Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego Polska nie jest rajem dla poszukiwaczy ?
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:03 
Malkontent

Zawsze są dwa punkty widzenia - ten który widzimy, i ten z którego się patrzy ...
Robisz swoje, jesteś z tego dumny i git.
Ale nie jest nam po drodze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:17 
Pułkownik
Pułkownik

jansz
mozemy latwo sie zrozumiec, my obaj i byc rozumiani przez innych nas czytajacych, sprobojmy
jako, ze masz swoja wizje normalnosci i wlasne wyobrazenia jak ma to wygladac a ja bardzo chcialbym zobaczyc oczyma wyobrazni to co mi chcesz przekazaac prosze podaj mi po piec przykladow przedmiotow wykopanych przez Ciebie samego (nie wazne czy jako prokurator u kogos w szufladzie, czy jako archeo na stanowisku czy jako poszukiwacz amator na polu u rolnika).
Chcialbym abys podal piec przykladow zabytkow i piec przykladow niezabytkow, fotki niepotrzebne wystarczy opis slowny.
To doswiadczenie, ktore proponuje jak najbardziej jest zwiazane z watkiem a moze nawet jest odpowiedzia na pytanie zawarte w tytule.
Jestes gotow?

(musialem edytowac literowki)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie bardzo rozumiem w czym mogłoby to być Ci pomocne? Część z moich znalezisk przedstawiałem tutaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:33 
Pułkownik
Pułkownik

a no wlasnie po to aby wykazac jakie problemy pojawiaja sie przy identyfikacji czy okreslaniu zabytku (ba skoro wykopanego to zabytku archeo!)
poniewaz, przedstawiles wlasna opinie, ze nie podchodzi Ci osobiscie kierunek dzialalnosci PZE zwiazany z probami ucywilizowania prawa chcialem bezzwlocznie i na szybko wyjasnic dlaczego to takie wazne

nie to nie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:34 
Malkontent

nomennescio napisał(a):
To doswiadczenie, ktore proponuje jak najbardziej jest zwiazane z watkiem a moze nawet jest odpowiedzia na pytanie zawarte w tytule.
Jestes gotow?

Daj spokój - najpierw ze Styszem by musiał pogadać - szkoda Twojego czasu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

nomennescio napisał(a):
a no wlasnie po to aby wykazac jakie problemy pojawiaja sie przy identyfikacji czy okreslaniu zabytku (ba skoro wykopanego to zabytku archeo!)
poniewaz, przedstawiles wlasna opinie, ze nie podchodzi Ci osobiscie kierunek dzialalnosci PZE zwiazany z probami ucywilizowania prawa chcialem bezzwlocznie i na szybko wyjasnic dlaczego to takie wazne

nie to nie

Moja identyfikacja nie ma nic wspólnego z moimi spostrzeżeniami związanymi z PZE. Łączenie tego jest(byłoby) dość trudne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 20:51 
Moderator
Moderator

jansz napisał(a):
nomennescio napisał(a):
jansz
moj post zwieral ukryte przeslanie, ktore moglbym opisac wprost tylko jednym zdaniem.
"Po co to zacytowales?"
Rozwaliles juz kilka watkow, ktore zawieraly ciekawe i potrzebne informacje, ale do ktorych nie chce sie wracac bo trzeba przebrnac w piachu po osie Twoich wypowiedzi.
Nie odbieram Ci prawa glosu bo kazdy glos jest wazny i moze rzucic calkiem inne swiatlo (lub cien) na dyskutowany problem ale rozmieniles juz swoja obecnosc na furum tak bardzo, ze obdarowano Cie specjalna zenujaca latka, czego ja sie nawet wstydze bo nie popieram takiego stygmatyzowania ale rozumiem decydentow.

Mamy w kraju dzialajace PZE i dzis to jest jedyna chyba organizacja majaca na uwadze dobro poszukiwaczy. Ten watek moglby przyblizyc punkt widzenia PZE wszystkim zainteresowanym, ktorzy jeszcze go nie znaja ale niestety przyjechal jansz ciezarowka i wysypal piec ton piasku wprost na droge po ktorej sie do tej pory jechalo z przyjemnoscia.
Ogarnij sie brachu. Daj zyc. Zarowno w tym watku jak i w innych w przyszlosci.
Tu mozna pisac majac swoje zdanie nawet kontrowersyjne. Ale nie syp piachu nam pod kola.

W moim mniemaniu PZE jest szansą na normalność, ale nie widzę nic dobrego w tej normalności jeśli ma ona polegać tylko na walce z przepisami(prawem). Niestety takie mam obecnie spostrzeżenia dotyczące PZE. Wciąż tylko walka o jakieś prawa, ciągle tylko archeo jest fuj...itp. Być może źle to postrzegam, ale jednak wlaśnie tak. Kto to zmieni?

Jansz . Mam bardzo duże pokłady cierpliwości więc spróbuję Ci wytłumaczyć. Artykuł ma określony cel,którego absolutnie nie rozumiesz. To nie instrukcja obsługi ustawy i rozporządzenia. To nie poradniczek jak wypełnić wniosek i napisać sprawozdanie. Nie trzeba cytować paragrafów bo to rozmowa dorosłych ludzi. To podsumowanie bardzo kulawo wyglądającego prawa. Analiza dokonana głównie na bazie bardzo kiepsko działającego systemu wydawania wniosków na poszukiwania. To FIKCJA. I z tą udowodnioną fikcją trzeba iść do ministerstwa. I tak, należy zmienić to prawo pokazując ,że takie prawo nie działa. Nie interesuje mnie kim jesteś naprawdę i czy masz ciocię w WKZ-ecie. Twoje osobiste doświadczenia nie są istotne w ogóle.
Czy mogę Ci jeszcze w czymś pomóc? Bo jak nie to radzę zmienić piaskownicę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:02 
Malkontent

Aśka72 napisał(a):
Jansz . Mam bardzo duże pokłady cierpliwości więc spróbuję Ci wytłumaczyć.

Od zawsze w moim ogrodzie są Kosy - takie czarne ptaszydła. Warunki mają wspaniałe - w zime je dokarmiam.
Jak tylko przyjdzie wiosna - srają na samochody, pranie wywieszone, poręcze, schody ...
Tłumaczyłem im że to nieładnie - brak reakcji.
Ja myślę Asia że do nich szybciej byś trafiła, niż do tego buraka.
PS. Artykuł bardzo dobry - trochę przydługi :666 - ale mądry .
:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ad Aśka.
Przepraszam jeśli Twoje wywody wydają się mi trochę oderwane od rzeczywistości, ale wynika to zapewne z faktu, że ja nie muszę zajmować się tego typu "rozmyśleniami". Robię to, ale tylko czasami.
Ja jestem poszukiwaczem, który szukać może. Przepraszam więc, jeśli czasami troszeczkę obojętność do tego tematu pokazuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:21 
Moderator
Moderator

Olek_65 napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
Jansz . Mam bardzo duże pokłady cierpliwości więc spróbuję Ci wytłumaczyć.

Od zawsze w moim ogrodzie są Kosy - takie czarne ptaszydła. Warunki mają wspaniałe - w zime je dokarmiam.
Jak tylko przyjdzie wiosna - srają na samochody, pranie wywieszone, poręcze, schody ...
Tłumaczyłem im że to nieładnie - brak reakcji.
Ja myślę Asia że do nich szybciej byś trafiła, niż do tego buraka.
PS. Artykuł bardzo dobry - trochę przydługi :666 - ale mądry .
:1

Olek. :lol: Ty się marnujesz tutaj. Powinieneś pisać teksty do kabaretu ..i to takiego naprawdę zajefajnego. Obśmiałam się bardzo. :luv Od razu mi lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja jestem poszukiwaczem, który szukać może. Przepraszam więc, jeśli czasami troszeczkę obojętność do tego tematu pokazuję.
Jansz ja jeszcze raz ci to wytłumaczę obecnie nie ma legalnej i pewnej drogi poszukiwania detektorem czegokolwiek Od zabytków
po złom Pozwolenie przed niczym nie chroni. Mało wystawia na strzał uzyskanie pozwolenia stwarza tylko iluzje A to jest zgubne
Policja aby czeka na informacje z WKZ kto szuka gdzie i jak mają darmo wystawionych ludzi od UBIA po Ustawę o zabytkach .
Wystarczy głupi zakup aukcja na OLX Alegro z czymkolwiek . Ludzie mają kolekcje czasami od 100 i więcej lat i im się to kradnie
Sam Grajewski i inni siedzą na portalach i zgłaszają co popadnie .
W kolejce do tego żłoba jeszcze kilku by się znalazło agentów specjalnej troski A nie chodzi tu o złodziei ale zwykłych ludzi
Mających swoją pasje ich się tępi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jansz napisał(a):
Ad Aśka.
Przepraszam jeśli Twoje wywody wydają się mi trochę oderwane od rzeczywistości, ale wynika to zapewne z faktu, że ja nie muszę zajmować się tego typu "rozmyśleniami". Robię to, ale tylko czasami.

To po kiego tu włazisz i pier... od rzeczy? Kiedy poszukiwaczu jansz będziesz mógł szukać i kiedy ostatnio szukałeś swoich zabytków 2, 3 lata temu na 1 czy 2 polach? Większość chce wyjść z wykrywaczem w weekendy a ja na przykład codziennie. Nie chcę marnować czasu i pieniędzy by na 200 działek które mogę przejść w ciągu roku płacić po 80zł, zwłaszcza że tam zabytków nie ma, nie było i nie będzie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:33 
Malkontent

Asia - :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

marcin121 napisał(a):
Jansz ja jeszcze raz ci to wytłumaczę obecnie nie ma legalnej i pewnej drogi poszukiwania detektorem czegokolwiek Od zabytków
po złom Pozwolenie przed niczym nie chroni. Mało wystawia na strzał uzyskanie pozwolenia stwarza tylko iluzje A to jest zgubne
Policja aby czeka na informacje z WKZ kto szuka gdzie i jak mają darmo wystawionych ludzi od UBIA po Ustawę o zabytkach .
Wystarczy głupi zakup aukcja na OLX Alegro z czymkolwiek . Ludzie mają kolekcje czasami od 100 i więcej lat i im się to kradnie
Sam Grajewski i inni siedzą na portalach i zgłaszają co popadnie .
W kolejce do tego żłoba jeszcze kilku by się znalazło agentów specjalnej troski A nie chodzi tu o złodziei ale zwykłych ludzi
Mających swoją pasje ich się tępi

Marcin, na pewno nie jest w porządku, kiedy odbierane są kolekcję, często zbierane przez kilka pokoleń, tak samo nie jest w porządku, kiedy ograniczona zostaje możliwość wykonywania pasji poszukiwania. Ja się nie poddałem i znalazłem wyjście. Jakkolwiek to by się nie podobało, to jednak cel osiągnałem. Mogę szukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:47 
Moderator
Moderator

Nas naprawdę nie interesuje jakie Ty znalazłeś rozwiązanie. Ludzi interesują rozwiązania dla wszystkich. I tu jest sedno sprawy. To nie jest miejsce dla Ciebie jansz po prostu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]