Teraz jest niedziela, 20 lipca 2025, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem.
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 12:59 
Malkontent

A tą kasę o której pisał Sulik to na co chcą przeznaczyć ?
Na kajdanki , paralizatory czy jakiś nowy system łączności z komendą ?
WSTYD !
Ps. ciekawe czy któreś z tych indywiduów plącze się po Forum ... ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 13:08 
Generał Broni
Generał Broni

Po prostu to ludzie z gatunku tych, co myślą że złapali Pana Boga za nogi. Do tego z pisma wynika oczywista chęć wycięcia konkurencji. Wielcy mi badacze historyczni, co z warstwy ornej wyciągają śmieciowe monetki... Jakim trzeba być hipokrytą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 17:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ktoś im to pismo napisał, kazał złożyć i w zamian na coś pewnie człony stowarzyszenia gALEA liczą w zamian...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 19:26 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Powinno się złożyć pismo w imieniu archeologów :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 19:28 
Plutonowy
Plutonowy

A następny forumowy zlot zorganizować w Suszu :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 21:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jacek napisał(a):
JaKuba proszę nie odkręcaj kota ogonem.
To, że PZE uczestniczy w rozmowach od początku wiedzą wszyscy.
Wielokrotnie apelowaliśmy o kontakt gdyby inne organizacje otrzymały również zaproszenie do rozmów.
Mało tego stowarzyszenia zaproszone 19XI otrzymały z ministerstwa pod dyskusję nasze postulaty więc tym bardziej wiedzieli, że tam będziemy.
Zatem chyba logicznym jest i właściwym aby skontaktować się z nami w celu ustalenia wspólnego stanowiska.
Z wyjątkiem stowarzyszeń z PZE nikt się nie odezwał do nas. Jedynie Saper dowiedział się swoimi kanałami, że Zieliński z Galea tam będzie i dał mi na niego namiar. Umówiłem się więc z nim przed spotkaniem i natrafiłem na beton. Tak jakbym słyszał SNAPowca.
Po spotkaniu koleś zakłada grupę na FB aby przewodniczyć w ustaleniu wspólnego frontu w rozmowach z rządem.
Jestem tam 15 minut bo nie chcę uczestniczyć w stworzeniu ankiety jego pomysłu.
Chciał zapytać detektorystów czego chcą i na tej podstawie ustalić wspólne stanowisko.
Zapytałem po co to robi skoro już złożył swoje propozycje do ministerstwa, w których między innymi odmawia prawa egzystencji niedzielnym poszukiwaczom i dezawuuje to co wypracowaliśmy w rozporządzeniu uważając je za zbyt liberalne ?
Nie uzyskałem odpowiedzi bo jak wspomniałem powyżej wyrzucił mnie z tej grupy.
Nie mam problemu z tym, że Sakwa, Odkrywca, Galea i kilka innych organizacji nie chce przystąpić do PZE.
Mam pretensje o to, że przedkładają swoją indywidualność i popularność ponad interes całego środowiska i zachowują się tak jakby wszystko było w porządku a wizyta w ministerstwie była kolejnym ich programem telewizyjnym.
Chcieliśmy aby ewentualne licencje były też wydawane przez stowarzyszenia poszukiwawcze. Argument tym mocniejszy, że nie wiemy tak naprawdę co się za nimi kryje. Wszyscy poza PZE sprzeciwili się temu uznając, że państwo zrobi to lepiej a na wszelki wypadek warto zablokować PZE w tej kwestii i taką sugestię przyjęło ministerstwo pomimo iż reprezentowałem 30 stowarzyszeń i ok 1300 poszukiwaczy. Pozostali uczestnicy rozmów nie stanowią nawet 1/10 tego stanu.
Generalnie moi Państwo posłużono się wybranymi stowarzyszeniami spoza PZE jak w czasie znanej Wam Targowicy.
Proponuję dalej kopać PZE i publikować wydumki rycerzy spod znaku polmosa typu Sorbian, Biczak czy pudernicy spod znaku cyrylicy i poprzeć postulaty stowarzyszenia Galea a znajdziecie się w raju ... ;)

Nie zrozumieliśmy się kompletnie. Nie chce już wałkować za bardzo tego tematu,ale muszę to powiedzieć . To nie ja odwracam kota ogonem. Moje pytania o konsultacje z poszukiwaczami były zbywane przez PZE niekonkretną odpowiedzią,że : było ich wiele ,lub :przeczytaj sobie komunikat. Jak myślicie dlaczego o to pytałem? Dlatego,że przeprowadzenie konsultacji w środowisku poszukiwaczy o tych samych poglądach nie jest konsultacją problemu. Skoro ja to mogłem zauważyć to niby jak ministerstwo miało uznać te konsultacje za wiążące? Na spotkaniu w ministerstwie tłumaczyliście się,że ponieważ środowisko jest zróżnicowane to nie do każdego dało się dotrzeć itd itp. Tutaj piszesz nieco inaczej. Wy (PZE)zapraszaliście tylko oni nie chcieli. Tylko ,że takich zaproszeń nie rzuca się w przeciągu na drągu,na zlocie tylko konkretnie .Zaproszenie na papierku i odpowiedź podobnie. To jest wtedy wystarczający dowód starań do pokazania w ministerstwie. Przysłowiowego wroga należy trzymać bardzo blisko. Tymczasem zlekceważyliście przeciwnika ,który zawsze istniał. Znaliście poglądy tych stowarzyszeń które mają silne związki ze SNAP-em. Poglądy pana policjanta z Susza,który pragnie być archeologiem są niezmienne od lat. Nie są zaskoczeniem. To,że te osoby pojawią się w ministerstwie, jak ostatecznie wyartykułujecie swoje postulaty było tylko kwestią czasu. Prosiłem niedawno o odpowiedź jakie informacje i przemyślenia na temat licencji przekazaliście do ministerstwa w ramach podsumowania konsultacji. Dostałem odpowiedź,że mam się nauczyć czytać ze rozumieniem, bo w opublikowanym piśmie jest wszystko napisane. Tymczasem nie było to prawdą bo okazało się ,że to nie było jedyne wysłane pismo to po pierwsze ,a temat licencji był nadal w jakiś sposób poddawany . I to mimo zapewnień ze strony PZE,że dopóki ministerstwo nie przedstawi jakiś szczegółów to nie będzie rozmowy na ten temat. Nie dziwcie się w związku z tym,że jak inne zaproszone stowarzyszenia dowiedziały się o licencjach to od razu potraktowały PZE jako chętnych na monopol. To bardzo naturalne,logiczne skojarzenie. A na ostatnich konsultacjach również daliście się wciągnąć w dyskusję, kto miałby te licencje wydawać ewentualnie, gdyby były. Od dyskusji na temat licencji należało i wciąż należy się kategorycznie odciąć,zawiesić temat,ponieważ nie przedstawiono żadnych dodatkowych informacji jakby te licencje miały wyglądać. Nie dajcie się w to dalej wciągać. Wydaje mi się ,że wciąż dobrym pomysłem byłoby oficjalne zaproszenie innych stowarzyszeń do rozmów z PZE. Być może spośród nich wyłonią się jeszcze inne chętne do współpracy stowarzyszenia czy fundacje. Niekoniecznie takie,które chcą trwale zasilić struktury PZE,ale takie które poprą oficjalnie postulaty związku dotyczące zmiany prawa.
Jeszcze tylko krótko na temat wydanego przez PZE komunikatu dotyczącego ostatniego spotkania. Skupiliście się jedynie na zwróceniu naszej uwagi na problem stowarzyszeń groźnych dla niedzielnego poszukiwacza. A co z innymi tematami rozmów ? Nie mam pod ręką tych planowanych zagadnień...Wiemy,że o licencjach nie podano szczegółów,nie odniesiono się też do postulatów PZE. Generalny Konserwator też nie odpowiedział ? Rozmawiano o sankcjach prawnych w innych krajach ale nie poruszono kwestii dostępności poszukiwań,definicji zabytków w tych krajach ,co jest bardzo istotne skoro się porusza sprawę prawa w ogóle. Co też o depozytach? Podajcie coś więcej. Przecież nie tylko kłótnia w końcu była. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 16:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Moim zdaniem, po skutecznym naprawieniu definicji zabytku i realnym rozdzieleniu zabytków od niezabytków, licencja detektorysty powinna być licencją na intencjonalne poszukiwanie zabytków, licencją, która dawałaby detektoryście uprawnienia do występowania do WKZ o zezwolenia na poszukiwanie zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 18:35 
Główny Administrator
Główny Administrator

JaKuba masz jakas misję od Boga, że tak męczysz ludzi ?
Napisaliśmy czego dotyczyły pozostałe pisma i nie było w nich słowa o licencjach.
Mało tego nie raz pisałem, że wszystkiego publikować od razu nie można.
To tak jakbyś grał w pokera z odkrytymi kartami.
To, że o czymś nie wiesz to dlatego, że stoisz obok.
Tak było z lasami Pa nstwowymi.
Za każdym razem jak się odezwaliśmy to nasi przeciwnicy interweniowali.
pomimo twoich i Asi ataków w tej sprawie oskarżeń o nicnierobienie, kłamstwa albo działania przeciwko środowisku po cichu udało się doprowadzić do sukcesu. Dopiero po pubikacji zarządzenia opisaliśmy co i jak. SNAP mógł się tylko wykrzyczeć obrażając urzędników z lasów i nas.
Pomyśl o tym zanim znowu coś głupiego napiszesz :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 18:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Po skutecznym może tak,ale póki co nie ma woli ze strony ministerstwa żeby definicję zabytku naprawiać. :) Przyciśnięci pytaniami PZE postanowili uniknąć odpowiedzi zapraszając przeciwne sprawie stowarzyszenia,które wprowadziły niezłe zamieszanie. Klasyczna zagrywka instytucji,które wcale nie chcą rozwiązania problemu. Dlatego nie ma co w ogóle poruszać sprawy licencji bo to jakaś zasłona dymna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 18:56 
Pułkownik
Pułkownik

Dajcie spokój z licencjami... Igor przecież wyjaśnił, że to nigdzie nie zdało egzaminu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 20:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

belhior napisał(a):
Jeszcze się okaże że za rok, dwa, pięć samo posiadanie wykrywacza bez pozwolenia bedzie przestępstwem.

A to Grajewski takiego prawa już nie wprowadził :lol:
drugim pytaniem jest ilu funkcjonariuszy w Suszu zasiada że nie wychylają się wbrew grajewskiemu :cop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 21:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Siedzicie na tych fejsach... jest już oświadczenie (czy może jeszcze SNAP im nie napisał bo weekend) gALEA na temat spotkania z 19.11. gdzie przekazali pismo z propozycją zaostrzenia praw dla poszukiwaczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 21:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Co do LP to nie przypominam sobie żebyśmy torpedowali kiedykolwiek pomysł rozmów z LP i powstałego zarządzenia. Wręcz przeciwnie ,a Aśka to nawet była osobiście zaangażowana emocjonalnie w ten pomysł :) To co teraz mówisz to akurat kłamstwo. Usiłujesz wmówić ludziom,że w tej kwestii działaliśmy przeciwko środowisku ?Nasze uwagi dotyczyły zupełnie innych zagadnień związanych z tym tematem ale od strony PZE,a właściwie o sposób komunikowania przez Was tej sprawy. Mniejsza jednak z tym.Nie można jednak porównywać rozmów z LP z rozmowami z ministerstwem. Przecież lasy nigdy nie były stroną w sprawie i same były zainteresowane rozwiązaniem tego problemu.Ministerstwo należy traktować jednak jako stronę ,co widać wyraźnie po ostatnich rozmowach. W kwestii lasów nas nie sprowokujesz bo obiecaliśmy nie drążyć tego tematu o czym też przecież wiesz. Zresztą mam już coraz większy dystans do tego tematu. :)
Co do ministerstwa i Waszych tajemnic korespondencji z ministerstwem to bym się nie łudził. SNAP zna tą korespondencję zanim ktokolwiek z nas niedoinformowanych zdąży wykminić,że było coś więcej poza komunikatem dnia.
Trochę też mieszasz w chronologii. To teraz napisaliście o trzech pismach,po awanturze w ministerstwie, a ja prosiłem przecież o te informacje wcześniej prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 22:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiecie co, ja to mażę za czasami kiedy żadnych stowarzyszeń nie było... obecnie wszystko to mydlenie oczu, a ostatecznie po d... dostanie niedzielny poszukiwacz.
Jakuba daj na luz, bo to bez sensu wszystko jest w chwili obecnej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 22:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

boniek i tu się z Tobą całkowicie zgadzam .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]