Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pandora IV
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 13:19 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dla służb archeo boratynki i kulki szrapnelowe nabierają wartości dopiero wtedy, gdy są znalezione w mieszkaniu detektorysty. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 13:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wtedy jest lament że kontekst boratynki z bajora czy ornego pola został na wieki utracony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 13:32 
Główny Administrator
Główny Administrator

MiśFasci napisał(a):
Miło mi się czyta tak merytoryczny wpisy jak ostatni wpis kierowany do mnie przez Jacka. Mam wrażenie, że chyba ktoś tu uwierzył w rolę Winkelrieda - pomijając wiarę w swoją wielkość. Faktycznie zapomniałem, że bombę termojądrową Ty wymyśliłeś . Pozdrawiam i życzę miłego dnia. :D
P.S. Asiu: nie mogę ciebie słuchać - mogę ewentualnie czytać. Ale raczej sobie oszczędzę i tego - szkoda czasu. :666
Żegnam

Może tego nie zauważyłeś ale zapewniam Cię, że jestem już zmęczony wiecznymi kłótniami o rzeczy nieistotne.
Mam dosyć pieniactwa. To forum miłośników historii i poszukiwaczy. Jak masz problem to zgłoś się do specjalisty.
JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 15:09 
Pułkownik
Pułkownik

Aśka72 napisał(a):
Temat ten wraca co jakiś czas. Wysyłanie boratynek i kulek szrapnelowych jest dobrym pomysłem ale jakbyś technicznie to widział? Kto ma to robić? Ja mam problem z tym żeby uprosić poszukiwaczy by działało bardziej zdecydowanie w swojej własnej sprawie kiedy są robieni w konia przez urząd. A Ty wymagasz ,żeby ktoś dobrowolnie zgodził się na akcję przeszukanie ? ;)

mnie mogą przeszukać, moją rodzinę też :)
mam 5 ton węgla w piwnicy poproszę ich o przejrzenie każdego worka :)

a tak poważnie, ja nie mam czego obawiać się a jeśli to miało by coś dać to warte poświęcenia.

Co do wysyłania kulek , boratynek - pytanie czy możemy je z ziemi podnieść czy jednak nie powinno być zgłoszenie, że leży zabytek i nie chcemy naruszyć kontesktu więc niech przyjadą i sami wydobędą? Nie wiem jaka procedura jest najbardzije zgodna z prawem i wykładnią WKZ- czyli żeby papierologii i zabawy było dla nich najwięcej. Wiekszość grup na fb, for, ekip ma powiedzmy jakiś liderów którzy mogli by pomóc z wysyłką. poza znajomymi wujki, ciotki, bracia itp, ... każdy po jednym zgłoszeniu zabytku i niech sobie urzędnicy grają w kulki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 15:15 
Pułkownik
Pułkownik

frank napisał(a):
Dla służb archeo boratynki i kulki szrapnelowe nabierają wartości dopiero wtedy, gdy są znalezione w mieszkaniu detektorysty. :D

Ja nie znam się , jestem laikiem, "widziałem w TV", że to zabytek wiec jako porządny obywatel zgłaszam, że na moim polu widze leżące 3 starożytne monety, na pewno są bezcenne chyba nawet w pobliżu kawałem jakiejś skorupy leży.... Jak nier będą się fatygować to zgłosić na policję o zabezpiecznie z miejsca znaleziska i do lokalnej prasy, że urzędnik nier przykłada się do roboty...

Tylko teoretyzuje bo wiem, że po kulke czy boratynke nikt nie przyjedzie ale po "cenne stare monety" to może jednak ktoś musial by uwzględnić takie zgłoszenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 15:37 
Generał Broni
Generał Broni

Jak już przyjadą to tylko po to by sprawdzić, ile monet schowałeś do kieszeni. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:10 
Moderator
Moderator

Jwaldek.Jeśli myślisz o zgłoszeniu in situ to uwierz mi, że nikt po to nie przyjedzie. Zostaniesz poproszony o przyniesienie tego lub przysłanie do urzędu. Jeśli zrobisz coś anonimowo, to nie będziesz tu żadną stroną i nie dowiesz się co stało się dalej z określonym przedmiotem. Jeśli zrobisz to zgodnie z prawem, trzeba się liczyć z uruchomieniem całej "kłopotliwej" dla zgłaszającego procedury, o której napisał już Frank Ilu takich jak Ty jesteś w stanie namówić do takiej akcji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:15 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
To już lepiej było skorzystać z pomysłu pewnego kolegi. W całej Polsce wrzucać boratynki do puszek Wielkiej Orkiestry Świątecznej. Przy jednej pewnie nikt by nie zareagował, ale jak się pojawią tysiące to zrobi się szum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:33 
Moderator
Moderator

Wówczas w Dzienniku Telewizyjnym powiedzą, że WOŚP to grupa przestępcza rabująca Dziedzictwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 16:42 
Moderator
Moderator

Dżizas. Chyba nie zrobimy tego Owsiakowi? I tak ma pod górkę. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 17:44 
Pułkownik
Pułkownik

Aśka72 napisał(a):
Jwaldek.Jeśli myślisz o zgłoszeniu in situ to uwierz mi, że nikt po to nie przyjedzie.

to niech nie przyjezdzaja , wyslac skarge na nich do ministerstwa kultury czy gdziekolwiek.
ja zabytku z kontektu nie ruszam, poza tym podobno 3 monety obok siebie to skarb wiec zglaszam leżący skarb, nie znam się , dzwonię, że leży skarb monet na moim polu, prawdziwa sensacja.

wiem ze pze jezdzi na spotkania do tych całych ministrów - weźcie kiedyś XX kg takiego zlomu monet, kulek itp, wysypcie to na spotkaniu i niech robia z tym co chcą. albo zrobić akcje pokazowa zaprosic tv i zrobic zasypywanie wejscia ministerstwa takimi smieciami.

może moje pomysły są słabe ale jakąś drogą trzeba zaistnieć w mediach. nikt z tv/prasy nie będzie chciał słuchać wykładu o historii boratynek ale może sypanie boratynami w mnistra ktoś potraktuje jako warter pokazania i ktoś spyta co to jest to pze i czemu ludzie są niezadowoleni.
poza internetem i jakimiś niszowymi mediami pze , poszukiwacze nie stnieją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 20:32 
Sierżant
Sierżant

Nie akceptuję takich wpisów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 20:54 
Specjalista
Specjalista

Filip napisał(a):
To już lepiej było skorzystać z pomysłu pewnego kolegi. W całej Polsce wrzucać boratynki do puszek Wielkiej Orkiestry Świątecznej. Przy jednej pewnie nikt by nie zareagował, ale jak się pojawią tysiące to zrobi się szum.
To na prawdę nie głupie :1 a Owsiakowi na pewno by nie zaszkodziło jak ktoś wrzuci oprócz paru złotych boratynkę ,przecież On nie ma na to wpływu ,jest na to jeszcze czas by ogłosić to na forach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 21:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pomysł przedni.Ciekawe, w którą stronę media by to obrobiły dla gawiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 października 2019, 21:08 
Generał Broni
Generał Broni

Taka akcja zakończy się pewnie utworzeniem Muzeum Borattiniego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]