Teraz jest sobota, 12 lipca 2025, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: RPO: Obywatele zwracają uwagę na wątpliwości
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 10:41 
Plutonowy
Plutonowy

https://www.rpo.gov.pl/pl/content/obywatele-zwracaja-uwage-na-watpliwosci-dotyczace-ustawy-o-zabytkach

W linku pełna treść wystąpienia RPO w formacie pdf.

Cytuj:
Obywatele zwracają uwagę na wątpliwości dotyczące niektórych rozwiązań zawartych w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
•Po nowelizacji przepisów poszukiwanie zabytków bez pozwolenia nie jest już wykroczeniem, ale przestępstwem, jednocześnie nie jest wystarczająco jasne co stanowiłoby tego rodzaju naruszenie.
•Obywatele zwracają także uwagę, że brakuje szczegółowych uregulowań co do sposobu funkcjonowania nowoutworzonego Narodowego Funduszu Ochrony Zabytków.
•Rzecznik zwraca się w tej sprawie do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich wpływają wnioski obywateli wskazujące na pewne wątpliwości dotyczące niektórych rozwiązań normatywnych zawartych w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami.

Nowelizacja ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, które weszła w życie 1 stycznia, wprowadziła art. 109c, zgodnie z którym poszukiwanie bez pozwolenia albo wbrew jego warunkom ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Oznacza to, że dotychczasowe wykroczenie zostało przekształcone w przestępstwo.

Jednocześnie zachowania stypizowane w art. 109c wcale nie muszą doprowadzić do skutecznego naruszenia dóbr chronionych za pomocą tego przepisu, lecz jedynie stwarzają pewien stan niebezpieczeństwa, który potencjalnie może się rozwinąć w ich naruszenie. Sam fakt wyboru takiej konstrukcji zdaje się nie budzić istotnych wątpliwości ze względu na wagę dóbr chronionych przez art. 109c. Bardziej dyskusyjna wydaje się natomiast technika legislacyjna, jaką posłużył się ustawodawca, konstruując ów przepis.

Zdaniem Rzecznika wysoce utrudnione może się okazać jednoznaczne ustalenie pełnej treści normy zawartej w art. 109c. Przepis ten w zakresie znamion „zabytek ruchomy”, „zabytek archeologiczny” oraz „bez pozwolenia” odsyła bowiem pośrednio do kilku innych jednostek redakcyjnych ustawy. W praktyce może to oznaczać, że aprioryczne ustalenie całokształtu znamion czynu zabronionego może się okazać wysoce utrudnione dla przeciętnego podmiotu prawa.

Rzecznik zwrócił również uwagę na sprzeczności, w jakiej pozostają przepisy ustawy o ochronie zabytków. Zgodnie z art. 36 ust. 2 pozwolenia wymagają poszukiwania zabytków prowadzone przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, natomiast art. 109c wyraźnie sugeruje, że odpowiedzialnością karną na podstawie tego przepisu zagrożone są także zachowania prowadzone bez użycia takiego sprzętu.

Zgodnie z Konstytucją przepisy ograniczające konstytucyjne prawa i wolności jednostki powinny być sformułowane w sposób pozwalający jednoznacznie ustalić, kto i w jakiej sytuacji podlega owym ograniczeniom. Tymczasem, w ocenie Rzecznika, z uwagi na opisane wyżej mankamenty przepisu art. 109c ustawy, jednoznaczne i pełne określenie zespołu znamion przestępstwa określonego w tym przepisie, wydaje się być zadaniem wysoce utrudnionym.

Rzecznik podniósł także, że w kierowanych do Biura RPO wnioskach obywatele wskazują na brak szczegółowych uregulowań co do sposobu funkcjonowania nowoutworzonego Narodowego Funduszu Ochrony Zabytków i wydatkowania gromadzonych w nim środków.

Wobec powyższego Rzecznik zwrócił się do Ministra z pytaniem, czy planowane jest wprowadzenie stosownego aktu wykonawczego, ustanawiającego szczegółowe zasady funkcjonowania Narodowego Funduszu Ochrony Zabytków. Ponadto zwrócił się z prośbą o rozważenie możliwości podjęcia stosownych kroków legislacyjnych zmierzających do usunięcia wątpliwości pojawiających się na gruncie art. 109c ustawy.

Też pisałem do RPO pół roku temu w sprawie niesławnej nowelizacji.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: RPO: Obywatele zwracają uwagę na wątpliwości
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 22:35 
Plutonowy
Plutonowy

W związku z tym, że niedługo rocznica pisma RPO do Ministerstwa postanowiłem w trybie dostępu do informacji publicznej zapytać o to jak się sprawy mają.

Treść zapytania:
Cytuj:
Wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Na podstawie art. 2 ust. 1 i art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1764, z późn. zm.) zwracam się z prośbą o udostępnienie informacji publicznej w zakresie Wystąpienia Rzecznika Praw Obywatelskich do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w sprawie wątpliwości dotyczących niektórych regulacji zawartych w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami 30.01.18.
Wnoszę o przekazanie odpowiedzi Ministerstwa na powyższe pismo oraz całej korespondencji w powyższej sprawie prowadzonej pomiędzy Rzecznikiem Praw Obywatelskich a Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Ponadto ze względu na fakt, iż upływa rok od wystosowania ww. pisma, a nad żadnym z zakwestionowanych w powyższym piśmie przepisów nie podjęto prac legislacyjnych zmierzających do ich zmiany, zwracam się z prośbą o przekazanie informacji jakie dalsze działania i w jakich terminach planuje podjąć Rzecznik w przedmiotowej sprawie. W szczególności proszę o wskazanie czy i w jakim czasie planowane jest wystąpienie z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją art. 109c ustawy o ochronie i opiece nad zabytkami, którego niekonstytucyjność została przez Rzecznika wskazana w wzmiankowanym wyżej piśmie. Odpowiedź na powyższy wniosek wraz z dokumentacja w formie skanów proszę przesłać na adres e-mail

Dziś otrzymałem dość ciekawą odpowiedź (pogrubienie moje):

Cytuj:
Szanowny Panie!
W odpowiedzi na Pana wniosek o udostępnienie informacji publicznej,
z upoważnienia Rzecznika Praw Obywatelskich, uprzejmie informuję, co następuje.
1. Do dnia 21 stycznia br., do Biura RPO nie wpłynęła odpowiedź na pismo
Rzecznika z dnia 30 stycznia 2017 r., skierowane do Ministra Kultury
i Dziedzictwa Narodowego (ozn. sygn. II.510.897.2017). Na dzień dzisiejszy
ww. pismo RPO wyczerpuje całą korespondencję między Rzecznikiem a
Ministrem Kultury i Dziedzictwa narodowego we wskazanym przez Pana
zakresie.
2. Jeżeli chodzi o dalsze działania w sprawie, RPO rozważa skierowanie
w najbliższym czasie ponownego pisma do Ministra Kultury i Dziedzictwa
Narodowego, z prośbą o ustosunkowanie się do poruszonych w piśmie z dnia
30 stycznia 2017 r. problemów.
3. Rzecznik Praw Obywatelskich nie podjął jeszcze decyzji co do ewentualnego
wystąpienia z wnioskiem o stwierdzenie niezgodności przepisów ustawy z
dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz.U.
2003 nr 162 poz. 1568 ze zm.) do Trybunału Konstytucyjnego.
Łączę wyrazy szacunku
Marek Łukaszuk
Dyrektor Zespołu Prawa Karnego
/- podpis elektroniczny/

Jak widać nie tylko PZE Ministerstwo traktuje olewczo.
Oryginalny pdf z odpowiedzią mogę udostępnić adminowi jeśli zajdzie taka potrzeba (zawiera moje dane osobowe).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 23:16 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:roll: kto mu pisał te pierdoły!
Cytuj:
Zdaniem Rzecznika wysoce utrudnione może się okazać jednoznaczne ustalenie pełnej treści normy zawartej w art. 109c. Przepis ten w zakresie znamion „zabytek ruchomy”, „zabytek archeologiczny” oraz „bez pozwolenia” odsyła bowiem pośrednio do kilku innych jednostek redakcyjnych ustawy. W praktyce może to oznaczać, że aprioryczne ustalenie całokształtu znamion czynu zabronionego może się okazać wysoce utrudnione dla przeciętnego podmiotu prawa.

Rzecznik zwrócił również uwagę na sprzeczności, w jakiej pozostają przepisy ustawy o ochronie zabytków. Zgodnie z art. 36 ust. 2 pozwolenia wymagają poszukiwania zabytków prowadzone przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, natomiast art. 109c wyraźnie sugeruje, że odpowiedzialnością karną na podstawie tego przepisu zagrożone są także zachowania prowadzone bez użycia takiego sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2019, 00:21 
Porucznik
Porucznik

Ta mozna se pisac,dobra zmiana nigdy sie nie przyzna do bledow,a jak cos powiedza to zwala wine na wiadomo kogo.Jak sie tych ludzi z tego ministerstwa nie usunie ,to zapomnijcie ze cos sie ugra lub dostanie sensowna odpowiedz.Jak slucham Glinskiego to sie zastanawiam czy on sie na czymkolwiek zna oprocz gadania bzdur.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2019, 00:34 
Generał Broni
Generał Broni

stokrotka :n
Nie pisz głupot, zmienia się rząd to zmienia się minister i najbliższe jego otoczenie, reszta urzędników pozostaje bez zmian, a to oni w sumie i w wielu kwestiach decydują. Lobbing archeobetonu w ministerstwie ma miejsce od bardzo wielu lat i nagonka na detektorystów ma się dobrze, jak widać skuteczny lobbing przynosi efekty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2019, 08:40 
Porucznik
Porucznik

Tak frank a ten urzednik to od kogo ma wytyczne, jaki pan taki kram i sam siebie nie oszukuj ze urzedas robi to co chce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 17:43 
Moderator
Moderator

sulik84 napisał(a):
W związku z tym, że niedługo rocznica pisma RPO do Ministerstwa postanowiłem w trybie dostępu do informacji publicznej zapytać o to jak się sprawy mają.

Treść zapytania:
Cytuj:
Wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Na podstawie art. 2 ust. 1 i art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1764, z późn. zm.) zwracam się z prośbą o udostępnienie informacji publicznej w zakresie Wystąpienia Rzecznika Praw Obywatelskich do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w sprawie wątpliwości dotyczących niektórych regulacji zawartych w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami 30.01.18.
Wnoszę o przekazanie odpowiedzi Ministerstwa na powyższe pismo oraz całej korespondencji w powyższej sprawie prowadzonej pomiędzy Rzecznikiem Praw Obywatelskich a Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Ponadto ze względu na fakt, iż upływa rok od wystosowania ww. pisma, a nad żadnym z zakwestionowanych w powyższym piśmie przepisów nie podjęto prac legislacyjnych zmierzających do ich zmiany, zwracam się z prośbą o przekazanie informacji jakie dalsze działania i w jakich terminach planuje podjąć Rzecznik w przedmiotowej sprawie. W szczególności proszę o wskazanie czy i w jakim czasie planowane jest wystąpienie z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją art. 109c ustawy o ochronie i opiece nad zabytkami, którego niekonstytucyjność została przez Rzecznika wskazana w wzmiankowanym wyżej piśmie. Odpowiedź na powyższy wniosek wraz z dokumentacja w formie skanów proszę przesłać na adres e-mail

Dziś otrzymałem dość ciekawą odpowiedź (pogrubienie moje):

Cytuj:
Szanowny Panie!
W odpowiedzi na Pana wniosek o udostępnienie informacji publicznej,
z upoważnienia Rzecznika Praw Obywatelskich, uprzejmie informuję, co następuje.
1. Do dnia 21 stycznia br., do Biura RPO nie wpłynęła odpowiedź na pismo
Rzecznika z dnia 30 stycznia 2017 r., skierowane do Ministra Kultury
i Dziedzictwa Narodowego (ozn. sygn. II.510.897.2017). Na dzień dzisiejszy
ww. pismo RPO wyczerpuje całą korespondencję między Rzecznikiem a
Ministrem Kultury i Dziedzictwa narodowego we wskazanym przez Pana
zakresie.
2. Jeżeli chodzi o dalsze działania w sprawie, RPO rozważa skierowanie
w najbliższym czasie ponownego pisma do Ministra Kultury i Dziedzictwa
Narodowego, z prośbą o ustosunkowanie się do poruszonych w piśmie z dnia
30 stycznia 2017 r. problemów.
3. Rzecznik Praw Obywatelskich nie podjął jeszcze decyzji co do ewentualnego
wystąpienia z wnioskiem o stwierdzenie niezgodności przepisów ustawy z
dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz.U.
2003 nr 162 poz. 1568 ze zm.) do Trybunału Konstytucyjnego.
Łączę wyrazy szacunku
Marek Łukaszuk
Dyrektor Zespołu Prawa Karnego
/- podpis elektroniczny/

Jak widać nie tylko PZE Ministerstwo traktuje olewczo.
Oryginalny pdf z odpowiedzią mogę udostępnić adminowi jeśli zajdzie taka potrzeba (zawiera moje dane osobowe).

Brawo sulik84 za działania . Mam pytanie czy wysłałeś do PZE to pismo ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 22:02 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki.
Nie wysyłałem. Myślałem, że ktoś odezwie się na priv, ale odzewu nie było.

Teraz myślę nad skomponowaniem wniosku do RPO o przyśpieszenie działań w kierunku skargi konstytucyjnej. Jako uzasadnienie zamierzam wskazać ostatnie doniesienia medialne o zatrzymanych poszukiwaczach. Jako, że grozi im kara z artykułu, którego niekonstytucyjność RPO sam wykazał, pilne działania są bardzo wskazane. Leży to nie tylko w interesie praworządności, ale też Skarbu Państwa - wszyscy będziemy musieli się składać na odszkodowania dla skazanych na podstawie niekonstytucyjnych przepisów.

Zachęcam wszystkich do pisania do RPO wniosków. Składa się je szybko i elektronicznie, o tutaj: https://www.rpo.gov.pl/wniosek/index.php?jezyk=0&poz=1.

Pisałem dwukrotnie w sprawie nieszczęsnej ustawy i bardzo szybko i sprawnie otrzymywałem odpowiedzi.
Polecam składać wnioski masowo. Pojedyncze wnioski w sprawie są traktowane odmownie bez pochylania się nad problemem. Mój wniosek o skierowanie skargi konstytucyjnej z 2017 roku (z szerokim uzasadnieniem i wskazaniem naruszonych zasad prawa konstytucyjnego uchwalonej zmiany ustawy) spotkał się z dość ignorancką odmową. Namówiłem jeszcze kilka osób na złożenie i w biurze RPO pochylił się na sprawą ktoś bardziej kompetentny. W efekcie czego w piśmie RPO do MKiDN znajduje się kawałeczek mojej argumentacji z odwalonego wniosku :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 01:30 
Moderator
Moderator

Sulik. :za pw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 09:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Sulik. Może udostępniłbyś jakiegoś "gotowca", żeby składanie wniosków przebiegało sprawnie? Sądzę, że gra warta jest zachodu.
Swoją drogą - gratulacje za inicjatywę i nie oglądanie się za PZE .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 11:34 
Moderator
Moderator

Należy skopiować dokładnie tą samą treść zapytania ,którą wysłał sulik , wejść na stronę ,którą podał do RPO i wkleić to w okienko treści. Podać swoje dane , w okienku "inne dane" można jeszcze podać swój adres mejlowy , lub tylko na końcu samej wiadomości dopisać swój adres tam gdzie prosimy o wysłanie odpowiedzi.
Ja przynajmniej tak przed chwila zrobiłam. Na koniec zrobiłam screen potwierdzenia wysłania i gotowe. Mam nadzieję,że ilość takich wiadomości zmobilizuje RPO do dalszych działań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 11:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Poszło :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 12:08 
Moderator
Moderator

Aśka72 napisał(a):
Należy skopiować dokładnie tą samą treść zapytania ,którą wysłał sulik , wejść na stronę ,którą podał do RPO i wkleić to w okienko treści.

A co wy chcecie tym osiągnąć?? Takim działaniem jedynie wkur... zdenerwujecie RPO, a sądziłem, że chcecie go mieć po swojej stronie zwłaszcza, że jego stanowisko jest względem poszukiwaczy przychylne. Albo podpisujecie się pod pismem kolegi sulika albo redagujecie własne (może być w oparciu o sulikowe) ale na miły Bóg nie to samo. Impertynentów się odsyła, a nie załatwia ich sprawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 12:14 
Moderator
Moderator

To nie ma większego znaczenia czy pozamieniasz słowa czy nie . Można się bawić w taką kosmetykę albo nie. Ty nie musisz robić nic. Nie lubisz "denerwować"urzędników. A nie mając danych kolegi trudno byłoby napisać ,że podpisujesz się pod pismem kolegi sulik84 z forum p.s To by było dopiero dziwne. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 12:29 
Generał Broni
Generał Broni

Dajcie spokój z RPO, ten śmieszny urząd co najwyżej może się zająć obroną praw detektorystów LGBT. :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]