Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 18:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Moneta
PostNapisane: sobota, 13 kwietnia 2019, 20:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

zdzicho napisał(a):
No nie wiem frank czy obecnie te osoby by podtrzymały swoje opinie:
"Wspólnota to poczucie piękna. Chcemy, żeby Polska była piękna. Stąd Fundusz Ochrony Zabytków, stąd plan, który, nie ukrywam, wziąłem od premiera Morawieckiego, ale który tutaj przedstawiam, bo nie jest czysto gospodarczy – odbudowy zamków kazimierzowskich -tych, które budował Kazimierz Wielki. Polska musi być piękna, bo to jest też coś, co konsoliduje naszą wspólnotę " J Kaczyński 1.07 2017 kongres PIS w Przysusze https://niezalezna.pl/101804-ciekawy-po ... -wielkiego :D
A poważnie mówiąc ja się nie wypowiadam na temat jakości czy celowości takich rekonstrukcji, niewiele wiem na ten temat.
Właściciel Bobolic też przywołuje różne autorytety: "poprosili o konsultację największe autorytety w swoich dziedzinach - archeologów, architektów, inżynierów, konserwatorów (dra Waldemara Niewaldę, dra Sławomira Dryję, prof. Janusza Bogdanowskiego, prof. Stanisława Karczmarczyka, by wymienić kilku - red.)."
Moje wypowiedzi to reakcja na typową polską mentalność, że jak ktoś ma kasę, kupi, odbuduje, to złodziej, oszust i krwiopijca. Facet wpakował w te Bobolice miliony, iluś ludziom dał pracę, okolica się turystycznie rozwija i miejscowi też na tym zarabiają. Ale to dla niektórych źle. Jak przez lata obiekt popadał w coraz większą ruinę, to było dobrze, jak miejscowi mieli źródło darmowego kamienia, to było dobrze. Jak paskudny prywaciarz kupił, to źle. Wielu wrzeszczy precz z komuną, ale ta komuna w nich tkwi głęboko. Znam wiele takich przypadków.
Małe miasteczko na Dolnym Śląsku, bezrobocie, marazm bieda. Mój dobry kolega zarobił trochę pieniędzy harując w czasach PRL-u na budowach w Libii i Iraku. Zdecydował postawić na turystykę. Kupił w tym miasteczku ruinę po domu kultury i ruinę po dawnym hotelu robotniczym. Sięgnął po fundusze europejskie. W miejscu po dawnym domu kultury postawił restaurację, a z dawnego hotelu robotniczego zrobił hotel. Dał miejscowym pracę. Za własne pieniądze wyremontował gminną drogę i zbudował jej oświetlenie. Dobroczyńca? W życiu. Dla części mieszkańców złodziej i krwiopijca. Dlaczego? Bo mu się udało, bo ma. Taka to części Polaków komunistyczna mentalność. :h

Otóż to :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 kwietnia 2019, 21:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

zdzicho napisał(a):
Dał miejscowym pracę. Za własne pieniądze wyremontował gminną drogę i zbudował jej oświetlenie. Dobroczyńca? W życiu. Dla części mieszkańców złodziej i krwiopijca. Dlaczego? Bo mu się udało, bo ma. Taka to części Polaków komunistyczna mentalność. :h

Dał pracę ino ludzi za grosze pracowali lub bez zapłaty, wyremontował itd tak ino za kasę z funduszu europejskiego nie z własnej.Nie z jedną osobą rozmawiałem na ten temat, to wiem więcej.
A polityki na forum nie przenoś bo to forum nie o polityce.
Kod:
Polaków komunistyczna mentalność.

Lasecki jest z postkomuny...dokładnie z Myszkowa wiec ludzie wiedzą jakie z niego ziółko.
Co do "Dziennika Zachodniego" to nie polskie wydawnictwo...ino nazwa wiele takich gazet, jest nie polskich ino nazwy pozostały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 06:45 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Ale jak czytam rekonstrukcja Bobolic ma licznych zwolenników:

Wśród czytelników "Dziennika Zachodniego". :D

No tak :idea przecież to ta paskudna opcja niemiecka, że też śmiałem zacytować :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 10:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kompromitujesz się :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 14:14 
Specjalista
Specjalista

Ja :o
To Ty przyjmij do wiadomości, że na temat rekonstrukcji Bobolic i innych zamków są różne opinie. I to nie laików, a specjalistów w tej dziedzinie:
Cytuj:
Prace rekonstrukcyjne /../ poprzedziły konsultacje z najlepszymi polskimi autorytetami naukowymi, wśród których znaleźli się m.in. architekci: prof. Janusz Bogdanowski, dr Waldemar Niewalda, archeolodzy: prof. Leszek Kajzer, dr Sławomir Dryja, dr Stanisław Kołodziejski, konstruktor dr Stanisław Karczmarczyk oraz architekci krajobrazu: prof. Aleksander Böhm i prof. Wojciech Kosiński.

https://prenumeruj.forumakademickie.pl/ ... -bobolice/
Zamiast tego wyjeżdżasz z czytelnikami Dziennika Zachodniego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 16:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A ja chciał tylko zapytac czy mogę mieć starą monetę. Jak będę kupował zamek to w dziale "giełda -zamek kupię" wstawie wstawie post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 16:53 
Major
Major

Jak zauważyłeś nikogo nie interesuje Twoje pytanie. Grunt, że mogą zajechać każdy ciekawy post.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 17:04 
Porucznik
Porucznik

Musisz przed sadem udowodnic ze jej nie wykopales.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 17:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No tu jest chyba kolekny absurd naszego dziwnego prawa. Myslalem ze prawo dziala tak ze oskarzyciel powinien udowodnić ze to ja ją wykopalem , a nie że muszę od początku udowadniać że jestem nie winny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 18:51 
Porucznik
Porucznik

Zalatwiaja to w ten sposob.Policja daje rzeczy do eksperta sugerujac lub twierdzac ze to rzeczy wykopane,ten w tym wypadku okresla ze to zabytek archeologiczny ,a ten jest wlasnoscia panstwa.Teraz rozumiesz dlaczego musisz im udowodnic.Stosuja chamskie chwyty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2019, 19:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

stokrotka napisał(a):
Musisz przed sadem udowodnic ze jej nie wykopales.

Zwłaszcza przed chorym prawem jakie obecnie jest np. sędzia ukradł pendrive następny przytulił 50złotych, a ostatnio sędzina z Zawiercia pijana w 3 dupy prowadziła samochód...ani jeden z nich nie siedzi a złamał prawo i to prawo jest sprawiedliwe.

Tak samo archeolodzy konserwatorzy mają z tego korzyści niewyobrażenie, kto ich kontroluje i czy kiedykolwiek z nich miał nalot na chałupę...z tego co czytam w sieci nigdy się spotkałem...jedna mafia ludzie skorumpowani do szpiku kości.
Miałem Przyjaciela co studiował i pracował jako archeolog, potem wyjechał do USA...opowiadał jak wśród nich jest, też był powód że zrezygnował z pracy archeologa w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]