Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 18:07 
Generał Broni
Generał Broni

to teraz jak pojade do lasu na rowerku z wykrywaczem to mi skonfiskują wykrywke ciuszki i spuszczą powietrze z roweru bo nie mam swiateł a mam zwyczaj wracać wieczorem. mam pytanie co trzeba zrobić zeby dostać azyl np w czechach? bo ja nie widze przyszłości w tym kraju...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 00:11 
"Spammerus maximus"

Przepraszam za długie milczenie, ale zmieniłem pracę i cierpię na brak czasu.
Minister Obrony Narodowej ma prawo na podstawie tzw. "delegacji ustawowej" w ustawie o Odznakach i mundurach zabronić chodzenia w mundurach jak i jeg częściach. Rozporządzenie to obowiązuje każdą osobę przebywającą na terytorium Polski.
Poniżej podaję art 12 ustawy o mundurach i odznakach oraz link do storny Mon z rozporządzeniem oraz :)

art. 12. (8) 1. Mundury ustanawiane na podstawie ustawy powinny różnić się w sposób widoczny od pozostających pod szczególną ochroną mundurów:
1) Wojska Polskiego, będących symbolem tradycji wolnościowych i postaw patriotycznych Narodu Polskiego,
2) (9) Policji, Straży Granicznej, będących symbolem poszanowania prawa oraz ładu i porządku publicznego.
2. Minister Obrony Narodowej w odniesieniu do munduru wojskowego, a minister właściwy do spraw wewnętrznych w odniesieniu do munduru policyjnego i Straży Granicznej, mogą wprowadzić, w drodze rozporządzeń, zakaz używania munduru lub jego części, chociażby nawet zostały one pozbawione oznak określonych w przepisach o ustanowieniu munduru, uwzględniając obowiązujące wzory umundurowania wyjściowego i polowego stosowanego w Siłach Zbrojnych, Policji i Straży Granicznej.3. (11) Żandarmeria Wojskowa może kontrolować uprawnienia do używania odznak i mundurów wojskowych.

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm
http://www.wp.mil.pl/start.php?page=101 ... ay_type=29

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 00:44 
"Spammerus maximus"

OK. mam torchę czasu i mogę sobie "popisać".
Zastanówcie się co jest mundurem wg. rozporządzenia...
A teraz odprujcie insygnia, odprujcie guziki z orzełkiem i przyszyjcie amerykańskie niemieckie bądź amerykańskie plakietki....
Moim zdaniem jest to ciągle mundur, więc jego noszenie, jest zabronione.
Dotyczy to także butów
Czy jest to mundur? Określa to ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 14 grudnia 2004 r. w sprawie wzorów, noszenia umundurowania, odznak i oznak wojskowych oraz uzbrojenia przez żołnierzy w czynnej służbie wojskowej.
http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/0054.htm
Par. 7. 1. Podstawowymi przedmiotami umundurowania polowego w Wojskach Lądowych i Siłach Powietrznych oraz jednostkach brzegowych Marynarki Wojennej są:
1) kurtka polowa, bluza i spodnie polowe, furażerka polowa, rękawice polowe, koszulo-bluza polowa, ubranie ochronne i oporządzenie - w barwach ochronnych, w kamuflażu "pantera"; żołnierze pełniący służbę w polskich kontyngentach wojskowych w terenie pustynnym - w kamuflażu "pustynnym"; beret;
2) trzewiki oraz galanteria skórzana - w kolorze czarnym; żołnierze pełniący służbę w polskich kontyngentach wojskowych noszą trzewiki ćwiczebne tropikalne - w kolorze beżowym;
3) pas żołnierski brezentowy z klamrą z napisem "WP" w Wojskach Lądowych i Siłach Powietrznych - w kolorze khaki, a w Marynarce Wojennej z klamrą z napisem "MW" - w kolorze czarnym;
4) szalokominiarki - w kolorach khaki, stalowym i czarnym.
2. Furażerkę polową nosi się tylko w Siłach Powietrznych zamiast beretu.
3. Zestawy ubiorów polowych określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
4. Wzory ubiorów polowych określa załącznik nr 10 do rozporządzenia (rys. 1-12).

W podanym linku są załączniki:) Można sobie zobaczyć jak wygląda mundur :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 01:07 
Specjalista
Specjalista

No wszystko fajnie ale :
Po pierwsze : Rozporzadzenie mowi jedynie o upomnieniu jako o karze za ten niecny wystepek czyli nie moze ani ci owego munduru kazac zdjac poniewaz bylo by to ( szczegolnie w porze roku jaka nadciagnela) narazeniem zycia lub zdrowia czlowieka na jego utrate. Nie moze ukarac pienieznie ani aresztem.
Wniosek jest taki ze rozporzadzenie naklada jedynie na obywatela nie stosujacego sie do niego obowiazek wysluchania zali funkcjonariusza ŻW.
Ciekawy tez jestem jak czesto spotykacie Żandarmerie Wojskowa w lesie ? :luv

Zuzka : Twoje buty tak czy inaczej pod te rozporzadzenie nie podlegaja poniewaz jest to stary sort mundurowy nie stosowany juz w WP.
Podsumowujac : Rozporzadzenie to jest zalosnym przykladem produkcji bezsensownych zarzadzen plodzonych przez arcyniekompetentnych urzednikow panstwowych jakich to ujawnia sie w tym kraju coraz wiecej.
Wstyd po prostu ze tacy ludzie nami rzadza i mnoza chore martwe prawa, ale co z tego ??. NIC.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 01:29 
"Spammerus maximus"

Szary Wilku, jest taka paremia prawnicza "DURA LEX SED LEX" i słowo "dura" nie oznacz tu durne. Sprowadza się ona do stwierdzenia że prawo jakim by nie było jest prawem i należy je przestrzegać niezależnie od sankcji jaką prawo to przewiduje za złamanie przepisów w nim zawartych.
Jeś;li zdecydujesz się je złamać musisz mieć świadomość sankcji jaka Ciebie za taki czyn spotka. Tak sobie wykalkulujesz co Ci się bardziej opłaca.
Pamiętaj prosze że prawo należy przestrzegać i do jego przestrzegania zawsze namawiam.A z drugiej strony jestem człowiekiem :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 01:42 
Podporucznik
Podporucznik

Debilizm :n :n :n :n W PRL-u też nie było można a jakoś w każdej wiosce połowa towarzystwa śmigała w armijnych łachach.
Decyzja Pana ministra raczej infantylna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 01:44 
Specjalista
Specjalista

Hans napisał(a):
Jeś;li zdecydujesz się je złamać musisz mieć świadomość sankcji jaka Ciebie za taki czyn spotka. Tak sobie wykalkulujesz co Ci się bardziej opłaca.

Mam swiadomosc sankcji jaka mnie za ten czyn spotka i jako humanista, chetnie wyslucham tego biedaka z ZW i jego zali.
Zdaje sobie sprawe ze ow czlowiek znacznie lepiej sie poczuje jak juz wygarnie mi swoje pouczenie i swiadom spelnionego dobrego uczynku z radoscia wroce do domu.Oczywiscie wroce w swoim mundurze WP ktory notabene jest odpowiedni do stopnia w mojej ksiazeczce wojskowej i jako rezerwista mam prawo go sobie wdziac :)......A nawet jakbym tego prawa niemial to g..... mnie to obchodzi bo jest zima a pod bojowki WP swietnie wchodza dresy :666
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 15:45 
Kapitan
Kapitan

Nie ma co panikować!
Moim zdaniem, to rozporządzenie dotyczy takich przebierańców w prawie kompletnym umundurowaniu :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 15:48 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Toper napisał(a):
Nie ma co panikować!
Moim zdaniem, to rozporządzenie dotyczy takich przebierańców w prawie kompletnym umundurowaniu :)

No jak te panie rozbiorą z munduru na ulicy, to ja jestem za... :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 16:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ciekawe co jeszcze wymyślą kaczory dwa.
Najlepsze jest z tego wszystkiego to że ich partia rośnie w sondażach.

Chyba Japońskie powiedzenie a raczej przekleństwo się sprawdza : Obyś żył w ciekawych czasach.
Ciekawe kto tak nas nie lubi?
W USA wszędzie jest flaga i na wszystkim i prawie wszystko im wolno a u nas ?......
Dobrze, że jeszcze nie opatentowali urządzenia zakazującego ludziom rozsądnie myśleć, choć widać że niektórzy od urodzenia mają jakieś fobie i urazy a i z myśleniem nie za dobrze im idzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2005, 20:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam !!

Spokojnie panowie.... To rozporządzenie to bubel totalny.
Sama Policja się z tego śmieje. :luv

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... pic&t=9185

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2005, 22:56 
Major
Major

Myślę sobie, że lada moment szystko wróci do normy a bzdetny przepis nie wejdzie w życie. Dlaczego? Po pierwsze MON nie jest na tyle bogaty aby był rozrzutny. Demobil, włącznie z sortem mundurowym, który trafia na giełdy i aukcje jest zapewne sporym zastrzykiem finansowym. Po drugie , gdyby utracili możliwość zbytu przeterminowanego sortu musieli by go gdzieś zutylizować a to też kosztuje i to nie mało. Po trzecie, jwśli ktoś wydaje taki przepis to wietrzę w tym jakąś prywatę. Może jakiś powinowaty buduje na przykład taki zakład utylizacji sortów mundurowych i szuka wsadu do swoich pieców utylizacyjnych (spalarni) lub zakładu przeróbki makulatury? a oferta jego leży np na jakimś ministerialnym biurku? wszystko możliwe , bo nie ma nic bez przyczyny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 11:26 
Szeregowy
Szeregowy

ja ze swojego "munduru" nie zrezygnuje...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 13:15 
Główny Administrator
Główny Administrator

Panowie
i Zuzka

Mam to gdzieś a wy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 15:14 
Porucznik
Porucznik

Dotychczas niktóre drużyny harcerskie miały pozwoleni z naczelnictwa (swojego, harcerskiego) na noszenie części munduru (często jako mundur polowy). Dwa tygodnie temu został wydany rozkaz, który bezwzględnie zabrania używania elementów munduru WP ( także pasów i butów). Od teraz harcerzyki będą paradowały w jeansach i adidasach, albo przebiorą się w mundury niemieckie (hitlerowskie) lub amerykańskie. Ja osobiście wolałbym, żeby chodzili w naszych POLSKICH. Był to jakiś wyraz patriotyzmu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]