Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 17:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: xp orx i 1/24 statera
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 23:03 
Moderator
Moderator

Testy w silnie zmineralizowanym terenie . łańcuszek drobny , 1/24 , drobne srebrne monetki - ogónlie mikrokolor będziemy dalej próbować więc wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane .
https://youtu.be/Tg6ZU4ZHWIw

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: xp orx i 1/24 statera
PostNapisane: czwartek, 2 kwietnia 2020, 01:54 
Specjalista
Specjalista

XP ORX 1/24 ZŁOTKA I SREBERKA, ZASIĘG NA ZŁOTĄ I SREBRNĄ DROBNICĘ ORX Z CEWKĄ HF 9,5 CZĘŚĆ 2

https://www.youtube.com/watch?v=7DFeG9yNN3E

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 kwietnia 2020, 05:42 
Moderator
Moderator

fisher f19 w tym samym miejscu i z tymi samymi celami , walczy dzielnie :1
https://youtu.be/yMN_PgwrRSU

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 kwietnia 2020, 11:29 
Kapral
Kapral

Mam g2+ to samo co f19 na cewce 11" jest dużo głębszy, jak dla mnie najlepsze wykrywacze że stajni FT. Tryb all metalu mega głęboko, porównaniu na tych samych cewkach lepszy na monety od t2 gren. Ja latam z cewką 13 ultimate. Koniecznie przetestuj na jakiejś 11 " wynik będzie zaskakujący lepszy, VB na zloto ustaw 35 dysk 0 . Separacja kosmiczna na tym wykrywacz. Tyle z mojego doświadczenia mogę powiedzieć. Mam ta cewke i używam ja tylko na plaży bo do tego jest przeznaczona, obudowa zamknięta dobra do brodzenia w morskiej wodzie , o dziwo na większych celach czułości na wiekszej cewce na małe przedmioty nie spada wręcz jest ku mojemu zaskoczeniu lepszy. Przetestuj na jakiejś większej Tak jak napisałem .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 kwietnia 2020, 21:32 
Specjalista
Specjalista

Prymek... 11"DDcewka bedzie glebsza na cele typu 1/24 stater /0.25gram zlota/.. abo srebrna monetka,, na zloty lancuszek juz moze nie,,y nawiet jest mnej....

11" DD cewka daje na teknetics G2 zasieg.. airtest w Diskriminacii na 0.1 gram zlota - 9cm max.. na 1gram zlota ...20cm

3.5x 7 DD cewka snajperka...Nel Snake.. daje zasieg v diskriminacii: na 0.1 gram zlota -7cm max, na 1 gram zlota ...15 cm..ale zasieg na bardzo drobny zloty lanczuzek ma cewka Nel snake 2 x wiekszi / na 4.4cm snake- do 2cm ..u 11DD/ jak cewka 11 DD..

Twoja cewka fisher 5x10" bedze miecz zasieg mnej od 11 DD fisher ,...y wiecej od cewky Nel snake...

Co pokazal test? :

1. Realny zasieg v terene o takiej mineralizacii 5-6 kresek Fe3o4 spada o jakiesz 33-40% w porownaniu do airtestu ../vlf detektor/

Na terene o... jezcze mocnejsej mineralizacii spadne zasieg nawiet o 40-50 procent.... Jasne tez detektor muszy bycz konstrowany na taky mineralizowany teren...

Tu .. wieksza cewka da tez wiekszy realny zasieg ..ale tylko na te fanty na ktore ma tez wiekszy zasieg tez v airtestu...
...
To znaczy... ze mala cewka bedzie miala wiekszy realny zasieg tylko na tak drobne fanty...,na ktore jez wieksza cewka nema taku czulost /lanczuszek y bardzo drobne mikrofanty/.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Fisher F 19 ma w diskriminacii ustawiony na pewno filter Gruntowy ...y na takiej mineralizacii w tym testu juz trzeba zamiatac mnej szybko .. ze by juz detektor dobrze zdetekowal gleboky sygnal..

*Tez to dobre wydacz y na testu ORX kdze filter *Reaktivity 1-2 juz nepracuju...-y za slabo filtruju sygnal gruntu-terenu.. tak ze detektor ma duzy problem detekowacz coz...

Na...reaktivity 2.5 y 3 juz pracuje bardzo dobrze y efektywne..!!!

3.. Test pokazal jednu sprawe..... fant jest polozony na mineralizowanej ziemy ..

Cewka DD ma tylko pewny zakres sprawnej detekcii fanta,,,....abo jest bardzo nizko nad fantem 1-2 cm,,,...abo tez jest cevka nad fantem 5-6 cm..- daje sprawny signal..

Jak jest cewka nad fantem w odleglosczi na 2.5-4.5 cm ... detektor nedaje signal od fanta...!!

Teraz jest pytanie dlaczego....... Mala cewka nie bedzie miala najwiekszy zasieg mocno mineralizovanym v terene.......?

1.. Jest faktor bardzo duzej kompresii TX ...zelazna mineralizacia pracuje jak rdzen Feritu -koncentruje TX..ale tym te zmiensza pole zasiegu TX...y zasieg detektora naturalne spada...

2.. Taka...Koncentracia TX powoduje u malej cewky duzo wiekszy sygnal od Gruntu ...sprawia ze detektor ma duzo wiekszy problem sprawne zdetekovacz sygnal.... ,.y tez nawiet normalne . pracowacz... napise o tym wiecej na Temat u malej 6" cewky Equinoxu...,ale tak to pracuje na wszystkych detektorach.....

3...Y Jak detektor pracuje na wiekszych czenstotlivoscach .. wiekza cewka naturalne zwieksza culosc y zasieg detektora ...czegolne na wysoke przewodniky...a mala cewka tu zdecydowane duzo traczi na zasiegu ....

Ta situacia jest czegolne wazna na duzej mineralizacii... Situacia jest bardzo podobna do tego ..Jak ktoz macha z latarka v mgle...

Za jasnej noci jest spoko/ nizka mineralizacia/-detektor vidzi y bardzo slabe signaly y z duzej odleglosci...,

Na duzej mineralizacii jest Noc y Mgla... a detektor vidzi tylko te mocnejsie signaly....y z ne zaduzej odleglozci ...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 kwietnia 2020, 06:46 
Moderator
Moderator

EL NINO - jak zwykle super post :1 . Będzie test fishera f19 z większą cewką myślę że uda się złapać w tych warunkach 1/24 na 10cm co uznał bym za wyjątkowy wynik . Będzie też test Eqinoxa z cewkami 11 i 6 - do porównania z ORX , Mirek pisał mi że w powietrzu , w gold 1 na małej cewce ten łańcuszek z 15cm a stater na 16cm - może być ciekawie jednak ważne testy ziemne , może uda się coś nakręcić w weekend . ja kiedyś wymyśliłem że przedmioty znikają w mojej mineralizacji tak jak znika dłoń w mętnej wodzie - w czystej widać ją z większej głębokości .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 kwietnia 2020, 07:21 
Kapral
Kapral

Zwykły G2 to nie to samo co G2+ i f19 , jest płydszy , i nieco się różni , osobiscie sprawdzałem . Na głębokich celach będziesz miał bardzo ciche audio ale Id będzie wyświetlane do końca zasięgu w Twoim F19 . Xp nie pokaże id f19 Tak.
Do chodzenia proponuje dobre nisko mowe sluchawki poniżej 30 om, ja mam beringer . Albo zestaw bezprzewodowy, garreta i dowolne słuchawki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 20:53 
Specjalista
Specjalista

Test.... NOKTA SIMPLEX+ odc.1 ZŁOTKA 1/24 I SREBERKA, ZASIĘG NA ZŁOTĄ I SREBRNĄ DROBNICĘ...... ZASKAKUJĄCE WYNIKI

https://www.youtube.com/watch?v=Wor6vnZt-bM&t=0s

Ostatnio edytowano wtorek, 14 kwietnia 2020, 20:56 przez EL NINO, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 20:56 
Specjalista
Specjalista

Test.. NOKTA SIMPLEX+ odc.2 ZŁOTKA 1/24 I SREBERKA, ZASIĘG NA ZŁOTĄ I SREBRNĄ DROBNICĘ ....ZASKAKUJĄCE WYNIKI

https://www.youtube.com/watch?v=kZMDTWyjjaw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 21:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Testy w nienaruszonej glebie są ok.
Ale nie w tym przypadku.

Obiekty powinny być na tyle głęboko wciskane w ściankę, aby sonda całym obwodem miała kontakt z gruntem.
Przemiatanie (częściowo) połową sondy nad dziurą powietrzną a drugą nad gruntem jest błędem.

Patyki różnych producentów mają pewnie różne systemy kompensacji gruntu. Nie wiem na ile to ma znaczenie, ale na pewno ma wymachiwanie sondą jednocześnie nad różnymi ośrodkami (gleba-powietrze-gleba).

Inną kwestią jest stosowanie przedmiotów "świeżych" w testach. O ile złoto to złoto i raczej nie zmienia swoich właściwości w ośrodku gruntowym przez tysiące lat, to inne pierwiastki i ich stopy owszem.
Weźmy za przykład srebro. Zastosowanie do testu przedmiotu srebrnego wyczyszczonego i pozbawionego patyny wydaje się głupie. Nic bardziej mylnego.
"Świeży" srebrny przedmiot jest trudniejszym obiektem. Przedmiot zalegający "wieki" obrośnięty korozją, tlenkami, solami itp. jest łatwiejszy do znalezienia z powodu pozornego zwiększenia swojej objętości w gruncie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 23:19 
Specjalista
Specjalista

Berthiot... ta wiec z glebszym wcziskanem testowanych fantuw ma svoje racie... y cewka potem widzi wiecej mineralizowanego terenu ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2020, 07:20 
Moderator
Moderator

no tak jak by przedmioty były wsuwane głębiej to by było bardziej " profesjonalnie " tylko czy by była jakaś różnica ? NIE - nie ma różnicy , oba wykrywacze nie mają systemu śledzenia gruntu i ustawiane są na sztywno , by przekonać się czy jest różnica wystarczy zbudować sobie stos cegieł i ustawiać monetki na krawędzi i w środku stosu - różnicy nie ma , moneta jedynie MUSI być cała przykryta . Ja doskonale znam sposoby manipulowania testami i ten test jest ok , spadki zasięgów w gruncie są zgodne z rzeczywistością i wynoszą może 40-50% . Co do testów to są to tylko testy , pokazują teorię i możliwości teoretyczne i tak powinny być odbierane .

Myślę że opracujemy metodę by przedmioty były wsuwane głębiej , testy będą jeszcze bardziej transparentne , to w naszych glebach bardzo trudne - trzeba będzie wiercić .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2020, 07:57 
Kapral
Kapral

Testy dobre , ten wykrywacz taki jest nic więcej nie potrafi , te inne testy co są w sieci to głównie testy sprzedawców i ustawki medialne.

Powiec Prymek kiedy zrobisz test f19 z większą cewką ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2020, 08:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pokrycie całym obwodem sondy gruntu jest bardzo ważne.
A już szczególnie jeśli chodzi o porównanie sond różnych wielkości. Jak wiadomo sondy małe (snajperki itd.) "łapią" mniej gruntu od większych.
I nie ma znaczenia czy to chińczyk z marketu za 200 ziko lub pro-maszyna za kilka tysięcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2020, 09:02 
Moderator
Moderator

ezelab napisał(a):
Testy dobre , ten wykrywacz taki jest nic więcej nie potrafi , te inne testy co są w sieci to głównie testy sprzedawców i ustawki medialne.

Powiec Prymek kiedy zrobisz test f19 z większą cewką ?

Przyznam że zakaz przemieszczania namieszał , mnie już raz zapytano gdzie się wybieram a w torbie miałem sprzęt .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]