i poszukiwaczy
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 09:01 
Główny Administrator
Główny Administrator

Na wszystkie pytania padała odpowiedź wielokrotnie. Niestety ale tej pani nie o odpowiedzi chodzi. Nietajenko zdiagnozował to zjawisko bardzo trafnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 09:04 
Specjalista
Specjalista

Jacek napisał(a):
CDNu nie będzie
Mam już dosyć.

Jacek , możesz otworzyć na forum dział głupich pytań , ale nie knebluj ludzi którzy idą pod prąd. Oblokuj koleżankę. Proszę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 09:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tylko jeszcze raz powtórzę - nie twórzmy dwóch biegunów: PZE i reszta poszukiwaczy (niewygodnych)!
Mam nadzieję, że swojej "mocy" PZE i ślepo mu oddani nie będą używać po za forum by "uziemiać" niewygodnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 10:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

edycja

Ostatnio edytowano sobota, 22 września 2018, 10:16 przez Sowa74, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 10:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aśka72 napisał(a):
W zamian w odpowiedzi wjechałeś spychaczem i postanowiłeś zastosować swój ulubiony trik ,czyli zdeprecjonować moje wypowiedzi. Czyli co ja zrobiłam dla sprawy? Nie byłam na spotkaniu i teraz się tłumaczę. Nie zaproponowałam żadnych rozwiązań, tylko krytykuję.

Parę słów krytyki i w kółko mielicie co to nie robicie dla sprawy ,róbcie ale z pożytkiem dla wszystkich, a te wasze zrzeszenie robi wielkie zamieszanie tłumacząc że coś robić trzeba. Gnój mniej śmierdzi w kupie jak leży na polu niż kiedy sie go rozrzuci. A wy rozrzucacie gnój i jeszcze jesteście dumni że coś robicie.

Co jest lepsze siedzieć na ławce i obserwować rowerzystę jak jedzie, czy wstać i go popchnąć pod tramwaj ?
Myślę, że PZE tak robi , wstali z ławki pchają ludzi pod tramwaj i mówią że lepsze to niż siedzieć na ławce. Taka argumentacja z piaskownicy.
Aśka to zauważyła i dostała bana. Zresztą pewnie mnie czeka to samo. Myślę, że tak w przyszłości może robić PZE z tymi którzy mają inne zdanie lub są niezrzeszeni i mają na tyle odwagi by te odmienne zdanie wypowiedzieć.
Admin zaś zaleca cytuję :
Jacek napisał(a):
Dlatego trzymaj swoją niewyparzoną gębę na wodzy!
Każdy inny użytkownik tego forum za takie odnoszenie się dostał by żółtą kartkę, ale są równi i równiejsi.
Nie dzieje się dobrze na forum i ludzie na PW o tym piszą, już dawno to zauważono.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 10:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Panie Nietajenko. Pan kłamie i manipuluje.
Kłamstwo nr 1.
Cytuj:
Grafomania i zadawanie pytań gdy się zna odpowiedzi to jakieś opętanie.

Jeśli chodzi o ten wątek to brak odpowiedzi na pytanie. Co wiemy na temat licencji po ostatnim spotkaniu w MKiDN ? Skup się człowieku. Ostatni komunikat to podsumowanie spotkania z 8-go września a kolejne było 18-tego i miały być następne ustalenia. Jeśli nic nowego nie wymyśliliście to wystarczy o tym napisać .
Chyba ,że Pan próbuje teraz żonglować wszystkimi wątkami zbanowanej ,no to tu też skucha. Niestety z tego co widzimy nadal wiele pytań zostało bez odpowiedzi np : Pytanie o fundusz ochrony prawnej dla poszukiwaczy i wiele innych. Można to ciągnąć i wypisać wszystkie pytania bez odpowiedzi. Ale czy na pewno chcecie to drapać ?
Kłamstwo nr.2
Cytuj:
Pyta kto zaproponował licencje gdy wiadomo, że to pomysł MKiDN.

Proszę się cofnąć do pierwszego postu i drugiego i tym razem powolutku przeczytać ze zrozumieniem. Gwoli ścisłości zbanowana nie zadała tego pytania pierwsza. :)
W dodatku czytając odpowiedzi Pana Jacka dowiadujemy się ,że MKiDN tak naprawdę uwzględniło tylko dawne oczekiwania poszukiwaczy.
Kłamstwo nr.3
Cytuj:
Kontestuje stanowisko PZE pytając po co regulacje wystarczy dobre prawo, podczas gdy Jacek mówi to samo kilka postów wcześniej.

Chronologia Panie Nietajenko to ważna w życiu rzecz. U inżyniera również. :)
Po pierwsze to zdaje się nawet nie pada takie pytanie ze strony zbanowanej . Mowa jest jedynie o pewnych niedomówieniach w filmie i o tym,że tylko tematowi licencji poświęca się tu czas. Jakby komuś umknęło wszystko to w kontekście filmu. Panie Nietajenko słowa "wystarczy dobre prawo" padają później,nie wcześniej i nikt ich dlaej nie kontestuje..
Kłamstwo nr 4.
Cytuj:
Deliberuje na temat definicji i kategoryzacji znajdek historycznych, podczas gdy PZE już o tym pisało w komunikatach.

Po pierwsze to PZE chyba nawet nie pisało o tym w komunikatach. To pisał Pan i Drucik
Po drugie .Jak pan nie widzi różnicy w tym co określa pan bardzo prymitywnie "znajdkami historycznymi" a tym co napisała zbanowana o klasyfikacji zabytków to w ogóle nie mamy o czym rozmawiać. Przypominam też ,że poszukiwacze chcą mieć w swoich zbiorach nie tylko znajdki historyczne.Przypominam też ,że to prezes zapytał Aśkę co ma do zaproponowania.
Szkoda słów na te jawne kłamstwa.
Pytania nie były głupie. Jednak najwyraźniej głupio jest je tutaj zadawać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 10:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Panie Administratorze-niech sie Pan nie wygłupia i odbanuje Aśke :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 10:51 
Główny Administrator
Główny Administrator

Joanna nie otrzymała bana za PZE. Panie Sowa pan też za PZE go nie otrzyma. Stanie się tak jak jeszcze raz przeczytam insynuacje o jakiś tajemnych układach i innych spiskach. Mam dosyć obsrywania mnie przez internetowych trolli, którzy nic dla poszukiwaczy nie zrobili oprócz rozpętywania gówno burzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 11:03 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jacek napisał(a):
Joanna nie otrzymała bana za PZE. Panie Sowa pan też za PZE go nie otrzyma. Stanie się tak jak jeszcze raz przeczytam insynuacje o jakiś tajemnych układach i innych spiskach. Mam dosyć obsrywania mnie przez internetowych trolli, którzy nic dla poszukiwaczy nie zrobili oprócz rozpętywania gówno burzy.

Cytuj:
Panie Jacek pokaż Pan te bzdury na Pański temat,tylko tak bez wyrywania z kontekstu-to po pierwsze.
Po drugie:pokaż Pan , który punkt regulaminu złamała Aśka72
.
Drugi raz proszę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 11:28 
Specjalista
Specjalista

W rozwalaniu i krytykanctwie,to jesteśmy mistrzami świata.Gorzej z pozytywnym działaniem.Aktualny stan prawny dotyczący poszukiwań nie wziął się z sufitu.Można powiedzieć,że niektórzy poszukiwacze swoim postępowaniem zgotowali wszystkim ten los.Jak rozumiem PZE próbuje rozluznić rygory prawne dotyczące poszukiwań na drodze kompromisu z władzami zdając sobie sprawę,ze do czasów minionych nie ma powrotu.Stąd dyskusje o pozwoleniach,licencjach,szkoleniach dla poszukiwaczy,obowiązku informowania WKZ o wyjściach w teren,ujawnianiu znalezisk,bezwzględnych zgodach właścicieli na poszukiwania itp.Oczywiście nie wszystkim polityka PZE odpowiada zgodnie z przysłowiem,ze jeszcze się taki nie urodził,który wszystkim dogodził.Nie ma szans aby PZE zrobił coś dla wszystkich,bo wiadomo,ze tam gdzie 2 Polaków tam 3 różne opinie.Wielokrotnie padała tu propozycja aby osoby,którym PZE nie odpowiada założyły konkurencyjne stowarzyszenie i pokazały jak skuteczniej walczyć z władzą dla dobra wszystkich poszukiwaczy.Zamiast krytykować zbudujcie coś lepszego.
Forum jest prywatne,a więc właściciel decyduje o tym kto tu jest i co się tu dzieje.Oczywista oczywistość.Jakiś czas temu też otrzymałem propozycję nie do odrzucenia,że jak się nie zamknę,to wylecę.Takie prawo właściciela :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 11:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

zdzicho napisał(a):
Jakiś czas temu też otrzymałem propozycję nie do odrzucenia,że jak się nie zamknę,to wylecę.Takie prawo właściciela :nicnie

I jaki wariant wybrałeś Zdzicho?

Napiszę jeszcze raz, bo uszło to uwadze.

Co jest lepsze siedzieć na ławce i obserwować rowerzystę jak jedzie, czy wstać i go popchnąć pod tramwaj ?
Myślę, że PZE tak robi , wstali z ławki pchają ludzi pod tramwaj i mówią że lepsze to niż siedzieć na ławce.
Taka argumentacja z piaskownicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 12:08 
Specjalista
Specjalista

zdzicho napisał(a):
W rozwalaniu i krytykanctwie,to jesteśmy mistrzami świata.Gorzej z pozytywnym działaniem.Aktualny stan prawny dotyczący poszukiwań nie wziął się z sufitu.Można powiedzieć,że niektórzy poszukiwacze swoim postępowaniem zgotowali wszystkim ten los.Jak rozumiem PZE próbuje rozluznić rygory prawne dotyczące poszukiwań na drodze kompromisu z władzami zdając sobie sprawę,ze do czasów minionych nie ma powrotu.Stąd dyskusje o pozwoleniach,licencjach,szkoleniach dla poszukiwaczy,obowiązku informowania WKZ o wyjściach w teren,ujawnianiu znalezisk,bezwzględnych zgodach właścicieli na poszukiwania itp.Oczywiście nie wszystkim polityka PZE odpowiada zgodnie z przysłowiem,ze jeszcze się taki nie urodził,który wszystkim dogodził.Nie ma szans aby PZE zrobił coś dla wszystkich,bo wiadomo,ze tam gdzie 2 Polaków tam 3 różne opinie.Wielokrotnie padała tu propozycja aby osoby,którym PZE nie odpowiada założyły konkurencyjne stowarzyszenie i pokazały jak skuteczniej walczyć z władzą dla dobra wszystkich poszukiwaczy.Zamiast krytykować zbudujcie coś lepszego.
Forum jest prywatne,a więc właściciel decyduje o tym kto tu jest i co się tu dzieje.Oczywista oczywistość.Jakiś czas temu też otrzymałem propozycję nie do odrzucenia,że jak się nie zamknę,to wylecę.Takie prawo właściciela :nicnie

Tak ,a Jacek to Bóg Ojciec. :) Mógłby się wykazać boskim miłosierdziem i nie banować Aski.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 12:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zdzicho. Ok. Tylko przypominam,że admin dał bana nie za PZE tylko za rzekome " obsrywanie" admina. :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 12:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aśka72 napisał(a):
Mnie naprawdę mniej obchodzi kto co pierwszy powiedział i zaproponował ,a bardziej szczegóły tej licencyjnej propozycji. Jednak Twoje tłumaczenie tej sytuacji jest dość,przyznaję zabawne . I owszem. Dość uważnie przeczytałam Wasz komunikat,który wyraźnie mówi,że MKiDN wyszło z propozycją. Informacja ta zresztą była powtarzana wielokrotnie. Komunikat jest jasny.To MKiDN zaproponowało,my to przemyślimy... A wystarczyło po prostu zwyczajnie napisać,że MKiDN uwzględniło dużo wcześniejsze pomysły niektórych poszukiwaczy (tak Sorbianów i Biczaków również,bo na świeżo o tym mówili)odnośnie poszukiwań i również zaproponowało system licencji. Ja rozumiem,że to polityka i lepiej operować półprawdami bo łatwiej się w razie czego z tego wymiksować,ale proszę nie traktuj nas jak debili na tym forum. W komunikacie napisaliście:" Jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, dlatego o tym czy byłaby to najlepsza opcja, okaże się podczas rozmów w ministerstwie". No i o to właśnie pytam . Co wiemy więcej na ten temat? Co takiego okazało się w ministerstwie? Czy to pytanie jest niezrozumiałe? Czy po prostu tylko niewygodne?
W zamian w odpowiedzi wjechałeś spychaczem i postanowiłeś zastosować swój ulubiony trik ,czyli zdeprecjonować moje wypowiedzi. Czyli co ja zrobiłam dla sprawy? Nie byłam na spotkaniu i teraz się tłumaczę. Nie zaproponowałam żadnych rozwiązań, tylko krytykuję.
Każdy z tych "zarzutów" jest bezpodstawny. Kuriozalne jest kłamać o kimś,że nic ze swojej strony nie zaproponował a następnie sugerować ,że i tak się ma jego propozycje w dupie ,mówiąc ,że nie będziecie się sugerować opiniami kilku osób. :) Doprawdy osobliwe. Radziłabym uważać na takie sformułowania,bo inni poszukiwacze też mogą poczuć się delikatnie mówiąc zlekceważeni. ;)
A żeby nie być gołosłowną (co do propozycji zmian) to sugeruję ,żebyście teraz naprawdę skupili się na problemie określenia pojęcia zabytku. Pisałam już zresztą o tym nie tak dawno. Na plecach czujemy coraz bardziej oddech smoka.Czytaliśmy wszyscy zamieszczone przez dumadara oświadczenie SNAP-u,prawda ? No i trudno się nie zgodzić z tym,że definicja zabytku jest bardzo zgrabna i właściwa. Tylko my już znamy sytuację i wiemy,że kiedy definicja zabytku pozostanie w takiej formie to nadal będzie naginana do tego ,żeby niemal wszystko uznawać za zabytek. Dla mnie kluczowe jest tu sformułowanie :jego zachowanie leży w interesie społecznym. Od tego wyjdźmy. Należy udowodnić,udokumentować ,że zachowanie tego akurat przedmiotu leży w interesie społecznym. W tej chwili odbywa się to na bardzo prostej zasadzie: bo jest stare,lub co gorsza ,bo wykopał to detektorysta. Nie oszukujmy się z 90 % tego co wykopujemy ma jedynie jakąś wartość historyczną i to często znikomą. A co z wartością artystyczną czy naukową ? Tu już zdecydowanie gorzej z naszymi znaleziskami. Zresztą to niejedyne wartości jakie mogą/powinny być brane pod uwagę. Oprócz tych wartości powinno być także ich stopniowanie( w ramach każdej wartości) i dopiero zliczenie tej "punktacji" da nam odpowiedź ,czy faktycznie zachowanie tego przedmiotu leży w interesie społecznym,czy też przedmiot, choć dość stary, ma jedynie jakąś tam wartość statystyczną i tak naprawdę może się znaleźć na półce u znalazcy. Naprawdę polecam ten artykuł,który już raz wklejałam :"Kryteria oceny wartości zabytkowej obiektów architektury jako podstawa wpisu do rejestru zabytków"- Michał Tadeusz Witwicki (architekt,konserwator zabytków,rzeczoznawca MKiDN)Bardzo fajnie człowiek opisuje w jaki sposób można sobie poradzić z tą oceną wartości zabytkowej danego obiektu. To nie ma znaczenia ,że omawia zagadnienie na przykładzie architektury. Na końcu są też oceny w ujęciu tabelarycznym co dodatkowo ułatwia zagadnienie.
Macie w PZE trochę archeologów ze stowarzyszeń,przemyślcie ten temat.
C.d.n

Wypowiedzi Aśki były logiczne i warto było je czytać nawet jak ktoś się z nimi nie zgadzał. Zbanowanie inteligentnej osoby i pozostawienie osób które w tej dyskusji manipulują i kłamią jak pan Nietajenko ( co zostało udowodnione powyżej ) nie jest uczciwe ze strony moderatora, to tylko zwykły zabieg erystyczny. To już nie dyskusja na argumenty, a wolna amerykanka i pójście po najmniejszej linii oporu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 12:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

zdzicho napisał(a):

Kolego Zdzicho a ja się z tym nie zgadzam, (to chyba jestem wywrotowcem) forum może jest prywatne ale to nie oznacza że właściciel jest panem i bogiem, forum otwarte więc obowiązuje regulamin.
Jak pan pójdzie np do prywatnego sklepu to mogą pana nie obsłużyć tylko dla tego że nie podoba się pan właścicielowi?.
Zdania są różne, ale to chyba normalne, zarząd podejmie decyzje czy uwzględni coś z dyskusji, a my określony czy się do związku zapiszemy.
Ja osobiście zawsze ostrożnie podchodzę do ludzi którzy mnie tylko chwalą, bo albo są bojaźliwi albo mają w tym swój interes..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]