Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 11:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wezwanie -jesteś złodziejem, przestępcą? Nie? Idźmy pod Sejm
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 20:57 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Większość zatrzymanych poszukiwaczy, pogrąża się niestety własnoręcznie podczas pierwszego przesłuchania przez policję. ;)
O obrońcy myślą dopiero podczas procesu. Odkręcić to co się wcześniej powiedziało jest niestety dużo trudniej. ;)

Aśka poinformowała, że udało się załatwić na gruncie prawa, aby jedno elementarne prawo weszło do Polski (a podobno wśród demokratycznych państw UE jesteśmy chyba od 2005 ?). Pewnie że dobrze dla tych którzy zostaną zakuci w kajdany i rzuceni do lochów, ale uwaga !!!!! Temat pozwoleń jest dla większości środowiska trudny z różnych względów i realizują hobby bez zgód WKZ pomimo panującego kaczyzmu lub wrzucili kij w kąt (większość). Problem zasadniczy - nie walczymy jako ogromne środowisko o swoje prawa - o prawa ludzi do wolności, do realizacji swobód obywatelskich. Nigdy nie sądziłem, że będę zmuszony do tak górnolotnych zwrotów ale czas po temu zasadny, niestety.
Uważam, i podnosiłem to na różnych forach, gremiach, w tym w rozmowie z Jackiem Wielgusem i paroma autorami poczytnych publikacji, że nie jest wyjściem z sytuacji godzić się na taki uwiąd prawny i chwyt poszukiwaczy za gardło a de facto znacznie też niżej, lecz twarde realizowanie zasad demokracji - tzn. walka przed parlamentem, aby politycy różnych opcji "obczaili", że nie mają do czynienia z sforą kilkuset pazernych, obliczonych na złodziejstwo chuliganów, faktycznie uznawanych przez prawo za przestępców/bandytów, lecz bardzo bardzo liczną interdyscyplinarną armię uczciwych hobbystów, ludzi normalnych / nie bandytów, którzy domagają się jedynie swoich praw obywatelskich oraz zmian prawa własności (obecnie stalinowskie reguły stanowią w tym względzie prawo 4 RP).
Zobaczcie jak walczą ludzie w Hong-Kongu z mackami komuny? Ja uważam, że oni docenili moment w którym się znaleźli, a nasze środowisko wciąż wzdycha, przeklina i liczy po staropolsku, że jakoś to będzie. Otóż nie będzie, samo nie będzie i Jacek (mimo wielkiego szacunku) też obecną drogą już zasadniczych zmian nie uzyska!
Niestety w realu, nasze środowisko leży i kwiczy, pomstuje, przeklina itd., i poza jedną akcją pod sejmem (nie przygotowaną, więc i na skalę mikro), nie realizuje żadnych prób pokazania się choćby kilka razy całemu społeczeństwu Polski (co ważne dziennikarzom, politykom, ministerstwu k.), że w ogóle jesteśmy i jesteśmy razem, że dla nas to nie artefakty, ale to przygoda, sposób odreagowania stresu w życiu i w pracy, to sposób spędzania czasu np. z rodziną, zdobywania nowych przyjaźni, poznawania historii realnej i łączenia jej z wieloma pracami źródłowymi. Powiedzcie mi dlaczego my w Polsce, nie możemy choćby naśladować Duńczyków? Czy nasze środowisko - przepraszam za stwierdzenie: to śmierdzące lenie, godzące się wrogo, ale godzące się jednak ze stanem który jest, mielące ozorem (znowu przepraszam), ale tylko w zamkniętym środowisku? Czy nie możemy przeprowadzić wspólnie, wychodząc choćby z tego znakomitego forum i uświadamiając społeczeństwo, polityków a coraz częściej i bliższe osoby, że naprawdę nie jesteśmy badytami okradającymi nasz Kraj z dóbr pozostawionych przez naszych Dziadów? Przepraszam Jacka Wielgusa, ale tu muszę skrytykować Twoje podejście: Dlaczego „u licha” (ostro, wiem, przepraszam) liczysz, że trzeba z PiSem się dogadywać, wg mnie przede wszystkim trzeba iść pod Sejm, zrobić pochód rodzinny w Warszawie, moze nawet z piknikiem. Nie licz Jacku na postęp w kolejnym parlamencie, bo już wiadomo, że jeśli się nic bardzo poważnego nie wydarzy to w cuglach wygra PiS. A przedstawiciele pisowskiego ministerstwa kultury są od miesięcy urabiani przez stowarzyszenie Galea, o czym mówiłeś swego czasu w wywiadzie i konstrukcja ich legitymizacji dla poszukiwaczy przecież jest taka, żeby - o zgrozo - było jeszcze trudniej z realizowaniem hobby niz jest obecnie (sic!).

Reasumując mój pogląd jest taki, jeśli PZE i część środowiska uważa, że z PiSem wypracują lepsze warunki istnienia (serio! istnienia) hobby i poszukiwaczy to się mylą (dlaczego o tym niżej).
Po pierwsze, niewielka część środowiska, ale jest świetnie dogadana z bracią archeologami, a nawet z niektórymi WKZ (Galea), i:
a/. nie zależy im na zmianie prawa, bo mogą popsuć chcąc nie chcąc relacje z zaprzyjaźnionymi archeologami, WKZ-etami, etc - choćby poprzez zdecydowane i czytelne a krytyczne wypowiedzi; czyż obecne zasady gry to nie rosyjska ruletka? - dla stowarzyszeń może nie, ale tak to jest nadal jest w przypadku 99% hobbystów.
b/. Chcą legalnie pozbyć się konkurencji i obecny stan prawny jest dla nich fajny, ale nie znakomity, i chcą wprost jeszcze większego zamordzia niż stalinowskie (sic!). W rozmowie ze mną przedstawicielka Galea wprost dawała mi to do zrozumienia i realizują to też w ministerstwie. Tak więc są takie stowarzyszenia, które nie życzą sobie konkurencji na "swoich polach" ba w swoim województwie, i każda okazja likwidacji konkurentów jest realizowana, a obecne prawo, daje genialną wprost łatwość wyeliminowania i to dosłownie ich z życia (2 lata za kratkami).
Po drugie, każda władza, która potrafiła zlikwidować wiele agend demokratycznych lub poprzez zmiany prawa uczynić te formy przedstawicielskie swoimi folwarkami, np. za kadencji PiS: prokuratoria, część sądów, policja - o zgrozo! Taka oligarchiczna władza, bliższa powinna być nazwaniu mafią, nigdy nie będzie zmierzać aby dogadać się zwłaszcza z garstką ludzi. Dla władzy jesteśmy jakąś małą garstką ludzi, do tego często postrzeganych jak złodzieje. Tak przecież widzą detektorystów dziennikarze a zatem i wynikowo - coraz częściej społeczeństwo. To jest bardzo groźne i ta olbrzymia kula coraz szybciej się toczy. Dla urzędników ministerstwa detektoryzm w Polsce, to garstka, politycznie rzekomo nic nie znacząca, więc będziemy tylko rozmawiać z tymi, którzy będą nas „dopieszczać”.
Przepraszam, że długo, ale jestem wykończony, brakiem realnej "polityki", aczkolwiek nie o politykę tu chodzi a o realizacje zwykłych wolności obywatelskich, jaką ma np. wędkarz.
I właśnie nie przepraszam wszystkich urażonych, którym całkiem nieźle się wiedzie w obecnej sytuacji prawnej. Wszystkich innych namawiam do organizowania się i pokazania się z rodzinami w W-wie, ale wyłącznie przed wyborami. Poźniej to już musztarda po... Myślę, że aby porwać ludzi na marsz, pikietę a może też piknik przed Sejmem, to muszą to zrobić ludzie już dobrze znani w środowisku. Ja rozumiem, że do tej pory np. żaden bloger z naszego środowiska nie spróbował, bo chyba się zwyczajnie boi konsekwencji prawnych niedemokratycznego państwa. Ale mimo wszystko, może ktoś z drugiej linii, spróbuje wprawić w ruch maszynę prostującą wiedzę o detektorystach, ze nas zauważą i nie będą już mieć prawa deptać jak karalucha i równać detektorysta=przestępca.
Do Jacka Wielgusa Apeluję – Jacku obecna sytuacja prawna jest bardzo zła, a to wszystko co udało się do tej pory wynegocjować w ministerstwie to bardzo niewiele - to tak naprawdę "lipa". Rozumiem, i bardzo doceniam, że próbujesz wespół zrobić, co się da w tych trudnych realiach. Choć jak widać niewiele, skoro 99% poszukiwaczy nie idzie do WKZ.
Pokażmy społeczeństwu, że jesteśmy, że jest nas zbyt wielu aby tak źle traktować środowisko, nie jesteśmy garbaci, i że przepełniła się gorycz! Wyjdźmy pokojowo z rodzinami, w ramach weekendu, pokażmy kim jesteśmy: normalni, uczciwi, przyjacielscy, rodzinni.

Pozdrowienia z Wielkopolski, Szarak, ale nie w kij dmuchaj

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wezwanie -jesteś złodziejem, przestępcą? Nie? Idźmy pod
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 21:22 
Generał Broni
Generał Broni

Data? Opony będą palone?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 21:28 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kogo interesują detektoryści, kto poza archeologami wie że istnieją, co więcej to najczęściej indywidualiści.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 21:50 
Szeregowy
Szeregowy

bjar_1 napisał(a):
Data? Opony będą palone?

Jestem szeregowy, więc generalnie, jakiś generał powinien poprowadzić :D Ale serio, liczę, że powstanie na forum jakiś zalążek organizacyjny, w którym chętnie się pojawię. Natomiast mile widziane osoby, które mają za sobą doświadczenie organizacyjne lub youtuber/bloger. Ktoś bardziej znany, bo ja to szarak=szeregowiec

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 21:57 
Szeregowy
Szeregowy

frank napisał(a):
Kogo interesują detektoryści, kto poza archeologami wie że istnieją, co więcej to najczęściej indywidualiści.

Twój pogląd nie jest odosobniony, ale całkowicie mylny (przepraszam). Bo nie mamy jak niektórzy tańczyć czy pajacować przed archeologami, lecz jak w Odezwie napisałem, pokazać się bardzo szerokiemu społeczeństwu i dziennikarzom, a przez to trafi to też chcąc nie chcą do "wierchuszki", że jest nas bardzo bardzo wielu i to ludzie normalni i przyjacielscy, a nie złoczyńcy, co obdzierają nasz kraj ze skarbów. Jednak też mamy głowę na karku i nie damy się zapędzić w dyby i lizać przed ministrem schodów. A tak teraz wygląda. I jeszcze usłyszysz: łapaj złodzieja!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 22:07 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

za chwil parę otrzeźwiejesz :) w swoich poglądach ,nie ma szans na ten zryw :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 22:56 
Malkontent

Jeśli coś mądrego ma się wydarzyć, to jednak bym poczekał na stanowisko PZE
Bardzo pozytywnie odebrałem ''Jackowy'' wpis o pomocy dla jednego z niezrzeszonych kolegów ... kilka dni temu to było.
PS. Nie jestem członkiem PZE, ( i pewnie za moją przeszłość by mnie nie przyjęli :666 )- to jakimś groszem ich wesprę. Chyba warto.

Dobry kierunek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 23:13 
Szeregowy
Szeregowy

Odnośnie pytań które dostaję na priva z dzisiejszym dniem to jest zbieg okoliczności. Nie śmiałbym tej szczególnej daty wykorzystać, ale po prostu już we mnie krew buzuje a jednocześnie bezsilność ogarnia po rozmowie ogólnie mówiąc z PZE i zgodą "części" środowiska na zamordyzm prawny, że akurat dzisiaj publicznie wybuchłem.
Z drugiej jednak strony Detektoryzm w Polsce od strony prawnej jest na barykadach - i nie przesadzam z tym stwierdzeniem ani trochę.
Czy jest to demokratyczny kraj, w którym 99% środowiska decyduje się działać w podziemiu prawnym wyłącznie dla realizacji hobby lub zawiesiła swoje hobby całkowicie w obawie o swoją rodzinę, pracę i swoje bezpieczeństwo osobiste? Czy to normalne, że zawieszają swoje hobby również policjanci i inne osoby z służb mundurowych z tego samego powodu ? Czy to normalne, że tak przytłaczająca liczba, uważa obecne normy, za dyskrymiujący bubel prawny, rodem z komunistycznych czasów, jak w Misiu u Barei?
Czy to normalny kraj, w którym tylko w tym roku po "nalocie policji" na dom szanowanego youtubera, zniknęło w jednym momencie co najmniej 5 kanałów innych znanych yt ? Pytam czy na taką desperację zdecydowaliby się youtuberzy w USA, W.Brytanii czy Danii, a nawet w Czechach, nie mówiąc o wschodnich sąsiadach ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 23:18 
Szeregowy
Szeregowy

torba5 napisał(a):
za chwil parę otrzeźwiejesz :) w swoich poglądach ,nie ma szans na ten zryw :)

Masz na myśl, że nie darzę szczególną estymą opcji + ?
Trudno, naszczęście nie zamknęli jeszcze granic i można wyjechać do normalnych landów. Chyba, że uznają mnie za niegrzecznego i zamkną za niezależne myślenie, bo z innego tytułu to nie mają żadnych szans

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 23:24 
Malkontent

Goldcolt
Odpowiadam - tak, to możliwe ...
Ba ! Bywa że w naszej Socjalistycznej Ojczyźnie jest to normą .

Przyswajane są metody tow. Dzierżyńskiego, Berii , Jeżowa i innych ...
Uczą się od najlepszych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 23:39 
Generał Broni
Generał Broni

Goldcolt.
No właśnie, jesteś szarak, kto Cię tu zna? Wielu już pisało tu manifesty i odezwy, ale...
W PRZECIWIEŃSTWIE DO WIELU WCZEŚNIEJSZYCH PISZESZ GRAMOTNIE I DO RZECZY, POPIERAM CIĘ W 100%
ale...nie może być nie wiadomo ile głosów/ frakcji reprezentujących środowisko, bo się sprawa rozmydli. Już dawno to mówiłem, no i sprawdziło się? Po pierwszych rozmowach z PZE strona rządowa zaprosiła do rozmów rozmydlaczy, powstała wielka piana i tyle :evil: Może Twój zapał i rozsądek w połączeniu ze strukturami, które stworzył nasz Miłościwie Panujący JW coś dadzą. (ewentualne uwagi o wazeliniarstwie niech sobie hejterzy wsadzą w d..., z Adminem nieszczególnie się kochamy, choć go szanuję mimo wszystko :666 )
Proszę zwrócić uwagę, że od wielu lat bicia piany PZE to jest pierwsza organizacja, która może dać jakieś nadzieje, która w jakiś sposób jest jednak reprezentatywna.
MODERATORZY, proszę, by chronić ten wątek przed rozmydleniem. Niedawno był wątek z którego mogły być jakieś wyniki pozytywne dla środowiska jeśli by się wykorzystało i nagłośniło wygrane sprawy sądowe spowodowane pomówieniami i niewłaściwą interpretacją prawa, rozmydlił się w bełkocie i hejcie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2019, 00:55 
Malkontent

Ryjec - :1
O to właśnie chodzi !
Mnie również o ''włażenie w tyłek'' posądzić nie można - dowodem mój ''awatar'' przez NAJWYŻSZEGO nadany :D
Ale wszystko się zmienia - jeśli ktoś ma odrobinę oleju w głowie - załapie*
*- nie dotyczy jansza . To wyjątkowo trudny przypadek - psychiatrą niestety nie jestem i żadnej pomocy zaoferować nie mogę - jedynie taki pomysł z Armii - żeby ''barana'' sobie p....ął'' o ścianę - gorzej nie będzie, a może coś się we łbie poukłada ... ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2019, 06:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Cytuj:
MODERATORZY, proszę, by chronić ten wątek przed rozmydleniem. Niedawno był wątek z którego mogły być jakieś wyniki pozytywne dla środowiska jeśli by się wykorzystało i nagłośniło wygrane sprawy sądowe spowodowane pomówieniami i niewłaściwą interpretacją prawa, rozmydlił się w bełkocie i hejcie :(

Patrz post powyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2019, 07:12 
Generał Broni
Generał Broni

Olek, dopiero prosiłem :( Po co wywołujesz wilka z lasu tym dopiskiem z gwiazdką :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2019, 10:31 
Szeregowy
Szeregowy

Odnośnie PZE - wynik obecnych działań jest jak widać z realu "jakoś" satysfakcjonujący dla stowarzyszeń, ale absolutnie nie do przyjęcia przez niezrzeszonych. "Idealnie" w obecnej sytuacji byłoby, aby wszyscy chętni zostali przyjęci przez obecnie istniejące stowarzyszenia, ale jak osobiście to sprawdziłem, kilka bardzo znanych stowarzyszeń się w różny sposób natychmiast "wypięło" (nie podam nazw bo chodzi o problem, a bicie piany nie wiem czy cokolwiek by zmieniło przy obecnym podejściu stowarzyszeń do ludzi z ulicy, czyli obcych). Oczywiście można tworzyć kolejne stowarzyszenia, ale nie każdy ma tak dużo czasu. A chodzi w końcu o szybkie natychmiastowe zażegnanie problemu zakuwania pasjonatów historii i posyłania ich na rzeź.
PZE reprezentuje STOWARZYSZENIA i jest zadowolone z siebie, co widać w mediach branżowych a "reszta"?
Skoro jak wyżej, interesy stowarzyszeń są zabezpieczone to teraz trzeba zadbać o ludzi z "ulicy", niepotrzebnych stowarzyszeniom. A jest to spora gromadka, zapewne szacunkowo 50 tys. osób. Jak to zrobić?
Moim skromnym zdaniem trzeba pójść wzorem ACTA, zadziałać spontanicznie i pokazać się w Wawie ze sprzętem. Jednak uwaga: absolutnie bez sączenia jakiegokolwiek jadu do PZE, wręcz przeciwnie, pokażmy że jesteśmy tą siłą żywą, która wreszcie by pokazała komu trzeba, że jesteśmy siłą bardzo godną uwagi.
Wiadomo, że PZE nie chce żadnych zgromadzeń i nie wesprze żadnych marszy, bo jak wyzej, mają poukładane. Ale czy to znaczy, że trzeba przespać najlepszy moment na działanie jaki zdarza się raz na 4 lata?
Jeśli nie ruszymy tyłka to przez następne 4 lata niemal każdy nie zrzeszony będzie pluł sobie w twarz.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]