Teraz jest sobota, 12 lipca 2025, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego warto wstąpić do Polskiego Związku Eksploratoró
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 23:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aśka72 napisał(a):
Choć nie przypuszczam,żebyś zrozumiał to mówię o takim wrogu,który sprawia,że np: policyjny rzecznik po zatrzymaniu faceta z wykrywaczem gada jakieś pierdoły o grożących 8 latach za poszukiwanie bez pozwolenia,ani na chwilę nie zastanawiając się,że tym samym bez powodu piętnuje faceta jako ciężkiego przestępcę w jego środowisku. Dociera?

Policja jest tym wrogiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 23:50 
Moderator
Moderator

Jansz nie świruj. :lol: idź spać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 00:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie przyszło Ci do głowy to, że nie czytam wszystkich tematów na Forum?! Wystarczyło podpiąć link.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 00:14 
Moderator
Moderator

No nie przyszło mi to do głowy, bo to i tak nie ma znaczenia...
W drodze wyjątku : viewtopic.php?f=63&t=199477

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 00:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dlaczego warto wstąpić do PZE?! Ponieważ wszystko ma znaczenie. Nawet ten nielubiany kontekst. :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 09:54 
Generał Broni
Generał Broni

Kontekst jest najważniejszy!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 11:47 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Pierwszy punkt oferty zapraszającej detektorystów do PZE powinien mieć brzmienie:
Cytuj:
Tylko PZE gwarantuje Ci właściwe towarzystwo, odcinasz się od popleczników betonu, uległych lizusów, dogadywaczy za wszelką cenę, kolaborantów, rozgrywaczy własnych interesów i osobników o mentalności ormowców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 20:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

frank napisał(a):
Pierwszy punkt oferty zapraszającej detektorystów do PZE powinien mieć brzmienie:
Cytuj:
Tylko PZE gwarantuje Ci właściwe towarzystwo, odcinasz się od popleczników betonu, uległych lizusów, dogadywaczy za wszelką cenę, kolaborantów, rozgrywaczy własnych interesów i osobników o mentalności ormowców.

Frank, nie byłbym tego taki pewny. Właściwe towarzystwo gwarantuje własna wypróbowana przez lata paczka towarzyszy, a nie PZE czy inna masowa organizacja.
W niedalekiej okolicy zaś zauważyłem, że popleczników betonu i uległych lizusów i kolaborantów jest w PZE już dość sporo. Zapisali się hurtem, wcześniej latali za archeologami na smyczy rozgrywając własne interesy tak jak piszesz.
Tam gdzie pracuję, kiedy jest jakaś akcja i problem do rozwiązania i jakiś konflikt interesów my kontra oni nikt nie przystępuje do rozmów bez wcześniejszej konsultacji prawnej z adwokatem, im grubsza sprawa tym trzeba mieć większy budżet i kalkulowane jest to już na starcie. Jak trzeba było w urząd marszałkowski strzelić z armaty to kancelaria prowadząca sprawy Kulczyka była jedyną skuteczną, chcesz działać profesjonalnie to szukaj porady u profesjonalistów, w półśrodki nie ma co wchodzić bo czasami nie ma drugiej szansy. To, że zaproszono PZE do konsultacji nie jest żadnym sukcesem, odfajkowano temat bo takie były wymogi. Po roku działania PZE osobiście nie widzę sukcesów, duzo szumu i bicia piany , realnych efektów ZERO. Mentalnie wspieram waszą ideę walki z głupotą urzędniczą, ale indywidualnie poszukiwaczom raczej polecam o ile nie są kuci w prawie na 4 łapy to mieć pare złotych na koncie na fundusz ratunkowy jak komuś się nóżka powinie, chodzicie we trzech po lesie to zróbcie sobie zrzutke po tysiaku do słoika i niech sobie czeka, nie wiadomo kiedy może się przydać, nie liczcie na jakieś darmowe porady prawne w godzinie W i wsparcie mentalne, bo wtedy tylko mądry adwokat i wszystkie chwyty dozwolone. Jak ma się zaplecze finansowe można wojować z każdym, a przygotowany znaczy bezpieczny.

Aśka72 napisał(a):
No jeśli Ty uważasz,że wystarczy mieć dowód na legalne pochodzenie kolekcji to nie mam więcej pytań. J

Tak uważam, masz papier śpisz spokojnie, a jak zarekwirują to jesteś na prawie i odpalasz procedurę. Jak wszedłeś w posiadanie w sposób legalny, a nie masz papieru - również procedura. Nie bać się i nie dać zastraszyć, nie iść na żadne ugody. Wytrzymać pierwszy strach w godzinie W i potem na spokojnie działać. Nawet jak dadzą areszt i postawią zarzuty to przecież nie morderstwo i dziesiony nie przyklepią ani dożywocia, idzie się wybronić jak nie w 1 instancji to apelacja. Na każde ich słowo mieć nie słowo, a papier i paragraf. Oczywiście przede wszystkim nie zbierać bomb i karabinów jak niektórzy bo tu nawet cud nie pomoże. Piszesz, że masz ksiązkę 170 letnią. W Polskich sądach niekiedy panuje bierutowski pogląd, że nie można mieć zabytków, jakby zapomniano, że niektóre rodziny i rody mają ciągłość po kilkaset lat i majątek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Może tak wydaje się sędziom, których historia nazwiska zaczyna się po 1945 roku, kiedy resortowych rodziców i dziadków NKWD obsadzało na nowych stanowiskach nadając im nowe majątki i mieszkania za komunistyczne zasługi. Ci to lubią szarych obywateli tępić najbardziej i na każdego chcą mieć paragraf. Resortowe dzieci i wnuki którym wydaje się, że są ponad prawem i prawo jest dla nich.

Co do wrogów w godzinie W to policja nie jest żadnym wrogiem, robią co muszą jako organ wykonawczy durnego systemu prawnego. Wrogiem potem jest sędzia i zazwyczaj prokurator, zazwyczaj to sitwa i wszyscy się znają po fachu, wyrok zazwyczaj jest ustalony już przed rozprawą. Policja nie ma z tym nic wspólnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 21:27 
Pułkownik
Pułkownik

Sowa07

Ja mam swoje zdanie o policji takze. Moga przeciez przyjechac na zgloszenie, pouczyc delikwenta z piszczalka i odeslac do domu tlumaczac, ze bylo zgloszenie ale widza, ze to nie rabus a wykrywka to nie wykrywacz skarbow dylko detektor metali.. Moga? Moga i wielu tak robi i to nie tylko w donosach na poszukiwaczy..
Ale wiekszosc jednak razem z czpka policyjna zaklada ciemne okulary przez, ktore dostrzegaja tylko interes wlasny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 21:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zależy na jakiego trafisz, jakiego mają przełożonego i po jakim są "szkoleniu".
Generalnie taki jest pożytek z aresztowania detektorystów jak z zamykania w więzieniu alimenciarzy i podpitych rowerzystów. Kijem rzeki nie zawrócisz, ale walczyć trzeba do końca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 22:45 
Moderator
Moderator

Sowa07 napisał(a):
frank napisał(a):
Cytuj:

Frank, nie byłbym tego taki pewny. Właściwe towarzystwo gwarantuje własna wypróbowana przez lata paczka towarzyszy, a nie PZE czy inna masowa organizacja.
W niedalekiej okolicy zaś zauważyłem, że popleczników betonu i uległych lizusów i kolaborantów jest w PZE już dość sporo. Zapisali się hurtem, wcześniej latali za archeologami na smyczy rozgrywając własne interesy tak jak piszesz.
Tam gdzie pracuję, kiedy jest jakaś akcja i problem do rozwiązania i jakiś konflikt interesów my kontra oni nikt nie przystępuje do rozmów bez wcześniejszej konsultacji prawnej z adwokatem, im grubsza sprawa tym trzeba mieć większy budżet i kalkulowane jest to już na starcie. Jak trzeba było w urząd marszałkowski strzelić z armaty to kancelaria prowadząca sprawy Kulczyka była jedyną skuteczną, chcesz działać profesjonalnie to szukaj porady u profesjonalistów, w półśrodki nie ma co wchodzić bo czasami nie ma drugiej szansy. To, że zaproszono PZE do konsultacji nie jest żadnym sukcesem, odfajkowano temat bo takie były wymogi. Po roku działania PZE osobiście nie widzę sukcesów, duzo szumu i bicia piany , realnych efektów ZERO. Mentalnie wspieram waszą ideę walki z głupotą urzędniczą, ale indywidualnie poszukiwaczom raczej polecam o ile nie są kuci w prawie na 4 łapy to mieć pare złotych na koncie na fundusz ratunkowy jak komuś się nóżka powinie, chodzicie we trzech po lesie to zróbcie sobie zrzutke po tysiaku do słoika i niech sobie czeka, nie wiadomo kiedy może się przydać, nie liczcie na jakieś darmowe porady prawne w godzinie W i wsparcie mentalne, bo wtedy tylko mądry adwokat i wszystkie chwyty dozwolone. Jak ma się zaplecze finansowe można wojować z każdym, a przygotowany znaczy bezpieczny.

Aśka72 napisał(a):
No jeśli Ty uważasz,że wystarczy mieć dowód na legalne pochodzenie kolekcji to nie mam więcej pytań. J

Tak uważam, masz papier śpisz spokojnie, a jak zarekwirują to jesteś na prawie i odpalasz procedurę. Jak wszedłeś w posiadanie w sposób legalny, a nie masz papieru - również procedura. Nie bać się i nie dać zastraszyć, nie iść na żadne ugody. Wytrzymać pierwszy strach w godzinie W i potem na spokojnie działać. Nawet jak dadzą areszt i postawią zarzuty to przecież nie morderstwo i dziesiony nie przyklepią ani dożywocia, idzie się wybronić jak nie w 1 instancji to apelacja. Na każde ich słowo mieć nie słowo, a papier i paragraf. Oczywiście przede wszystkim nie zbierać bomb i karabinów jak niektórzy bo tu nawet cud nie pomoże. Piszesz, że masz ksiązkę 170 letnią. W Polskich sądach niekiedy panuje bierutowski pogląd, że nie można mieć zabytków, jakby zapomniano, że niektóre rodziny i rody mają ciągłość po kilkaset lat i majątek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Może tak wydaje się sędziom, których historia nazwiska zaczyna się po 1945 roku, kiedy resortowych rodziców i dziadków NKWD obsadzało na nowych stanowiskach nadając im nowe majątki i mieszkania za komunistyczne zasługi. Ci to lubią szarych obywateli tępić najbardziej i na każdego chcą mieć paragraf. Resortowe dzieci i wnuki którym wydaje się, że są ponad prawem i prawo jest dla nich.

Co do wrogów w godzinie W to policja nie jest żadnym wrogiem, robią co muszą jako organ wykonawczy durnego systemu prawnego. Wrogiem potem jest sędzia i zazwyczaj prokurator, zazwyczaj to sitwa i wszyscy się znają po fachu, wyrok zazwyczaj jest ustalony już przed rozprawą. Policja nie ma z tym nic wspólnego.

Sowa 07. Zrozum jedną rzecz. Nie jest łatwo mnie zastraszyć i nie o to chodzi,że ja się boję. Akurat stara książka nie jest jedyną pamiątką ,którą posiadam. Podałam ją jako przykład,bo wiem ,że i stare czasopisma komuś zabrali. Ja po prostu zwyczajnie mówiąc nie życzę sobie żeby jakiś policjant wchodził do mojego domu i grzebał w moich rzeczach szukając pseudozabytków . Nie chcę,żeby to było normą. BHP o którym mówisz jest bardzo ważne,ale ja nie chcę żeby to było jedyne rozwiązanie w tym chorym kraju. Nie interesuje mnie to,że PZE nie zmieniło w ciągu ostatniego roku prawa. Mnie interesuje to,że jest to w tej chwili jedyna zorganizowana forma ,która w ogóle o zmianach prawa myśli i czegoś się w tym zakresie domaga. Czy to w ogóle coś da ? Nie wiem. Ale sprawdzam.
Co do policji to ja akurat nie miałam ich na myśli mówiąc o wspólnym wrogu. Policja to powiedzmy "narzędzie" ,którym posługują się wiadome instytucje . Przypominam wypowiedź ministra Glińskiego i bardzo prosty mechanizm,który jak widać dzisiaj działa:
Cytuj:
"Nawiązując do pytania o wspólne działania Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Policji, wskazać należy, że współdziałanie to budowane jest od wielu lat, a jego przedmiotem, poza działaniami związanymi z nielegalnym poszukiwaniem zabytków, jest również wiele innych kwestii dotyczących ochrony zabytków i przestrzegania prawa w tym zakresie. Podstawą współpracy jest Porozumienie Generalnego Konserwatora Zabytków i Komendanta Głównego Policji, podpisane pierwotnie 10 marca 2005 r., a następnie zaktualizowane przez zawarcie 8 lutego 2018 r. Porozumienia Generalnego Konserwatora Zabytków i Komendanta Głównego Policji w sprawie współdziałania w zakresie zapobiegania i zwalczania przestępczości skierowanej przeciwko zabytkom oraz innym dobrom kultury. Przedstawiciele Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Narodowego Instytutu Dziedzictwa stale współpracują z Policją, prowadząc między innymi szkolenia dla jednostek Policji różnego szczebla.

I choć zwyczajny policjant nie jest naszym wrogiem to jednak jego "szef" na ogół został już wystarczająco umotywowany do walki z detektorystami. Przynajmniej na tyle, żeby wymagać odpowiednich sukcesów od swoich podwładnych. Dlatego mamy teraz taką sraczkę. Dlatego rzecznik policji opowiada swoje na szybko wyuczone pierdoły a prasa i telewizja to podchwytuje i dokłada swoje do pieca. Mówiąc krótko. Sowa07,sam siebie oszukujesz,że jeszcze nie jest tak źle. Nie chce mi się zagłębiać za bardzo w Twoje lokalne uwarunkowania bo to Twoje sprawy ale po pierwsze to nie wszyscy mają taka samą sytuację ,po prostu się różnimy. Po drugie to z zaufaniem też należy być ostrożnym mimo wszystko. Ja staram się szanować zdanie innych. Naprawdę rozumiem,że nie masz określonej potrzeby. Ja również nie mam potrzeby zrzeszania się dla samej zasady,jednak mam potrzebę jakiejś zmiany. Zaproponowałeś wątek dlaczego nie warto wstępować do PZE ,to rozwiń ten temat. To też może być ciekawe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 22:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"zaktualizowane przez zawarcie 8 lutego 2018 r. Porozumienia Generalnego Konserwatora Zabytków i Komendanta Głównego Policji w sprawie współdziałania w zakresie zapobiegania i zwalczania przestępczości skierowanej przeciwko zabytkom oraz innym dobrom kultury. Przedstawiciele Ministerstwa Kultury ..."

W innych krajach rzeczywiście działają w sprawach przestępczości zorganizowanej przeciwko zabytkom. Masowy przemyt ikon, rabunki w muzeach itd. Każdy ma sukcesy na miarę swojej inteligencji i możliwości. Pan Gliński i Grajewski także mają, jakie to widać.

Co do tematu dlaczego nie warto wstępować do PZE, to nie sądzę że kiedy go założę to doczekam do dziesiątego posta. Forum jest własnością prezesa PZE, każda negatywna wypowiedź na temat PZE nagradzana była banem, co sama dobrze pamiętasz. Załóż taki i poczekaj na rozwój wypadków gwarantując tym co się udzielą parasol ochronny. Tak, takie mamy zaufanie do adminów...
Poza tym nie widzę ani jednego powodu dlaczego warto wstapić do PZE, ale może ktoś takowy przedstawi. Widzę natomiast kilka powodów dla których warto wstąpić do PZW. Przynależność do PZW daje pewne prawa. W przypadku PZE mam takie same prawa jak osoba nie należąca do Waszej organizacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 23:16 
Moderator
Moderator

No ja akurat jestem w PZW. :)
...Tak pamiętam. Ale warto spróbować. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2019, 08:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nomennescio napisał(a):
Sowa07

Ja mam swoje zdanie o policji takze. Moga przeciez przyjechac na zgloszenie, pouczyc delikwenta z piszczalka i odeslac do domu tlumaczac, ze bylo zgloszenie ale widza, ze to nie rabus a wykrywka to nie wykrywacz skarbow dylko detektor metali.. Moga?

Nie mogą. Mogli wtedy kiedy było to wkroczenie a nie przestępstwo jak obecnie. Jeśli ktoś zobaczy, że po zgłoszeniu policjanci rozmawiali na polu z poszukiwacze a następnie go puścili to mogą mieć poważne problemy z dyscyplinarne włącznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2019, 09:12 
Moderator
Moderator

Dokładnie Zbinio.
Policja dostaje zgłoszenie i musi zareagować. Od nich co prawda zależy jaki będzie komfort przesłuchania i przeszukania,ale niestety cała procedura się odbędzie. Jedni skują człowiekowi ręce inni nie.
Niestety takich donosów będzie coraz więcej. I policja będzie zmuszona reagować częściej. Wejdą w życie programy edukacyjne ministerstwa i społeczeństwo "zrozumie" ,że facet z wykrywaczem to złodziej wspólnego dziedzictwa. :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]