Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 01:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: CERAMIKA DATOWANIE
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 01:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,

Postanowilem zalozyc nowy watek obok watku "garnki gliniane". Byc moze uda sie storzyc rozbudowany temat dotyczacy rozpoznawania przesylanych zdjec ceramiki. Genralnie odbieram z autopsji i ze slyszenia ze jest to obszar wymagajacy znacznego rozjasnienia. O ile w garnkach glinianych mam nadzieje lykniemy duzo wiedzy teoretycznej to w aktualnym watku (tak jak np. w dziale monety) chcialbym skupic sie na rozpoznawaniu konkretnch kawalkow ceramiki - jej datowaniu na przykladach zdjec. Kazdy moglby wrzucac swoja znaleziona ceramike i moglibysmy ja datowac tak jak monety. Moze watek sie przyjmie i bedziemy mieli duzo zabawy zwiazanej z rozpoznawamiem a moze nie. Mam jednak nadzieje ze pojawi sie wiele zdjec i bedziemy mogli troche sie poduczyc. Moze kiedys temat tak sie rozbuduje ze powstanie nawet wydzielony dzial dotyczacy ceramiki... Mam nadzieje bo temat arcyciekawy i obszerny i niezwykle przydatny w miejscu gdy jestesmy na polu.

Wstawiam pierwszy kawalek i czekam na zyczliwe informacje. Grubosc ok. 5 mm., dlg gory 7,5 cm, wysokosc 6 cm. Obstawiam XIII wiek.

Pozdrawiam,

Ardengard

P.S. Pytanie tez jak powinno sie przedstawiac zdjecia ceramiki czy tylko z przodu czy tez z tylu, jakie podawac dlu, szer, grubosci itp

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano środa, 16 listopada 2005, 02:57 przez Ardengard, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 02:20 
Weteran
Weteran

Ruszyłes temat-rzekę. Przypadkiem w rozmowie z mieszkańcem wsi kujawskiej dowiedziałem sie że podczas kopania torfu wykopał skorupy i kościane szydło. Więc zrobiłem zdjecia i przy pomocy nieocenionego Atylli udało mi się trochę poczytać na ten temat.
http://www.szczepanki.pradzieje.pl/index.php?content=kultura_zedmar1.html
A oto i zdjecie oraz ciekawy link (sporo wyjaśniający zainteresowanym)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 09:21 
Sierżant
Sierżant

skorupa Ardengarda

Ceramika wypalona redukcyjnie czyli siwa, charakterystyczne żłobki - popieram XIII w. Poniżej podobny garnek też datowany generalnie na XIII w.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CERAMIKA DATOWANIE
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 14:07 
Kapitan Petersen

Ardengard napisał(a):
P.S. Pytanie tez jak powinno sie przedstawiac zdjecia ceramiki czy tylko z przodu czy tez z tylu, jakie podawac dlu, szer, grubosci itp

Witaj

Zawsze warto pokazać na dodatkowej fotografii przekrój ścianki naczynia, aby ukazać ziarnistość, uwarstwienie i zobrazować grubość. Niestety wymaga to dobrej jakości zdjęć.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 15:35 
Weteran
Weteran

Właśne, krwędź wylewu czyli górnej części jest dość ważna, bo charakterystyczna dla danej epoki, dlatego oprócz en face, warto też wrzucić profil skorupy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 17:03 
Sierżant
Sierżant

Przy braku możliwości dobrego sfotografowania profilu zdjęcie en face można uzupełnić rysunkiem profilu. Przy dobrym ustawieniu daje to możliwość zrekonstryłowania dużego fragmentu naczynia co łatwiej porównać z innymi no ale to jest bardzo pracochłonne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 listopada 2005, 02:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

No wiec prosze o nastepne datowanie. Grubosc 5 mm. Dlugosc 5 cm szerokosc 3 cm. Kiedy generalnie weszla kolorowa polewa (dobrze mowie?)

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 listopada 2005, 12:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cześć Ardengard;-)
W tym przypadku obstawiałbym coś dość późnego. Krótko mówiąc jakiś "nowożyt", lub inaczej mówiąc CEPELIA;-)
Bliższe datowanie nie jest takie proste, bo najlepiej jak się ma to w ręku, wtedy nieco łatwiej można wydatowac czy jest to coś starszego niż XIX czy XX wiek. Generalnie przydałby się fachowiec od nowożytów, oprócz tego że zdjęcie nie zawsze pokazuje to co jest ważne to można się przez to nieźle pomylić. Nie mówiąc już o datowaniu szczegółowym.
Mi osobiście łatwiej jest poruszać się po wczesnym średniowieczu.
Pozdrawiam
:luv :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 listopada 2005, 14:35 
Sierżant
Sierżant

Witam.
1. Przyjmuje się, że polewa na naczyniach produkowanych w Polsce pojawia się gdzieś około przełomu XIII / XIV - najwcześniej na Śląsku ale upowszechnia dopiero w XVI w.
2. W oszacowaniu ceramiki znaczenie ma profil (przełam) naczynia ale i zewnętrzny wygląd ścianki a na tym zdjęciu jest chyba wnętrze
3. Nie ma znaczenia wymiar skorupy - znaczenie ma rozpoznana wielkość i forma naczynia. Robi się to tak: na kartonie należy narysować serię koncentrycznych kół co 0.5 cm a potem postawić brzeg naczynia na kole, które najbardziej odpowiada krzywiznie brzegu i pokrywa się z nim. Średnica tego koła to szerokość naczynia górą. Odchylenie skorupy od narysowanego koła pozwala określić czy to kubek, garnek, rondel, misa lub talerz a potem można poszukać analogicznej wydatowanej już formy.
4. Skorupy nowożytne lepiej jest datować w zbiorze z jednego miejsca bo ze względu na różnorodność technologiczną w różnych okresach wykonywano różne pod względem technicznym naczynia i może się okazać, że to cepelia o cechach XVII w.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 13:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

No wyciagajcie te kawalki ceramiki do datowania. Przysylajcie jakies zdjecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 21:38 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Może i ja coś dodam od siebie ... Postanowiłem pokazać chyba najciekawszy element ceramiczny mojej skromnej kolekcji [ img ]

Niestety skan wyszedł jaki wyszedł (nie oddaje w pełni faktury) i nawet mój pseudoschemat pewnie nie pozwali na bliższą identyfikację ... [ img ] Chociaż może ...

Dodam, że fragment ten znalazłem w pobliżu niezamieszkanego dziś odcinka rzeki, na wysokości mniej więcej pierwszej I-szej terasy. W niewielkiej odległości trafił się też ładny fragment krzemienia - niestety nie przypomina mi żadnego narzędzia.

Pozdrawiam!

Dowgird

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2005, 11:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czy ten fragment jest pokryty polewą czy jest to może coś innego?
Niestety jakość skanu sporo utrudnia, ale co poradzić za dużych zdjeć wstawiać nie można, chyba że przez inne serwery.

Pozdrawiam;-)
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2005, 21:44 
Wielki Szpitalnik

Ardengard napisał(a):
No wyciagajcie te kawalki ceramiki do datowania. Przysylajcie jakies zdjecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam,
Ardengard

Żeby temat nie odszedł w niebyt to go trochę odświeżymy. Zapraszam do zabawy w datowanie ceramiki.
Trzy kawałki przedstawione na zdjęciach poniżej znalazłem latem na tym samym polu. Zebrałem kilka kawałków, te ze zdjęć są nieco większe od innych więc może na ich podstawie będzie łatwiej. Jeden z nich - środkowy - to chyba dolna krawędź naczynia, pierwszy z lewej to łagodnie obrobiona górna krawędź. Na przekroju widać że glina zawirała gruby piasek.
wymiary:
pierwszy z lewej - ok 5,8 x 4,8cm; grubość 8-10mm
środkowy - ok 4,5x5,0cm; grubość ok 15mm
trzeci z lewej - 4,5x6,0cm; grubość ok 10-15mm

Zapraszam do zabawy w datowanie.

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 00:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moze to okres Rzymski? Albo jeszcze wczesniej? Moze neolit. Ten trzeci kawalek jest jasniejszy w srodku i ciemniejszy na zewnatrz. Czy tym mozna sie kierowac w ocenie? Cos to znaczy na pewno. No i ten sklad. Te kamyczki. Dodatkowo to bardzo grube gary. To chyba przeslanka ze to bardzo stare kawalki. Jako raczkujacy w temacie czekam na opinie znawcow.

pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 22:52 
Kapitan Petersen

Witam

Jako zupełny laik skłaniałbym się ku średniowiecze. Potworna grubość, nierównomierny wypał (widoczny różnymi przebarwieniami w profilu) oraz gruboziarnisty skład wskazują na prymitywny średniowiueczny warsztat. To tyle zanim z odsieczą przybędą nasi archeolodzy.

A tymczasem proszę i apeluję o przycinanie zdjęć, bo powyższe foty sprawiają, że ekrany naszych komputerów mają szerokość "stąd do wieczności".

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]