Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 15:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kolejne zatrzymanie "poszukiwacza skarbów"
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 08:02 
Generał Broni
Generał Broni

Janusz , nie zamieniaj wątku w swoje jakies przemyślenia. Facet ma kłopoty za zwykle śmieci a ty swoje pierdu , pierdu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 08:13 
Szeregowy
Szeregowy

Takiego typu śmieci może mieć większość ludzi w swoich domach. Sam po wojsku miałem sporo łusek zebranych na poligonie. Teraz leżą gdzieś na strychu u rodziców to i im mogą coś przypisać w razie jakiegoś nalotu.
Zamiast rozkręcać temat może ktoś z bliższych jego stron skontaktuje się z nim. W imię sprawiedliwości chętnie dołożę parę złotych na adwokata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 08:24 
Moderator
Moderator

Bywa że zgodzę się z kolegą jansz'em. W tym wypadku jednak to reszta kolegów ma rację. Powtórzę za Jackiem Wielgusem - czynności wymienione w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami mają charakter intencjonalny. Poszukiwanie zabytków jest również czynnością intencjonalną, którą poprzedza zazwyczaj kwerenda, badania powierzchniowe, wywiad itp. Tutaj mamy do czynienia z hobbystą, który w ramach wolnego latał z piszczałką i szukał czegokolwiek metalowego. No i znalazł trochę złomu, łuski, trochę starej koniny, jakieś sprzączki, guziki i kilka starych zdawkowych moniaków. Żaden z tych przedmiotów nie wyczerpuje pojęcia zabytku, a już na pewno nie zabytku archeologicznego.
W jednym przyznam koledze janszowi rację - obecnie władze i organa ścigania błędnie interpretują zapisy ustawowe i stąd każdy poszukiwacz przedmiotów metalowych (nie domorosły archeolog) musi liczyć się z kłopotami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 08:28 
Moderator
Moderator

jasne , przecież mamy wykrywacze metalu a nie zabytków . Ja zabytków nie chcę szukać . Jeśli przypadkowo znajdę "zabytek" to chętnie go oddam . Problem jest tylko taki że za bardzo nie wiadomo co to zabytek . No chyba że ustawodawca uzna że wszystkie przedmioty metalowe są zabytkami .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 09:24 
Moderator
Moderator

jansz napisał(a):
Kota można odwracać różnie, ale to nie mnie posądzono o przywłaszczanie sobie zabytków. Niekoniecznie zgadzam się z interpretacją określenia "zabytek" ale jednak prawo stanowi tak, a nie inaczej.
Jeśli ja według Ciebie jestem negatywną postacią, to kim jest ten podejrzany? Ofiarą?!
Nieświadomości chyba?!

Dokładnie tak. Ty jesteś negatywną postacią. A podejrzany jest ofiarą . Ofiarą nawet nie dziadowskiego prawa ale kłamliwych oskarżeń. To co widzimy na zdjęciach to nie są nawet zabytki a co dopiero zabytki archeologiczne. I tu nawet nie chodzi o samą definicję zabytku bo i obecnie używana nie ma zastosowania wobec tych przedmiotów. Chodzi o to,że ktoś to wszystko robi celowo i na niekorzyść obywatela . A Ty łykasz to wszystko i nazywasz to prawem. Tylko pamiętaj,że w różnych czasach decydenci zasłaniali się prawem robiąc często straszne rzeczy . A jednak inni z tym walczyli .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 09:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

prymek napisał(a):
jasne , przecież mamy wykrywacze metalu a nie zabytków . Ja zabytków nie chcę szukać . Jeśli przypadkowo znajdę "zabytek" to chętnie go oddam . Problem jest tylko taki że za bardzo nie wiadomo co to zabytek . No chyba że ustawodawca uzna że wszystkie przedmioty metalowe są zabytkami .

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ustawodawca powinien jasno określić co jest ,a co nie jest zabytkiem. Nie wiem - przedział czasowy od... do.
Tutaj też moje zauważenie dla tych, którzy pochwalają opcję "Zero współpracy". Przeczytajcie uważnie ostatnie zdanie z zacytowanej przeze mnie wypowiedzi prymka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 10:05 
Malkontent

Tak, tak jansz - masz rację.
( Lekarz prosił by się nie sprzeciwiać, bo leki przestają działać )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 10:12 
Moderator
Moderator

Jansz. :o No ale straszysz czy masz nadzieję? O czym Ty w ogóle człowieku mówisz? Dyktatury Ci się zachciewa?

Ostatnio edytowano piątek, 22 lutego 2019, 10:32 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 10:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Widzę, że nawe odrobina releksji nad obecnym stanem prawnym, przypadkami nagłaśnianymi w prasie jest u niektórych niemożliwa lub jednokierunkowa.

Oczywiście, że uznanie wszytkich przedmiotów metalowych za zabytki jest absurdalne, wprowadzenie zakazu używania detektorów metalu już nie.
A teraz myślcie. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 10:40 
Moderator
Moderator

Nie odkryłeś Ameryki jansz,za to wypowiadasz się nad wyraz nieprecyzyjnie udając mądrość. W tym zatrzymaniu nie ma miejsca na głębszą refleksję ,widać tylko dno i wodorosty. A Ty się w tym z lubością taplasz. Nie wpadłeś na nic odkrywczego w temacie zakazu wykrywaczy. Twoje wypociny są słabe.Widzę,że bardziej Ci odpowiada robienie kolegom na złość niż środowiskowa solidarność. Nie ma to nic wspólnego z ochroną dziedzictwa . :D Siebie możesz oszukiwać, ale nas nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:02 
Kapitan
Kapitan

Zabytki zabytkami a UOBiA swoją drogą.
Na co takie śmieci do domu znosić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:05 
Moderator
Moderator

Olek_65 napisał(a):
Lekarz prosił by się nie sprzeciwiać, bo leki przestają działać

Aśka72 napisał(a):
udając mądrość

To są inwektywy. Jak mamy rozmawiać jak w dyskusji stosujecie koledzy takie środki wyrazu? Tak można pod budą z piwem lub na ławce pod blokiem rozprawiać ale zupełnie nie przystoi ludziom, którzy chcą prezentować jakiś poziom w dyskusji. Nie musicie się z kolegą janszem zgadzać. Ja też się z nim zgadzać nie muszę. Zauważcie jednak, że jansz w swoich postach inwektyw nie używa.

"Dnem i wodorostami" można nazwać obecnie poziom debaty publicznej. Postarajmy się by chociaż tu było inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:33 
Malkontent

Nietajenko napisał(a):
To są inwektywy.

Wejdź Nietajenko na jakieś forum archeologiczne i napisz że jesteś poszukiwaczem .
Może wtedy poznasz prawdziwe znaczenie słowa ''inwektywa''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:38 
Podporucznik
Podporucznik

Nie dajmy się prowokować. Niektórzy tylko na to czekają, a potem wykorzystają przeciw nam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:45 
Pułkownik
Pułkownik

Olek_65

Osobiscie umiem czytac Twoje wpisy tak by zrozumiec ich dydaktyczny ladunek ale Nietajenko ma naprawde duzo racji strofujac nas za sposob wyrazania emocji.
Chociaz wiem, ze proba przemawiania do natretnej muchy w jezyku bzzzzzzz raczej nie zmienia jej lotu i dlatego by ja odgonic machamy reka.
Niemniej wiekszosc uniesien skierowanych do uzytkownikow jest niepotrzebne (jak w rodzinie) i nie przynosi efektu jaki bylby oczekiwany.
jansz byc moze jest przekora ale mam nadzieje, gdzies na dnie duszy chce po prostu w spokoju chodzic z piszczalka i odkrywac zabytki (zwal jak je zwal). To nasz chlop.
Ja szybko ulegam emocjom bo zyje w swiecie prawie idealnym dla poszukiwaczy a na forum mierze sie z pieklem. Dlatego moja niezmienna opcja zero dla archeo dotyczy archeo i tylko archeo i gdy czasem nabroje wobec uzytkownikow (a sie zdarza) wiem, ze nie tedy droga do zmian.
Roznimy sie i roznic bedziemy ale badzmy kolekcja a nie wysypiskiem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]