Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nokta Makro Amfibio Multi
PostNapisane: wtorek, 3 września 2019, 08:46 

Witam, szukam użytkowników w/w sprzętu chętnie podzielę się spostrzeżeniami,
jestem z Wielkopolski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nokta Makro Amfibio Multi
PostNapisane: wtorek, 3 września 2019, 18:50 
Podporucznik
Podporucznik

W takim razie napisz nam jakie masz spostrzeżenia :h
Według mnie jeden z lepszych wykrywaczy jakie miałem do tej pory...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2019, 20:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Może akurat się temat rozwinie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 00:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam go od tygodnia. Raz w terenie.
Chetnie czegos sie dowiem. Kazda rada dobra. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 10:56 

Jestem dopiero po trzech wypadach z nim, na jednym polu miałem problem ze strojeniem do gruntu, było to pole torfowe nie mogłem dostroić go automatycznie do tak wilgotnej gleby, przechodząć z 20kHz na 14kHz (tryb dwa tony)czasem sie udawało ale ID gleby niskie, występowały roznice również w ID po ponownym pompowaniu. W innym terenie naprawdę fajnie sobie radzi i na razie jest ok oczywiście trzeba sie osłuchać i zrozumieć "co mówi" każde konkretne metale monety ID idealnie stabilne, wykrywacz szybki da sie wyróźnić w zasmieconym terenie smiec od czegoś co warto kopać.
Nie wiem jak go ustawić w wodzie, testuje dopiero najlepsze ustawienia( chodziłem na trybie beach- coś tam znalazłem.
Z technicznych rzeczy instrukcja mówi 4-6 godzin ładowania, ale przy tak zaawansowanym wykrywaczu za już znaczną kwotę nie mozna było zrobić info batery full czy jakiegoś innego komunikatu? Może sie czepiam ale mruganie kreski i poźniej pokazanie w postaci pełnej cegiełki niewiele wnosi- to poglądowe ;) może się czepiam ale z zawodu jestem technikiem elektronikiem;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 12:41 

Moderatorzy (prymek, wclan) zróbcie coś by można było pisać płynnie, bez zatwierdzania postów bez tego to forum nie żyje tak jak powinno , takie jest moje zdanie, dlaczego postu wyżej nie mogę edytować? Gdzie mogę napisać bezpośrednio do moderatora, nigdzie nie znalazłem maila.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 13:39 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Już możesz pisać bez akceptacji postów. Co do czasu na edycję, to nie ma szansy na zmianę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 16:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Chodzę z Anfibio od grudnia 2018. MirekPnt ustaw w trybie gen isat na 01 i zapisz ustawienia. Przy następnym uruchomieniu anfibio będziesz mieć zawsze tak ustawiony isat co pomoże w strojeniu do gruntu. Fabrycznie jest ustawiony bodajże na 06 przez co czasami nie chce się dostroić. Proponuję też spróbować w trybie beach w którym to stroi się już od wartości 00. W niektórych przypadkach gdzie właśnie dostajemy niskie odczyty tylko w tym programie idzie dostroić wykrywacz. Później przełączasz się na program w którym chodzisz i ground Balance zostaje ten sam co uzyskałeś w programie beach. Jeśli te dwie rzeczy nie pomogą ustaw na automatyczne śledzenie gruntu, pochodź chwilę zerkając na odczyty z ground Balance, zapamiętaj uśredniony odczyt i ustaw go manualnie na stałe. W większości są one poprawne. Co do chodzenia po plaży to ja stroję detektor w programie beach i przełączam się na 3 tony gain 89 przy dużym śmietniku. Gdy już pozbieram śmieci zmieniam na 5 tonów lub 4 zależy od tego jak wzbudza się detektor i zbieram głębsze fanty. Nie chodzę w trybie beach ponieważ jest dwu tonowy co średnio lubię, do tego ma fabrycznie wbitą dyskryminację na 15 co pomija drobną złotą biżuterię i zmniejsza zasięgi. Proponuję też ustawić pod swoje monety plażowe ustawić tone break, punkty przełamania dźwięków co ułatwia poszukiwania. Usiądź na kanapie wyciąg monety które wykopujesz na plaży i po kolei ustaw tony niskie, średnie i wysokie sprawdzając w którym momencie zmieniają ton. Jest trochę zabawy z tym ale daje to efekty na plaży czy kąpielisku. Często jest tak że punkt przełamania tonu np. monety jest dokładnie między średnim a wysokim tonem i kiedy skacze nam id o dwa w górę czy w dół mieszają się tony i wydaje się że jest to np śmieć typu kapsel czy folia. Ustawiając poprawnie te punkty kopiemy mniej śmieci i nie zastanawiasz się co to może być tylko już po tonie wiesz mniej więcej i id że jest to np 5 zł.Potem zapisz ustawienia łącznie z isat na 01 w trybie gen i po wszystkim. Mam masę godzin z anfibio na plażach i polach i uważam że jest to bardzo dobry sprzęt. Prosty w obsłudze tylko trzeba poświęcić trochę czasu i wiedzieć co i jak ustawić. O cewkach,dyskryminacji, dyskryminacji wybiórczej notch, funkcji isat oraz e.u.d w następnych postach :P pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 17:55 

Super dziekuje rzetelnie opisane, poparte właśnie praktyką dziękuje.
Właśnie chciałbym tak do tego podejść, potrzebna praktyka osłuchanie sie w danej konfiguracji, masz racje ze isat jest 06 fakt, chodze po polach i plażach, dwa tony mi tez nie przypadły do gustu, bedę sie odzywał jak zapiszę ustawienia tonowe i osłucham sie na dany typ monety, w trybie beach wyciągnąłem ostatnio monetkę pruską z 1745 na polu, też uważam ze sprzęt ma potencjał widząc jak sie fajnie zachowuje, tylko często operatorzy nie zagłębiają sie w praktykę, testy i poddaja sie na pierwszym lepszym polu. Co gorsza sprzedają kupując garrety klasy 250. Chodzę z kolega który ma garreta 350 chodzi parę lat i wyciaga fajne fanty również, trzeba cwiczyć do znudzenia by były efekty to wiem.
Armand mi nie przypadł bo był za wolny. Tutaj wyraźnie widać poprawę, ale chce wyciągnąć z niego wiecej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 19:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie ma sprawy, jak coś to pisz śmiało, chociaż expert że mnie żaden. Godziny w terenie jednak robią robotę.
Dwa tony czasami używam ale bardzo rzadko. W sytuacji kiedy jestem po kilku godzinach zmęczony kakofonią dźwięków. Kiedy brak nowych miejsc i trzeba stare poczyścić ponownie i poprawić po innych wykrywkach włączając program Deep który jest również 2 tonowy. Oraz kiedy chce słyszeć jak głęboko zalega moneta np na plaży co fajnie słychać w tym programie i wiem od razu czy sięgać po pinponter czy szpadel lub sito najpierw.
Miałem garetta 400i i miło wspominam bo najlepsze fanty nim wyciągnąłem, na pola, lasy, łąki był ok, niestety w żelazie i śmietnikach sobie nie radził. W pewnym momencie było już tylko słychać ciągły sygnał żelaza w przeciwieństwie do anfibio który w 3 tonach i gain 89 jest jak karabin maszynowy na śmietniku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 września 2019, 00:55 

Własnie ogarnąłem ustawienia, jeszcze z tonami zrobię, szkoda ze nie ma możliwości zapisania kilku swoich nastawów, przydało by się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 września 2019, 06:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

No kilku w jednym programie się nie da. Po jednym na każdy program co mi akurat nie przeszkadza. Ustawiłem wstępnie każdy program i zapisałem, w terenie i tak zawsze coś trzeba zmienić i dostosować się do warunków itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 września 2019, 21:41 

Mam pytanie tony ustawiałeś na progranie pięciu tonów indywidualnie czy na innych nastawach, bo dośc ładnie fabrycznie jest to ustawione. Przypadł mi program 3 tonowy, czy isat tylko reaguje w trybie deep? Bo w innych jakoś nie zauważyłem znacznej róznicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 16:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Tony i tone break ustawiłem w każdym programie indywidualnie, chociaż tony akurat podobnie ustawiłem. To już pod swoje ucho musisz robić. Isat działa w każdym programie i dopiero zakopując coś głęboko można zauważyć różnicę między włączonym a wyłączonym. Ja mam zawsze 00, chyba że już naprawdę łapie zakłócenia od gleby przy wysokiej mineralizacji a których nie można wyeliminować zmniejszając gain to podnoszę isat. Jest też na YouTube filmik w którym koleś pokazuje różnice między włączonym a wyłączonym isat.
Program 3 tonowy jest cichy ale też płytki. Powyżej gain 92 ma miej więcej osiągi jak 4-5 tonowy przy gain 80-82. W 3 tonach da się spokojnie chodzić bez zakłóceń przy prawie max nastawach.
Programm 3 tony moje ustawienia :
Gain smietniki 89,czysty teren ile się da 92-98
Disc. jak chce słyszeć żelazo 3 jak nie to 4-5
Tone 15 / 50 / 70
Tone V. z1-3 / z2-5 / z3-5
Tone break z1-06 max do 08/. z2-65
Isat 00
Freq 14, jak śmietnik lub plaża to 20
ID Depth / HI
Tracking 00, stroję ręcznie pompując, co jakiś czas sprawdzam czy grunt się nie zmienił.
Są to startowe ustawienia, zależnie od terenu i miejsca trzeba przeważnie coś skorygować. W 3 tonach chodzę po plaży, pola przeważnie na 4 lub 5 tonach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 października 2019, 09:22 

Witam, dawno mnie nie było bo chodziłem ;) ustawiłem podobnie v tone i widze różnicę, powiedz mi a jak ustawiłeś w pięciu tonach? Bo zaczynam ogarniać i chodzić po polach właśnie w 5 tonach, mam problem z identygikacją akustyczną na polmosy ale podpieram sie pinpoint em i kiedy wysoki ton omijam, jak to jest z cewkami cc koncentrycznymi. lepiej separują na zaśmieconych? Jaka to różnica do standardowej cewki?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]