Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 17:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kielce. Znaleźli zabytkowe monety, ale tego nie zgłosili
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 09:56 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
-
-
2/ Powinieneś wiedzieć, że to sprzedawca odpowiada za legalność towaru wprowadzonego do obrotu. Domy aukcyjne, antykwariaty, sklepy numizmatyczne potwierdzają legalność sprzedawanych rzeczy i biorą za to odpowiedzialność.
-

Jeśli tobie ktoś sprzeda "z kolekcji dziadka" a innemu z wykopków i służby się przyczepią to ciebie jako kupującego też sprawdzą i być może na poczet wyjaśnienia kolekcję zarekwirują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 10:19 
Generał Broni
Generał Broni

Żyj sobie dalej zdzichu w swojej hipokrytycznej bańce. Tylko pamiętaj, że któregoś dnia może z hukiem pęknąć i twoje fantastyczne teorie zostaną brutalnie zweryfikowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 11:57 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):
Żyj sobie dalej zdzichu w swojej hipokrytycznej bańce. Tylko pamiętaj, że któregoś dnia może z hukiem pęknąć i twoje fantastyczne teorie zostaną brutalnie zweryfikowane.

Mam tego świadomość. Pisałem wielokrotnie, że donosicielstwo, to nasz sport narodowy.
I właśnie dlatego staram się zrobić wszystko co mogę, aby do legalności zbioru trudno się było przyczepić i aby nikt nie mógł mi zarzucić zakupu w złej wierze.
Jednym z najlepszych /jeśli nie najlepszym/ekspertem od prawnych aspektów kolekcjonowania monet jest Pan Paweł Groński, sędzia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Swego czasu odpowiedział mi tak:
Ja: Co do zbierania monet oczywiście faktury,rachunki.archiwizacja aukcji itp.Zapobiegawczo nie kupuję lotów monet,których wygląd pozwala na podejrzenie,że zostały wykopane,unikam aukcji jeśli w tytule sprzedawca umieszcza "wykopki". Natomiast jeśli sprzedawca informuje,ze sprzedaje monety z własnej kolekcji.to kupuję w dobrej wierze w legalnie działającym sklepie numizmatycznym lub na legalnym portalu aukcyjnym.Cóż więcej mogę zrobić? Jako zwykły obywatel bez eksperckiej znajomości prawa postępuję zgodnie ze wskazówkami fachowców.
Odp: "Nic, to w zupełności wystarczy. Właściwie to trudno zrobić cokolwiek więcej."/.../ Rzecz jest w systemie, a system jest taki, że należy mieć na wszystko tzw. kwit."/..../Wystarczy wykazać, że rzecz nie pochodzi z nielegalnych wykopalisk i temat umiera".
Ja rozumiem, ze to co piszę poszukiwaczy denerwuje, bo z oczywistych względów "kwitów' nie mają. Nie ja jestem autorem tego kretyńskiego prawa. To, że niektórzy mnie oplują nazywając paserem, hipokrytą lub jeszcze inaczej, to tylko im wystawia świadectwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 12:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

zdzicho napisał(a):
Mam tego świadomość. Pisałem wielokrotnie, że donosicielstwo, to nasz sport narodowy.

chyba chodziło Ci zdzicho o naszych zachodnich sąsiadów, do tego ludzi z Beneluxu i Skandynawii. Przesunęła Ci się granica. U nas, zapewniam Cię, jest gorzej niż było, ale wciąż dużo lepiej niż europejska średnia.

Za to sportem narodowym jest krytykowanie miejsca, w którym się żyje i marudzenie na starość. (poza tym właśnie spośród starszych ludzi wyrasta najwięcej sygnalistów)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 12:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Gdy handel zabytkami archeologicznymi jest zakazany to w prywatnych kolekcjach paragony, kwity, oświadczenia są nic nie warte jeżeli praktycznie każdy przedmiot, który ma szansę przetrwania w gruncie lub wodzie może zostać uznany za zabytek archeologiczny, bo ustawa na tak szerokie interpretacje pozwala, a urzędnicy nagminnie to wykorzystują.
Dla naszych muzealników zakupy zabytków bezpieczne są wyłącznie w domach aukcyjnych poza granicami naszego kraju, mało kto pakuje się w zakupy w kraju nie mówiąc już o zakupach od osób prywatnych, których legalność bez problemu może podważyć każdy i byle jaki urzędnik WKZ.

Poza tym zdzicho to z czego czyścisz monety, które pokazujesz na forum, bo wypierasz się, że nie kupujesz wykopków ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 13:40 
Generał Broni
Generał Broni

Zdzicho, a kwity za wszystkie przedmioty które masz w domu też profilaktycznie posiadasz? Bo w razie czego jak udowodnisz, że ich nie ukradłeś albo nie kupiłeś od pasera?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 14:22 
Specjalista
Specjalista

Kolego Zdzicho, już sam fakt że zadajesz się z takimi jak my , gwałcicielami świętego kontestu, czyni cię w oczach organów ścigania osobą mocno podejrzaną. Dziabanie kolcem akacji króla Jana Kazimierza też pewnie pod jakiś paragraf podpada. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:08 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Odpuście już Zdzichowi, jak by miał się nawrócić, to po takim czasie pobytu tu, już by to zrobił. Trzeba go kochać takim jaki jest :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:48 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
mało kto pakuje się w zakupy w kraju nie mówiąc już o zakupach od osób prywatnych, których legalność bez problemu może podważyć każdy i byle jaki urzędnik WKZ.

:hahaha no, nie moglem się powstrzymać. Następnym razem zanim napiszesz takie mądrości zerknij na kalendarz aukcji numizmatycznych w Polsce i listy wynikowe. Np GNDM https://aukcje.gndm.pl/finished/
Cytuj:
frank:Poza tym zdzicho to z czego czyścisz monety, które pokazujesz na forum, bo wypierasz się, że nie kupujesz wykopków ?

Dobre pytanie :)
Wyobraź sobie, ze monety przechowywane w nieodpowiednich warunkach również ulegają korozji i wymagają konserwacji.
Przykład poniżej
Góra: moneta ze starego zbioru kupiona w antykwariacie numizmatycznym Habich w Warszawie
Dół: obecnie po konserwacji w moim zbiorze :)
Jak masz jeszcze ciekawe pytania z chęcią odpowiem

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ciekawe ile procent boratynek obecnie znajdująca się nad gruntem nie została z gruntu pozyskana? Będzie z 1%?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 17:00 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Wyobraź sobie, ze monety przechowywane w nieodpowiednich warunkach również ulegają korozji i wymagają konserwacji.

A ile wżerów nałapała ta boratynka od siedemnastego wieku przechowywana w dziurawym klaserze! Dobrze, że są ludzie tacy jak Ty, którzy spieszą z ratunkiem skarbom niszczejącym na Puławskiej.
Kochamy Cię, Zdzichu!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 17:13 
Specjalista
Specjalista

Ja też bez złośliwości kolego zdzicho. Tak tylko się droczę... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 17:34 
Specjalista
Specjalista

Filip napisał(a):
Odpuście już Zdzichowi, jak by miał się nawrócić, to po takim czasie pobytu tu, już by to zrobił. Trzeba go kochać takim jaki jest :666

No, z tym kochaniem to nie przesadzaj :D
Na chamskie zaczepki i głupie pytania staram się nie reagować, bo osoby tak się zachowujące sami sobie wystawiają opinię.
Natomiast jest poważniejszy problem dotyczący tolerancji i poszanowania innych poglądów nie tylko na forum, ale i w kraju.
Poszukiwania to nie tylko sprawa poszukiwaczy, ale i sprawa właścicieli ziemi i przede wszystkim nauki polskiej.
Część poszukiwaczy widzi tylko swoje racje i wszystkich mających inne zdanie uważa za durniów lub zdrajców. Takie stanowisko tylko zniechęca władze do rozmów i wręcz zachęca do przykręcania śruby, ale i powoduje utratę sympatii społecznej. Jedynym wyjściem jest poszanowanie innych poglądów i racji oraz szukanie kompromisu. Stare dobre czasy nie wrócą.
Nie śledzę dokładnie działań PZE, ale wydaje mi się, że szuka właśnie takiego kompromisu i próbuje z tą władzą rozmawiać.Wiem, że z tą opcją rozmowy są bardzo trudne. Innego wyjścia nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 17:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
mało kto pakuje się w zakupy w kraju nie mówiąc już o zakupach od osób prywatnych, których legalność bez problemu może podważyć każdy i byle jaki urzędnik WKZ.

:hahaha no, nie moglem się powstrzymać. Następnym razem zanim napiszesz takie mądrości zerknij na kalendarz aukcji numizmatycznych w Polsce i listy wynikowe. Np GNDM https://aukcje.gndm.pl/finished/

zdzicho bezczelnie wyciąłeś fragment wypowiedzi :666
frank napisał(a):
Dla naszych muzealników zakupy zabytków bezpieczne są wyłącznie w domach aukcyjnych poza granicami naszego kraju, mało kto pakuje się w zakupy w kraju nie mówiąc już o zakupach od osób prywatnych, których legalność bez problemu może podważyć każdy i byle jaki urzędnik WKZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 17:59 
Specjalista
Specjalista

:o A co to zmienia?
Tysiące uczestników polskich aukcji numizmatycznych zadaje kłam Twoim dywagacjom :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]