Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox - Update
PostNapisane: środa, 25 września 2019, 20:54 
Generał Broni
Generał Broni

Nie. Jest dodatkowe ustawienie F2. Przy iron bias naciśnij akceptuj/odrzuc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 września 2019, 12:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Faktycznie, jest F2. Na stronie jest krótki opis o nowej aktualizacji:
Improved Iron Bias

Iron Bias has been enhanced with the addition of a new Iron Bias settings profile. The original EQUINOX Iron Bias 'FE' settings will still be available, but there is now the option to switch to the new Iron Bias 'F2' settings, which have an improved capability to reject a much wider range of difficult iron targets, including bottle caps.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 września 2019, 08:50 
Generał Broni
Generał Broni

Jak dla mnie to nie ma żadnej różnicy w ustawieniach tej funkcji od 0 do 9.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 września 2019, 12:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wyczytałem że jak F2 ustawiasz na 0 to uzyskujesz FE jakby na minus 1. Czyli ekstra power przy większej ilości przekłamywań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 września 2019, 19:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

darek64 napisał(a):
Jak dla mnie to nie ma żadnej różnicy w ustawieniach tej funkcji od 0 do 9.

Potwierdzam, ustawienia nic nie dają

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 16:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To weź se kapsla sprawdź na domyślnym F2 6.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 18:56 
Generał Broni
Generał Broni

No i co z tym kapslem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 19:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Są na yt filmiki z testów i na nich widać różnicę w pracy wykrywacza na różnych ustawieniach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 17:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dziś przetestowałem to nowe ustawienie i faktycznie, jest różnica. Na mocno zaśmieconym żelazem poletku, sygnał na maleństwa jest fajnie podbijany przy ustawieniu wartości od 0 do 3. 5-6 są jakby neutralne a 7-9 dają stabilniejszy sygnał ogólny ale maluchy są maskowane żelazem. Ogólnie, fajny bajer, przydatny w ciężkich warunkach :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 19:04 
Specjalista
Specjalista

... Tez upradowalem mojego Equinoxa 800 na nowy soft 2.0.1 y jutro na detekcii.. troche pretestuje...naraze szie mi podoba ze mozna przrycziskem Akcept-Rejekt szybko zmienicz nastawe Iron Bias ...z FE na F2...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 21:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

darek64 napisał(a):
Dziś przetestowałem to nowe ustawienie i faktycznie, jest różnica. Na mocno zaśmieconym żelazem poletku, sygnał na maleństwa jest fajnie podbijany przy ustawieniu wartości od 0 do 3. 5-6 są jakby neutralne a 7-9 dają stabilniejszy sygnał ogólny ale maluchy są maskowane żelazem. Ogólnie, fajny bajer, przydatny w ciężkich warunkach :1

Z Twoich testów wynika, że przy ustawieniach 7-9 występuje maskowanie na drobnicę, zakładam że mowa tutaj o stawieniach F2. Przy jakich jednocześnie ustawieniach FE i w którym programie i profilu?

Nie wspominasz jednoznacznie o braku maskowania, które moim zdaniem jest kluczowe. Czy udało Tobie się ustalić przy jakich ustawieniach FE i F2 oraz programie/profilu, maskowanie jest najmniejsze?

Nie da się ukryć, że sprzęt jest bardzo skuteczny, w warunkach polowych bardzo trudno jest stwierdzić jak to faktycznie jest z żelazem, nadal można wytargać kapsel mimo ustawień. Cieszy fakt, że są i będą robione kolejne aktualizacje, oby bardziej skuteczniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 22:40 
Generał Broni
Generał Broni

Pisząc, przetestowałem, miałem na myśli sprawdzenie nowego softu w realnych warunkach terenowych, na celach w glebie. Nie robiłem jakichś specjalnych, zaawansowanych testów. Nastawy szybkości i Iron Bias zmieniałem w zależności od warunków a przede wszystkim od stopnia nasycenia żelazem. Czyli szybkość od 5 do 8 a IB 1-2. Nie można jednak wyciągać ogólnych wniosków ponieważ wszystkie trzy nastawy z tego ostatniego progu są skorelowane i co za tym idzie, płynne. Tak czy siak, jeśli chodzimy w żelazie i chcemy w nim wyłuskiwać maluchy to F2 dajemy jak najniżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 17:48 
Specjalista
Specjalista

Dziszaj byla zla pogoda- deszc ...to otestowalem soft 2.0.1.. na dosicz glebokym celu- 50 eurocent zakopany na 37-38cm v ziemy - na mojim poletku testowym.. Nastawy program Park1 ,,szybkosc 3-4... ,y tez na 2..., culosc 23...
Nastave Iron bias zmienalem na FE od 0-do max 9 ,y F2 tez od 0-do max 9..

Testy na szybkosci 3-4 dzisaj dawali slaby powtarzalny signal na nastawe iron Bias Fe-0 y tez F2-0.. Na wieksich nastawach iron biasu juz nedostavalem powtarzalny signal od 50eurocentu,
To dalem Szybkosc -Recovery speed na 2 y teraz dostalem pienkny mocnejsi signal z cewka pare centimetruw nad terenem ..y kontinuowalem v testach na nastawach Iron biasu..

Po testu juz moge teraz powiedzec ze nastawa iron Bias F2 ustawiona na 9... daje vw testach glebokosci lepszy y wiecej powtazralny signal jak nastawa Iron bias FE ustawiona na 9...

Na minimalnych nastawach Iron bias 0 obie nastawy FE-0 y F2-0 na glebokosc detekcii daju dosicz podobne ,,bycz moze nastawa F2-0 daje troche lepszy signal..

Zrobilem tez krotky test na 3 skorodowanych kapslach od Piwa..to na eliminowanie wzysktkych 3 kapsly muszialem ustawycz iron bias u nastawy F2 co najmnej na 7... ,8,y na9 jest kazdy kapsel juz super eliminowany ...

Zato nastawa FE nedawala podobne rezultaty ani na maximalnej ustawieniu na 9..
Nastawa iron bias F2 jest na kapslach duzo wiecej efektiwna... jak nastawaFE.. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 października 2019, 18:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

EL NINO napisał(a):
otestowalem soft 2.0.1..

Czyżby istniały różne wersje oprogramowania? W moim jest wersja 2.1.12

EL NINO napisał(a):
Testy na szybkosci 3-4 dzisaj dawali slaby powtarzalny signal na nastawe iron Bias Fe-0 y tez F2-0.. Na wieksich nastawach iron biasu juz nedostavalem powtarzalny signal od 50eurocentu

Jeśli dobrze zrozumiałem to wraz ze wzrostem parametrów Iron Bias tracisz na zasięgu? U mnie bez względu na nastawy Iron Bias mam zasięgi takie same.

EL NINO napisał(a):
Po testu juz moge teraz powiedzec ze nastawa iron Bias F2 ustawiona na 9... daje vw testach glebokosci lepszy y wiecej powtazralny signal jak nastawa Iron bias FE ustawiona na 9...

Wyciąganie wniosków na podstawie jednego parametru nie ma sensu. Iron Bias składa się z dwóch nastawów FE i F2, jeden zawsze działa przy udziale drugiego więc aby być dokładnym zawsze warto podawać ustawienia obu razem.

EL NINO napisał(a):
Zrobilem tez krotky test na 3 skorodowanych kapslach od Piwa..to na eliminowanie wzysktkych 3 kapsly muszialem ustawycz iron bias u nastawy F2 co najmnej na 7... ,8,y na9 jest kazdy kapsel juz super eliminowany ...

Zato nastawa FE nedawala podobne rezultaty ani na maximalnej ustawieniu na 9..
Nastawa iron bias F2 jest na kapslach duzo wiecej efektiwna... jak nastawaFE.. :)

Stale pozostaje pytanie, nastawa F2 ale przy jakich nastawach FE i odwrotnie...
Druga sprawa, kilka dni temu byłem w terenie i tak się nieszczęśliwie złożyło że wytargałem zardzewiałego kapsla, który dawał dobry sygnał na kolor. Nie kopię kapsli za wiele ale nie powinno ich być w ogóle. Miałem ustawienia: Pole2, reaktywność 5, Iron Bias FE i F2 na 7. Zmieniałem ustawienia FE i F2 różnie: 7 i 7, 7 i 8, 7 i 9, 8 i 7, 8 i 8, 8 i 9, 9 i 7, itd aż do 9 i 9, niestety bez względu na ustawienia, kapsel bił na kolor.

Można byłoby sądzić, że się czepiam ale podawanie częściowych danych nie ma sensu bo zawsze coś zostaje domyślnie tylko jak. Jeśli ktoś ma skorzystać z porad to wypadałoby być dokładnym aby czytelnik mógł wiernie przenieść parametry do swojego sprzętu i samodzielnie wyciągnąć wnioski, ustosunkować się do wskazówek. W przeciwnym wypadku pisanie nie ma sensu, to strata czasu.
Nasuwa także mi się wniosek, że albo niezbyt dokładnie są prowadzone testy albo sprzęt ma zbyt szeroką skalę jakości, E800 różni się od innego E800.
Moim zdaniem E800 a może tylko mój egzemplarz, ma problemy z żelazem i to całkiem spore, bardziej z maskowaniem niż z samym kopaniem żelaza i porównując do Xp GMP to E800 wypada bardzo słabo.
Będę się powtarzał, czy wróciłbym do GMP? Zdecydowanie nie, z powodu zalet E800 i gdyby problem z żelazem został poprawiony znacząco to z przyjemnością bym powiedział, że Equinox 800 jest w ścisłej czołówce, a może nawet najlepszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 października 2019, 19:52 
Moderator
Moderator

Goldpower napisał(a):
...albo sprzęt ma zbyt szeroką skalę jakości, E800 różni się od innego E800.
Moim zdaniem E800 a może tylko mój egzemplarz, ma problemy z żelazem i to całkiem spore, bardziej z maskowaniem niż z samym kopaniem żelaza ...

Odniose sie tylko do tej czesci wypowiedzi. Mialem 2 sztuki Equinoxa 800. Pierwszy egzemplarz byl z poczatkow dystrybucji i mial ok 3 miesiace, drugi byl juz znacznie pozniejszy i mial ok 6 miesiecy. W pierwszym byly wyczuwalne luzy na sztycy pomimo, ze sprzet wygladal jak swiezo wyjety z pudelka, mial problem z zapamietywaniem ustawien (pozniej sie to troche poprawilo wiec zgonilem to na bledy softwarowe), najbardziej irytujaca przypadlosc dotyczyla zelaza. Detektor bardzo czesto dawal pierwszy sygnal na "kolor", przy kolejnych machnieciach sygnal byl juz poprawny czyli na zelazo. Czesto bylo tak, ze zdarzylem juz zrobic krok do przodu i musialem sie cofac ... sprzet reagowal tak na wiekszosc "zelaznych" sygnalow nie zaleznie od gleby. Proby zmiany nastaw nie przynosily zadnego rezultatu. Pisalem o tym na forum, ale sporo kolegow nie mialo takich problemow jak ja. Doszlo do tego, ze zastanawialem sie czy ja aby nie jestem przewrazliwiony ... :h Wkurzylem sie niemilosiernie i sprzedalem go.

Minelo troche czasu i pomyslalem, ze dam Noxowi druga szanse, akurat pojawil sie na znanym portalu aukcyjnym w dobrej cenie wiec kupilem go ponownie. Na tamten czas soft mial najnowszy (1.7.5). Jak tylko dotarl zaczalem robic testy i ... nie wierzylem, jakbym mial zupelnie inny sprzet w reku niz ten pierwszy egzemplarz. Stabilny, przeklamywal bardzo rzadko, zapamietywal ustawienia bez problemu, sztyca sie nie telepala jak w starej Xterce. Wiec z ta powtarzalnoscia cos moze byc na rzeczy.

* - pierwszego noxa tez upgradowalem do wersji 1.7.5 i jezeli chodzi o skorodowane zelazo praktycznie nic sie nie zmienilo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]