Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana wykrywacza na głębszy
PostNapisane: piątek, 10 maja 2019, 21:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Proszę o opinie osoby przez których ręce przeszły co najmniej 2 wykrywacze. Nie interesuje mnie separacja, prędkość pracy, waga itp., tylko i wyłącznie głębokość (chodzi o monety i drobnicę). Który z posiadanych modeli z własnego doświadczenia okazał się najgłębszy ? ja ze swojego skromnego doświadczenia mogę tylko stwierdzić że golden mask 5+ jest głębszy od garretta ace 250. Myślę o kolejnej zmianie . Może fischer f75 lub Nokta anfibio ? Ważne aby budżet nie przekraczał ceny tych modeli. Zachęcam do podzielenia się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmiana wykrywacza na głębszy
PostNapisane: piątek, 10 maja 2019, 23:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

gruchaxxx napisał(a):
Witam. Proszę o opinie osoby przez których ręce przeszły co najmniej 2 wykrywacze. Nie interesuje mnie separacja, prędkość pracy, waga itp., tylko i wyłącznie głębokość (chodzi o monety i drobnicę). Który z posiadanych modeli z własnego doświadczenia okazał się najgłębszy ? ja ze swojego skromnego doświadczenia mogę tylko stwierdzić że golden mask 5+ jest głębszy od garretta ace 250. Myślę o kolejnej zmianie . Może fischer f75 lub Nokta anfibio ? Ważne aby budżet nie przekraczał ceny tych modeli. Zachęcam do podzielenia się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam.

Chodzi Ci o cenę łączną?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 01:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie. Cenę 1.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 06:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jakikolwiek minelab z FBS + 13 calowa patelnia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 16:43 
Pułkownik
Pułkownik

Kolego napisałeś dziwne rzeczy....,,nie obchodzi mnie separacja,szybkość...".A gdzie chcesz tych monet szukać?Tam gdzie ich nie ma?Zrozumiałe mogły by być Twoje słowa gdybyś napisał o depozytach (choć większość depozytów,o których wiem ;) ,nie zalegała głębiej niż 70-80 cm) więc idzie je namierzyć każdym przyzwoitym (nie chińskim) sprzętem.Większość firm produkujących detektory,prześciga się właśnie w cechach,których Ty nie potrzebujesz (separacja,szybkość).Moja dobra rada:w pierwszej kolejności poczytaj o detekcji,z czym to się je,jakie są zależności częstotliwości (niska vs wysoka),wykrywaczy pracujących na wielu częstotliwościach jednocześnie,analizy sygnału (analogowy vs cyfrowy) trybu statycznego i jego modyfikacjach (jak tryb mix w wykrywaczach withes i rutus),następnie zapoznaj się z wypowiedziami wielu doświadczonych Pasjonatów z tego forum ,gdzie zorientujesz się zapewne,iż większość ciekawych monet,czy drobnych ciekawych fantów,które jeszcze nie zostały wykopane,znaleźć można na gruzowiskach,śmietniskach,czy polach-śmietniskach(gdzie trafiły z obornikiem i śmieciami z przydomowych kompostowników) gdzie przemieszane są ze sporą ilością złomu.Jeśli w takich miejscach nie potrzebna jest szybkość i separacja,to kolego kup HS-3 od szanownego pana Smętkowskiego i możesz mi wierzyć że wyciągniesz z każdej miejscówki wszystko co metalowym jest :D .A i w budżecie zapewne się zmieścisz,z racji tego że nowy jakoś tysiąc z kawałkiem kosztuje.Życząc Ci miłej lektury w czasie zapoznawania się z detekcją oraz doświadczeniami kolegów Pasjonatów,pozdrawiam.P.S.Zapomniałem nadmienić,iz w obecnym czasie sam testuje GM 5 +SE i choć miałem już sporo różnych,ten miło mnie zaskakuje :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 20:32 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Zdziwiłbyś się gdzie można znaleźć monety. Szukaj sobie po śmietnikach, ja pozostanę przy swoich czystych miejscówkach. Prosiłem o konkretne odpowiedzi i nadal to podtrzymuję : który wykrywacz z tych które przeszły przez Wasze ręce ,, widział '' przedmiot najgłębiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 20:57 
Moderator
Moderator

odpowiedź nie jest prosta , takie podejście zero - jedynkowe to błąd bo zbyt wiele zależności . Wiele jest wykrywaczy głębokich o zbliżonych możliwościach a wynik zależy od zbyt wielu czynników by określić który jest naj . Warunki glebowe , mineralizacja , wilgotność , temperatura , doświadczenie operatora , słuch , intuicja , prawidłowe dopasowanie ustawień , odpowiednio dobrana cewka itd, czasami 0.5mm na pokrętle warunkuje czy wykryjesz czy ominiesz .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 21:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

gruchaxxx napisał(a):
Wasze ręce ,, widział '' przedmiot najgłębiej.

Przedmiot przedmiotowi nie równy...dodatku gleba-ziemia, warunki wilgotność...na to ma wiele czynników.To też zależy czego szukasz, na duże przedmioty i głęboko zalegające w ziemi, najlepsza rama, do drobnicy co wyszukuje wszystko bez separacji/rozróżnienia za koleją co jest w ziemi, to wykrywacz PI.
Co do wykrywaczy typu VLF to zasięg jest mniejszy od PI.
Obecnie wykrywacze VLF są zbliżone co do głębokość wyszukiwanych metali w ziemi, też wiadome że im wyszcza pólka tym lepsze osiągi...też ma wpływ wielkość cewki na zasięg w ziemi...ino im większa, tym mniejsze przedmioty trudnej wyszukać w ziemi.
Jak myślisz że wykrywacz wykryje (np.1 złoty z 50 cm), to naczytałeś się bzdur i kłamstw w sieci, a takich nie brakuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 21:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gruchaxxx a zdradzisz na jaki typ miejscówek potrzebujesz nowy wykrywacz?

Ja mogę Ci powiedzieć, że Equinox 800 (600 przypuszczam, że też) jest głębszy od X-Terry 505/705.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 22:10 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Kolego, co prawda jestem świeżym użytkownikiem Fishera F75+ (czyli dokładnie to co F75 LTD2, ale bez małej cewki) ale już teraz mogę ci powiedzieć, że w trybie CL (cache locating) ten wykrywacz wymiata... w teście powietrznym małą puszkę po kawie Lavazza widział na 120 cm. Dla mnie to jest wykrywacz kompletny, choć dopiero go zaczynam odkrywać... Z czystym sumieniem polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 22:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jeśli Twój budżet, nie może przekroczyć cen wykrywaczy przez ciebie wymienionych, to ... :D
\Jaja sobie robisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2019, 23:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Doprecyzuję :
- teren - las
- gleba - piasek
- wilgotność - sucho
- zaśmiecenie metalami kolorowymi, żelazem, współczesnymi śmieciami - małe
- cel - małe monetki- cienkie sreberka
- przemiatanie - wolne, dokładne (na ile pozwolą drzewa i gałęzie)
- wykopywanie każdy sygnał zachaczający o kolor.
Może teraz będzie łatwiej. Przy okazji mam ktoś ten sprzęt co ja (gm5+)? Jeśli tak to mógłby podać swoje ustawienia, ja jeśli ktoś będzie zainteresowany podam swoje. Dziękuję za dotychczasowe opinie. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2019, 00:07 
Pułkownik
Pułkownik

To jakiś żart z tymi gotowcami?. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2019, 00:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Temat do podagania o niczym D:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2019, 10:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jansz napisał(a):
Temat do podagania o niczym D:

:1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]