Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 08:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cewka do deusa - posty wydzielone z innego wątku
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 15:02 
Porucznik
Porucznik

To nie dotyczy raczej specyfiki białej cewki ale tego, że ogólnie podwyższanie częstotliwości "nie służy" identyfikacji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 20:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wykorzystam ten temat do pytania, na które odpowiedzieć sobie nie potrafię z racji braku doświadczenia w tym aspekcie.
Chciałbym kupić cewkę do Deusa i niebardzo wiem na którą sie zdecydować. Opcje są w sumie trzy.
Biała okrągła, biała eliptyczna lub x35, w którejkolwiek wielkości.
By troszeczkę wyjaśnic moje oczekiwania, to zastanawiałem się nad kupnem Eqiunoxa 800, ale niestety kilku moich znajomych spotkało się z pewnymi problemami dotyczącymi tego detektora i na razie zrezygnowałem z zakupu. Opocją był zakup nowej cewki do Deusa.
Która z wymienionych cewek będzie najlepszym zakupem, biorąc pod uwagę to, że stawiam na szybkość i dokładność identyfikacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 21:25 
Moderator
Moderator

Wszystko zalezy jakie masz oczekiwania wzgledem danej cewki i tereny ...

Jak uniwersalna to 11"x35 ,jezeli potrzeba wiekszej precyzji i jest masa drobinek to 9HF. Co do szybkosci i dokladnosci ID sprawdzi sie i jedna i druga.

9HF traktowalbym bardziej jako uzupelnienie zestawu z 11" x35

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 21:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Terenowo, to ciężko określić, ponieważ poruszam się na różnych. Szybkość i dokładność ID, to mnie interesuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 10:16 
Porucznik
Porucznik

Dokładnością ID bym się nie sugerował, w Deusie zmienia się ono znacząco w zależności od głębokości zalegania. Dodatkowo ID Deusa moim zdaniem zaczyna mieć sens na połowie zasięgu linii audio, głębiej nie dostaniesz żadnego ID lub będzie ono losowe. Chyba, że planujesz tylko plaże, tam ID będzie miało większy sens.

Equinox będzie miał bardziej stabilne ID ale ma mniejszy jego zakres. Używanie tego wykrywacza wbrew pozorom wcale nie jest tak proste i skuteczne rozróżnianie np. kapsli czy skorodowanego głębokiego żelaza w IMO podstawowym trybie Multi IQ wymaga doświadczenia.
A tak BTW - jakież to problemy trapią wg Twoich znajomych Equinox'a? Używam go intensywnie od roku i nie licząc drobnych poprawek, które wymagała pierwotna wersja softu, to ja po update nie mam żadnych zastrzeżeń.

Co do cewek, to dla Deusa moim zdaniem optymalnym zestawem będzie 11 v.x35 + 9"HF

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 17:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dzięki za informacje. Wybrałem x35 11" 28cm.
Jeśli chodzi o Problemy z Equinoxem, to jednemu znajomemu cewka szalała, a drugiemu, który jest zwolennikiem Minelabów a jednak nie był zadowolony z jakości wykonania Equinoxa, pękł włącznik. Sam miałem problemy z Ctx-em i dlatego wybrałem opcję podrasowania Deusa.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]