Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab Equinox - dodatkowe cewki
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 18:14 
Moderator
Moderator

Zakladam ten temat z mysla o uzytkownikach Equinoxa, ktorym nie wystarcza standardowa cewka 11" :)

Osobom zainteresowanym latwiej bedzie znalezc informacje w jednym watku, niz wylawiac je z pozostalych watkow tematycznych

Do wyboru mamy 2 dodatkowe cewki 6" i 12x15". Dzieki uprzejmosci kolegi El Nino mialem mozliwosc potestowania tej drugiej (12x15"), wyslal mi ja ze Slowacji do Polski, pokryl koszty przesylki, jestem naprawde cholernie mile zaskoczony i mysle jak mu sie odwdziecze ;)

Do rzeczy ...

Na pierwszy rzut oka cewka wyglada bardzo solidnie i solidna jest jej waga ... 660g. Mialem obawy o wytrzymalosc stelaza, tym bardziej jak wieje mocny wiatr czujemy w reku jak cala konstrukcja "pracuje".

Pierwsze uruchomienie :
Stroi sie do gleby bez najmniejszego problemu, ale w moim odczuciu komfortowo pracuje sie na reaktywnosci od 6 w gore. Ponizej 6 sygnaly sa "przeciagniete", musimy bardzo powoli przemiatac nad celem, detektor wymaga pelnego skupienia.

Glebokosc:
To dosc dyskusyjna sprawa. Na mniejsze cele w porownaniu do 11" nie ma praktycznie roznicy. Na wieksze (monety) dostajemy 1-2cm, w warunkach polowych jest to niezauwazalne. W porownaniu do 11" mamy wieksze pole przemiatania. Ma to swoje plusy i minusy. Wystarczy troche korozji i cewka gubi sie w gaszczu sygnalow, ciezko jest odseparowywac wlasciwe dzwieki. Namierzanie nie jest duzym problemem, ale poczatkowo potrzeba troche wprawy.

Podsumowujac:
Czy warto ja kupic ? Na to pytanie musi sobie odpowiedziec kazdy z osobna. Cewka do tanich nie nalezy, nawet przy srednim zasmieceniu "korozja" potrafi sie przytkac lub przymaskowac kolor. Mysle, ze znacznie lepsze osiagi bedzie miala na czystym terenie, a ja niestety takiego dzisiaj nie mialem. Generalnie mam mocno mieszane uczucia co do tej cewki :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab Equinox - dodatkowe cewki
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 18:57 
Specjalista
Specjalista

Wclan ..., mozesz ..poruwnacz stabilnosc duzej cewky 15x12" do standartovej 11" na wyzsych czuloscach?... w tym samym terene?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 19:29 
Moderator
Moderator

12x15 max czulosc 23 (powyzej lewe sygnaly) - 11" max czulosc 24. Nie jest tu istotne czy pojedyncza czestotliwosc czy multi. Z duza cewka zauwazylem pewien problem, sama z siebie zaczela kilka razy wariowac, za kazdym razem uspokoila ja automatyczna eliminacja zaklocen (w poblizu brak linii wys. napiecia, telefon tryb samolotowy)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 20:02 
Specjalista
Specjalista

Dzieky Wclan.... :za ...

Moje uwagy ..co do 15x12"Duzej cewky :

1.Na separacie nebal bym szie ustawycz recovery na 7-8, ta cewka ma dobry zasieg y na wysokym recovery..na separacia-jest to dosic duza cewka od 11"..

2.W terenach "dosicz zmineralizowanych" ustawycz recowery Speed na 4-5..-y przystoszowacz sprawnu szybkoszc zamiatania..Daje dobre ID y glebokosc..

3 Jak ktosz moze chodzicz w danym terene z Equnoxem tylko na Culosci max 19-20..to jest lepiej uzycz 11" standartowu cewku.. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 21:12 
Szeregowy
Szeregowy

Generalnie to cewki większe niż 12-13" na monety cytując klasyka YT https://www.youtube.com/watch?v=2wfKiVlsE_4 to tak średnio bym powiedział tak średnio, 1-2cm dla monet to normalny przyrost nieważne czy cewka nel mars detech czy jeszcze innego producenta , no może na marsie 15" były jakoś lepiej ale bez szału

Takich cewek to raczej do szukania monet się nie używa chyba że komuś zależy na dużym polu przemiatania a tereny ma raczej czyste

Może zakop coś większego przynajmniej przedmiot wielkości klamry to się okaże czy cewka ma sens dla poszukiwaczy większych fantów może akurat będzie git, przyznam że jestem zainteresowany tym sprzętem a może i w przyszłości właśnie taką cewką

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 21:31 
Moderator
Moderator

Łowca : ja uzywalem czesto duzych cewek ... 13, 15 ... nawet 18x15 :)

Dlatego spodziewalem sie czegos innego. I nie mowie, ze cewka polegla bo wyciagnela srebrne drobinki ;) , ale sprzet mial widoczna "czkawke" i naprawde trzeba sie bylo czasem skupic zeby wylowic sygnal. Najechales czubkiem cewki ... 2 sygnaly (zelazo i kolor), wystarczylo kawalek dalej i juz bylo samo zelazo.

Generalnie mozna temu zaradzic podwyzszajac reaktywnosc i bawiac sie iron bias-em z tym, ze wtedy cewka glebokosciowo jest podobna do 11". Mamy wieksze pole przemiatania kosztem separacji ...

Mam jeszcze jeden poligon testowy, w sam raz dla niej. Zobaczymy czy tam sie sprawdzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 kwietnia 2019, 22:49 
Moderator
Moderator

Czas pozegnania z cewka 12x15 nadszedl ...

Na polu ornym test wypadl ... poprawnie :), trzeba bylo delikatnie skorygowac nastawy w stosunku do standardowej cewki 11". Pozniej moj wybor padl na lake i ugorek (male zasmiecenie). Kolor zalega tam naprawde bardzo gleboko. Znalazlem kilkanascie sygnalow duza cewka, zaznaczylem je, zmienilem cewke na standardowa i ponownie sprawdzalem kazdy z nich.

ID praktycznie takie same (roznica +- 1), sila sygnalu i czytelnosc rowniez taka sama (tylko w jednym przypadku na kilkanascie duza cewka pokazala sygnal lepiej niz mniejsza cewka) - byl to kapsel z butelki po mleku. 11" sygnal troche "skakal" po skali, 12x15 byla bardziej stabilnia (sygnal z ok 40cm)

Moim zdaniem przyrost zasiegu na pojedyncze rzeczy (drobne) jest niewielki i cewka 11" jest wystarczajaca :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 kwietnia 2019, 14:12 
Szeregowy
Szeregowy

Mam pytanie odnośnie najmniejszej cewki.
Czy po zmianie cewki ze standardowej zmienia się ID na cele (konkretnie monety) czy numeracja pozostaje bez zmian na wykrywany przedmiot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 kwietnia 2019, 18:42 
Specjalista
Specjalista

Na 6" Equinox cewke jest pokazovanie ID podobne jak u standartovej 11" cewky ...,tylko w paru przypadkach pokazowanie ID maximalne odchodzi o +/- 1 numer w porownaniu od 11" cewky...
Taky detail....Tez dobra cecha malej 6"cewky jest tez spravne = /+ID/.... u bardzo duzego Aluminia ...pri cewce...,,tu cewky 11" y 12x15" juz mozu pokazywacz ID na +/- ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 12:16 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ruskie już opanowali temat cewek do Equinoxa. Wyciągają elektronikę z oryginalnej cewki i robią z tego puszkę którą podłącza się do wykrywacza.
Do puszki podłącza się cewkę już bez elektroniki którą produkują w szerokim asortymencie i jak piszą wielokrotnie taniej.

https://www.youtube.com/watch?v=hzhcQi1 ... e=youtu.be

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]