Prace ruszyły, termin nie przypadkowy - nikt nie zdąży zainterweniować. W sumie pod młot trafią dwa schrony, stanie w tym miejscu jakiś logistyczny blaszak.
Cóż, jak widać z kapitałem się nie wygra, wystarczy dobrze posmarować to stempel konserwy wszystko podbije.
Swoją drogą co za ironia; gdy Niemcy stawiali nam Aldi'ka w Rybniku i na ich drodze stanął wrześniowy schron - został za pieniądze inwestora podniesiony i przeniesiony.
...i trafny jak zwykle komentarz Sapera;
Cytuj:
"Logika w wydaniu Polskich służb ochrony zabytków. Na zdjęciu widać świeżo niszczony schron "Wrześniowy" na Punkcie Oporu Kochłowice. To nie pierwsza tego typu akcja. Jak widać tego typu pojedyncze, unikalne obiekty wg konserwatora zabytków nie są zabytkami, natomiast gdy ja zamierzam poszukiwać śladów walk z obszaru Górnego Śląska otrzymuję oficjalne pismo że wszystkie miejsca związane z kampanią Wrześniową i walkami na śląsku są uznane za Stanowiska Archeologiczne i bez archeologa nie mogę szukać nawet łusek bo to jedna wielka archeologia. Mało tego w innych województwach tworzy się ewidencje takich obiektów. Konserwatorzy ze Śląska, Wy to tak na poważnie ? Dedykuję Wam zdjęcie bo pisma macie. Saper"