Teraz jest piątek, 27 czerwca 2025, 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Partyzantka po 1945 roku (Łupaszko i inni)
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 08:54 
Kapitan
Kapitan

frank napisał(a):
Następny dobrze poinformowany. :n

Frank za tych bohaterów cierpiały dziesiątki.
To tak na szybko jak najczęściej ktoś ponosił zapłatę za akowcow czy wykletych.
Jeden z tych bochaterow juz po wojnie zamordował młodą żydówkę, tylko dlatego bo miała złotego zęba.

Tak na szybko z okolic, cytaty z wiki.

We wsi znajduje się zabytkowa kapliczka z roku 1907. Wybudowano ją na pamiątkę powstania wsi w roku 1905. Powstała ona jako kolejna część wsi Czysta Dębina, stąd w nazwie słowo „kolonia”. Wieś uległa dużym zniszczeniom po II wojnie światowej. Dokonały tego oddziały UB, walcząc z antykomunistyczną partyzantką. Spalono wówczas 45 budynków mieszkalnych. Zginęło wówczas troje ludzi. Kilka dni wcześniej oddział „Podkowy” walcząc z oddziałem UB zranił i zastrzelił kilku żołnierzy. 25 maja 1945 roku dwa oddziały (UB i inny niezidentyfikowany oddział) zaatakowali bezbronnych mieszkańców wsi Czysta Dębina-Kolonia w akcie odwetu.

5 czerwca 1944 roku Niemcy stoczyli w pobliżu Olszanki przegraną potyczkę z polsko-sowieckim oddziałem partyzanckim. W odwecie za poniesione straty jeszcze tego samego dnia spacyfikowali wieś, której mieszkańcy znani byli z aktywnej współpracy z ruchem oporu. Z rąk niemieckich żandarmów zginęło około 100 mężczyzn, kobiet i dzieci. Zabudowania Olszanki zostały doszczętnie spalone.

Podczas II wojny światowej i okupacji Polski przez III Rzeszę Niemiecką 18 marca 1943 jednostki niemieckiego Wehrmachtu, SS i żandarmerii otoczyły miejscowość i przeprowadziły pacyfikację wsi Różaniec[2]. Był to odwet za pomoc partyzantom i zbiegłym z obozów jeńcom sowieckim. Okupanci podpalili zabudowania wraz z inwentarzem żywym. Spłonęło 260 gospodarstw z dobytkiem. Niemcy zamordowali około 70 osób. Większość z nich spłonęła w palących się domach. Wtedy spłonęło też 10 koni, 15 krów, 25 świń, 300 sztuk drobiu i cały inwentarz martwy w tych gospodarstwach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 11:51 
Pułkownik
Pułkownik

Antonior
To wciaz byly realia wojny.
Nie zmienia to jednak faktow, ze bylo o co i z kim walczyc. Faktem pozostaje tez, ze walka partyzantow byla niewystarczajaca i poszla na marne.
Dla kolegi powyzej opisujacego jakies fakty, z zycia dziadka chce napisac, ze moj jeden z dziadkow bedacy w czasie okupacji soltysem w duzej i bogatej wsi duzo naopowiadal mi o mentalnosci zwyklych Polakow.
Cale wsie byly na uslugach zarowno i Niemcow jak pozniej i "przywiezionej czolgami ze zmienionymi nazwiskami na polskie nowej wladzy ze wschodu".
Ja rozgrzeszam zarowno i owe wsie jak i partyzantow z podziemia Lupaszki i im podobnych.
Moje rozgrzeszenie jest subiektywne i ono nijak nie zmienia historii i oceny owej nowej socjalistycznej wladzy, gdzie moze z siedem procent stanowili rzeczywiscie Polacy.
Taki rodzaj ustanawiania wladzy jaki dostalismy w prezencie powojennym nie miescil sie ani w standardach komunistow, ani w standardach socjalistow ani w zadnych innych, byl precedensem bo i sama wojna jak i jej koniec byl tez swojego rodzaju precedensem.
Patrioci zepchnieci do lasu wiedzieli o tym doskonale ale w imie honoru Rzeczpospolitej oddali swoje zycie i dlatego po wsze czasy CZECS ICH PAMIECI!!!

Panowie komunisci, socjalisci, lewacy! Wasza wizja sie nie sprawdzila. Czas pokazal, ze to byl zly wybor! Pielegnujcie wiec swoje opowiadania oparte na bzdurach, strachu i partyjnej agitacji o zlych Wykletych mordercach we wlasnych domach lub, zalozcie do tego oddzielne watki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 12:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Możecie jakoś grzeczniej rozmawiać, bez insynuacji i caps locka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 14:25 
Kapitan
Kapitan

UŁAN napisał(a):
boniek napisał(a):
Ja wierzę w opowiadania dziadka, który miał styczność z "partyzantami" po 45 roku żyjąc na kresach wschodnich. Wg niego byli oni mordercami i złodziejami, ew. tylko złodziejami.
To tyle ode mnie jako przekaźnika nieżyjącego już dziadka. Jeśli ktoś z was zechce usłyszeć szczegóły to zapraszam na pw.

Najpierw, się dokształć a później zabieraj głos. Wiesz, co to są - " bandy pozorowane "? Jak się już dowiesz, to wtedy ewentualnie zabieraj głos. Bez odbioru!

Czy mógłbyś napisać, albo wkleić jakieś linki odnośnie działalności ,,pozorowanych band" proszę o odpowiedź na ogólnym.
Pozdrawiam :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
70 lat prania mózgów zrobiło swoje. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 16:08 
Kapitan
Kapitan

Możesz napisać jaśniej, o jakie pranie mózgu Ci chodzi, i komu ten mózg prali.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 16:24 
Moderator
Moderator

stiwen76 napisał(a):
UŁAN napisał(a):
boniek napisał(a):
Ja wierzę w opowiadania dziadka, który miał styczność z "partyzantami" po 45 roku żyjąc na kresach wschodnich. Wg niego byli oni mordercami i złodziejami, ew. tylko złodziejami.
To tyle ode mnie jako przekaźnika nieżyjącego już dziadka. Jeśli ktoś z was zechce usłyszeć szczegóły to zapraszam na pw.

Najpierw, się dokształć a później zabieraj głos. Wiesz, co to są - " bandy pozorowane "? Jak się już dowiesz, to wtedy ewentualnie zabieraj głos. Bez odbioru!

Czy mógłbyś napisać, albo wkleić jakieś linki odnośnie działalności ,,pozorowanych band" proszę o odpowiedź na ogólnym.
Pozdrawiam :1 :1 :1

Szybka kwerenda na googlu
https://www.google.com/search?client=fi ... pozorowane
dosc powiedziec ze tego typu działania ( podszywanie sie pod konspiracje niepodległosciowa) wykończyły np NSZ-owski oddział Bartka, kttorego w inny sposób nie dalo sie wykurzyc z Baraniej Gory ( operacja Lawina)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 16:30 
Generał Broni
Generał Broni

nomennescio napisał(a):
Panowie komunisci, socjalisci, lewacy! Wasza wizja sie nie sprawdzila. Czas pokazal, ze to byl zly wybor! Pielegnujcie wiec swoje opowiadania oparte na bzdurach, strachu i partyjnej agitacji o zlych Wykletych mordercach we wlasnych domach lub, zalozcie do tego oddzielne watki.

Co wy macie z tymi "komunistami i lewakami"? Mnie np. daleko do komuny i lewactwa, ale wiem o tym i przyjmuję do wiadomości to, że jeden z obecnie czczonych "wyklętych" Ziemi Łódzkiej dziadkowi mojego przyjaciela wybił zęby kolbą karabinu tylko dlatego, że ten nie pozwolił się okraść. Obecnymi czasy "wyklęty" ten ma w tym rejonie poświęcone sobie murale, a jednak jego działalność po 1945 roku sprowadzała się do okradania sklepów i chłopów. I co teraz? Lewak jestem? Komunista?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 17:29 
Kapitan
Kapitan

Moje tradycje gloryfikujace partyzantke są niskich lotów.
Może dlatego że miałem przeprowadzona idoktrynacje przez dziadków którzy przeżyli tamte czasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 17:33 
Pułkownik
Pułkownik

CZESC ICH PAMIECI!!!

(w moim poscie jakos nieladnie przestawilem literki)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 18:01 
Pułkownik
Pułkownik

Komuna i lewactwo odnosi sie tylko i wylacznie do teskniacych za "wladza ludowa" (tu akurat nie mialem na mysli dzisiejszych lewicujaco lewitujacych bo to raczej inna bajka i mocno smieszna).
Prosze nie brac do siebie jesli nie dotyczy.
Zycie pisalo rozne scenariusze. Niejednokrotnie podejmowano bledne decyzje z dzis wydawaloby sie blachych powodow. Wielokrotnie tez nie bylo innego wyjscia zeby przetrwac (nawiazuje tu nie tylko do kontrowersji pojedynczych postaci podziemia) wreszcie nikt nie jest doskonaly a "zabawy z bronia" zawsze sa krwawe.
Dzis widujemy pajacow robiacych zadymy na ulicach z powodow zafiksowania na punkcie chorych idealow. A sa to czasy pokoju.
Powtarzam wiec, zolnierze - ludzie honoru mieli z kim walczyc jesli pragneli Polski niepodleglej.
Za malo ich bylo, ludzi honoru wydaje sie jest zawsze mniej niz pozostalych.
Dodatkowo wiekszosc juz zginela podstepnie, masowo i w katorgach.
Gdy czytam przeintelektualizowane oskarzenia relatywizujace najwazniejsze sprawy to wyobrazam sobie jak ciezko byloby obronic dzisiaj Polske przed wrogiem.
Oby nigdy nie trzeba bylo!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 18:12 
Moderator
Moderator

Od siebie dodam ze kupa z nich miala serdecznie dosc i lasu i dalszej poniewierki, a tzw wladza ludowa swiadomie wyrzucila tych ludzi poza margines, zmuszajac ich do powrotu do lasu, dobrym przykladem jest postac Stanislawa Kopika "Zemsty", którego oddział czasem zaglądał do leśniczowki mojego dziadka.
Wiecej do poczytania tu http://www.historycy.org/index.php?showtopic=58591

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 18:14 
Generał Broni
Generał Broni

No ale taki wspomniany przeze mnie złodziej i bandzior powinien zaliczać się do "wyklętych"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 19:54 
Chorąży
Chorąży

bjar_1 napisał(a):
No ale taki wspomniany przeze mnie złodziej i bandzior powinien zaliczać się do "wyklętych"?

Rozumiem, że czytanie a już ze zrozumieniem w dzisiejszych czasach, to problem? Jeszcze raz napiszę - " bandy pozorowane "! Wejdź w temat, przemyśl, przeanalizuj i dopiero wróć, do dyskusji. Masz ułatwione, bo powyżej - ARGO, już zrobił za Was robotę, bo i szukanie w necie, to też ciężka sprawa... Jak już, znajdą, to tylko ich guru objawionej wszech prawdy Wikipedia! Gdzie prawda wymieszana z kłamstwem i fikcją, bo nie ma innych stron czy forów. No ale, to już trzeba poszukać, przegrzebać, a to już takie męczące...

Ręce więdną, jak człowiek czyta, takie kalumnie... W dzisiejszych czasach, gdzie wszystko podane na tacy. Nie to co kiedyś, gdzie na ten temat nie było nic, poza czerwoną propagandą i trzeba było, się naszukać prawdy. A jeżeli to nic, nie da to tkwij, dalej w swoim świecie. Wiesz chłopakom z partyzantki, Twoja opinia i całej reszty podobnych, jest raczej obojętna. Bez odbioru a może raczej, powino być - ohne Empfang czy ohne Abholung! Ty wiesz lepiej.

P.S

Po avatarze widać, że z Ciebie prawdziwy Polak, niemiecka nazistowska czacha pancerniaków. Brawo!
To ci dopiero wzory, do naśladowania - bez komentarza. Dziadzio, byłby zapewne dumny z wnuka!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 20:13 
Generał Broni
Generał Broni

Ręce to więdną, ale gdy się wtrąci taki inteligent jak Ty. Nie wiesz o czym piszesz, to się lepiej nie wypowiadaj. Sam jesteś "banda pozorowana". Ktoś normalny zrouzmie. Ktoś zaślepiony obecnie prowadzoną polityką historyczną - nie. Przeginka jak za komuny, tylko w drugą stronę. Czytania i rozumienia nie musisz mnie uczyć, sam byś się lepiej podszkolił krytyki źródeł.

I nie będę się licytował, kto jest lepszym Polakiem Ty "prawdziwy Polaku" czepiający się obrazka na jakimś forum.

Dziadzio byłby dumny, bo tłukł kacapów już w 1920 roku, podczas gdy Twój z gołym tyłkiem pasał gęsi u dziedzica :8)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]