Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy to krzemień pasiasty?
PostNapisane: środa, 25 marca 2020, 21:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dobra Kenny. Poddaję się. Oba są pasiaste. Ten mój wątpliwy okaz otrzymałem za darmo po dyskusji z Panią z galerii Art w Kołobrzegu, która przeegzaminowała mnie w zakresie mineralogii. Rozpoznałem wszystkie wystawione eksponaty i uzyskałem promocję. Rozstaliśmy się w serdecznym nastroju. Co do moich prezentacji w wątku "zagadka" proszę o uwagi bo nie wszystkiego jestem pewien. Pozdeawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2020, 21:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dobra Kenny. Jak zwał tak zwał. Myślałem, że ciupaga nie może być ze Świnoujścia, ale jak zobaczyłem, że jest z Chin to poddałem siię. Dlatego, że wkrótce zamierzam zaprezentować japis pasiasty to zgadzam się, co w paski to pasiaste. Na marginesie, proszę o ocenę mioch wypocin w wątku "zagadka" . Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2020, 13:04 
Moderator
Moderator

Krzeminie pasiaste to nazwa skały krzemionkowej (rogowca) formującej się w wyniku procesów diagenetyczno-metasomatycznych w skałach wapiennych (jak z resztą wszystkie krzemienie). Te konkretne mają wychodnie od Zawichostu aż za Bełchatów. Tak jak wspominałem występuje kilka odmian różniących się kolorem i układem pasów, ale nie jest to powód żeby wyróżniać już nowe rodzaje kamienia. Mało tego w obrębie jednej lokalizacji obok siebie może występować kilka odmian. Z typowych lokalizacji które można spotkać na rynku występują najczęściej krzemienie ze Śródborza -najpospolitsze o bardzo ładnym regularnym rysunku zazwyczaj ze stosunkowo cienką korą (ale trafiają się i okazy niemal całkowicie białe) kolorystyka zazwyczaj jasno do ciemno beżowej, rdzeń (centralnie położony fragment bez pasków) w zależności od okazu średni do całkowitego braku rdzenia.
Iłża (Błaziny) - bardzo charakterystyczne gładkie z zewnątrz buły, występuje pod powierzchnią warstwa silnie skrzemionkowana po czym dopiero mamy właściwą białą korę i jądro ciemnego koloru o bradzo gładkim i ciekawym rysunku. Ciemniejsze od Śródborza, barwy beżowe i szare.
Bukowa (Małogoszcz) - buły mocno nieregularne z bardzo grubą korą i często bardzo grubym rdzeniem, silnie spękane, rysunek często szarpany, nieregularny, jasno beżowe, duża ilość miękkiego materiału między poszczególnymi pasami, często łupie się na warstwy, w okazach z nieregularnym rysunkiem częste skamieniałości.
Ponadto występuje kilka innych lokalizacji które zazwyczaj posiadają bardzo zbliżone cechy aczkolwiek zawsze jak ktoś ma wprawne oko i wiele kg tego materiału widział to rozpozna z której lokalizacji który kamień pochodzi.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]