Teraz jest niedziela, 7 czerwca 2026, 05:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Poznań - kanałem za kierownicę?
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 23:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam!

kolega kiedyś twierdził że poznał starego gościa który, podobno w suche lata dochodził kanałami (czyli chyba deszczówkami) z Jerzyc gdzieś w okolice cytadeli i dostawał się do komory z jakimś niemieckim autem. Początkowo nie wierzyłem ale postanowiliśmy sprawdzić: umówiliśmy się z dziennikarzem GP na rozmowę z jednym szefów z Aquanetu i najstarszym pracownikiem tej instytucji.
Podczas rozmowy dowiedzieliśmy się paru ciekawych historyjek np. że na forcie Grollman koło Multikina zwłoki Niemców leżały do lat 50 a podczas likwidacji fortu zburzono górę ale 2 dolne poziomy prawdopodobnie ocalały (chyba jest możliwe dojście kanałem wysokości 75cm), podczas zmiany koryta Warty odkryto i zasypano jakieś tunele idące od strony cytadeli. Najważniejsze jest jednak to że przedstawili nam coś na kształt potwierdzenia naszych przypuszczeń a mianowicie:
w latach 1945-1949 niejaki pan Grześkowiak z wodociągów zbadał około 1500km poznańskich kanałów i wszystko umieścił w prywatnych zapiskach, wspominał w nich również o pewnym motoryzacyjnym znalezisku ale z tego co zrozumiałem nie zostało to oficjalnie udokumentowane (czyli jeśli coś znalazł to nie w kanale a obok).
Zapiski tego pana w wodociągach się nie zachowały, ale ma je prawdopodobnie jakaś emerytowana nauczycielka w podpoznańskim Szczepankowie.
Z szefem Aquanetu mieliśmy taki układ że jeśli zdobędziemy konkretniejszy namiar to on dostarczy ludzi i sprzęt (samobieżne kamery, detektory gazów...) do penetracji kanałów. Na cytadeli w tunelach minerskich znaleźliśmy odprowadzenie wody (na fotce) i chcieliśmy wlać tam kilkadziesiąt litrów farby a następnie czekać w kanałach deszczowych na lokalizacje przesiąków. Sprawa na razie spaliła na panewce ponieważ aquanet zamurował wejście koło cytadeli (podobno menele tam się kręcili) a ponadto na skrzyżowaniach kanałów przy Garbarach są kamery obserwujące poziom wody (i może nas). Kanałów minerskich już nie ma bo jakiś gamoń zasypał.
Jeśli jest tu jakiś kolega łażący po dziurach to może ma jakieś inne informacje mogące być pomocne w poszukiwaniach?
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 10:09 
Generał Broni
Generał Broni

Wiciu R. ciekawy temat poruszyłeś, niezły obiekt. Ja osobiście tam nie buszowałem, ale może ktoś z kolegów się odezwie w tej sprawie.
Jak byś miał jeszcze inne foty z tego obiektu to śmiało wrzucaj na strnkę tylko pod tematem w innym poście czyli"Nasza Galeria Fotograficzna Wrzucajcie co macie w tym tem...
Serdeczne Dzięki Kolego!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]