Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 13:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: O dalszych planach PZE w sejmie RP
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 08:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mysle,ze wszyscy odczuli,ze mozna cos osiagnac ,zatliła sie nutka nadziei to wiec.........

https://www.youtube.com/watch?v=5E4Cub- ... e=youtu.be

albo wspomóc

http://pze.org.pl/Polski_Zwiazek_Ekspol ... /darowizna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 08:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Do tej pory byłem przekonany, że jestem posiadaczem wykrywacza metalu, a podczas spotkania policjanci "uzmysłowili mi" że to "wykrywacz zabytków".Ciekawe podejście i nadinterpretacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 10:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Ciekawe czy panowie policjanci poniosą jakąkolwiek odpowiedzialność za przepisy które sobie stworzyli.Pewnie nie,ale przynajmniej wiedzą że ktoś patrzy im na ręce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 13:03 
Kapitan
Kapitan

Aśka72 napisał(a):
van napisał(a):
Świetnie ,że za sprawą PZE zaznaczyliśmy swoją obecność. Co więcej , coraz częściej i szerzej pokazujemy wszystkim że nie jesteśmy bierni i domagamy się podstawowych praw obywatelskich.
Szkoda ,że na spotkaniu w Sejmie większość czasu została przyznana przedstawicielom Biura Kryminalnego KG Policji.
Zbyt mało czasu zostało poświęcone na pytania do Policji ,a spotkanie to było właśnie z nimi.
Jacek zadał kilka pytań ,kilka nokautujących choć bez konkretnej odpowiedzi (trzeba je ponownie zadać na piśmie) . Był zbyt ograniczony czasowo.
Prezentacja Pana Mecenasa Janiszewskiego nie miała związku z relacjami policja - detektoryści .
To samo dotyczyło praktycznie wszystkich innych rozmówców ,prócz Jacka.

Strasznie mnie zdenerwowało gdy w trakcie swoich wypowiedzi ,pan inspektor po chamsku przypisał nam rozkopywanie grobów żołnierskich – brak natychmiastowej i stanowczej odpowiedzi ze strony PZE .
Przypisał detektorystom gromadzenia arsenałów wojskowych . – szkoda ,że nie został zmuszony poprzeć tej tezy dowodami .
Według niego to detektoryści giną od niewybuchów …

W toku rozmów nie padło ani jedno zdanie mające na celu wypracowanie jakichkolwiek propozycji poprawek czy zmian przepisów .
Nie było nawet prób podjęcia takich rozmów.

Jedyną pozytywem dla detektorystów wynikającym z tego spotkania będzie (o ile do tego dojdzie) zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez pana Napiórkowskiego i Grajewskiego w kwestii tworzenia instrukcji postępowania w przypadku ujawnienia detektorysty na polu ,oraz tworzenia w tym zakresie własnych przepisów prawnych i ich interpretacji . PILNOWAĆ TEGO !
Trzeba zadać pytania (na piśmie ) do Komendy Głównej Policji i na kolejnym spotkaniu egzekwować jasne na nie odpowiedzi.

Przykłady pytań:
- koszt akcji „Pandora”
- ilość zaangażowanych policjantów
- efekty akcji „Pandora”
-czy przez policję są tworzone bazy danych detektorystów ?

Ps.
Chciałbym zaproponować by przy okazji podobnych spotkań ,PZE odczytywało oświadczenie dotyczące jego stanowiska dotyczącego niejasności prawa i propozycji ich zmian .

Dziękuję PZE za wkład i zaangażowanie. :1

Kolego van. To nie było spotkanie dotyczące zmiany prawa. Policja nie jest od tworzenia prawa, a że to jednak robi udowodniliśmy chyba ponad wszelką wątpliwość...Nie zadaliśmy wszystkich przygotowanych przez nas pytań. Nie przeczytaliśmy nawet tego co mieliśmy w prezentacji. Wiedzieliśmy ile jest czasu do końca spotkania więc wybacz, że musieliśmy zacisnąć zęby i nie reagować na odpowiedzi policji nawet te dotyczące rozkopywania grobów, czy niewybuchów. Trzeba było dokonać wyboru. Sprawa instrukcji była priorytetem . To była sytuacja wymagająca trzymania się mocno w ryzach. Zmarnowano rzeczywiście trochę cennego czasu na rzeczy oczywiste. Zupełnie niepotrzebnie. Zostało tylko przez nas zasygnalizowane tworzenie baz danych, sprawa RODO a to też jest mocny temat. Wiemy czego mamy pilnować, a materiałów mamy naprawdę sporo. Nie wiem czy to widać na nagraniu, bo jeszcze tego nie obejrzałam w całości, ale drzwi pod koniec wciąż się otwierały, ponieważ już następny zespół czekał na wejście.

Zdaje sobie sprawę ,że to spotkanie nie było po to by zmieniać prawo. Co więcej , w swojej wypowiedzi nigdzie tak nie stwierdziłem .
Rozumiem ,że spotkanie z przedstawicielami policji miało na celu „ wypracowanie propozycji poprawek czy zmian przepisów „ ?
Zdaję sobie sprawę ,że policja nie jest od tworzenia prawa dając temu wyraz w stwierdzeniu :
Jedyną pozytywem dla detektorystów wynikającym z tego spotkania będzie (o ile do tego dojdzie) zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez pana Napiórkowskiego i Grajewskiego w kwestii tworzenia instrukcji postępowania w przypadku ujawnienia detektorysty na polu ,oraz tworzenia w tym zakresie własnych przepisów prawnych i ich interpretacji „

Dobrze wiem ,że czasami na takich spotkaniach nie udaje się powiedzieć nawet 10% tego co chcielibyśmy przekazać.
Presja czasu ,oponenta , innych prelegentów itp.
Zauważyłem to, o czym też nie omieszkałem napisać.
Co do „rozkopywania grobów” ja bym przerwał taką wypowiedź natychmiast !

Mam nadzieję ,że mojej wcześniejszej wypowiedzi nie potraktowałaś jako atak z mojej strony na PZE …?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 13:10 
Malkontent

PZE zrobił świetną robotę, i tu nie może być dwóch zdań. :1
Aby poruszyć wszystkie kontrowersyjne tematy nie starczyłoby miesiąca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 13:50 
Kapitan
Kapitan

Olek_65 napisał(a):
PZE zrobił świetną robotę, i tu nie może być dwóch zdań. :1
Aby poruszyć wszystkie kontrowersyjne tematy nie starczyłoby miesiąca.

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 14:12 
Pułkownik
Pułkownik

Nie zapominajcie tez, o tych dzieki ktorym te spotkania w ogole sie odbyly...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 14:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Ten obraz niekompetencji, manipulacji, zakłamania i hipokryzji, żeby nie przeminął z wiatrem, nie zaginął w czeluściach netu, trzeba linkować, powielać, cytować i rozpowszechniać gdzie się tylko da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 14:37 
Malkontent

nomennescio napisał(a):
Nie zapominajcie tez, o tych dzieki ktorym te spotkania w ogole sie odbyly...

''Nasza Asia'' bardzo ładnie się prezentowała ... reszta też :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 14:38 
Generał Broni
Generał Broni

Wielki szacunek dla PZE :za , przyznaję szczerze, że miałem dziką satysfakcję, słuchając panów z policji, jak nieudolnie próbowali bronić swojego stanowiska w sprawie instrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 14:38 
Moderator
Moderator

van napisał(a):

Dobrze wiem ,że czasami na takich spotkaniach nie udaje się powiedzieć nawet 10% tego co chcielibyśmy przekazać.
Presja czasu ,oponenta , innych prelegentów itp.
Zauważyłem to, o czym też nie omieszkałem napisać.
Co do „rozkopywania grobów” ja bym przerwał taką wypowiedź natychmiast !

Mam nadzieję ,że mojej wcześniejszej wypowiedzi nie potraktowałaś jako atak z mojej strony na PZE …?

Spoko. Bez ciśnienia. Nie odczuwam tego jako atak na nikogo. Powtórzę tylko. Nieprzerwanie wypowiedzi o rozkopywaniu grobów było jedynym słusznym wyborem z naszej strony na tą celową prowokację z ich strony. Tego nie dałoby się zatrzymać. Panowie mieli sporo materiałów na wywołanie gównoburzy, w której byśmy utknęli na długi czas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 16:01 
Moderator
Moderator

Aśka72 napisał(a):
Nieprzerwanie wypowiedzi o rozkopywaniu grobów było jedynym słusznym wyborem z naszej strony na tą celową prowokację z ich strony. Tego nie dałoby się zatrzymać. Panowie mieli sporo materiałów na wywołanie gównoburzy, w której byśmy utknęli na długi czas.

Też odniosłem wrażenie, że była to prowokacja. Dobrze że się na to nie nacięliście. Pięknie było patrzeć na to jak wije się pan Napiórkowski. Chyba się nie spodziewał takiego przygotowania. Obaj sądzili, że to takie pierdu, pierdu, a tu zonk! Brawo! :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 17:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Brawo PZE, brawo Konfederacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 17:38 
Moderator
Moderator

Nietajenko napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
Nieprzerwanie wypowiedzi o rozkopywaniu grobów było jedynym słusznym wyborem z naszej strony na tą celową prowokację z ich strony. Tego nie dałoby się zatrzymać. Panowie mieli sporo materiałów na wywołanie gównoburzy, w której byśmy utknęli na długi czas.

Też odniosłem wrażenie, że była to prowokacja. Dobrze że się na to nie nacięliście. Pięknie było patrzeć na to jak wije się pan Napiórkowski. Chyba się nie spodziewał takiego przygotowania. Obaj sądzili, że to takie pierdu, pierdu, a tu zonk! Brawo! :1

Dokładnie. Bo oni tam wpadli ze swoją gotową mantrą, którą chcieliby zdominować spotkanie. Widzieliście wystąpienie Grajewskiego z ministerstwa 6 lutego? Przecież to są ich gotowe schematy, którymi się stale posługuje by wywołać odpowiednie wrażenie. Ale za tą fasadą kryje się wydmuszka. Dlatego oni nie chcą publikować żadnych rzetelnych statystyk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 17:59 
Malkontent

Wot szto - nie spodziewali się tak inteligentnych i merytorycznie przygotowanych przeciwników ...
Przyjęli to ''na miękko'' - w ich przypadku okazała się stara prawda : ''Dobrze żarło, i zdechło'' :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]