Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Każdy sobie ?
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
I masz rację. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 10:32 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

jeżeli chodzi o temat to tylko jedność inaczej nic nie ugramy,a co do archeo to nawet z nimi nie ma co dyskutować ,już trochę ludzi idzie wolontariat dla służb z tego nic nie wyjdzie,tylko ujawniają się i robią im za darmo robotę a kasę zwija archeo ,,w najgorszym wypadku to to totalne podziemie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 10:58 
Moderator
Moderator

od lat się zastanawiam kiedy ludzie zrozumieją co to autopromocja , sztuczki marketingowe , budowanie własnej pozycji , efekciarstwo . To wszystko jest puste w środku - z wierzchu błyszczy ale to przecież tylko biznes . Zastanawia mnie tylko ilość wiernych wyznawców .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 12:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

prymek-doooobrze prawisz :1 :1 :x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 10:04 
Moderator
Moderator

Obejrzałem sobie jeszcze raz ten materiał Michała Majchrowicza https://www.youtube.com/watch?v=XLvjHvhbtjg z Reduty praw poszukiwaczy i własności i nie wytrzymałem, musiałem to skomentować w te słowa:
Cytuj:
Pozwolę sobie kolegę zacytować "Poszukiwacze nie posiadają wiedzy archeologicznej, nie wielu z nich przynajmniej, jaka jest niezbędna do poszukiwań. Tak że uważam, że poszukiwacze i archeolodzy to jest element, który powinien być wspólny, nierozłączny, gdzie jest teraz zupełnie odwrotnie. Natomiast wiedza tych ludzi jest niezbędna do pewnych rzeczy i zwykły człowiek po prostu z takimi rzeczami sam sobie nie poradzi.[...]" Przeczytaj to sobie jeszcze raz i zastanów się nad tym coś ty powiedział. Takie wypowiedzi szkodzą sprawie, bo sugerują nadzór archeologiczny nad wszystkimi poszukiwaniami. Przedstawiona przez kolegę teza jest błędna. Poszukiwania mogą zazębiać się z archeologią, ale wcale nie muszą. Nie ma równości pomiędzy poszukiwaniem przedmiotów metalowych a poszukiwaniem zabytków. Na tym braku równości należy budować zmiany w prawie. To o czym mówisz to reglamentacja poszukiwać tylko dla tych, którzy poszukują zabytków. Nie zgadzam się z tym organicznie i apeluję o opamiętanie.

Pan Majchrowicz chyba bardziej lubi upajać się swoim głosem, niż ma chęć pomóc w sprawie. Póki co ten zwrot sprawie może tylko przeszkodzić. Wrrr!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 10:54 
Generał Broni
Generał Broni

Z pierwszego zdania zacytowanej wypowiedzi wynika, że niewielu z poszukiwaczy nie posiada wiedzy archeologicznej. :roll: Dalszy ciąg jego wywodu jest w związku z tym od czapy. Domyślam się, że autor chciał powiedzieć coś odwrotnego, ale chyba miałkość jego logiki spowodowała,że napisał jak napisał :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 11:27 
Generał Broni
Generał Broni

Co tu dyskutować, Majchrowicz przeszedł na ciemną stronę mocy. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 12:15 
Pułkownik
Pułkownik

Ryjec, intencja wypowiedzi zawarta jest w pierwszej czesci zdania a gdybysmy wycieli objasnienie zawarte miedzy przecinkami zdanie to brzmi wprost:
"Poszukiwacze nie posiadają wiedzy archeologicznej, ... jaka jest niezbędna do poszukiwań."
Wycialem objasnienie, do czesci pierwszej zdania, ktore nie zmienia znaczenia zdania: ("nie wielu z nich przynajmniej",)
Gdyby napisal, ze wielu czy niewielu liczy sie przekaz, ze "nie posiadaja"...

Moze posiadaja, moze nie posiadaja, nie znam takich badan ani statystyk, za to wiem, ze zamilowanie do poszukiwan niejednego z poszukiwaczy zrobilo "ekspertem".. (jest tu ukryta zlosliwosc w stosunku do jednej przynajmniej, nie liczac Majchrowicza osoby).

Moim zdaniem Majchrowicz ma najzwyklejsze po prostu problemy z wyrazaniem w sposob czytelny wlasnych przemyslen i przekonan oraz opisywaniu faktow. Mowi co innego niz wie i jeszcze cos innego niz powinien.
Wynika to z bardzo slabego rzeklbym na minimalnym poziomie opanowania retoryki i braku krystalicznych pogladow na okreslony temat...

Tacy ludzie z tak powaznymi wadami umiejetnosci przekazu nie powinni byc wybierani na liderow, rzecznikow, przedstawicieli czy prelegentow wystepujacych medialnie.
Zle zlozonym zdaniem mozna spalic najlepsza konstrukcje logiczna, najlepszy pomysl czy intencje. I trudno potem wyplatac sie z wlsnych slow.
Prosze sobie przypomniec jak chlodno logicznie i z dystansem prowadzil jedno ze spotkan pewien posel. (nie moja bajka jakby co ale profesjonalizm godny pochwaly).
Jeszcze lepszym przykladem jest postac Jerzego Urbana (a to juz calkiem nie moja bajka) z czasow gdy byl rzecznikiem bodajze rzadu.
Tak trzeba umiec mowic.

Tyle wiwisekcji.

Natomiast to jedno zdanie wypowiedziane Majchrowicza rozlozone przeze mnie na wstepie mojego wpisu sprawia, ze nie pojde za Majchrowiczem bo on sam chyba jeszcze nie wie dokad idzie..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 12:30 
Generał Broni
Generał Broni

Jak widać, Majchrowicz budując swoją pozycję w środowisku detektorystów bez skrupułów wchodzi w układy z każdym, bez wyjątku, wystarczy, że ten ktoś jest przeciw PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 12:34 
Moderator
Moderator

W punkt, kolego nomennescio. Mam identyczne i przemyślenia i zdanie dotyczące osoby pana Majchrowicza. To nie jest lider i biada temu, kto wystawi go na ten piedestał. W sytuacji podbramkowej, gdzie niezbędne będzie podjęcie decyzji lub wyrażenie wiążącego zdania ten człowiek się spali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 12:36 
Podporucznik
Podporucznik

frank :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 12:47 
Generał Broni
Generał Broni

Nietajenko napisał(a):
W sytuacji podbramkowej, gdzie niezbędne będzie podjęcie decyzji lub wyrażenie wiążącego zdania ten człowiek się spali.

Z czasem stanie się łatwiej sterowalny i to nie on będzie decydentem, raczej pozostanie wydmuszką, a zwolenników ma i będzie miał nadal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 14:24 
Generał Broni
Generał Broni

Nomennescio, generalnie podpisuję się pod Twoimi wynikami wiwisekcji, jednakże obiekt uważałem za zbyt mało interesujący, bym zadał sobie taki trud ich opisasnia jak Ty :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 14:40 
Moderator
Moderator

Plebiscyt na " Osobowość roku 2019 " nie wiem czy to było ale po przeczytaniu uzasadnienia wygląda na to że to poważny gracz .
https://polskatimes.pl/p/kandydat/micha ... 2C1161239/

faktycznie doprowadził do powstania tego zespołu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 14:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

prymek napisał(a):
Plebiscyt na " Osobowość roku 2019 " nie wiem czy to było ale po przeczytaniu uzasadnienia wygląda na to że to poważny gracz .
https://polskatimes.pl/p/kandydat/micha ... 2C1161239/

E tam powazny gracz-celabryta i w dodatku pije sok dwoma słomakami a nie yerbe :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]