Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nietypowe naczynie
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

jansz napisał(a):
to jest nasza historia frank, to nie jest żadna walka o to kto jest dobry a kto zły.

Nie wciskaj patriotycznych frazesów kiedy z muzeów giną lub są wywożone za granicę takie właśnie przedmioty a jeszcze częściej są wymieniany na kopie. Wziąć do głęboko zakopać poza zasięgiem wykrywacza a być może przyszłe pokolenie archeo trafi na nie. Oczywiście pod warunkiem, że ruszą du...ę zza biurka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zbinio napisał(a):
jansz napisał(a):
to jest nasza historia frank, to nie jest żadna walka o to kto jest dobry a kto zły.

Nie wciskaj patriotycznych frazesów kiedy z muzeów giną lub są wywożone za granicę takie właśnie przedmioty a jeszcze częściej są wymieniany na kopie. Wziąć do głęboko zakopać poza zasięgiem wykrywacza a być może przyszłe pokolenie archeo trafi na nie. Oczywiście pod warunkiem, że ruszą du...ę zza biurka.

Mnie nie interesuje zachowanie innych, mnie interesuje historia mojego kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:42 
Pułkownik
Pułkownik

Człowiekowi którego się nie docenia najzwyczajniej w świecie przestaje się chcieć pomagać kol.jansz.
A i oczywistym faktem jest to że większa część populacji wychodząc z Muzeum pamięta szczątkowe informacje lub ma je tam gdzie słońce nie dochodzi, historia dla nich w życiu codziennym schodzi na któryś tam plan, za to że przedmiot może służyć do gaszenia kiepa można podziękować tylko ludziom przekonanym że są tymi jedynymi znafcami na tej planecie i mają monopol na wszystko. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jansz napisał(a):
Zbinio napisał(a):
jansz napisał(a):

Mnie nie interesuje zachowanie innych, mnie interesuje historia mojego kraju.

No to po kiego umoralniasz innych skoro cie nie interesuje zachowanie innych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:48 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ludzie nakręcacie się, a nikt nie wie jakie jest pochodzenie tego przedmiotu. Wstawiający post znalazł fotografię gdzieś w czeluściach netu, kto wie gdzie i kto to wstawił. Równie dobrze ktoś mógł to zrobić dla żartu, a przedmiot może pochodzić z innego kraju, a nawet kontynentu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No i sprawa z moim krajem się rypła. :D
Dzięks Filip. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 23:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Śmiejemy się z tobą bo powód jak zwykle jest:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 16:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Filip napisał(a):
Ludzie nakręcacie się, a nikt nie wie jakie jest pochodzenie tego przedmiotu. Wstawiający post znalazł fotografię gdzieś w czeluściach netu, kto wie gdzie i kto to wstawił. Równie dobrze ktoś mógł to zrobić dla żartu, a przedmiot może pochodzić z innego kraju, a nawet kontynentu.

jakiego kontynentu przecież napisałem że z naszego kraju
woziłbyś się tu za sprzątnięcie wpisów nie na temat
ewentualnie przeniósł do wątku gdzie każdy jedzie na każdego :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 17:54 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nic dziwnego, że się się narobiło, wystawiłeś takie, a nie inne naczynie do id i teraz widzisz tego konsekwencje, na razie jest na luzie, mogło być gorzej. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 19:23 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Talgo, bez urazy ale w necie można wszystko napisać. Nawet że to naczynie wykopał chiński łazik na ciemnej stronie księżyca. W obecnych czasach większość ludzi takie sensacje traktuje jak prowokacje i raczej nie bierze tego serio. Jeżeli chcesz identyfikacji to ja uważam że to nie epoka brązu, a żelaza i że szukał bym pod hasłem naczynie bliźniak, dwojak. Oczywiście ja się totalnie na tym nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 20:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

W necie występują zdjęcia podobnych, podwójnych naczyń z otworem przelotowym, ale znalazłem tylko ceramiczne. Z reguły opisywane są jako pojemnik na wino.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 22:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Niestety nie wiem czym dokładnie jest przedmiot ze zdjęcia, ale z dużym przekonaniem będzie to późna epoka brązu/okres halsztacki. Po formie naczyń i zdobnictwie związek z kulturą łużycką wydaje się bardzo prawdopodobny. W kulturze łużyckiej zresztą naczynia "dwojaki"/"dwojaczki" są sporadycznie rejestrowane, zaliczane do grupy tzw. naczyń specjalnych. Temat słabo rozpoznany, ale odkrywane są w pochówkach, co świadczy o ich znaczeniu w wierzeniach (proces chowania zmarłych).

PS: czytając wątek zaczynam przekonywać się do słuszności pomysłu zaostrzenia przepisów. Poczucie odpowiedzialności za dziedzictwo kulturowe i ogólne zrozumienie problemu na poziomie krajów 3go świata. Chyba czas zwrócić honor prof. Urbańczykowi w tej kwestii...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 23:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Znam takich co to kiedyś dali radę chodzić z wykrywaczem i z nim chodzili, a odkąd zaczęli z różnych przyczyn niedomagać, zmienili swój pogląd i zaczęli rzucać kłody tym co dalej mogą.... VonMag może też cię ta choroba złapała?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 23:31 
Moderator
Moderator

VonMag. Chyba powinieneś trochę wyluzować. Nic się tutaj nie wydarzyło co by Cię upoważniało do tak surowych osądów. :? Chłopaki się trochę pośmiali i tyle . Nikt z nich nie jest " właścicielem" tego zabytku więc nie mają wpływu na to co się z nim stanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 23:46 
Pułkownik
Pułkownik

Nikt nie kwestionuje wagi znaleziska i gdzie powinno się znalezć( pomijając szczegół czy to nie fejk) ale
VonMag napisał(a):

PS: czytając wątek zaczynam przekonywać się do słuszności pomysłu zaostrzenia przepisów.

prawo powinno być takie samo dla wszystkich a tak nie jest,batem to można było w obozie a nie teraz w cywilizowanym świecie :idea .Ciekaw jestem efektu końcowego gdyby każdy podatnik mógł wybrać sobie cel na który szły by jego pieniądze,komuś by szybko zmiękła rura..... :h,to jak z zakazem pędzenia bimbru,zakaz był pędzili,zakazu nie ma i dalej pędzą,dokręcanie śruby zamiast mertoryczna rozmowa i porozumienie odnosi odwrotny skutek :ups:
Ps,trzecim światem to można nazwać prawo które obowiązuje,można je interpretować jak w baśni ,na milion sposobów,kwestia wyobrazni i grubości portfela.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]