Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dzień dobry polsko, czyli nasze rodzime gwiazdy.
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 21:00 
Pułkownik
Pułkownik

Dajcie spokoj. Jakie paragony? Kto ma do dzis paragony na militarke wojenna kupiona powiedzmy w latach siedemdziesiatych?
Wlasciwie ktos zna przepisy o przechowywaniu paragonow i jakich przedmiotow dotycza?
Otoz kolego zdzicho gdyby nie orzeczenie trybunalu to i paragony by nie wystarczyly aby ow kolekcjoner, o krzywdzie ktorego slyszala bodaj cala Polska, oddyzkal swoja kolekcje broni.
Bo ta kolekcja zostaloa mu zrabowana wcale nie przez brak paragonow.
Obaj macie z frankiem po trosze racji niemiej frak doskonale punktuje zaniechania legislacyjne dotyczace wlasnosci prywatnej (czy jak to zwal)
Ty zas z uporem godnym medalu ministerstwa lansujesz wizje swiata kolekcjonerskiego gdzie paragon moze byc istotniejszy od rzeczy na ktore zostal wystawiony. A pomyslales o kolekcjach na, ktore zadnych paragonow nikt nie wystawial? One tez moga okazac sie cenne z punktu widzenia dziedzictwa narodowego. Zalezy tylko czy minister lub dyrektor departamentu legislacji beda na kacu, po dwoch kawach czy przed weekendem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 21:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

zdzicho napisał(a):
Często spotykam się ze stwierdzeniem; gdybym ja to wiedział 20 lat temu.
Kto 20 lat temu zebrał tak z 500 egzemplarzy tych"śmieci' w pięknych stanach, to ma dzisiaj zbiór wart ze ćwierć miliona złotych :666

Ta boratynkowa bańka sztucznie rozdmuchana pęknie wcześniej czy później. To nie jest numizmat w który warto inwestować swoje pieniądze. Nikt przy zdrowych zmysłach nie da 250.000 pln za 500 miedziaków, których wybito miliony (wychodzi 500 pln za sztukę) . Czysta fantazja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 21:27 
Specjalista
Specjalista

Frank :lol: :lol: jak zwykle
to co niewygodne omija szerokim łukiem i jak zwykle personalnie chce mnie szczypnąć rozwalając fajny temat,który się pojawił o tym jak chronić swoją kolekcję.
1/ o dobrej i złej wierze nie mówiłem ani słowa przytoczyłem Kodeks Cywilny jako jedną z możliwości obrony kolekcji/którą to ekspert frank raczył obśmiać/
2/tylko frank potrafi ze słów:" Istnieje zasadnicza różnica miedzy kolekcjonerem,a osobą,która zdecydowała się na założenie muzeum i poddanie się tym samym przepisom w tym zakresie obowiązującym" wysnuć wniosek, że uważam,że że papiery na pochodzenie zabytków obowiązują tylko muzea.
Prawidłowa interpretacja dla franka ;kolekcjonera jako osobę prywatną nie obowiązują takie przepisy prawa jak właściciela prywatnego muzeum to chyba oczywiste
3/tylko frank potrafi ze słów: ."Był jakiś donos i policja ma obowiązek sprawdzić.Podobnie jak sprawdza antykwariaty,domy aukcyjne itp" wysnuć wniosek,że pochwalałem działania policji i WKZ
Zamiast wekslować fajną dyskusję na ślepe tory i czepiać się mnie osobiście napisz jeśli potrafisz coś mądrego na temat uchronienia kolekcji z pożytkiem dla wszystkich zainteresowanych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 21:44 
Specjalista
Specjalista

-Otoz kolego zdzicho gdyby nie orzeczenie trybunalu to i paragony by nie wystarczyly aby ow kolekcjoner, o krzywdzie ktorego slyszala bodaj cala Polska, oddyzkal swoja kolekcje broni. Tak jest to prawda
-Bo ta kolekcja zostaloa mu zrabowana wcale nie przez brak paragonow. Tak to prawda
-zaniechania legislacyjne dotyczace wlasnosci prywatnej Dokładnie tak
-Ty zas z uporem godnym medalu ministerstwa lansujesz wizje swiata kolekcjonerskiego gdzie paragon moze byc istotniejszy od rzeczy na ktore zostal wystawiony. Paragon nie jest istotniejszy od rzeczy ale w obowiązującym stanie prawnym pozwala na udowodnienie legalności nabycia . Póki prawo nie zostanie zmienione.
-A pomyslales o kolekcjach Tak pokazując jedna z możliwosci jaką daje przywołany art.Kodeksu Cywilnego
Krytykować obecne prawo każdy potrafi i ja też. Tyle, ze nic z tego nie wynika. Zamiast pisać o ministrach po kawce i na kacu
poradź jak pod rządami obecnego prawa uchronić kolekcję. Wtedy z Twego pisania będzie pożytek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 21:56 
Specjalista
Specjalista

Zbinio napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Często spotykam się ze stwierdzeniem; gdybym ja to wiedział 20 lat temu.
Kto 20 lat temu zebrał tak z 500 egzemplarzy tych"śmieci' w pięknych stanach, to ma dzisiaj zbiór wart ze ćwierć miliona złotych :666

Ta boratynkowa bańka sztucznie rozdmuchana pęknie wcześniej czy później. To nie jest numizmat w który warto inwestować swoje pieniądze. Nikt przy zdrowych zmysłach nie da 250.000 pln za 500 miedziaków, których wybito miliony (wychodzi 500 pln za sztukę) . Czysta fantazja.

Nie masz bladego pojęcia
- https://archiwum.gndm.pl/a,Jan-II-Kazim ... 29463.html za 500 zł
- nie chce mi się szukać linków do starszych aukcji więc musisz mi uwierzyć na słowo albo i nie :nicnie :
-moja kupiona najdrożej na allegro 690 zł
- najdroższa sprzedana na allegro 1400 zł
- najdroższa kupiona 12000 zł za jedną sztukę
Następnym razem zanim coś napiszesz rozeznaj rynek pięknie zachowanych boratynek i rzadkich odmian

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 22:32 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Aby boratynki nie były tym, czym kiedyś były sadzonki tulipanów :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 23:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na te z allegro też masz paragony i certyfikaty legalności? Bo wiadomo jak to z paserką jest w dzisiejszych czasach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 23:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

zdzicho

Czy ty nie potrafisz ze zrozumieniem przyswoić sobie krótkiego tekstu?

"Ta boratynkowa bańka sztucznie rozdmuchana pęknie wcześniej czy później. "

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 00:35 
Moderator
Moderator

Zdzicho. Mówisz,że takie mamy w Polsce prawo,że kolekcjoner musi mieć paragony na zakup przedmiotów ze swojej kolekcji. A możesz mi pokazać konkretne przepisy tego prawa? Mówisz o jakiś paragonach linkach ,screenach do aukcji...tylko,że jeszcze niedawno nie było internetu, nie było paragonów bo nie było kas fiskalnych. A ludzie posiadają różne przedmioty od 30,40 czy stu lat. O czym my tu w ogóle gadamy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 09:40 
Specjalista
Specjalista

Mój post z godz.18/12 jest jakąś próbą odpowiedzi na Twoje pytanie.
Z chęcią poczytam o Twoich dobrych radach jak w obecnym systemie prawnym uchronić kolekcję przed konfiskatą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 10:01 
Pułkownik
Pułkownik

Konfiskata ze strony policji najczesciej przytrafia sie z powodu donosu. (Zakladam, ze kolekcje powstaly bez wspolpracy z "Rozowa Pantera" i policja nie dotarla do takiej kolekcji droga sledztwa w sprawie kradziezy).
Odpowiedz na pytanie jak uchronic przed konfiskata znajdziemy gdy przeanalizujemy, kto i na podstawie jakich przeslanek ocenia i podejmuje decycje o konfiskacie. To tam jest potrzebna akcja uswiadamiajaca i tam sa potrzebne regulacje. Mam mocne przeczucie, ze niestety to kolejne "panstwo w panstwie", "kasta"lub "grupa trzymajaca wladze" jak zwyklo sie do tej pory potocznie okreslac takie zjawiska.
I tu postawie kropke.
Jako niezorganizowani a nawet zrzeszeni, obywatele mamy marne szanse na wyegzekwowanie satysfakcjonujacych zmian (patrz PZE) w starciu z "kasta".
Tyle mniemanologii jako podsumowanie napisze, ze spory jakie prowadzimy na forum mimo pozoru lania wody cos jednak wnosza, bo i ostrzegaja, dzieki przytaczanym regulacjom uswiadamiaja i na pewno wielu ucza a innym otwieraja w ogole oczy na problem.
Dlatego czytam, czasem sie wtracam i wlasciwie nie obstaje po zadnej ze stron bo forum traktuje jako kompedium wiedzy praktycznej a nie front walki klasowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 11:58 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Mój post z godz.18/12 jest jakąś próbą odpowiedzi na Twoje pytanie.
Z chęcią poczytam o Twoich dobrych radach jak w obecnym systemie prawnym uchronić kolekcję przed konfiskatą

Ja nie mam dobrych rad jak tworzyć bezpiecznie kolekcję. I absolutnie nie będę się na ten temat wymądrzać. Zapytałam tylko na jakiej podstawie prawnej zabiera się ludziom przedmioty , na które nie mają paragonów zakupowych? Owszem,próbujesz jakoś ogarnąć ten temat pisząc: Art.174.§1. Posiadacz rzeczy ruchomej niebędący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada rzecz nieprzerwanie od lat trzech jako posiadacz samoistny, chyba że posiada w złej wierze. " Ale w tym zapisie nie ma nic o dowodach na legalność . Wręcz przeciwnie ,mowa jest o posiadaniu w złej wierze ,a według mnie złą wiarę należy jednak udowodnić. To jest zapis, który nie dotyczy jedynie kolekcji, zabytków ale generalnie dotyczy własności rzeczy ruchomych. Oczywiście nie masz obecnie innego wyboru jak przechowywać paragony ale musisz też mieć świadomość,że i one Cię nie uchronią przed ewentualną konfiskatą do wyjaśnienia jeśli tylko jakiś gnojek się przyczepi. Chore jest jednak to,że jednemu kolekcjonerowi państwo zabiera kolekcję ,sąd międzynarodowy każe to zwrócić a nasza ukochana Polska z kolejnym kolekcjonerem robi dokładnie taki sam myk ,zamiast przemyśleć temat . Ja nie jestem w stanie udokumentować w żaden sposób przedmiotów posiadanych po przodkach,podobnie jak wielu Polaków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 12:10 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kiedyś tam dawno za bajtla zatrzymała mnie na drodze milicja, chcą zabrać mi rower, a jak przyniosę dowód zakupu roweru na komendę to mi go wydadzą, powiedziałem im, że mają se spisać moje dane z legitymacji, numer z ramy roweru i jeżeli okaże się kradziony to im go wydam, pękli, nawet mnie nie spisali.
Stara, prosta taktyka, zmieniły się tylko obiekty pożądania.
frank napisał(a):
Prywatne kolekcje zabytków archeologicznych powinny być od zawsze zgłaszane do WKZ, bo przy ogólnie obowiązującej błędnej tezie, że wszystkie zabytki archeologiczne są własnością Skarbu Państwa, plus możliwość dowolnej interpretacja definicji zabytku archeologicznego, problemem staje się samo posiadanie zabytku archeologicznego. To też nadgorliwi archeolodzy, policja, ormowcy, urzędnicy WKZ, automatycznie wkraczają do akcji oskarżając właściciela takiego zabytku o rabunek stanowisk archeologicznych, paserstwo i co się tylko da.
Tymczasem zabytki archeologiczne można legalnie kupić na allegro, np.: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... 28&order=m , legalnie też na angielskim ebayu. Ale, że archiwalne aukcje są usuwane, papier od sprzedawcy po jakimś czasie może być nic nie warty, więc praktycznie zaraz po każdym takim legalnym nabyciu zabytku, powinniśmy zgłosić ten fakt do WKZ, ale że WKZ to nie interesuje, tym się nie zajmuje, to powinniśmy wystąpić o wpisanie przedmiotu do rejestru zabytków, a uzyskany dokument odmowny będzie jedynym, ale i mocnym papierem legalizującym zabytek.
Renald napisał(a):
Czyli nazywając rzecz po imieniu: nie prokurator ma udowodnić nam winę, ale my musimy dowieść swojej niewinności.

Oczywiście, problem posiadania i kolekcjonowania zabytków archeologicznych nie jest uregulowany.
Choć „USTAWA o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami” wyraźnie wskazuje jakie zabytki archeologiczne są własnością Skarbu państwa:
Cytuj:
Art. 35. 1. Przedmioty będące zabytkami archeologicznymi odkrytymi, przypadkowo znalezionymi albo pozyskanymi w wyniku badań archeologicznych, stanowią własność Skarbu Państwa.

Rozpowszechniana błędna teza, że wszystkie zabytki archeologiczne są własnością Skarbu Państwa i możliwość dowolnej interpretacji definicji zabytku archeologicznego jest wygodna, bo umożliwia zgodne z prawem nadużycia, byle przedmiot nawet tylko podejrzewany, że może być zabytkiem archeologicznym, może być pretekstem do dokładnego prześwietlenia delikwenta, zatrzymania, przeszukania mieszkania, zabezpieczenia innych przedmiotów nawet nie związanych ze sprawą, ale według policji „podejrzanych”, sprawdzenie komputera pod względem legalności oprogramowania, itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 15:07 
Specjalista
Specjalista

Czyli /jak rozumiem/ Twoja rada na legalizacje kolekcji polega na tym aby:
1/Prywatne kolekcje zabytków archeologicznych powinny być od zawsze zgłaszane do WKZ
2/ zaraz po każdym takim legalnym nabyciu zabytku, powinniśmy zgłosić ten fakt do WKZ
3/powinniśmy wystąpić o wpisanie przedmiotu do rejestru zabytków
ad1 Taką kolekcję też? viewtopic.php?f=52&t=179757
ad 2 i 3 Czyli zwycięzca tej aukcji GNDM: https://aukcje.gndm.pl/auction/7/catego ... 1550654699
z wygraną monetą powinien się udać do WKZ i prosić o wpisanie jej do rejestru zabytków ?
Baardzo interesujące :hmmm

O ile mi wiadomo w samym środowisku archeologów i nie tylko toczy się dyskusja nad definicją zabytku archeologicznego i różnicami w pojęciu zabytek i zabytek archeologiczny. Wedle mojej jakżeż skromnej wiedzy monetę bez kontekstu trudno uznać za zabytek archeologiczny, a za zabytek owszem. Jeśli takie stanowisko jest prawidłowe, to kwestią do rozstrzygnięcia jest odpowiedź na pytanie czy zachowanie tego zabytku np tej konkretnej monety " leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową."
Ciekawy precedens pojawił się na jednej z aukcji GNDM. Właściciel unikalnej monety wystawił ją na aukcji. Potrafił udowodnić legalność jej posiadania i moneta nie została skonfiskowana. Muzeum zainteresowane numizmatem mogło wykorzystać tylko zasadę pierwokupu po wylicytowanej cenie: https://www.youtube.com/watch?v=GnH0usSmv40

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 18:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
O ile mi wiadomo w samym środowisku archeologów i nie tylko toczy się dyskusja nad definicją zabytku archeologicznego i różnicami w pojęciu zabytek i zabytek archeologiczny.

Dyskusja toczy się tu i tam, i nadal będzie się toczyła, bez końca. Nie ulegną bez względu jak rzeczowe byłyby przedstawiane argumenty, nigdy nie zrezygnują z tak szerokich możliwości interpretacji jakie dają obecne zapisy ustawy, no chyba, że zmusi ich do tego „opcja zero”, ale to wymaga od nas wszystkich zgodnego braku zaangażowania. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]