Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 22:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kielce. Znaleźli zabytkowe monety, ale tego nie zgłosili
PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 22:47 
Specjalista
Specjalista

Filip :o
Sprecyzuj o co Ci chodzi.
1/ Czy o pytanie, które zadałem o tryb odwoławczy do decyzji administracyjnej? Pytanie, a nie stwierdzenie.
2/Czy chodzi Ci o to, że opowiadam się za pozwoleniami na poszukiwania?

Mój krytyczny stosunek do definicji zabytku archeologicznego i ustawy o ochronie zabytków powinien być powszechnie znany, bo wielokrotnie na ten temat się wypowiadałem. Natomiast w sądzie nie będzie żadnym argumentem stwierdzenie, że prawo jest durne więc go nie przestrzegam. Dura lex sed lex :nicnie I przypomnę Ci, że do 2015 roku za naruszenie ustawy w starym brzmieniu groził mandat. Tej władzy wystarczyło pół roku aby tak zmienić prawo, że teraz za naruszenie ustawy grozi kara do 8 lat więzienia. Sytuacja prawna jest znana i każdy podejmuje decyzje na własne ryzyko.
Nie uważam się za gościa z drugiej strony barykady. Wielokrotnie pisałem, ze dzięki poszukiwaczom w ciągu ostatnich 20 lat numizmatyka polska niesłychanie się rozwinęła. Natomiast jako historyk z wykształcenia ubolewam nad tym, że pozbawienie znaleziska kontekstu/ pojęcie powszechnie wyśmiewane na forum/ pozbawia naukę polską sporej wiedzy o przeszłości.
I to jest zasadnicza różnica miedzy moim podejściem do poszukiwań, a częścią użytkowników forum. Częścią, bo widzę, że powoli znaczenie kontekstu zaczyna być rozumiane. Bardzo dobrą robotę robi np kol.saper.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 22:51 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
znaczenie kontekstu zaczyna być rozumiane

Kontekst jest najważniejszy.

Nawet w warstwie ornej :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 23:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zdzicho. Nie ma zezwolenia na tym forum do obrażania osób o odmiennych poglądach. Krótkie pytanie: jak kupujesz boratynkę to żądasz potwierdzenia legalności jej pochodzenia? Jeżeli nie, to musisz mieć świadomość prawdopodobieństwa, że została wykopana - bez stosownego pozwolenia. Czyli jesteś w świetle systemy po prostu paserem. To może (ale osobiście w to nie wierzę) dać tobie do myślenia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 23:05 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Zdzicho, chodzi o pozwolenia na poszukiwania. W obecnej formie to jakaś patologia, Lipek to dobrze wyjaśnił. Ja o tym wcześniej pisałem, ale do nikogo to nie dociera. Specyfika poszukiwań jest taka, że nie da się racjonalnie szukać przy obecnych przepisach. Np: dysponuję przekazem że na skraju wsi X zakopano coś tam. Wieś X graniczy z A, B, C, D. Każda wieś to 50 gospodarzy, razem mamy 250 zgód do załatwienia :666 Sytuacja nie do ogarnięcia dla niedzielnego poszukiwacza, nie do ogarnięcia nawet dla armii poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 23:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tłumaczyć coś Zdzichowi to jak gadka dziada do obrazu. Cierpi chłop na syndrom nieomylności. To taka przypadłość nauczycieli, wojskowych i prawników :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
W samym występowaniu o zezwolenie na poszukiwania jest zaburzona logika, na pole trzeba wpierw wejść bez zezwolenia, co już jest przestępstwem, coś znaleźć, co też jest przestępstwem, a dopiero potem przekalkulować czy jest sens występować do WKZ o zezwolenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 01:26 
Major
Major

Przepisy stworzono tak, aby nie szukać, a jednicześnie prawa obywatela są zachowane (możesz uzyskać zgodę); to tak jak by trzeba mieć pozwolenie na poruszanie się autem po każdym sołestwie, a w mieście dzielnicy - można? można , ale pozostał by realnie wyłącznie transport publiczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 06:16 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
zdzicho napisał(a):
bjar_1 napisał(a):
A to Ty Zdzicho nie jesteś za tym, że ryć można tylko z pozwoleniem?

Oczywiście, że jestem :) ale donosiciele mnie brzydzą od zawsze

Ok. Ale co powiesz ludziom w województwach w których nie wydają pozwoleń? Nie ryj? ;) Idź do kina?

1/Nie jestem rzecznikiem prasowym.
2/Mam prawo do własnego zdania.
3/To pytanie zadaj elektoratowi zwycięzców w wyborach.
A teraz poważnie Ciebie zapytam, bo nie jestem poszukiwaczem i te sprawy są mi obce.
Pozwolenie na poszukiwania, to chyba jest decyzja administracyjna? Jeśli tak, to przecież przysługuje odwołanie od odmownej decyzji do sądu administracyjnego. Podobnie skarga na przewlekłość postępowania?

No właśnie zdzicho, to jest problem. Swoją wiedzę opierasz tak jak większość ludzi nieznających tematu na tym jak powinno być teoretycznie, a nie na tym jak jest. Co z tego, że na wydanie decyzji jest 30 dni, a w wyjątkowych wypadkach 60, kiedy w wielu urzędach się tego nie przestrzega? Rekordzista Kraków- stan na czerwiec- miał zaległości we wnioskach jeszcze z ubiegłego roku. Ale od początku czerwca tak naprawdę wstrzymał wydawanie w ogóle i trwało to do 16 sierpnia. W kilku urzędach w międzyczasie poszukiwacze wzywani byli do uzupełniania wniosków o księgi wieczyste lub dokumenty potwierdzające własność nieruchomości. W kilku urzędach dostali decyzję zakazującą naruszanie gruntu. Tak było np w Radomiu, Częstochowie, Olsztynie do pewnego momentu. Absolutnym rekordzistą są Katowice, które od początku 2018 r( nie wiem jak wcześniej) do teraz, nie wydały ani jednego pozwolenia na poszukiwania z możliwością kopania. I co z tego, że jest możliwość odwołania do organu wyższej instancji, kiedy to trwa miesiącami? Obecnie na rozpatrzenie odwołania czeka się trzy miesiące? A potem wszystko się zaczyna od nowa. Bo organ niższego stopnia musi wydać ponownie decyzję. Właśnie ze trzy dni temu dowiedziałam się od jednego z poszukiwaczy, że po rocznej walce dostał w końcu pozwolenie z możliwością kopania w Katowicach. A już mieliśmy składać zawiadomienie do WSA...I tu też pewnie by z rok wszystko trwało, a może i lepiej....Mógłabym opowiadać o tym naprawdę długo. Ten system jest fikcją. Istnieje, bo ma stwarzać tylko pozory państwa przyjaznego. Nie ma się do czego przyczepić, przecież można w naszym kraju legalnie poszukiwać, prawda? Wystarczy złożyć wniosek. Iluzja przyzwoitego prawa działa. Niestety nie jest to takie proste. ONI nas wcale nie chcą. Znam zdanie wielu inspektorów archeo. Jesteśmy dla nich intruzami i nic nie wskazuje by to się zmieniło. Ten system, nawet pomijając niechęć do nas nie jest rozwojowy. To już jest pewne zdzicho.
I jeszcze tylko dodam, że WUOZ- y naprawdę mają gdzieś kontekst przynoszonych przez poszukiwaczy przedmiotów. Nikt nie bada żadnego kontekstu. Jedynie w przypadku jakiś wyjątkowych znalezisk ma to jakieś znaczenie. Nie wiem czy można to policzyć na palcach jednej ręki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 07:54 
Specjalista
Specjalista

MiśFasci napisał(a):
Zdzicho. Nie ma zezwolenia na tym forum do obrażania osób o odmiennych poglądach. Czyli jesteś w świetle systemy po prostu paserem.

Generalnie osobom posługującym się prostackim i chamskim językiem nie odpowiadam, ale zrobię wyjątek.
Oskarżając mnie o paserstwo wyczerpujesz treść art.212 Kodeksu Karnego, który mówi o karze za zniesławienie i art.23 i 24 Kodeksu Cywilnego mówiące o naruszeniu dóbr osobistych. Tak, ze miarkuj słowa
Wiem, ze to trudne, ale można dyskutować zachowując podstawy kultury osobistej.

1/Wszystkie monety w kolekcji mają legalne pochodzenie.
2/ Nie kupuję od poszukiwaczy.
3/ Otrzymałem jakiś czas temu ofertę, którą byłem zainteresowany, ale jak poprosiłem o pisemne oświadczenie, że moneta jest własnością sprzedającego i pochodzi z legalnego źródła, to do transakcji nie doszło.
Obserwuję działania tej władzy wobec kolekcjonerów i wiem, że nawet jedna moneta" bez papierów " zagrozić może istnieniu całej kolekcji. Tym bardziej, ze mój zbiór jest dostępny w internecie i o moich monetach piszę w różnych artykułach pod swoim nazwiskiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 08:21 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
1/Wszystkie monety w kolekcji mają legalne pochodzenie.
2/ Nie kupuję od poszukiwaczy.

Ad.1 Masz certyfikat pochodzenia wydany przez Jana Kazimierza? Bo jeśli nie, to mówienie o "legalności" jest dość dyskusyjne.
Ad.2 Nigdy nie kupiłeś na Allegro?

A takie oświadczenie o które prosiłeś jest warte tyle ile oświadczenia majątkowe polityków. Niby można, ale czasem ktoś zapomni wpisac samolotu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 08:34 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Aśka72 No właśnie zdzicho, to jest problem. Swoją wiedzę opierasz tak jak większość ludzi nieznających tematu na tym jak powinno być teoretycznie, a nie na tym jak jest.

Czyli jest możliwość zaskarżenia decyzji oraz przewlekłości do sądu
Aśka czy ja gdziekolwiek i kiedykolwiek wypowiadałem się na temat procedury i to pozytywnie?
Niestety w naszym kraju bardzo często sposób traktowania obywatela jest skandaliczny. To nie moja wina, że różnego rodzaju miernoty na różnych stanowiskach albo ze strachu albo z niewiedzy decyzji nie podejmują. Natomiast moim zdaniem, a mam do tego prawo,samo pozwolenie na poszukiwania jest dobre dla rozwoju wiedzy historycznej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 08:52 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
Czyli jest możliwość zaskarżenia decyzji oraz przewlekłości do sądu
strachu albo z niewiedzy decyzji nie podejmują. Natomiast moim zdaniem, a mam do tego prawo,samo pozwolenie na poszukiwania jest dobre dla rozwoju wiedzy historycznej.

No tak jest taka możliwość zaskarżenia i co z tego skoro to prawo martwe. Przecież sąd urzędnka za to nie ukarze tylko po np roku pogrozi palcem, że urzednik ma się ogarnąć. Po tym czasie skladasz kolejny wniosek o pozwolenie na poszukiwania, czekasz kolejny rok na jego wydanie, idziesz do sądu zaskarżyć, czekasz kolejny rok,....
Do tego musisz uwzględnić, że pole orne dla poszukiwacza często jest dostępne 1-7 dni w ciągu roku.
Po 20 latach idziesz na emeryturę bo już nie masz chęci na hobby lub twoim hobby jest kolekcjonowanie papierków urzędowych

W jaki sposób pozwolenie wpływa na rozwój wiedzy historycznej - konkretne przykłady, gdzie jaka wiedza historyczna wzrosła z powodu wymogu pozwolenia?
Ja znam masę przykładów gdzie z powodu tego prawa cała wiedza historyczna ginie.
Chyba, że mówisz o wiedzy historycznej działania naszych urzędów to tak, za 100-200lat będą pisać w książkach historycznych o tym jak działały nasze urzędy w czasach demokracji urzędniczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 08:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Oj Zdzisiu, Zdzisu... Jeszcze napisz mi coś o zniesławieniu. Czytanie twoich "mądrości" jak zawsze zastępuję mi słodkości do porannej kawy.
A tak nawiasem do moderatora. Nikogo nie obraziłem - użyłem "tylko" zawoalowanego wulgaryzmy dla podkreślenia emocjonalnej oceny bzdur wypisywanych przez Zdzisia-Pysia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 09:21 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):

Ad.1 Masz certyfikat pochodzenia wydany przez Jana Kazimierza? Bo jeśli nie, to mówienie o "legalności" jest dość dyskusyjne.
Ad.2 Nigdy nie kupiłeś na Allegro?

Ten sarkazm jest niepotrzebny;
1/ Tak. Takim certyfikatem jest herb Snopek Jana Kazimierza Wazy na boratynkach z Oliwy 1663 i herby lub monogramy ministrów finansów Jana Kazimierza na boratynkach z pozostałych mennic :D
2/ Powinieneś wiedzieć, że to sprzedawca odpowiada za legalność towaru wprowadzonego do obrotu. Domy aukcyjne, antykwariaty, sklepy numizmatyczne potwierdzają legalność sprzedawanych rzeczy i biorą za to odpowiedzialność.
- nie kupuję jeśli jakiś idiota w opisie aukcji napisał "wykopki"
- nie kupuję jeśli do sprzedaży oferowany jest stosik monet z resztkami ziemi itp co wskazuje, ze zostały wykopane
Natomiast jak do sprzedaży osoba prywatna oferuje monetę czystą, ładnie zachowaną i w opisie aukcji zaznacza, ze to moneta z jego wieloletniej kolekcji, to spokojnie mogę kupić.
Przykłady z tego roku:
https://allegro.pl/oferta/jan-ii-kazimi ... UzYg%3D%3D
https://allegro.pl/oferta/polska-od-jan ... U3YQ%3D%3D
Jak masz jeszcze pytania dotyczące mojego zbioru z chęcią odpowiem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 09:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Piszesz bzdury. :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]