Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wstrzymanie wydawania pozwoleń przez konserwatorów.
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 11:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Aśka72 napisał(a):
frank. To nie jest niestety aż tak proste.
A poza tym. Co proponujesz ? ;) Poza opcją zero naturalnie.

Specyfika „Opcji Zero” jest oczywista i nie wymaga żadnego sprecyzowania.
Oczywiście, po jakimś czasie można by dopuścić współpracę z archeologami popierającymi i występującymi w obronie detektorystów, a tacy z pewnością bardzo szybko się znajdą, i nawet z urzędnikami, którzy też pewnie się zreflektują i urzędami, które zaprzestałyby szykanowania detektorystów, to wszystko rzecz jasna pod rygorem zawieszenia współpracy w przypadku jakichkolwiek incydentów, działania na szkodę detektorystów, fałszywych oskarżeń, czy nieodpowiednich, lub nieprawdziwych publicznych wypowiedzi.

Gandalf, żyjesz w innym świecie. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 13:01 
Moderator
Moderator

Frank. Ja rozumiem ideę opcji zero i nie musisz mi jej tłumaczyć. Ja się akurat z tą ideą utożsamiam, bo nie współpracuję z żadnym archeologiem. ;) Tylko po pierwsze i niestety najważniejsze. W MKiDN ,NID-zie czy SNAP-ie mają gdzieś to czy poszukiwacze będę z archeologami współpracowali, czy nie. Decydenci mają na to wywalone.To nie zmusi nawet szeregowych archeologów do walki z tymi decydentami bo są za "miętcy" i się boją. Nie potrafili oponować, kiedy obarczono ich podawaniem numerów KW,trochę pokwękali z mapami ,ale to wszystko. Również teraz nie potrafili zareagować ,kiedy zaczęto wymagać opłat za każdego właściciela we wniosku. Świat archeo też jest jakoś tam podzielony. Nie jesteśmy najwyraźniej w tym jedyni. Opcja zero nie zmusi naszych oponentów do zmiany prawa. W dodatku nikt nie ma moralnego prawa, a tym bardziej możliwości, zabraniać ludziom realizacji swojej pasji,która opiera się również na współpracy z archeo ...no przynajmniej ja nie czuję się do tego upoważniona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 14:29 
Generał Broni
Generał Broni

sorry, pochodzisz do sprawy jak typowy urzędnik, a z takim podejściem to już można dać sobie spokój i co najwyżej pozwolić ponownie rozgrywać się ministerstwu na następnych pozorowanych konsultacjach, bo o to im właśnie chodzi, bo jak wejdziesz w ten system to cię pochłonie i zaczniesz mówić ich językiem.

Aśka72 napisał(a):
W dodatku nikt nie ma moralnego prawa, a tym bardziej możliwości, zabraniać ludziom realizacji swojej pasji,która opiera się również na współpracy z archeo ...no przynajmniej ja nie czuję się do tego upoważniona.

„Opcja Zero” to forma sprzeciwu i wiadomo, że nie można nikogo zmusić, można propagować, apelować, tłumaczyć, ale zawsze będzie to indywidualna decyzja każdego z nas. Nic w tym dziwnego, że bez względu na sytuację prawną i szykany zawsze znajdą się osobnicy z wykrywkami nazywający siebie detektorystami, pasjonatami, poszukiwaczami, a w rzeczywistości to renegaci, megalomani i egoiści, których inni detektoryści i ich problemy nie interesują, a kolegów szukają wśród archeologów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 14:37 
Moderator
Moderator

No widzę,że jedziesz mi równo. Nie wiem co prawda czym sobie konkretnie na to zasłużyłam co prawda,ale trudno. ;) Nie mam nic wspólnego z urzędnikiem. :lol: Ja bardzo lubię symbole,ba nawet całe alegorie. Fajnie wyglądają na ścianach, ale prawa nie zmieniają. Chcę Ci tylko wytłumaczyć ,że opcja zero interesuje tylko mnie ,Ciebie i jakąś bliżej nieokreśloną grupę ludzi. Ale jest przede wszystkim bez znaczenia dla decydentów. Także nie gadaj mi o wchodzeniu w system bo trafiłeś jak kulą w płot. Daj jakiś fajny pomysł na rozwiązania, a jeszcze lepiej zaoferuj konkretną pomoc w pociągnięciu tematu,który zaproponujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 21:26 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
frank: zawsze znajdą się osobnicy z wykrywkami nazywający siebie detektorystami, pasjonatami, poszukiwaczami, a w rzeczywistości to renegaci, megalomani i egoiści,

Już kiedyś obśmiałem tę "opcje zero" i nie będę się powtarzał. Natomiast zareagować muszę te paskudne określenia tak jak reagowałem na nazywanie porządnych ludzi kolaborantami co ma paskudne skojarzenia okupacyjne.
Jak śmiesz odkrywców swoich małych ojczyzn, szukających śladów przeszłości, organizatorów i twórców izb pamięci, małych muzeów tak obelżywie nazywać. Dlatego, że nie chcą mieć i ich pasją jest szukać? Bo mają frajdę jak ich znaleziska znajdą się w gminnym muzeum? Powiedz koledze Saku, że jest egoistą- bo oddaje znaleziska, renegatem i megalomanem viewtopic.php?f=126&t=195031 Ty już całkiem odleciałeś.

Część osób piszących na forum winę za zaostrzenie prawa zawala na archeologów, stowarzyszenia i wszelkich wrogów.
A może warto zastanowić się czy przypadkiem sami poszukiwacze nie zgotowali sobie tego losu. Czy ta niechęć społeczna, to tylko efekt mediów? Te 100 tyś poszukiwaczy, to ludzie bez skazy? Wiele razy czytałem tu na forum, że paskudne postępowanie jednej czy drugiej łajzy nastawiło okolicznych mieszkańców przeciwko poszukiwaczom.

Ktoś chce się bawić w konspirację- proszę bardzo. Każdy jest kowalem swego losu. Pamiętać jednak trzeba, że co roku wzrasta liczba donosicieli. Rocznie kilkaset tysięcy donosów spływa do policji, ZUS-u, urzędów skarbowych i innych instytucji.
Ktoś z rodziny doniesie, sąsiad, kolega z zazdrości też :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli cytujesz, to cytuj pełne zdanie, a nie fragment, który Ci odpowiada :666
O poszukiwaczach i detektoryźmie nie masz zielonego pojęcia. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 21:57 
Moderator
Moderator

Opcje zero stosuje z powiodzeniem od późnych lat 80tych :lol: owszem .... mam dobrego kumpla który jest archeologiem ( to akurat czysty przypadek), moge sie z nim napić , zrobic grilla czy podobne zabawy, nawet swojego czasu pomagalem mu pozycjonowac jego wykopki na mapie za pomoca systemu GPS ( czasach gdy malo komu sie jeszcze o tym sniło), czy robic szybka expertyze wykopanego podczas budowy bunkra ( i w konsekwencji przayczynic sie do jego uratowania) ale poza tym kumplem, nie kontaktuje sie i nie mam absolutnie zadnego zaufania do nikogo z tego srodowiska ...a co do znajdek ziemnych .... bardzo chetnie przekaze je do muzeum, ale pod jednym nieprzekraczalnym warunkiem - ze to bedzie moje muzeum :666 , ale ze głownie rajcuja mnie militaria w stanach minimum strychowych, wiec nie widze obecnie wiekszego sensu takiej działalnosci, bo nic mi ona nie daje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 21:58 
Specjalista
Specjalista

Zdzicho , weź kup sobie detektor. Teraz tanio można dostać. Jak będziesz wiedział o czym piszesz to pogadamy.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 22:01 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Jeżeli cytujesz, to cytuj pełne zdanie, a nie fragment, który Ci odpowiada

Przecież dwa posty wyżej jest cała Twoja wypowiedź. Odniosłem się tylko do tych obelg

Cytuj:
O poszukiwaczach i detektoryźmie nie masz zielonego pojęcia.

To cały komentarz? Tylko na tyle Cie stać? Słowa refleksji nad tymi obelgami?

Cytuj:
ślimak Zdzicho , weź. kup sobie detektor. Teraz tanio można dostać. Jak będziesz wiedział o czym piszesz to pogadamy.

To posiadanie wykrywacza upoważnia do paskudnych obelg wobec osób mających inną wizje poszukiwań niż tutaj prezentowana?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 22:43 
Specjalista
Specjalista

Nie piszę eleboratów o boratynkach bo się na tym nie znam. Trzymaj się tego w czym jesteś dobry kolego Zdzicho. O detektorystach wiesz tyle , ile ci się wydaje że wiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 23:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zdzicho, odpuść. Pewnych ludzi trzeba po prostu zignorować. Pozwolenia znowu funkcjonują, więc temat do zamknięcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 00:10 
Moderator
Moderator

Czy funkcjonują to się przekonamy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 02:05 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho

to sa tacy sami odkrywcy "malych ojczyzn" jak pozostali poszukiwacze, tyle, ze prosystemowi, realizujacy sie bez wzgledu na koszt dla innych czyli egoisci tak jak frank napisal...

oblapujacy za nogi pana i calujacy dlon plebana...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 07:53 
Specjalista
Specjalista

slimak napisał(a):
Nie piszę eleboratów o boratynkach bo się na tym nie znam. Trzymaj się tego w czym jesteś dobry kolego Zdzicho. O detektorystach wiesz tyle , ile ci się wydaje że wiesz.

Gdyby Ciebie jakiś poszukiwacz zrzeszony nazwał renegatem, złodziejem lub paskudnie inaczej tez bym zareagował w Twojej obronie. Przecież ja nie piszę o detektorystach tylko o zachowaniach ludzi wobec siebie.
Z przerażeniem obserwuję parszywiejące zachowanie naszego społeczeństwa; narastającą agresję, opluwanie się nawzajem,
kloaczny język, donosicielstwo urastające do rangi cnoty.
Ten jad nienawiści sączy się jak jakaś zaraza i dotarł niestety na forum.
Zachowuj się w stosunku do innych tak jak byś chciał aby inni zachowywali się w stosunku do ciebie.
Zrozumiałeś teraz ślimak o co mi chodzi?
papudrak, monio, saper i setki, a może i tysiące osób z tego forum oddało znalezione skarby, należy do różnych stowarzyszeń bądź współpracuje z archeologami, należy do różnych fundacji. Nazywanie ich obelżywie to zwykle chamstwo.
Zrozumiałeś ślimak teraz o co mi chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 08:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Co niektórzy z wymienionych już dostali "bobu" za swoją dobrotliwość a pozostali są twardzi i czekają na swoją kolej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]